Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LM1036 sztereo hangszínszabályzó áramkör
Témaindító: Krajcsooo, idő: Máj 29, 2006
Témakörök:
nos az ic volt hulla , de nem vettem masikat , letettem az LM1036N rol ,
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Ha énrám hallgatsz akkor a bss oldalán van egy egytranzisztoros hangszínszabályozó azt építsd meg .
Aránylag eddig minden végfokkal szépen szólt és egyszerű nem zajos.Ezekre az ic-s vackokra csak ráköltik a pénzt és zúgóbúgó sistergő vackok lesznek, nekem eggyiknek sem tetszik a hangja pedig kényes a fülem de kegyetlenül ám.
huu megdobnal egy linkel mert mar nem tudom a cimet pontosan , es koszi szepen , amugy ezekbol az ic-k bol mar teljesen ki vagyok abrandulva xar az egesz
![]()
mégis mekkora a hangfaladnak a mély hangszórója???? vagy 10cm??
Tessék : Egytranyós
koszi , es meg valami te hanu voltrol taplalod ?
![]()
Nekem 15V-ról jár a lelkem (mittehetek hirtelen ilyen stabic volt itthon).
Nincs mit de azért ha meglesz várom a reakciót.
![]()
Nyugalom szabi , levegőt vesz szép lassan majd ugyanolyan lassan kifúj , elmegy kávézni belefér egy cigi is lenyugszik és nem harap.
Amugy én is kíváncsi lennék arra a hatalmas mélyhiányos hangfalra. :yes:
20cm egy gyari Tehnics hangfal vagyis egy par
es ha en 50k -s szabalyzokkal karom megcsinalni akkor mit kell valtoztatni az alkatreszekben ? vagy inkabb szerezzek be 100K -s okat
Ne akard azzal megcsinálni
![]() ![]()
hello minden hozzaszolonak , megoldodott a problema
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Szia Albert-M,
nem baj, ha 50k-s potikkal csinálod, annyira nem finnyás rá az LM. Nekem van egy olyan erősítőm is, amiben majdnem mindegyik poti más értékű, és vegyesen lineáris/logaritmikus, és azokkal is tökéletesen működik. Nem direkt válogattam így, hanem a kezelőszervek adottak voltak, egy kipurcant régi erősítő házába építettem újat. Egy másik erősítőnél még kipróbáltam 1Mohm-os potival is, ott is működött, csak kicsit késve követte a tekerőt a hangerő, mert eltelt vagy 5-10 sec, mire felhangosodott oda, ahova tekertem... ![]() TaTa Vagy ez már nem az LM-ről szól....?
Egyetértek.
Nemszámít anyira a poti értéke, én pl 22kOhm raktam bele, és azzal is szépen megy, bár anyit megjegyeznék, hogy MAXimum line in bemenet esetén (pl: maxra nyomatom az mp3-playert) akkor torzít max hangerőn, de én ezt a potik kisebb értékének tudom be, de alacsonyabb kb 80% hangerőnél már semmi baja. ![]()
Azért torzít mert IC-s, nem jók ezek az IC-k, az a jó amit az előző oldalon csatoltam, mert abban egy sima hangszínszabályozó van, és a veszteséget a tl071 erősíti fel, és ráadásul 3 sávos (mély,közép,magas).
Csak annyi a hátránya hogy kétszer 12V kell neki.
Vagy amit én ajánlottam egytranyós az is ugyanaz csak elmegy szólótápról és egyszerű még összepókolni sem tart sokáig egy tesztre.
koszonom mindenkinek a segitseget de az en problemam nem a hangszinezoben volt hanem a bemenetvalaszto reszben , azert nem volt mely szinte semmi mert a bemeno kanalisokra egy 100nF kondikat raktam es persze a kimeno csatornara is ,ennek hala mar a bemenetvalaszo levagta a mely tartomanyt a 100nF kondik miatt , a hagyomanyos hangszinesovel tokeletesen meg vagyok elegedve , minden igenyemet kielegiti csak eggyet nem az alapzajt kiveve mert a tl071 es ic-k nek is elegge nagy a zaja , de szerencsemre talaltam itthol egy C4570HA tipusu ic-t amivel tokeletesen lehet helyetesiteni a tl-t es a zaj szempontjabol a legjobb , semmi nincs neki ,, ha mar liba akkor legyen zsiros,,
![]()
persze a feszultseg vezerelt hangszinesoket sem fikazom mert az is tokeletesen mukodik , de valahogy nem az igazi , hilyanyzik belole az elet , tul mu a hangja ,, szerintem ,, de ez csalk az en velemegyem !!!
ez a poti dolog mar nem arrol szolt hanem a hagyomanyos hangszinezorol
![]()
Nem csak a te véleményed ez hanem sokan másoké is.
nekem semmi alapzaj nem volt, szerintem te a visszacsatolásba rossz értékü ellenálálst tehettél, de ha ez nem tetszik akkor ne5534
Szia Albert-M,
tudtam, hogy megint elcsúsztam... ![]() ![]() ![]() TaTa
No igen. Ilyen és hasonló megfontolások alapján csináltam én egyszer relés (!) hangerőszabályozót.
Ugyanis a potik eleve csapnivalóak linearitás, induló csillapítás, és hasonló szempontokból (meg hamar elkezdenek recsegni, ilyesmi), a sztereoknál meg még az együttfutás is rettenetes tud lenni. Aztán összeraktam egy mikrovezérlővel vezérelt, 5 tagú relépakkot, minden relé egy csillapítótagot (illetve kettőt, a sztereo miatt) kapcsolt ki vagy be. 2 hatvány szerinti súlyozással megtervezve a csilltagokat gyönyörűen, dB-ben lineárisan, tökéletes együttfutással lehetett hangerőszabályozni. Ha jól emlékszem, 2dB többszörösei voltak a csillapítások, így 0-tól -62dB-ig, összesen 32 lépésben ment a dolog. Hasonlót lehet csinálni hangszínszabályozóban is, a potik helyére tenni relés "műpotit", vagy netán analóg multiplexereket. Azt hiszem, analóg multiplexerrel elég jó eredményt lehetne elérni. Ráadásul mivel ezt az egészet vezérelni kell valami digitális processzorral, így adott a lehetőség arra is, hogy infrás távirányítást is beleépítsen az ember a vezérlésbe. |
Bejelentkezés
Hirdetés |