Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SSB vevő

Témaindító: gcsaba, idő: Feb 14, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gcsaba hozzászólása Feb 14, 2009 /

Üdv!

Sokat olvasgattam az SSB modulációs eljárásról (USB,LSB) és arra gondoltam, hogy ha valakinek van valami jó SSB vevős kapcsolása azt szivesen megépíteném. Sajnos google nem segített ezért fordulok Hozzátok. Frekire 27MHz környékére gondoltam. Állítólag a kamionosok még ezt használják (annak ellenére, hogy betiltották). Igazából vehetnék egy CB rádiót, de abban nincs kihívás. Szeretném ezt a dolgot megérteni, megtanulni. Ha valakinek más (még használatban lévő) frekvenciára van kapcsolása azt is szivesen fogadom.

Köszönettel:

Csaba...

Üdv!
(#) cslaci válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 14, 2009 /

Szia!
Csak egy kis kitartás!
Google:

SSB vevő 3,5 MHz-re Rádiótechnika évkönyv '91
144 MHz SSB/CW adó vevő Rádiótechnika évkönyv '94

esetleg nézz körül itt: Bővebben: Link
vagy ajánlom a rádióamatőr oldalakat, fórumokat
(#) Doky586 válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 15, 2009 /

Szerintem a legegyszerűbb egy meglevő superheterodyn AM vevőhöz építeni egy ültetőoszcillátort (BFO) amit rákeversz a KF-ére és kész. (persze a megfelelő jelszint és a finomhangolás igen fontos) Máris tudod venni az SSB adásokat (és nagyfrekis dolgokhoz (>1MHz) hozzá sem kell nyúlni vagy olyat építeni). Vagy akár bármely AM vevőt megépítheted vele..
(#) gcsaba válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 18, 2009 /

Köszönöm szépen az ötleteket. Doky-tól kérdezném még, hogy ezekszerint egy sima AM-es CB rádiót át lehetne építeni, hogy lehessen fogni vele az SSB-s adásokat is? Esetleg adásra is meg lehet építeni?
(#) Doky586 válasza gcsaba hozzászólására (») Feb 18, 2009 / 4

Idézet:
„sima AM-es CB rádiót át lehetne építeni, hogy lehessen fogni vele az SSB-s adásokat is?”

igen. wikipedia
Ha 455kHz-es a rádió KF-je (IF) akkor építesz egy 455kHz-es oszcillátort és annak jelét bekevered az AM demodulátor elé..
Idézet:
„adásra is meg lehet építeni?”

Az adás jóval bonyolultabb lenne..
(#) gtk hozzászólása Okt 25, 2012 /

Sziasztok ! A mostani kvarcokkal erdemes kiserletezni letraszuro ugyben ? Ha valakinek van tapasztalata ezzel kapcsolatosan, ne tartsa vissza.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Okt 25, 2012 /

Biztosan meg lehet építeni, bár közvetlen tapasztalatom nincsen. A Rádióamatőr totyikban bodgabo fórumtárs viszont épített ilyet. Azért egy jó kis wobbler nem árt hozzá, könnyebb hangolni.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Okt 25, 2012 /

Szia Szabi! Igen érdemes. Arra azért nem árt figyelni, hogy a nagyobb tokozásút használd a HC49/U-t. Ezeknek a soros belső ellenállása kisebb mint az alacsony tokozású társaiké.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 25, 2012 /

Szia Feri ! Kb. hany darabot erdemes venni belole, hogy nagy valoszinuseggel ossze tudjak hozni egy 4..5 tagu SSB szurot, 1.5kHz (..3kHz) savszellesseggel?
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Okt 25, 2012 /

Ezt nehéz megmondani, fajtája válogatja. A rádióvilágnál kapható 8,9975MHz-es kvarcokat dícsérik. Állítólag szinte kvarc válogatás nélkül építhető belőle szűrő, annyira egyformák. Én azért a biztonság kedvéért a szűrőhöz való mennyiség dupláját venném belőle.
A bontott, egyforma frekvenciájú kvarcok a legrosszabbak ilyen szempontból. Esetleg még jó lehet egy boltból vásárolt, ugynazon gyártósorról egyszerre lejött példányok sorozata is.
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 26, 2012 /

Ertem. Koszi. A napokban irtam privat uzenetet.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem