Fórum témák
» Több friss téma |
No, ebből én túrót se látok. De a képletedben láthatod, hogy ott is áram van, a többi konstans. Még a levegő u -je is. Ebből következik, hogy a mágneses térerősség a hosszú tekercs belsejében lineárisan függ az átfolyó áramtól. Tehát az árammérőd a mágneses térerősségben kalibrálható. (ettől kezdve mindegy az áramforrásod feszültsége)
Most már értem, köszönnöm mindenki segítségét, majd rakok fel képet az elkészült szerkezetről.
Köszönöm szépen, Máté, a válaszod.
Az nagyon durva, ha "abszolút" értékben akarjuk a dolgot megcsinálni Én csak "relatív" (értsd: összehasonlító dolgokban gondolkoznék). Huzal vastagsága ebből szempontból nem számít (menetszám és áram -> értsd ampermenet). Adott geometria esetén az áram (ami átfolyik a tekercsen) a lényeg. Huzal hosszúsága mágneses szempontből szintén nem számít... Csináld meg profin mechanikailag a dolgot és majd "elektromosan" hozzá illesztjük a dolgot. Ha engem kérdezel, akkor nem kell cső, lehet négyszögletes is. Például két fa lécre rá lehet tekerni a huzalt. Iránytű helyett én inkább "tájoló"-t használnék (akciósan szokták árulni). Mechanikailag viszont sokkal nagyobb (ugyanakkor jóval látványosabb)
A hosszú tekercs nem azt jelenti, hogy hosszú a drót, hanem, hogy a tekercs hosszúsága sokkal nagyobb mint az átmérője. Ekkor lesz a tekercs belsejében a térerősség homogén (vagy ahhoz közeli) Persze minél nagyobb, annál látványosabb.
Lényegében neked szükséged van 1 áramgenerátorra aminek értékét szabályozhatod.
Ennek azért jó lenne állandó értéknek lenni bármilyen változás hatására. Persze amivel szabályzod annak változására meg változzon. Ez nem ellentmondás. Amikk változhatnak a valós áramgenerátor környezetében: Bejövö tápfeszültség, a terhelése, hömérséklet sajátja és környezete. Ezek ellenére ennek mégis stabil állandó áramot kelll generálni neki mert áramgenerátorként kell viselkednie. Tehát 1 zsebtelep + ellenállás nem igazán jó áramgenerátor csak korlátozott mértékben. Neked ennél jobb minőségű kell. Ezért vmi segédáramkört kell beiktatni a teleped / akkud és a telercsed közé. Ajánlom az lm317 stabilizátor ict. A hozzá szükséges számításokat meg kapod ezen az oldalon: lm317 áram gen számító De nem titok mivel számol. Az lm317 adatlapja alapján a referencia feszültsége 1.25 V. Ezt osztja el a kívánt áram erőséggel . Ebböl megkapható a beiktatandó ellenállás értéke. Amit az ábrán látható módon kell bekötni az áramkörbe. Érdemes 2 tagból álló ellenállást beépíteni. 1 fix és 1 változtatható értékűt. Ezzel kordábantudod tartani a maximális áramértéket ezzel az ic tönkremenetlét avagy egyébb elemek hibáját kerülheted el. Mondjuk számoljál maximálisan 100 mA árammal az kb 5 szöröse annak az áramnak amire szükséged lehet. Ez kb tized része annak a terhelésnek amire az ict mértezték. Így valószínüleg nem fogsz nagyon tönkre tenni semmit sem. Tehát a fix ellenállásodnak értéke 1.25 V / 100 mA = xxx ohm majd számold ki . Ezek után terhelhetőség is fontos értéke a valós elektromos alkatrészelnek . Erre is mértezni kell az ellenállásokat. P=Imax * Imax * Rfix Ekkora teljesítményű ellenállást kell beépíteni, boltba lehet nagyobbat kapsz 1 nagyságrenddel ennél a teljesítménynél. Ez se baj mert biztosan bírni fogja . Ezek után a legkissebb áram értéket kell számolni amit elszeretnél érni. Uref/Imin vagy 1.25 V / Imin = xxxx ohm . Ezt a fix ellenállással sorba kötött potencióméterrel tudod szabályozni. Tehát ezt az ellenállás értéket kell kérned potencióméterben is. Teljesítménybenugyancsak az előzőleg számított fix ellenállás teljesítményét kell figyelembe venned. Röviden ennyit a méretezés mikéntjéről , mivel oldható meg egyszerűen, mire kell figyelni. No meg az ellenállások értéke nembiztos hogy van olyan értékű ami neked kell. Mert ellenállás sorok vannak E12 E6 E24 E48 ...stb.. Gyártásitűrésekmiatt jöttek létre ezek. Ekkor a kiszámított értékhez legközelebb esőt válaszd ki a kapható elérhető elemek közül vagy azok soros/párhuzamos kapcsolásával tudod kialakítani a fix értékedet. Jobban járnál ha átszámolnád a tekercsed fizikai méretét , menetszámát, olyanra amiben az áram értéke pont adott egységnyi mágneses téreröt testesitene meg. Ekkr azonnal X mili / mikro / tized gauss vagy tesla vagy bármi mérték egyégnek meg felelö értéket olvashatnád le a tekercsed és áramgenerátorod közé kötöt áramméröről. Igazt ezt már pucuka is említette. Mivel áramtól lineárisan függ a téreröség így teret a kialakító fizikai méretek és fizikai állandókfüggvénye adja a meg az értéküket.Lehet nem kerek menetszám és átmérök jönnek ki. De több 10 100 menet után +/- néhány nem sokat zavar akkora hibát viszel bele a mérésedbe avagy ellenállásokkal korigálhatod. Remélem tetszika probléma és feléje vezetö megoldási út vázlata igazi mérnöki feladat! Sok sikert !
A vastagság csak azért taglaltam, hogy tudjuk hogy mennyit fog foglalni a huzal, most már elkezdtem a csőre feltekerni a huzalt, de kedvet kaptam a kísérletezéshez, szóval kipróbálok valami geometriai formát is, csak az a lényeg hogy homogén maradjon a mágneses mező.
Köszi szépen a részletes leírást, most kiszereltem pár ellenállást, egy régi tv-ből, és találtam egy programot, amivel színkód alapján lehet kitalálni, hogy mekkora ellenállású, remélem sikerülni fog, majd rakok ki képet az elkészült műszerről.
Ti egyébként milyen mérnökök vagytok, mert én a jövőben hasonló dolgokkal szeretnék foglalkozni, nekem a gépész- és a villamosmérnök tetszik nagyon
Olyan fizikai méreteket menetszámot válasszál ki amivel pl 1mA vagy 0.1 mA felelmeg 1egységnyi mágnesesség fizikai mértékegységének amire kíváncsi vagy .
Nem kell ezek után még átszámolni erre arra a mért áramot . Remélem érthető mire is akarok rámutatni. Érdemsebb lenne akkumulátoros üzemben használni 6 12 voltról a műszert. Tápegység ha nem eléggé szűrt akkor 50 100Hz zavarok lehetnek. Könyebbenhordozható is akár terepi mérések is végezhetők.Áramgenerátor esetén a merülő akkumulátor/elem segond .
A kérdés a villamosságtan témakörbe tartozik, mindkét mérnöki ágazatban tanítják, csak a villamosmérnököknek alaposabban. ha áramot méred, nem létkérdés az áramgenerátor megépítése, az áram nagyságától függően elég lehet egy megfelelő teljesítményű potencióméter (tolóellenállás, huzalpoti) is. Az gerjesztő áramot meg ajánlatos mérni, hasznos is, látványos is.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
A kényelmes leolvashatóságodat leginkább az adott müszered méréshatárai befolyásolják.
A digit multi méter árammérési fokozataihoz érdemes igazodnod. kb a 200 mA mérés határ környékét kellene meg céloznod. De ha több menetet tekersz fel akkor a 2 / 20 mA is jó lehet már. Ezáltal a hordozhatóság üzemideje is megnő A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012
Nagyon felcsigáztatok ezzel, alig várom már hogy kész legyek vele.
Kint a "réten" kevesebb fém is lehet mint bent az asztalon házban , már a tápegységed is ott van mint zavaró tényező .
Igaz ezzel a modszerrel nem biztos , hogy látszik a hatása . De mint fizikai eszköz ott van . Igaz mostanában már nem biztos kellemes-e terepi méréseket tenni eléggé zima van .
A tekercselés felével már megvagyok, bár nem olyan szép mint számítottam, mert viszonylag vastag a huzal, és nehéz jól ráhajlítani a hengerre, de azért büszke vagyok magamra.
Íme a fénykép a panelról, bár az írás nem igazán látható.
HMC 1201 0 1311 Eredetileg háromfázisú fogyasztásmérő áramérzékelője. További vidám napot.
Na feltekercseltem, csak most jönnek a gondok, az előzőleges számításokat dobhatom a kukába, mert a matematikailag 500 menetből lett kb 400, és így más az ellenállás, a feszültség ami kell neki stb. remélem ma már kész leszek a késséggel, és indulhatok a terepre mérni(Vicces kép leszek az utcán egy nagy csővel)
A feszültséggel nem kell foglalkozni különösebben. Mondtuk, áramgenerátort építs. lehet egyszerűbbet. lehet kicsit komplikáltabbat, de áramgenerátort. a képletben is n*I, azaz ampermenet van. Csak azt nem tudom, hogyan fogod látni a tekercs belsejében az iránytűt. A meneteket pedig nem árt lakkozással vagy valamivel rögzíteni.
A menetelést körbetekertem szikszalaggal így az nem fog mozogni, az iránytűt úgy látom, hogy ott ahol be van ragasztva, ott kivágtam a műanyagot, és ott van egy kis rés a huzalmenetek között, szóval lehet látni. Előbb rákötöttem egy laposelemre, és működött, létrejött a homogén mágneses mező, csak eszméletlen nagyságú lett. Egy pillanat alatt 90fokosra fordította a mágnestűt. Na akkor most jön az áramgenerátor, remélem összejön.
Szia! Én azért elgondolkodnék az áramgenerátor szükségességén. (Lehet csinálni, nyilván örömet is okozhat, de szerintem felesleges. Ha éppen van a fiókban, használd.) Pár hozzászólással előbb valaki felvetette, hogy az kellene, szabályozható is legyen, meg aztán árammérőt is kellene sorba kapcsolni a tekerccsel. Nos, miért is? Az előbb írtad, hogy az elkészített tekercsre rákapcsoltad a telepet, az iránytűből majdnem propeller lett. (Nem csoda, akár 8-10 A-es áram is lehetett a tekercsben, persze, hogy meglódul…) Szóval korlátozni kellene az áramot, úgy, hogy még finoman szabályozzad is. Nem tudom, milyen alkatrészkészletből gazdálkodsz, első nekifutásból, próbaképpen néhány ellenállást kapcsolnék sorba a tekerccsel: 10—100—1000 Ohm. Ezzel a metódussal pár perc alatt ki lehet tapasztalni azt a tartományt, ahol szabályozni kell (meg érdemes), és ekkora értében kiváltani változtatható ellenállásokkal. (Ajánlatos többet sorba kötni, hogy finomabban tudj szabályozni, ne csak egy 270 fokos tartományban.) Aztán majd az áramot is megmérheted. Ha a tekercsed ellenállása pl. 0,2 Ohm, ahhoz képest egy 20 Ohmos ellenállás már áramgenerátor (jellegű dolog), 2 nagyságrend a külömbség! (Az áramforrás feszültsége pedig közömbös – persze egy ésszerű határon belül, 4,5 vagy 6 V, mindegy – mivel úgyis a változtatható ellenállással állítod majd be az iránytű kitérítését.) Hiszen egy kompenzációs elven működő műszert akarsz szerkeszteni. Ahhoz tudni kell a menetszámot (400 vagy 500 mindegy, egyébként 500-nál az 1 menet tévedés az 0,2%-os hiba, de gondolom azt jól megszámoltad) , és a tekercsen átfolyó áramot, valamint az iránytű kitérését az eredeti álláshoz képest a lehető legpontosabban leolvasni. Azon már gondolkodtál, hogy a 90 fokos kitérést milyen pontossággal lehet majd leolvasni, milyen skálát készítesz hozzá? Az 1 %-os üzemi műszer már jónak számít. Kérdés továbbá az árammérő pontossága is, a digitális műszerek utolsó karaktere már bizonytalan. És akkor ez után jöhet a matematikázás, hogy tényleg mekkora a térerő. Szerintem.
Ma fogom mélyebben beleásani magam, mert nekem már szünet van. Tettem egy próbát több féle elemmel, és a legjobb eredményt egy CR2032-es gombelemmel értem el, kb 50fokos lett az elmozdulás, ami már nagyon jó. Ma veszek egy multimétert, mert a mostani az nem bír olyan kis áramerősséget mérni mint ami az elemben van, meg veszek egy két ellenállást is, és valamit összerakok.
Húha ez valami meredek állítás volt :
Idézet: „mert a mostani az nem bír olyan kis áramerősséget mérni mint ami az elemben van” Tisztában vagy az áram és feszültség méréssel , a műszerek használatával ? Eddig mivel mértél és milyen méréshatárok vannak rajta? Az elemedből akár több ampert is kitudsz venni ami nem biztos hogy szerencsés ha rövidre zárod.Ezt csak a saját belső ellenállása korlátozza.Igaz kis méretű elemek esetén csak rövid időre képes ezt produkálni. Idézet: „egy CR2032-es gombelemmel értem el, kb 50fokos lett az elmozdulás” Sajnos azt nem tudjuk mekkora előtét ellenállást raktál akkor oda . Ennek ismeretében sokkal többre jutnánk. De ha direkt kötötted akkor a belső ellenállása korlátozta az átfolyó áramot. Ez nem biztos , hogy járható út mert nem tudod szabályozni a paramétereket amire pedig szükséged lenne. Nem számoltál vissza menetszámot egységnyi kis áramerőségre amit emlegettem. Így csak állandó számítgatással éred el a mért áramból és fizikai méretek ismeretében a föld mágneses mezejének jellemzőjét. Szerintem érdemesebb lenne másik tekercset tekerned ennek a figyelembe vételével. Ebből máris tudnál pontosabban közelíteni a méréskor szüksége áram nagyságára. Ebből könyebben számítható lenne az előtét áramkorlátozó ellenállásod értéke és tudnál választani potenció métert is. Szerintem kb.: n * 0,05 - 1 mA nagyság rendben kell majd keresni a mérendő áramot ekkora menetszám esetén.
műszer egy * csak amper pontossággal tud mérni, ami egy 0,02 amper esetén kevés.
Nem tettem fel rá ellenállást még. A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
Ezen írás alapján is lehet informálódni.
földmágnesesség méréséről összefoglaló Ez alapján átlagosan itthon 48000 nT , 48ezer nanoTesla a mérhető földmágneses mezejének jellemző fizikai értéke. Ez kb.: 0,48 * 10 ^-5 Tesla mármint [B] . B= u0* ur * H . Mivel levegőben van akkor u= 4*PI*10^-7 [Vs/Am] ur = 1 Erre a kis Tesla értékre kellene átszámolni tekercsed menetszámát ha már az átmérőjét nehezebb módosítani a csöveknek . Ebből az 1 - 10 - 100 - 1000 nanoTeslára eső 1 - 10 - 100 uA áramodat már meghatározhatod kényelmesen. Általában a multi méterek 2 - 20 - 200 léptékű mérés határokkal rendelkeznek. Ezen adatok ismeretében a megjelenítendő skála terjedelme, léptéke, várható érzékenysége, felbontása is beállítható. Persze a jelenlegi rendszered a vízszintes síkra eső vektoros eredő komponenst fogja indikálni.
Sziasztok!
Bocs hogy nem írtam meg az eredményeket, de most megteszem Tökéletes lett, a végén egy potenciométerrel csináltam meg. Mérés eredménye öreg fizika laborban sok mégnessel és fémmel: 2.8*10^-5T, és a réten 2,05*10^-5T, ami szerinte tökéletes. Kösz mindenkinek a segítséget
Némi illusztrációt és egyébb adatokat is közé tehetnél .
Képet majd holnap csinálok, mert odaadtam a sulinak, adatokra nem nagyon emlékszem, de arra igen hogy nagyon király lett
Magneses meroket(magnetomer) mi zavarhatja meg - mi okoz problemat, milyen jelenség a Fold magneses terevel kapcsolatban?
Minden olyan dolog, ami hatással van a mágneses mezőre és/vagy a műszerre.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |