Fórum témák
» Több friss téma |
Hali! Nekem otthoni körülmények között kellene javítanom egy bioptron lámpát. Tudna valaki infót adni,hogy hol vásárolhatok egy TOP224y-t?
Köszi.
Feltételezem hogy nem sokat javítottál még ilyesmit, ezért javasolnám, hogy mielőtt megcélzol egy alkatrészkereskedőt, nézz szét az áramkörben rendesen! Mert valószínűleg a 200V-os tranziens szupresszor és a vele szemben lévő dióda is elköszönt, és a top melletti kis kondit is kicserélném, ha már szét van szerelve... És még lehet egy optocsatoló, és egy 4148 is kell
Sok sikert!
A Bioptron lámpa 2 perc után kikapcsol (lámpa, LED elalszik) és utána nem lehet visszakapcsolni.
Mi lehet az oka?
Sziasztok!
Szeretnék egy bioptron lámpát építeni, egyszerűt minden kényelmi rész(automat kikapcs.)nélkül. Tud Valaki ebben segíteni? pl. rajz. Fontos lenne a sérülésem miatt.
Szerintem pont abban a részben van a "lényeg" amit nem tudsz megépíteni. Az automatikus kikapcsolás csak egy időzítő...
Üdv Inhouse
"Szívesen!" Mégis mit vártál? Van bioptron lámpába való izzód és lencséid? Jobbulást!
Üdv Inhouse
Sziasztok
A segítségeteket kérném. Van egy kis kézi bioptron lámpánk, a minap használat közben csak elaludt. Szétkaptam az izzó rendben a vezérlés rendben, ezt onnan gondolom, hogy megtápláltam ATX tápról és működik. Már csak a kapcsoló üzemű része maradt, szerintem a trafóval lesz a gond de nincs rajta semmi épkézláb jelölés ami azonosítaná. Bemenete DC 320V kimenete DC 12V, ja bemeneti oldalon még van két pólus ami a szabályzásé szerintem. Ha valaki tud segítsen, hogy milyen ez a trafó és honnan lehet beszerezni. Előre is köszi
Szia! Van már témája, ott érdeklődj.
helló
ugyan ilyen problémával küzdök. a kapcsoló üzemű táp egységben már kicseréltem a trafó körül az összes alkatrészt. viszont bekapcsoláskor elindul majd pár másodperc múlva a 200V-os zeener elszáll.Ezek után csak próbálkozik indulni mintha feltölteni egy kondit és azután kisütné. Ilyen trafó a kereskedelmi forgalomban állítólag nincs, tájékoztatott az alkatrész kereskedő. Tehát marad a trafó javítása? A trafón nem látszik semmi gyanús. Valaki tud-e valami infót. /Bioptron lámpa/ TOP224-el vezérelt táp.
Tiszteletem a fórum olvasóinak!
Sajnálatos eset történt egy Bioptron 2 lámpával, amit kölcsönben kaptam. A lámpa semilyen életjelet nem ad kivülröl nézve. Mérések alapján eljutottam odáig, hogy a benne lévő kapcsolóüzemű tápegység nem működik. Kérdésem: van e valaki birtokában kapcsolási rajz ezen lámpa tipushoz, amit valamilyen formában megkaphatnák. Segitséget előre is köszönöm.
Szerintem, ha a trafó nem égett le benne, annak márpedig szaga van, akkor csak nem azzal van a gond... Esetleg a vezérlő ic körüli kisebb kondikat is érdemes lehet kicserélni az ic működéséhez lényeges... gondolom nem bonyolultabb szerkezet ez, mint egy dvd lejátszó tápja...
Tényleg az ic-t magát próbálta már valaki cserélni?
Köszönöm szépen az ötletet, de nem szeretnék "vak tyúk is talál szemet" módszerrel nekiesni, ha a saját tulajdonom volna, talán már igy vagy úgy müködne.
Nem akarok alkatrész cserékkel inditani, a kapcsolási rajz után mérésekkel biztosan eltudnám dönteni, hogy mit cseréljek ki. Köszi mégegyszer.
Hát akkor próbáld meg visszarajzolni a kapcsolást, én nem láttam még ilyet, de az ic adatlapját, ha letöltöd, gondolom az abban lévő mintakapcsolás van esetleg valami egyszerűbb módosítással megépítve, és ott a működés is le van írva egyébként, hiszen azért adatlap
Sajna a kapcsolóüzemű tápok jó része olyan hogy vak tyúk is talál szemet,meg minden gyanús alkatrész csere...Néha próbálgattam a méréseket ,de a gyakorlat azt mutatta a néhány alapmérésen túl nem igazán van rajtuk mit mérni.(táp IC kap e tápot /,a kimenet visszatáplálva az opton megjelenik e a szabályzó jel... fet, dióda zárlatos e,A bemeneti soros ellenállás szakadt-e..stílusú mérésekkel végzel mire a rajzot megtalálod hozzá.(és a verziószám meg már végkép kétséges.) Csak ha nagyon szenvedős az alkatrészekhez hozzáférni/több panelből áll az egész /panel lekövethetetlen akkor térül meg a keresésre fordított idő esetleg.
Köszönetet mondok bátoritó szavaitokért. Valószínű, hogy marad a számításba jöhető alkatrészek cseréje, remélhetően sikerrel.
Sziasztok!
A mellékelt képen a lámpa kapcsolójának modulja látható, a megjelölt alkatrész ment tönkre véletlen polaritás csere miatt, de nem tudom beazonosítani. lámpa kapcsolómodul
az szerintem a csipogót hajtó tanzisztor báziskörében egy ellenállat.Nem gondolnám hogy nagyobb 10k-nál.Próbálj beletenni 10k-t és gyere lefelé.
Köszi az ötletet. Közben kaptam egy eredeti képet a panelről, így már jobban be lehet azonosítani.
A Bioptron lámpában a polarizált fény és a színszűrő lényeg. Volt szerencsém kivesézni egyet. Amit házilag nem lehet megoldani az a szűrő. Azt venni kell. A többi házilag megvalósítható.
Nekem is volt szerencsém megvizsgálni.
A polarizált fényt egy másik polárszűrön keresztül nézve, azt a polarizálás irányára 90 fokkal elfordítva, elsötétedik. Na ez nem. Polarizált fény kizárva. A lámpában van: egy trafó. 230/12V, Egy kicsi ventillátor, 12V-os, Egy 12V/20W-os halogén izzó. Kapcsoló Ennyi. A színszűrő pedig közönséges színes üveg. A gagyiknál műanyag. Ennél sokkal jobb megoldás 1-1 db 3W-os színes LED. Szűrő sem kell és garantált a szín. Az eredményben szkeptikus vagyok. Placebo hatás.
Letezik cirkularis polarizacio is...
Attol fuggetlenul a Bioptron (sebgyogyulas es bortunetek enyhitese kivetelevel) vilag csalasa.
Most kaparintott a markába egy ilyen lámpát.
Üdvözlet Mindenkinek!
Van egy BIOPTRON 2 lámpám,ami egy nemrég történt alaplap csere után ismét elromlott,A jelenség a következő: 1. Hálózati csatlakozó bedugva.a kijelző világít,a + és a - gombbal előre és hátra léptethető. 2.A START gomb megnyomásakor egy sípoló hang és a második kijelző jobb alsó sarkában egy villogó pont és a ZÖLD LED világít,majd néhány másodperc után egy rövid sípolás, a LED és a villogó pont kialszik.Akijelző értéke közben nem változik. 3.Mindeközben sem az égő nem világít,sem a ventilátor nem forog. 4.Amennyiben a néhány másodperc alatt a STOP gombot megnyomom,úgy a kijelző melletti villogás és a ZÖLD LED elalszik. Építő jellegű hozzászólást,véleményt segítséget várok tisztelettel! |
Bejelentkezés
Hirdetés |