Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1832 / 3998
(#) pucuka válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Ha az erősítés -20 dB, akkor az csillapítás. (mondjuk nem szoktuk erősítésnek nevezni)
(#) adamhollos válasza pucuka hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Igazából egy feladat miatt kérdezem, aminek két része van:

For the current-controlled attenuator shown below:

egy kép

Calculate the bias current needed to provide a small-signal attenuation of 20dB.

Calculate the bias current needed to provide a small-signal amplification of -20dB.

És tuti nem elírás, mert ez egy szakállas feladat egy régi könyvből aminek ez a 8. változatlan javított kiadása.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012

Se kép, se szövegkörnyezet. Valószínűleg egy PIN diódás csillapító szabályzásáról van szó.
(#) exorcist válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Szerintem a 20dB-es csillapítás megegyezik a -20dB-es erősítéssel.

Itt a kép (nem hiszem, hogy segít megválaszolni a kérdésem)

Idézet:
„Ha egy erősítőnek -20dB az erősítése akkor az mit jelent?

mert ugye az erősítés:A=log(Iki/Ibe) Bell = 10*log(Iki/Ibe) dBell

de ha A negatív akkor csillapításnak kéne lennie nem?”

ui.:Nincs több szöveg! Ennyi a feladat.

a.JPG

Hát hol van az az áramszabályozott csillapító, aminek ki kell számolni a szabályzó áramát? A kép az csak két sorbakapcsolt feszültség generátor.
Módosult a hozzászólásod

igen tudom, bocsi, csak png formátumban nem töltötte fel rendesen

amúgy most nézem, és nero-ban (zenét lehet vele piszkálni) is ha erősítem a jelet akkor az erősítésnél - értéket kell megadnom és minél kisebb annál nagyobb az erősítés.

A [dB]=20*lg(Uki/Ube) ha feszültségről van szó. A feladat az, hogy határozd meg az áramgenerátor áramát, hogy a csillapítás 20 dB legyen. A csillapítót a 600 ohm, és a diódák munkaponti ellenállása alkotja, melyet a dióda karakterisztikából számolhatsz.
Meg kell határoznod hogy mekkora áramnál van a diódának pont akkora differenciális (kisjelű) ellenállása, amekkorára szükséged van

miért log(Uki^2/Ube^2) Bell?

Amúgy magát a feladatot értem és meg is tudom csinálni.
(#) pucuka válasza adamhollos hozzászólására (») Okt 30, 2012 / 1

A[dB]=10*lg(Pki/Pbe) ha teljesítmény, és ha behelyettesíted P=U^2*R, és rendezed, akkor lesz A[dB] = 20lg(Uki/Ube) és deciBell dB. A log -hoz oda kellene írni, hogy milyen alapú, a 10 -es alapút lg -vel jelöljük. Ha az osztás eredménye 1 -nél kisebb, akkor az A értéke negatív lesz, a logaritmus számolása miatt. Az 1 - nél kisebb erősítést pedig csillapításnak szokás nevezni.

Köszi!

Bocs elírtam. A P=U^2/R és nem szorzás. A szorzás az áramnál van.
(#) vladcepes válasza exorcist hozzászólására (») Okt 30, 2012 /

Szia! köszi a választ akkor megpróbálom azzal amit írtál. üdv.
(#) marci1 hozzászólása Okt 31, 2012 /

Sziasztok!
Van egy kapcsolási rajz ITT és nem értem hogy mi az a VR1 47k a szélén és nem értem hogy miért mutat felé egy nyíl
Nem röhögni !! kezdő vagyok (nem kicsit )
(#) bbalazs_ válasza marci1 hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Az egy ugynevezett potenciometer (haromlabu, valtoztathato ellenallas). A nyil a kozepso labat jelenti, a masik ketto a ket szelsot. A bekotes iranya mindegy.
A boltban valoszinuleg kis kerek alkatreszkent fogod megkapni, abbol kiall egy tengely, azt kell csavargatni jobbra-balra. KB haromnegyed fordulatnal az utja.

Ez pontosan azert kezdo kerdesek topic, hogy SENKI ne nevessen ki ilyesmiert. Mindenki volt kezdo.

köszi
(#) Moderátor hozzászólása marci1 hozzászólására (») Okt 31, 2012

Marci! Ha válaszolsz, használd kérlek a "válasz" feliratú gombot, hogy tudjuk kinek írsz... Köszi!
(#) fobq hozzászólása Okt 31, 2012 /

Sziasztok,
egyenáramú motor működéséhez szeretnék egy kis elméleti segítséget. A mellékelt rajzon egy 12V-os Barkas ablaktörlő motor vázlata látható. Különféle polaritással bekötve, különféle fordulatszámot mértem a kihajtáson. Gyárilag a 31(b,c) a test. Ha felcserélem a polaritást miért forog lassabban? Melyik bekötéssel érhető el legnagyobb forgatónyomaték? Melyik esetén legkisebb a motoráram?
Köszönöm

motor1.JPG

(#) zolika60 válasza fobq hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Eredetileg az 54 es volt a test. A fordulatszám változás az eltolt pozitív saru miatt volt. A szemben lévő 31b a nagyobb fordulat a másik a kisebb. Ha így fordítod a polaritást akkor a nagyobb fordulat biztosan nem változik, de a kisebb azért változhat, mert az állórész állandó mágnes és máshogy alakulnak a forgórészen az erővonalak.
(#) Boostocska hozzászólása Okt 31, 2012 /

Hello, nemrég kezdtem az elektrót és kérdésem lenne, hogy hogy kössem be a trimmer potit, mert nyákokon össze vissza van és nem értem az egészet.
Előreis köszii
(#) Boostocska válasza Boostocska hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

(#) kadarist válasza Boostocska hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

A képeden látható két láb az ellenállás két vége, a nem látható harmadik a nyíllal vagy lapocskával jelzett csúszka rész. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2012
(#) proli007 válasza fobq hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Hello!
Forgásirányra nyilván a mechanika az oka a fordulatszám változásnak. Egy gépkocsi is zajosabb hátramenetben mert a váltó fogaskerekei alapvetően az előremenethez készül. De egy motor, nem digitális műszer, hogy mind két irányban ugyan annyit forogjon. Ha ez a feltétel, használj léptető motort, az szinkron, vagy is a léptetés ütemétől (frekitől) függ a fordulatszáma. (Cserébe kicsi a nyomatéka.)
üdv! proli007

Van egy kétállású kapcsolóm (2 lába van) és nem tudom hogy kell bekötni úgy hogy ON/OFF kapcsolóént működjön. (az áramkör egy 4.5 v ról működő 2db 220 ohm os és 2 db ledes egyszerű kapcsolás és ebbe akarom beikatni a kapcsolót úgy hogy ki be lehessen kapcsolgatni.
(#) mps válasza marci1 hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Szia! Túl sok lehetőséged nincs. Az áramforrás egyik vége az egyik kivezetésre, ami eddig ott volt az pedig a másikra. Szerintem olvasd el itt a cikkek között a kezdőknek szóló részeket.
(#) silent15 hozzászólása Okt 31, 2012 /

Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy szeretnék 30V ot előállítani 12V ból, teljesen olyan 460mA terhelésen, és ehhez ennek a kapcsolásnak a tápegység részét szeretném felhasználni Bővebben: Link, mit kell kicserélnem, és menyire, ez más értékeknél miként változik?

Köszi!
(#) blackdog hozzászólása Okt 31, 2012 /

Sziasztok!

Építek egy áramkört aminek a lelke egy AVR. Ebből fakadóan a tápfeszültség 5V.
Ez egyébként egy relé kártya. Nem is gondolkodtam rajta csak úgy 12V relékre terveztem (máshol is ezt látom, hogy hiába az 5V tápfesz 12V reléket használnak).
És most most kezdtem el filózni, hogy miért is ?! Hiszen ezeknek van 5V vátozata is. És akkor nem kellene külön 12V tápról gondoskodnom.
Miért használnak nagy általánosságban 12V reléket és miért nem 5V? Mi a titok?
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

Hello!
- Mert a 12V-os relé általános.
- Nem szabad az 5V-ot relékkel rángatni. Könnyű földhurkot, tranzienst készíteni.
- A proci közvetlenül nem igazán tud csak kisáramú reléket meghajtani. Tehát valami meghajtó kell. Pld. UL2803..
- Mert az 5V-ot is elő kel állítani valamiből, és akkor már van nagyobb feszültség.
- Ha kimarad a hálózat, lehet nem érdemes a relékkel terhelni az 5V-os tápot.
stb..
üdv! proli007
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2012 /

- Ahogyan a kínálatot nézem szinte mindegy, hogy 5 vagy 12V a relé. Van mindegyik.
- A földhurok, tranziens dolgot nem értem mert a 12V sem jobb ebből a szempontból szerintem.
- Az természetes, hogy tranzisztort/mezőt használok
- Az 5V-ot a 12V-ból állítom elő. Akkor elég lenne egy 5V tápfesz és nem kell a két feszültség
- Ha kimarad a hálózat akkor nagyvalószínűséggel a vezérlőkacsolás sem kap tápot. Ha csak nincs backup akku. Van nem értem itt mire gondoltál.

Elnézést nem kötekedni akarok csak kíváncsi vagyok a miértekre.
Következő: »»   1832 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem