Fórum témák
» Több friss téma |
Rendeltem, most szerelgetem, UTP kábelt kibeleztem, csak azt nem tudom, hogy le kell-e blankolni egy kicsit, vagy csak levágjam a végét egyenesre? Mert nem blankolt állapotában kézi erővel kb. negyed-ötöd mm-t tudom beletuszkolni a saruba, ahol már körbeveszi a kábelt a saru, tovább nem megy (meg hát végig nem is kellene érnie gondolom mert akkor hova is menne/férne el a tüske amire rádugom), aztán szépen belefektetem a saruba a kábelt, majd összenyomom rá a kis szárnyakat. Ezután benyomom a házába, szépen bepattan, és nem jön ki mert ugye tartja a kis karom ami a ház nyílásánál van. Ha meg leblankolom kb. 1 cm hosszan, akkor kicsit beljebb tudom tolni a csupasz sodrott rezet, és úgy nyomom össze fogóval, majd belepattintom a házába. Mindkét esetben rámegy szépen a tüskére, de ha blankolom, akkor szorosabban van rajta a launchpad tüskéjén. Hogy érintkezik-e, azt nem tudom, előbb még addig akarok eljutni, hogy elvileg jól összeszerelem. Szóval, jól csináltam vajon?
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Lehúzod a szigetelést kb 3-4 mm-en a vezetékről, aztán belefekteted a saruba, szépen rányomod a szárnyakat(előbb az egyiket majd a másikat, és végül megnyomod fogóval). Kicsit meghúzgálod, hogy ha kijön akkor vissza tudod hajtani a szárnyakat és újra tudod kezdeni, ha nem akkor nagy valószínűséggel érintkezik is. Ha le akarod tesztelni akkor ajánlhatok egy ledet meg mondjuk a launchpad tápját
Köszi, így már menni fog!
LED-em nincs, úgy hogy élesben lesz kipróbálva.
Ledet ellenállással együtt találsz a launchpadon, csak szedd le a jumpert meg vedd ki a chippet középről
A launchpadhoz nekem MSP430G2553 IC-m van, erre akarok az elkészült kábelekkel rákötni egy DS18B20 digitális hőmérő IC-t (később még legalább 3-at). Jelenleg PC-re kötve, usb-ről kapja az áramot, de ha kész a project, telepről menne. Hova, hogyan kössem rá az hőmérőt, hogy mindkét esetben megfelelően működjön? Vcc-re kössem a Vdd-t, P1 valamelyik bitjére a DQ-t, GND-t meg a GND-re?
Hmmm, és mit hova kössek ezután? A jumper köti ugye rá pl. LED1-et P1.0-ra. Na most, ha IC-t kiszedem, meg ezt a jumpert leszedem, akkor a LED1 úgy fog világítani, hogy a LED1-hez közelebbi tüskére rádugom a Vcc-t? De ez meg csak egy kábel, földet pl. hova kötöm? Vagy teljesen hülyeséget magyarázok?
Úgy kell kötni ahogy írtad. Adatlapban szerepel hogy a tápfeszültsége 3-5.5V-ig terjed, úgyhogy használhatod a 2253-as tápját is nyugodt szívvel, amennyiben az 3V vagy annál nagyobb fezsültségen van.
Attól függ hogy milyen kábelt tesztelsz. Ha olyat aminek az egyik vége apa a másik anya akkor az IC foglalathoz célszerű hozzá érinteni(persze megfelelő helyre és jumper marad), Ha anya anya kábelt akkor meg a jumpert leszeded és a ledhez közelebbi lábra rádugod(polaritásra ügyelni! )
Idézet: Nem kell az IC-t kiszedni! Leveszed a J5 átkötést, ennyi kell csak. A LED-hez közelebbi tüskére adj 3,5 V-ot (VCC kivezetésről) a vizsgálni kívánt vezetéken keresztül! A visszatérő ággal nem kell foglalkozni, mert a földet a LED megkapja a panelon (azt az elvezetést nem szakítottad meg). „Na most, ha IC-t kiszedem, meg ezt a jumpert leszedem...”
Azért javasoltam hogy szedje ki az IC-t mert így biztosan elkerüli azt hogy valami balul sül el, és károsodik a kontroller. Én inkább a biztonságra hajlok, és kiszedem.
Viszont, ha külső telepről fog menni, akkor - tudtommal -azt is a Vcc-re kellene kötni, meg a Vdd-t is. Ilyenkor egy próbapanellel tudom csak megoldani a dolgot (van egy BB-005-öm), vagy máshogyan is lehet?
Rendben, ki is próbálom mindjárt, csak még gyártok néhány kábelt! Az IC-t is kiveszem biztos ami biztos.
Őszinte leszek, nem értem hogy milyen más megoldásra gondolsz
Azon tüspénkedem, hogy rá lehet-e valahogy kötni próbapanel nélkül, direktbe a hőmérőt a launchpadra abban az esetben, ha telepről kap áramot (mondjuk csak egy db hőmérő esetén). Ha jól értem, Vcc bemenet és kimenet is, tehát áramforrás és áramnyelő is egyben. Na most tudtommal a telepet erre kell kötni. Akkor mást már nem tudok rá dugni erre a tüskére, vagyis gondolom marad a próbapanel és akkor lesz több csatlakozási lehetőség. Viszont mi van akkor, ha a telep kábelét leosztom Y-ba és úgy kötöm rá Vcc-re egyik ágát, másikat meg a hőmérő Vdd-jére? Vagy mi van akkor, ha Vcc-re rá tudok dugni egy olyan házat, aminek tüske a másik vége (a beforrasztott P1 porthoz tartozó tüskesorhoz hasonlóra gondolok), és dupla, tehát kettő tüskében végződik, ami a házon belül össze van kötve. Ilyet lehet, működne? Már ha persze létezik ilyen cucc. Ne értsd félre, jó nekem a próbapanelos megoldás is, csak szeretnék tisztában lenni vele, hogy ha van más út is, akkor az mi és hogyan valósítható meg. Bocs ha nagy marhaságokat írok.
Hát eléggé kesze-kusza amit írtál!
Idézet: Ezt azért felejtsd el.„Ha jól értem, Vcc bemenet és kimenet is, tehát áramforrás és áramnyelő is egyben.” Vcc és Vdd felirat az alkatrészeken azt jelenti hogy ezt kell a táp pozitív pontjára kötni. A fejlesztőkártyán pedig a táp van így jelölve. Ha telepről akarod üzemeltetni akkor a pozitív pólusra kötöd a vezérlő VCC lábát, meg a hőmérő VDD lábát. Átvezetheted próbapanelra a teszt kedvéért. ugyan annyi vezetékre lesz szükséged és átláthatóbb is lesz az építgetés. Idézet: „Vagy mi van akkor, ha Vcc-re rá tudok dugni egy olyan házat, aminek tüske a másik vége (a beforrasztott P1 porthoz tartozó tüskesorhoz hasonlóra gondolok), és dupla, tehát kettő tüskében végződik, ami a házon belül össze van kötve. Ilyet lehet, működne? Már ha persze létezik ilyen cucc.” Ne haragudj meg te ezt totál nem értem, hogy milyen ház meg hova Ha telepről akarod üzemeltetni akkor ajánlom neked hogy forrszemes panelon rakd össze, és ott már rá tudod huzalozni a megfelelő alkatrészekre. Kicsit olvasgass meg googlizz rá hasonló projektekre, mert van egy két elírásod, ami szerintem ha megnézel egy két rajzot tisztázódni fog benned. A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Szerintem az én launchpadomba gyárilag be van forrasztva az IC, mert nem bírom kiszedni. Minden esetre kipróbáltam úgy ahogy icserny javasolta, LED-ek szépen világítanak a készített kábeleimmel, és a füst sem jött ki az eszközből, szóval eddig biztató a dolog!
Következő kérdésem: A BB-005-nél ha jól tudom, az X1-X5, X6-X10, X-11X15, X16-X20, Y1-Y5, Y6-Y10, Y11-Y15, Y16-Y20 van összekötve, valamint X-A-B-...-I-J-Y lyukakavannak összekötve, tehát minden sor. Eddig jól mondom? (Nem találtam hozzá leírást eddig, azért kérdezem.) Akkor ha össze akarom kötni a hőmérővel a launchpadot, akkor egy kábel megy a Vcc-től mondjuk X1-be, A1-ből megy egy másik a hőmérőn a Vdd-re. DQ-t rákötöm mondjuk P1.1-re. Aztán mit hova kell még? Gondolom kell még föld is. Mondjuk ha hőmérő GND-t rákötöm A6-ra, X6-ot pedig a launchpad GND-jére, az megfelelő lenne?
a-b-c-d-...-i-j az oszlopok 1-2-3-4...-... a sorok. minden sor van összekötve. tehát a1-b1-c1-d1-e1
nah most fogsz egy vezetéket, ér rávezeted a pozitív tápfeszültséget az első sorra(1 sor), majd a GND-t rákötöd 2 sorral alá(3 sor), ennek megfelelően bedugod a hőmérődet. adatlapban láthatod hogy melyik láb hova kell. így középen a 2. sorban lesz az adat vonalad. Az a bizonyos 1 wire bus. Így képben vagy már?
Értem nagyjából!
Elektronikából kezdő vagyok, ezért írok marhaságokat sokszor. Bocs ha fárasztó vagyok a kérdéseimmel, de meg akarom tanulni, mert érdekesnek találom, sőt talán még hasznosítani is fogom tudni majd ezt a tudást később máshol is. Természetesen utánaolvasok aminek tudok, meg amire időm van, de sokszor nem találom meg órák alatt sem a kérdésemre a választ, ezért fordulok hozzátok, mert itt legalább segítőkész, hozzáértő emberek vannak. Jelenleg szakdolgozat lesz ebből a projektből, csak még gyerekcipőben jár... A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2012
Idézet: „ajánlom neked hogy forrszemes panelon rakd össze” Nincs forrasztópákája!
Hát itt arra gondoltam, hogy ha majd későbbiekben beépíti
De igazság szerint ezt a dobozos témát amit emlegetett azt nem értettem(következtettem hogy valami tokra érti)
Így igaz... bár lehet nem ártana egyet beszerezni, valami olcsót. A panelem dugdosós, ami most van (BB-005).
Én sokáig elvoltam dugdosós panellal, eléggé korrekten megfelelt. Hozzá tartozik hogy még szükség volt 50 cm UTP kábelre. Topi féle AVR cikkeket még úgy barkácsoltam össze itthon
Igen-igen, sokat, csak ugye nem tudtam, hogyan van összekötözve a panel belül. Tényleg, a hőmérőt bele is dughatom, csak nem mertem, mert kissé hajlanak a lábai. Az X és Y hogyan van összekötve? Végig 1-től 20-ig?
Azt hagyjuk is inkább, biztos hülyeséget mondtam, jó lesz ez a panelon keresztül is.
Ha magad elé teszed a panelt állítva, akkor ugye fenn az oszlopokon az van hogy a-b-c-d-e--f-g-h-i-j szépen lefelé meg az van írva minden sor mellé hogy 1-2-3-4-5-6-7-8....28-29-30 nah ezek a sorok. Minden sor van összekötve, tehát a1-b1-c1-d1-e1, a2-b2-c2-d2-e2, stb ahol szám van az a sor van összekötve.
Hmmm... Topi cikkeiből is fogok laskázni, úgy érzem...
Én majdnem minden projektemet dugdosóson rakom először össze, és ha megy, jöhet a nyákgyártás.
s3toraph! Egy db. DS18B20-hoz nem kell feltétlen a dugdosós panel. A Launchpad-en van egy Vcc plusz két GND. (J6) Ide mehet a külső táp (elem, akksi). A DS Vdd mehet az IC (MSP430G2xxx) 1-es lábára (Vcc), a DS GND, IC 20-as lába (GND), az adatvonalat meg oda kötöd ahova akarod.
Nem feltétlen szükséges, ez így van. Lehet viszont hogy jobb lenne azon próbálkozni, mert jobban átlátja, meg rájön arra is hogy hogyan kell dugdosni a panelon. Ezen a téren is el volt tévedve. Szerinted nem jobb döntés ez?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |