Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   114 / 200
(#) Ge Lee válasza HL84 hozzászólására (») Okt 13, 2012 /

Kell némi átalakítás, és egy 2W-os ellenállás söntnek az áramszabályozáshoz. Vissza kell olvasni, minden információ rendelkezésre áll hozzá a topikban.
(#) varika hozzászólása Okt 13, 2012 /

Sziasztok! Engem is érdekelne az, hogy hogyan lehetne egy kicsit több feszt. kifacsarni a PC tápból. Lehetőleg újra tekercselés nélkül. (Persze ha ez megoldható).
(#) johny999 hozzászólása Okt 27, 2012 /

Udv, valaki tudna segíteni hogyan lehet életrekelteni egy AT-s tápot alaplap nelkul? ATXnel a zold pint kell atkotni a foldre viszont itt nemtudom melyiket kéne..
(#) _vl_ válasza johny999 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Semelyiket nem kell.
Az AT-s táp ugyanis klasszikus "kapcsolós" táp: a fenekén bekapcsolod, és működik.
(#) johny999 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Érdekes mert a ventilator nem indul el a 12V-os molex csatlakozon van 0,3V.. Ez igy nem kóser. A táp meg mukodokepes volt amikor kiszereltem a gépből.

14+6pines az alaplap csatlakozoja
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2012

IMAG0060.jpg

(#) _vl_ válasza johny999 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Ez valami non-standard táp. A klasszikus AT-tápnak kettő darab egyforma 6-pines csatlakozója van, jellegzetessége, hogy az egyiknek a bal oldalán van kettő fekete vezeték (GND), a másiknak a jobb oldalán, és úgy kell őket rádugni a 12-pines alaplapi csatlakozóra egymás mellé, hogy középen a négy fekete vezeték egymás mellé essen.

ASTEC AA20290 a tipusa, rakotottem egy HDD-t terhelésnek de ezse segített.

Rányomtam a hozzávalo alaplapra de akkor se indult el a ventilátor.. Viszont a doboz valamitol melegszik. Na mind1 majd egyszer ha lesz idom szetszedem...
(#) Hury válasza johny999 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Üdv, milyen gépből szerelted ki? Ez valami brand-gép tápnak tűnik, a gép adatlapjából lehetne elindulni. Ez inkább egy ATX jellegű táp, ha van rá ipari szabvány név, megmondhatná valaki.

Ez ilyen fekvo dobozos cucc volt, ha minden igaz valami Compaq DeskPro gép Pentium 2-es procival.

Ennyi maradt meg belole. Semmi konkrétat nemlatok itt rajta.

Jobb minosegu kepek:
Kep1
Kep2

(#) johny999 válasza Hury hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Tényleg nem AT-s táp lesz mert azoknál van/volt kivezetés a szamitogep elejen levo kapcsgombra.
Most azt probalom megkeresni hogy hova voltak kotve az alaplapon a jumperek a Power up, reset gombokhoz es LEDekhez...
(#) Hury válasza johny999 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Konkrétumok: a RAM foglalatok mellett egy felirat: hp 5183 2756 ami az alaplap típusra utal, vagy a D 5581 60001 középen a vonalkóddal.

Konkrétan nem találtam meg, de keresgélhetsz a biztonság kedvéért.

(Ha az enyém lenne a cucc, akkor egy nagyon hasonló lábkiosztás alapján a fehér vezetéket érinteném egy pillanatra egy fekete GND-hez. A színek sorrendje is hasonló, de a tiéden 1-gyel több vezeték van.)

Felelősséget nem vállalnék érte.
(#) johny999 válasza Hury hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Nos a fehéret átkotottem a GND-re, a helyzet az hogy ha nincs rakotve legalabb egy HDD akkor csak elindul és kikapcsol. 5m 4,8W/m-es LED szalag villan egyet majd elalszik. Probaltam hogy benyomtam egy ellenállást az 5V-os részbe de ugyanaz.
(#) erbe válasza johny999 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Az IBM-ekben már a 90-es évek elején voltak az ATX-hez hasonló módon működő tápok. Utalhat erre is a tápcsatlakozók PS1, PS2 felirata. Akkor még nem az alaplap vezérelte, hanem a ki-be kapcsoló nem a 230 V-ot, hanem kisfeszültséget kapcsolgatott. Később több gyártó utánozta, ahány, annyiféleképpen. HP, Packard-Bell, Siemens,... Nehéz korrekt tanácsot adni.
(#) fater0827 hozzászólása Okt 28, 2012 / 1

Üdv mindenki
AA20290 tápegység .
Találtam olasz oldalt
Idézet:
„Ecco ti andrebbe di darmi una mano su dry ice che sto "costruendo" per il mio Pentium 3 con 64Mb di RAM?
Mi servirebbe qualche aiuto sia per l'hardware datato,ad esempio su delle buone ram per quel socket,che sopratutto per la coibentazione e sul Dry in generale : se sei interessato potremmo continuare questa conversazione via MP OT
scusate l'OT”
talán igaz . 5V és 16 Amper .

Még egy
Idézet:
„si ça peut aider certain qui ont ce type d'alim :

PS1 PS2

Pin 1 POK Pin 8 5Vsb Pin 1 Common
Pin 2 ----- Pin 9 +5V Pin 2 Common
Pin 3 PS-ON Pin 10 +5V Pin 3 Common
Pin 4 Common Pin 11 +5V Pin 4 +3V3
Pin 5 Common Pin 12 -12V Pin 5 +3V3
Pin 6 Common Pin 13 -5V Pin 6 +3V3
Pin 7 +12V Pin 14 LPM

Logic board PS3 (MOLEX 39-01-4040)
5.25 in. disc drive P2-P5 (AMP 770156-3)
3.5 in. disc drive P1 (AMP 171822-4)

PS3 P2-P5 P1
Pin 1 +3V3 Pin 1 +12V Pin 1 +5V
Pin 2 +3V3 Pin 2 Com Pin 2 Com
Pin 3 Com Pin 3 Com Pin 3 Com
Pin 4 Com Pin 4 +5V Pin 4 +12V

+3V3/Brown +5V/Red 5Vsb/Orange +12V/Yellow POK/Blue -12V/Green -5V/Purple LPM/Grey
PS-ON/White Com/Black”
Linkje AA20290
Üdv
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2012
(#) gombocartur hozzászólása Nov 1, 2012 /

Üdv Mindenkinek!
Lehet, hogy lerágott csont, de most sikerült szert tennem egy szlovák ismerősre, akivel lefordíttattam az "elektoros, 2006-os" akkutöltő leírását, amit most - ha sikerül - közzé teszek. Mégse gugli... Én kb. 3 éve szemezgetek vele, most megcsináltam, és nagyszerűen működik. Mivel a LED1 és LED2 elég gyengén világít a kis áram miatt, átalakítottam a körét a mellékelt rajz alapján. Bízom benne, hogy más is kedvet kap a megépítéséhez...
(#) apac válasza gombocartur hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Szia!
Régebben én is megépítettem as töltött. Amit most linkeltél dokot abban benne van a módosított nyákterv is meg a beültetési oldal?
(#) gombocartur válasza apac hozzászólására (») Nov 1, 2012 /

Nincs, az eredeti dokumentációt tettem fel. A módosításhoz (két dióda, két ellenállás) nem kellett a nyákon változtatnom, megoldottam "térben" szerelve...
(#) Jax hozzászólása Nov 5, 2012 /

Sziasztok!
Lehet, egy kicsit kezdő kérdés, de az erősítőkhöz jobban értek, mint a számítógépekhez.
Van egy PC Tápom, 350W-os. A régi gépből kiszedtem ideiglenesen, mert van egy kicsit erősebb autós végfokom és a 12V/250W kicsit kevés neki, plusz nem épp a legstabilabb.

A kérdésem az lenne, hogy mit kéne tennem, hogy bekapcsoljon a PC táp számítógép nélkül és anélkül, hogy szét szabdalnám a kábeleit.
(Aztán ha elindult, már kiméregetem én, a feszültségeket) Bekapcsolni nem tudom!
Légyszi segítsetek!

Üdv.: Jax
(#) Antal Miklós válasza Jax hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

A Power On vezetéket - ami általában zöld színű - kapcsold a Test "fekete" színű vezetékhez. De ez ellenőrizendő, 99%-ban igaz! Töltsd le az adatlapját, vagy keresd ki a táp bekötéséből.
El kell indulnia, ha jó volt.
Teszteléshez, tegyél a +5V vezetékre egy 12V 21W autó féklámpa izzót. Ha gond is van a táppal, akkor a 230V feszültséget egy 230V/60W izzón keresztül kapcsold.
(#) Matheo hozzászólása Nov 5, 2012 /

Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e baja a pc tápnak attól, hogy csak a 12-ot terhelem?
(#) mugab válasza Matheo hozzászólására (») Nov 5, 2012 /

Nem.
(#) Jax válasza Antal Miklós hozzászólására (») Nov 10, 2012 /

Köszönöm a segítséget! Feléledt a gépezet!
(#) nzozz hozzászólása Nov 15, 2012 /

Sziasztok!
12V kb. 30-35A terhelhetőségű tápegységre volna szükségem és egy kapcs.üzemű táp topikban azt javasolták, PC tápot alakítsak át, aminek pedig ez a topikja. Úgyhogy szeretnék segítséget kérni ez ügyben, egyrészt hogy lehetséges-e, másrészt ha lehetséges, akkor hogyan!
Köszönöm!
(#) pisti89 válasza nzozz hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Először is bekapcsoláshoz zöld-fekete összekötése
12V, 35A kb 450-500W táp kell
a táp alapból tud 12V-ot, de kb 12-18-20A terhelhetőséggel
Ha kevés akkor az 5V ág schottky diòdáját kösd át
trafó 3 kivezetése közül csak 2kell
közös nagy vezetékköteg nem kell
2kivezetés ami a diódákra megy, az egyik láb lesz a test a másik diódán keresztül a +
Kondikat cserni kell a feszültség miatt, így lesz 10V
ezek utá
az lm393 vagy tl494 referencia feszültségét addig kell növelni amíg nem lesz a kimeneten 12V (általában poti van benne)
Vigyázz mert így az eredeti 12V is megemelkedik, nebogy felrobbanjon a kondi
ha esetleg valamit rosszul írtam javítsatok ki
sok sikert
(#) szucsip hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!

Egy ATX tápegységet alakítok át jelenleg. Csak egy kimeneti feszültségre van szükségem; 24V-ra. Viszont Szükségem van -5V -ra is. Ezt az SB 5V -ot előállító transzformtorból akarom kinyerni, szükséges hogy mindig legyen negatív táp (akkor is, ha nincs elindítva az ATX tápegység)

A problémám az, hogy a transzformátor nem push-pull üzemű, csak 1db tranzisztor dolgozik a primer oldalon. Ráadásul nem is stabkockás 5V-ja van, hanem SL431+optocsatolós visszacsatolással stabilizálja az SB 5V-ot. Kérdésem: N×10 mA értékig terhelhetném negatív irányba a transzformátort?

Azt már elértem, hogy az eredeti segédtáp kimeneten 10V legyen. Szóval mehet neki 1db dióda+1 kondenzátor, hogy az aktív szakaszban is terheljem?
(#) Ge Lee válasza szucsip hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Ha a flyback üzemű standby-ra gondolsz akkor nem. Az nem nyitó, hanem záróüzemben működik. Ha akkor akarod terhelni amikor éppen kinyit, abból érdekes dolgok lesznek.
(#) szucsip válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Igen, én is ettől tartok. Az viszont esélytelen, hogy tekerjek rá még egy tekercset. Úgyhogy lesz, ami lesz... Köszönöm a választ.
(#) zoli01 hozzászólása Nov 23, 2012 /

Sziasztok!!
Egy atx tápot szeretnek átalakítani ugy hogy egy alkonykapcsolo beinditsa.A kérdésem az hogy hogyan tudnám megoldani hogy a

Sb 5v-jarol táplaljam és egy tranzisztor bekapcsolya?(nem relé)
(#) szucsip válasza zoli01 hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Keress olyan alkonyatkapcsolót, ami elmegy 5V -ról is. Esetleg a TL494 -es tápját is megcsapolatod, vagy az SB5V -ot fentebb állíthatod.
Következő: »»   114 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem