Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Van egy Indesit WITL 125 -ös mosógépem , mely kb 4-5 percig semmit sem jelez ki,
majd piros LED gyorsan villog, az óra jelzésnél, és fehérítőnél lévő zöld LED együtt lassabban villog. Végig néztem a vezérlőhöz csatlakozó alkatrészeket nem találtam hibát. A vezérlő panelen 5V, 12 V rendben. Az SP101655 Ic mi lehet? Külön epromot , kvarcot nem találtam. Talán PIC belső órajellel? A netten van sok bejegyzés , de alkatrészadatot nem találtam Ezideig nem javítottam mosógép elektronikát , remélem ezután sem kell., de ezt most meg kellene . Kérlek segítsetek. Előre is köszi
Nem is gondoltam, hogy ez volna az, csak az LNK főbb beállítási alkatelemeivel majdnem azonos a felépítése az általad belinkelt rajznak. Láttam ezt a rajzot de úgy látszik elsiklottam felette. Köszönöm. Az induktivitás értéke még kérdéses számomra, mert a rajzon 1mH van de az alkatrészen a színjelölések nem ezt mutatják, vagy ez a táp más beállítást igényel. A színek akkor: sárga, lila, barna volna? Akkor ez így 470mikroHenry volna és nem 1milliHenry? A hibás alkatrészt elég nehéz lesz felkutatni, mivel nincs benne nagy gyakorlatom. A héten még nekifogok nézgelődni, méricskélni, addig talán be lesz szerezve az LNK ... is.
A színkódot és a panelrészletet kifelejtettem.
Bocs, átnéztem a kapcsolást több hiba is van a rajzon. Az ic lábbekötése sem jó. Lesz időm átrajzolom. Az alkatrészekben tudok segíteni ha nem találnál hozzá. A képen is jól látszik az induktivítás színe (470uH).
Sziasztok!
A segítségeteket kérném egy Electrolux EWT1215 mosógép meghibásodása kapcsán. A jelenség a következő: a vizet leszívta és a digitális óra 1 percnél megállt és a centrifuga nem ment le, mert a ruhák vizesek maradtak. Beállítottam egy programot, hogy csak úgy mosson, de a motor egyáltalán nem forgott. Kihúztam és egy napig nem volt áram alatt. Újra bekapcsoltam beállítottam egy mosást és a mosógép elindult, víz bement, a dob forgott, mintha minden rendben lett volna. A mosást leállítottam és átkapcsoltam centrifugára. A vizet leszívta és amikor centrifugáláshoz ért, akkor furcsa hang jött elő. Én kicsit fémes, zörgős hangnak nevezném, ami a motor fordulatszám növekedésével arányosan jött elő. Gyorsan megállítottam a centrifugálást, majd újra indítottam. A vízszivattyú hallom hogy dolgozik, majd leáll, de a dob nem forog. Ez egy 8 éves készülék, elméletileg még hibakódot is megtud jeleníteni a kis kijelzőjén, de nem teszi. Előre is köszönöm a segítséget.
Motorszénkefét ellenőrizd lehet hogy kopott.
Szia!
Ahogy botesz is mondja, szénkefe lesz!!! Bye Palkó
Most nem is a kapcsolási rajz a fontos, hanem az alkatrészek beszerzése de olyat, mint ami bele való a színjelölés szerint. A táblázatban bekeretezett értéket mérek az adott induktivitáson, ami persze rossz, mert hát az már 450mA értéket enged meg. A 470uH az 170mA-t enged, de az LNK304PN beállítási értékei 120mA-re van limitálva. Végül is mennyi a MOSFET terhelhetősége? Nem találtam semmi zárlatos alkatrészt a panelon. Az "IC" ugye DIP8 tokozású, így a szemközti 1-2 és 7-8 lábak a Source, 5. a Drain, 4. a Fidback, 3. a Bypass. (ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni). Le tudnám valahogyan ellenőrizni a FET-et így beépítve? A másik dolog az R020 ellenállás "Fouse" (biztosíték). Ez az alkatrész nem sima kerámia 2W-os fémrétegű ellenállás? A tápegység SMD alkatrészei a panel túloldalán vannak, hát ez feladná a leckét ha bele kellene nyúlnom. Annyit kibogarásztam, hogy a 12V a 10.lábon jön ki a panel szélére. Már csak annyit kellene tudni, hogy miket táplál még a kijelzőn túl ez a feszültség, vagy az 5V-os rész hová táplál?
Sziasztok!
Levettem a gép oldalát, az ékszíj rendben, fent van a helyén. A szénkeféket szemrevételeztem, látszólag rendben vannak. Szereljem le a szénkefe házát és úgy nézzem meg a szénkefék méretét, állapotát? A szénkefe ahová csatlakozik a forgó részen azok a kis réz lapkák az a kommutátor? Színe nem igazán réz színű, ha az újjammal megsimítom, akkor az ujjamon fekete "por" lesz. Ez normális?
Szia!
Igen szedd le a házát és nézd meg hogy elég hosszúak e (kb 2-3cm).Ahová a szénkefe vége megy az a kommutátor.A fekete port takarítsd le róla.
Szia Botesz
Kivettem a szénkeféket. A balos teljes hossza kb 1.9 cm hosszú és amikor a rugó teljesen kinyomja akkor a házból kilóg kb 1.1 cm hosszúságú szénkefe. Ez több, mint amit beszerelt állapotában láttam. A rugó jól működik. Szerintem jó. A jobbos teljes hossza kb 1.9 cm hosszú és amikor a rugó kinyomja akkor csak 0.9 cm lóg ki a házból. Amit a kiszerelésnél megállapítottam, hogy a rugója nem nyomta ki a szénkefét, egész egyszerűen be volt szorulva a házba és sok fekete "por" volt benne. Kicsit megkocogtattam, megjárattam és miután a "por" távozott a rugó is működik. Lehetséges, hogy a rugó nem nyomja rá kellőképpen a kommutátorra a jobb oldali szénkefét és ezért volt a baj? Tisztogassam meg, fújjam ki, esetleg mossam ki valamivel és szereljem vissza? Vagy vegyek bele új szénkeféket ha már szétszedtem? A kommutátort egy pamut ronggyal megtisztítottam bár nincs az a szép réz színe, attól még jól fog működni? A kommutátor lapkák közötti rés jól látható nincsenek eltömődve. Megnéztem még egyszer a két szénkefét. A baloson szép csíkok vannak, ahogy a kommutátor koptatta. A jobbos, amelyik szorult azon nincsenek ilyen kopási csíkok, és feketébbnek/égettebbnek tűnik. Pamut ronggyal megtisztítottam, majd a körmömmel megkapirgáltam. Most már ezen is látszik kopási csík, de az is látszik, hogy egy kicsit egyenletlenül kopott meg a szénkefe a szorulás miatt. Mit gondolsz Botesz, vegyek bele új szénkeféket? Ha igen, tudsz abban segíteni, hogy hol tudom beszerezni?
Szerintem cseréld le a keféket!Ha égett a vége akkor az centrifugálásnál hegeszt.A rugó beszorulása miatt lehet hogy nem nem kopott egyenletesen most hogy a rugó jó rakd vissza az egészet és nézd meg hogy jó e.Ha mükszik akkor vegyél bele új szénkefét!Én legutóbb egy 1000-ért vettem a keféket.Amúgy az 1 centi az kevés.Minimum 2 nek kell lenni. Szerintem az Orczy ba kapsz hozzá kefét de ha a közelben van ilyen bolt ahol ilyenekkel foglalkoznak akkor ott is kapsz hozzá legfejjebb rendelésre.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
Szia Botesz
Jobbos szénkefét picit megcsiszoltam 240-es csiszoló papírral. Nem vittem túlzásba és próbáltam egyenletesen, hogy az ív megmaradjon. Összeraktam, kicsit mostam, majd áttettem 500-as centrifugára. Megszakítottam a programot, majd újra kezdtem a centrifugálást, ami sikeresen lement. Úgy néz ki, újra működik a mosógép. Ezúton is köszönöm a segítséget. A motor forgása közben van egy jellegzetes sípolós/zümmögős hangja, ami fordulatszám növekedésével arányosan emelkedik. Ez a hang eddig is megvolt, de most talán erősebben hallom, mint eddig. Lehet ennek köze a rossz szénkeféhez?
Lehet.A lényeg az hogy most cseréld ki a keféket mert ez nem fog sokáig működni.Ha megvan a kefe és nincsen becsiszolva akkor becsiszolod és ennyi.Örülök hogy működik!
Sziasztok!
Van egy Whirlpool AWE9725 mosógépem, ami F06 hibát produkál. Régebben is előfordult ez ritkán, de némi állás után, vagy ki-be kapcsolás után elmúlt a hiba. Egy másik fórumon már az összes perifériát kiveséztük, de minden rendben van. A motor Ohmikusan rendben van, a szénkeféken még 3 cm tartalék és könnyen mozognak. A vezérlőn levő triac a program indításkor megkapja a teljes 230V-ot, de egy pillanatra sem gyújt be, vagyis a motor nem kap feszültséget. Vezetékek, relék rendben vannak. Az ürítés program lefut (itt nem használja a motort). Teszt módban a motor meg sem moccan de hibakód sincs, viszont a C00 ajtózár tesztnél kijön az F06 hiba, de az ajtózár jól működik. Kifogytam az ötletekből. Mit nézzek még meg? Lehetséges, hogy vezérlő hiba? Előre is köszönöm a segítséget!
Az f06 az tachogenerátor hiba vagyis nem érzékeli hogy a motor forog
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
A motor meg sem moccan egy pillanatra sem. A forgásérzékelő nyit-zár, ahogy a motort kézzel forgatom.
Két relé van, egyik sem húz be. Kiszedtem őket, kipróbáltam és jól működnek. Alap helyzetbe n meg kell, hogy húzzon bármelyik is? Mert a normál forgás irányhoz alaphelyzetben is jól állnak, az áramkör így is zárt, a triacon a teljes 230V, de lehet tévedek.
Alaphelyzetbe egyik sincs meghúzott állapotban.
Szia! Próbáltad már "resetelni" a "pillanat állj" gomb hosszanti megnyomásával? A tacho tekercs ellenállása rendben van? A mágnes nincs leesve a tengelyről?
Resetelni még nem próbáltam. Mikor kell és meddig nyomni? A "pillant állj" alatt az indító-leállító gombot érted? A tekercs 68 Ohm a panelen mérve. Ahogy forgatom a motort kézzel, indukál feszültséget a tekercs.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
A rombuszban a függőleges vonalra mutató két nyílhegy, 3mp-nél hosszabb ideig nyomni. A hibát már előzőleg egy hosszabb állás is "orvosolta", ami azt engedi feltételezni, hogy nem folyamatosan nincs meg a fordulat jel. Biztos, hogy eljut a panelra a tachó jele? Jók a kontaktusok a motor végén lévő csatlakozóban? A tekercs az bizonyára jó, mert 68,7Ohm van neki megadva.
Az előbb kiszedtem a motort és egyenfeszről meghajtottam. Szkóppal megnéztem a tacho jelét és szép szinusz hullám volt. Beszerelve kicsit bonyolult, mert oda kell pakolni a szkópot a mosógéphez. Jel meg csak akkor lenne, ha megmozdulna a motor, vagy kézzel forgatom. Ohmosan jók a kontaktok , így gondolom a jel is eljut a panelig.
Szia!
Melyik vezérlő van benne? Omega2 esetében a K1 relé környékén van 5 db 150K ellenállás, mérd meg őket. Feri
Sziasztok!
AEG 14720-as mosógépem elindítás után kb 1 percel leáll. Semmilyen hibakódot nem ír ki, csak elkezd villogni a start gomb feletti led. Szűrők tisztítva. Amikor elindítom, szívja a vizet, majd megáll. Szivattyú program működik. Kérem segítsen valaki, mi lehet a baja. Előre is köszönöm!
Sziasztok!
AEG 14720-as mosógépem elindítás után kb 1 percel leáll. Semmilyen hibakódot nem ír ki, csak elkezd villogni a start gomb feletti led. Szűrők tisztítva. Amikor elindítom, szívja a vizet, majd megáll. Szivattyú program működik. Kérem segítsen valaki, mi lehet a baja. Előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |