Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   180 / 581
(#) ha3pk hozzászólása Okt 30, 2012 /
 
Sziasztok! Van egy Indesit WITL 125 -ös mosógépem , mely kb 4-5 percig semmit sem jelez ki,
majd piros LED gyorsan villog, az óra jelzésnél, és fehérítőnél lévő zöld LED együtt lassabban
villog. Végig néztem a vezérlőhöz csatlakozó alkatrészeket nem találtam hibát. A vezérlő panelen
5V, 12 V rendben. Az SP101655 Ic mi lehet? Külön epromot , kvarcot nem találtam. Talán PIC
belső órajellel? A netten van sok bejegyzés , de alkatrészadatot nem találtam Ezideig nem javítottam mosógép elektronikát , remélem ezután sem kell., de ezt most meg kellene .
Kérlek segítsetek. Előre is köszi
(#) VIM válasza frank tibor hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Nem is gondoltam, hogy ez volna az, csak az LNK főbb beállítási alkatelemeivel majdnem azonos a felépítése az általad belinkelt rajznak. Láttam ezt a rajzot de úgy látszik elsiklottam felette. Köszönöm. Az induktivitás értéke még kérdéses számomra, mert a rajzon 1mH van de az alkatrészen a színjelölések nem ezt mutatják, vagy ez a táp más beállítást igényel. A színek akkor: sárga, lila, barna volna? Akkor ez így 470mikroHenry volna és nem 1milliHenry? A hibás alkatrészt elég nehéz lesz felkutatni, mivel nincs benne nagy gyakorlatom. A héten még nekifogok nézgelődni, méricskélni, addig talán be lesz szerezve az LNK ... is.
(#) VIM válasza VIM hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
A színkódot és a panelrészletet kifelejtettem.
(#) frank tibor válasza VIM hozzászólására (») Okt 30, 2012 /
 
Bocs, átnéztem a kapcsolást több hiba is van a rajzon. Az ic lábbekötése sem jó. Lesz időm átrajzolom. Az alkatrészekben tudok segíteni ha nem találnál hozzá. A képen is jól látszik az induktivítás színe (470uH).
(#) laszlozs hozzászólása Okt 31, 2012 /
 
Sziasztok!
A segítségeteket kérném egy Electrolux EWT1215 mosógép meghibásodása kapcsán.
A jelenség a következő: a vizet leszívta és a digitális óra 1 percnél megállt és a centrifuga nem ment le, mert a ruhák vizesek maradtak. Beállítottam egy programot, hogy csak úgy mosson, de a motor egyáltalán nem forgott.
Kihúztam és egy napig nem volt áram alatt. Újra bekapcsoltam beállítottam egy mosást és a mosógép elindult, víz bement, a dob forgott, mintha minden rendben lett volna. A mosást leállítottam és átkapcsoltam centrifugára. A vizet leszívta és amikor centrifugáláshoz ért, akkor furcsa hang jött elő. Én kicsit fémes, zörgős hangnak nevezném, ami a motor fordulatszám növekedésével arányosan jött elő. Gyorsan megállítottam a centrifugálást, majd újra indítottam. A vízszivattyú hallom hogy dolgozik, majd leáll, de a dob nem forog.
Ez egy 8 éves készülék, elméletileg még hibakódot is megtud jeleníteni a kis kijelzőjén, de nem teszi.
Előre is köszönöm a segítséget.
(#) zolika60 válasza laszlozs hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Elsőnek a szíjat ellenőrizném.
(#) botesz válasza laszlozs hozzászólására (») Okt 31, 2012 /
 
Motorszénkefét ellenőrizd lehet hogy kopott.
(#) palko0125 válasza laszlozs hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia!
Ahogy botesz is mondja, szénkefe lesz!!!
Bye
Palkó
(#) VIM válasza frank tibor hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Most nem is a kapcsolási rajz a fontos, hanem az alkatrészek beszerzése de olyat, mint ami bele való a színjelölés szerint. A táblázatban bekeretezett értéket mérek az adott induktivitáson, ami persze rossz, mert hát az már 450mA értéket enged meg. A 470uH az 170mA-t enged, de az LNK304PN beállítási értékei 120mA-re van limitálva. Végül is mennyi a MOSFET terhelhetősége? Nem találtam semmi zárlatos alkatrészt a panelon. Az "IC" ugye DIP8 tokozású, így a szemközti 1-2 és 7-8 lábak a Source, 5. a Drain, 4. a Fidback, 3. a Bypass. (ehhez a részéhez nem tudok hozzászólni). Le tudnám valahogyan ellenőrizni a FET-et így beépítve? A másik dolog az R020 ellenállás "Fouse" (biztosíték). Ez az alkatrész nem sima kerámia 2W-os fémrétegű ellenállás? A tápegység SMD alkatrészei a panel túloldalán vannak, hát ez feladná a leckét ha bele kellene nyúlnom. Annyit kibogarásztam, hogy a 12V a 10.lábon jön ki a panel szélére. Már csak annyit kellene tudni, hogy miket táplál még a kijelzőn túl ez a feszültség, vagy az 5V-os rész hová táplál?
(#) laszlozs válasza botesz hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Sziasztok!
Levettem a gép oldalát, az ékszíj rendben, fent van a helyén.
A szénkeféket szemrevételeztem, látszólag rendben vannak. Szereljem le a szénkefe házát és úgy nézzem meg a szénkefék méretét, állapotát?
A szénkefe ahová csatlakozik a forgó részen azok a kis réz lapkák az a kommutátor? Színe nem igazán réz színű, ha az újjammal megsimítom, akkor az ujjamon fekete "por" lesz. Ez normális?
(#) botesz válasza laszlozs hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia!
Igen szedd le a házát és nézd meg hogy elég hosszúak e (kb 2-3cm).Ahová a szénkefe vége megy az a kommutátor.A fekete port takarítsd le róla.
(#) laszlozs válasza botesz hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szia Botesz
Kivettem a szénkeféket.
A balos teljes hossza kb 1.9 cm hosszú és amikor a rugó teljesen kinyomja akkor a házból kilóg kb 1.1 cm hosszúságú szénkefe. Ez több, mint amit beszerelt állapotában láttam. A rugó jól működik. Szerintem jó.
A jobbos teljes hossza kb 1.9 cm hosszú és amikor a rugó kinyomja akkor csak 0.9 cm lóg ki a házból. Amit a kiszerelésnél megállapítottam, hogy a rugója nem nyomta ki a szénkefét, egész egyszerűen be volt szorulva a házba és sok fekete "por" volt benne. Kicsit megkocogtattam, megjárattam és miután a "por" távozott a rugó is működik.
Lehetséges, hogy a rugó nem nyomja rá kellőképpen a kommutátorra a jobb oldali szénkefét és ezért volt a baj? Tisztogassam meg, fújjam ki, esetleg mossam ki valamivel és szereljem vissza? Vagy vegyek bele új szénkeféket ha már szétszedtem?
A kommutátort egy pamut ronggyal megtisztítottam bár nincs az a szép réz színe, attól még jól fog működni? A kommutátor lapkák közötti rés jól látható nincsenek eltömődve.
Megnéztem még egyszer a két szénkefét. A baloson szép csíkok vannak, ahogy a kommutátor koptatta. A jobbos, amelyik szorult azon nincsenek ilyen kopási csíkok, és feketébbnek/égettebbnek tűnik. Pamut ronggyal megtisztítottam, majd a körmömmel megkapirgáltam. Most már ezen is látszik kopási csík, de az is látszik, hogy egy kicsit egyenletlenül kopott meg a szénkefe a szorulás miatt.
Mit gondolsz Botesz, vegyek bele új szénkeféket?
Ha igen, tudsz abban segíteni, hogy hol tudom beszerezni?
(#) botesz válasza laszlozs hozzászólására (») Nov 1, 2012 /
 
Szerintem cseréld le a keféket!Ha égett a vége akkor az centrifugálásnál hegeszt.A rugó beszorulása miatt lehet hogy nem nem kopott egyenletesen most hogy a rugó jó rakd vissza az egészet és nézd meg hogy jó e.Ha mükszik akkor vegyél bele új szénkefét!Én legutóbb egy 1000-ért vettem a keféket.Amúgy az 1 centi az kevés.Minimum 2 nek kell lenni. Szerintem az Orczy ba kapsz hozzá kefét de ha a közelben van ilyen bolt ahol ilyenekkel foglalkoznak akkor ott is kapsz hozzá legfejjebb rendelésre.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2012
(#) laszlozs válasza botesz hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Szia Botesz
Jobbos szénkefét picit megcsiszoltam 240-es csiszoló papírral. Nem vittem túlzásba és próbáltam egyenletesen, hogy az ív megmaradjon.
Összeraktam, kicsit mostam, majd áttettem 500-as centrifugára. Megszakítottam a programot, majd újra kezdtem a centrifugálást, ami sikeresen lement.
Úgy néz ki, újra működik a mosógép. Ezúton is köszönöm a segítséget.
A motor forgása közben van egy jellegzetes sípolós/zümmögős hangja, ami fordulatszám növekedésével arányosan emelkedik. Ez a hang eddig is megvolt, de most talán erősebben hallom, mint eddig. Lehet ennek köze a rossz szénkeféhez?
(#) botesz válasza laszlozs hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Lehet.A lényeg az hogy most cseréld ki a keféket mert ez nem fog sokáig működni.Ha megvan a kefe és nincsen becsiszolva akkor becsiszolod és ennyi.Örülök hogy működik!
(#) Zsee67 hozzászólása Nov 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Van egy Whirlpool AWE9725 mosógépem, ami F06 hibát produkál. Régebben is előfordult ez ritkán, de némi állás után, vagy ki-be kapcsolás után elmúlt a hiba. Egy másik fórumon már az összes perifériát kiveséztük, de minden rendben van. A motor Ohmikusan rendben van, a szénkeféken még 3 cm tartalék és könnyen mozognak. A vezérlőn levő triac a program indításkor megkapja a teljes 230V-ot, de egy pillanatra sem gyújt be, vagyis a motor nem kap feszültséget. Vezetékek, relék rendben vannak. Az ürítés program lefut (itt nem használja a motort). Teszt módban a motor meg sem moccan de hibakód sincs, viszont a C00 ajtózár tesztnél kijön az F06 hiba, de az ajtózár jól működik. Kifogytam az ötletekből. Mit nézzek még meg? Lehetséges, hogy vezérlő hiba?

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) botesz válasza Zsee67 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Az f06 az tachogenerátor hiba vagyis nem érzékeli hogy a motor forog
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) Zsee67 válasza botesz hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
A motor meg sem moccan egy pillanatra sem. A forgásérzékelő nyit-zár, ahogy a motort kézzel forgatom.
(#) botesz válasza Zsee67 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
A panelon a motor relé meghúz?
(#) Zsee67 válasza botesz hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Két relé van, egyik sem húz be. Kiszedtem őket, kipróbáltam és jól működnek. Alap helyzetbe n meg kell, hogy húzzon bármelyik is? Mert a normál forgás irányhoz alaphelyzetben is jól állnak, az áramkör így is zárt, a triacon a teljes 230V, de lehet tévedek.
(#) botesz válasza Zsee67 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Alaphelyzetbe egyik sincs meghúzott állapotban.
(#) VIM válasza Zsee67 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Szia! Próbáltad már "resetelni" a "pillanat állj" gomb hosszanti megnyomásával? A tacho tekercs ellenállása rendben van? A mágnes nincs leesve a tengelyről?

F 06 kód.JPG
    
(#) Zsee67 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Resetelni még nem próbáltam. Mikor kell és meddig nyomni? A "pillant állj" alatt az indító-leállító gombot érted? A tekercs 68 Ohm a panelen mérve. Ahogy forgatom a motort kézzel, indukál feszültséget a tekercs.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) VIM válasza Zsee67 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
A rombuszban a függőleges vonalra mutató két nyílhegy, 3mp-nél hosszabb ideig nyomni. A hibát már előzőleg egy hosszabb állás is "orvosolta", ami azt engedi feltételezni, hogy nem folyamatosan nincs meg a fordulat jel. Biztos, hogy eljut a panelra a tachó jele? Jók a kontaktusok a motor végén lévő csatlakozóban? A tekercs az bizonyára jó, mert 68,7Ohm van neki megadva.
(#) Zsee67 válasza VIM hozzászólására (») Nov 2, 2012 /
 
Az előbb kiszedtem a motort és egyenfeszről meghajtottam. Szkóppal megnéztem a tacho jelét és szép szinusz hullám volt. Beszerelve kicsit bonyolult, mert oda kell pakolni a szkópot a mosógéphez. Jel meg csak akkor lenne, ha megmozdulna a motor, vagy kézzel forgatom. Ohmosan jók a kontaktok , így gondolom a jel is eljut a panelig.
(#) feri023 válasza Zsee67 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Szia!
Melyik vezérlő van benne? Omega2 esetében a K1 relé környékén van 5 db 150K ellenállás, mérd meg őket.
Feri

(#) AEG 14720 hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Sziasztok!

AEG 14720-as mosógépem elindítás után kb 1 percel leáll. Semmilyen hibakódot nem ír ki, csak elkezd villogni a start gomb feletti led. Szűrők tisztítva. Amikor elindítom, szívja a vizet, majd megáll. Szivattyú program működik. Kérem segítsen valaki, mi lehet a baja.

Előre is köszönöm!
(#) AEG 14720 hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Sziasztok!

AEG 14720-as mosógépem elindítás után kb 1 percel leáll. Semmilyen hibakódot nem ír ki, csak elkezd villogni a start gomb feletti led. Szűrők tisztítva. Amikor elindítom, szívja a vizet, majd megáll. Szivattyú program működik. Kérem segítsen valaki, mi lehet a baja.

Előre is köszönöm!
(#) botesz válasza AEG 14720 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
dobot forgatja?
(#) AEG 14720 válasza botesz hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Szia!

Igen, forgatja a dobot
Következő: »»   180 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem