Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Tőlem a 74ls90 kimenetét is átvihetjük, ha úgy könnyebb és ahova megy ott is lesz egy 7 szegmenses dekóder. Van rajzod?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
Hello!
Ott a rajz! Az U2 helyett lehet egy CD4051-et használni, U3 egyszerűen elmarad, és mivel a 4051-nek csak ABC kiválasztó vonala van, a "Pause/INH"bemenetek átkerülnek a Q8 kimenetre. üdv! proli007
Elkuldod mert nekem kicsit nehez a felfogasom.
Az atrajzoltat. A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
Oké, nagyon szépen köszönöm a segítséget, meg a kapcsolást! Jövő héten meg is építem Abban az esetben, ha több LED-et használok, akkor az R4-es ellenállás értékét kell változtatni?
Hali! Nem jó a 7490 is a másik oldalon? Akkor elég is a két szál, de ha a clear nem kell akkor egy is.
Nem, mert mind a két helyen kell látszódjon az összes szám. Bcd-t kell átvinni.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
Mindkét helyre számláló + dekóder? Még mindig egyszerűbb.
Nem csak egyik helyen számláló és mindkét helyen dekóder!
Az amit proli írt tegnap jó az említett átalakításokkal?
De miért nem jó ha mindkét helyre teszel számlálót? Ha sorosan viszed át a bcd-t akkor csak plusz átalakítást csinálsz, utána vissza. Ha a számlálandó jelet viszed át, akkor a másik oldalon csak megszámolod. Ha a bcd-t akkor tulajdonképpen újra csinálsz egy jelet amit számolni kell. Szóval a két ic-t kiváltod néggyel. Persze jó lenne tudni pontosan mit is számol, nekem eddig az jött le, hogy van egy impulzus sorozatod amit meg akarsz számolni és ezt két helyen kijelezni.
Egy nyomógombbal léptetem a számlálót és azért akarok valami egyszerű és olcsó átvivőt építeni , mert nálunk drága a 74ls90, mert valami 5 darab 2digites kell ami 10 darab ic most jelenleg, s aztán meg 30 ami 60 ic.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
Ahha! Kezdem érteni a célt A mos ic-k milyen árban vannak? Ki lehetne teljesen váltani a 7490eket. Ha gondolod utána nézek és rajzolok egyet neked. nullázni kell, vagy túlcsordulásnál kezdi elölről? Milyen a gomb?
A nyomógomb alapból nyílt(nem vezeti az áramot), mikor megnyomom vezeti.
CMOS olcsóbb pl. CD4026-ban benne van a számláló és a kijelző meghajtó is, és 80Ft darabja.
Közös anódos. Csak felfelé kell léptetni.
Éppen rajzolom, azért kellett a kijelző. Csak egy kicsit lassan haladok mert közben főzök is.
Miért ne működne? Ugyanolyan differenciálerősítő van a bemenetén, mint a többinek.
Ez úgy számol-e, hogy 0-9, s aztán pedig átvált 10, majd 11-19-ig, majd 20 stb.?
Igen.
Az u1-u3 az egyes helyiérték. A másik a 10es. A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
Nem köttem be a 15 és 9 lábakat és amikor elindítom a szimulátort kigyúl a 7 szegmenses középső része.
Mivel az adatlapjában nem találtam a single supply kifejezést. A bemenet elhúzása féltápfeszre most nem járható nálam.
Jogos! Nem nyomtattam ki a második, jó verziót! 1000 bocsánat! Csak lazán elküldtem a rosszat.
Mondjuk azt nem tudom minek nyomtattam ki. Törölni kellene. |
Bejelentkezés
Hirdetés |