Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1834 / 3998
(#) attti válasza proli007 hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Tőlem a 74ls90 kimenetét is átvihetjük, ha úgy könnyebb és ahova megy ott is lesz egy 7 szegmenses dekóder. Van rajzod?
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2012
(#) proli007 válasza attti hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hello!
Ott a rajz! Az U2 helyett lehet egy CD4051-et használni, U3 egyszerűen elmarad, és mivel a 4051-nek csak ABC kiválasztó vonala van, a "Pause/INH"bemenetek átkerülnek a Q8 kimenetre.
üdv! proli007
(#) attti válasza attti hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Elkuldod mert nekem kicsit nehez a felfogasom.
Az atrajzoltat.
(#) Mdavid válasza exorcist hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Oké, nagyon szépen köszönöm a segítséget, meg a kapcsolást! Jövő héten meg is építem Abban az esetben, ha több LED-et használok, akkor az R4-es ellenállás értékét kell változtatni?
(#) mps válasza attti hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Hali! Nem jó a 7490 is a másik oldalon? Akkor elég is a két szál, de ha a clear nem kell akkor egy is.
(#) attti válasza mps hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Nem, mert mind a két helyen kell látszódjon az összes szám. Bcd-t kell átvinni.
(#) mps válasza attti hozzászólására (») Nov 2, 2012 /

Mindkét helyre számláló + dekóder? Még mindig egyszerűbb.
(#) exorcist válasza Mdavid hozzászólására (») Nov 2, 2012 / 1

(#) attti válasza mps hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Nem csak egyik helyen számláló és mindkét helyen dekóder!
(#) attti válasza attti hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Az amit proli írt tegnap jó az említett átalakításokkal?
(#) mps válasza attti hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

De miért nem jó ha mindkét helyre teszel számlálót? Ha sorosan viszed át a bcd-t akkor csak plusz átalakítást csinálsz, utána vissza. Ha a számlálandó jelet viszed át, akkor a másik oldalon csak megszámolod. Ha a bcd-t akkor tulajdonképpen újra csinálsz egy jelet amit számolni kell. Szóval a két ic-t kiváltod néggyel. Persze jó lenne tudni pontosan mit is számol, nekem eddig az jött le, hogy van egy impulzus sorozatod amit meg akarsz számolni és ezt két helyen kijelezni.
(#) attti hozzászólása Nov 3, 2012 /

Egy nyomógombbal léptetem a számlálót és azért akarok valami egyszerű és olcsó átvivőt építeni , mert nálunk drága a 74ls90, mert valami 5 darab 2digites kell ami 10 darab ic most jelenleg, s aztán meg 30 ami 60 ic.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012

Ahha! Kezdem érteni a célt A mos ic-k milyen árban vannak? Ki lehetne teljesen váltani a 7490eket. Ha gondolod utána nézek és rajzolok egyet neked. nullázni kell, vagy túlcsordulásnál kezdi elölről? Milyen a gomb?

Lényeg az hogy 0-99-ig számoljon és mind az 5 számlálót lehessen egyszerre nullázni. Az ic-k nálunk olyan 6 lei (kb. 373.73 huf) körül vannak a 74ls90 és a 74ls47 2 lei (kb. 124.58 huf). Kérlek adj egy olcsóbb rajzot amiket írtam tulajdonságokal.
(#) attti hozzászólása Nov 3, 2012 /

A nyomógomb alapból nyílt(nem vezeti az áramot), mikor megnyomom vezeti.
(#) exorcist válasza attti hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

CMOS olcsóbb pl. CD4026-ban benne van a számláló és a kijelző meghajtó is, és 80Ft darabja.

A kijelződ közös anódos, vagy katódos?

Közös anódos. Csak felfelé kell léptetni.
(#) attti válasza attti hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

cd 4510-el tudsz valami kapcsi rajzot?

Éppen rajzolom, azért kellett a kijelző. Csak egy kicsit lassan haladok mert közben főzök is.

OK rendbe, jó étvágyat.
(#) vicsys hozzászólása Nov 3, 2012 /

uPC4574 vajon tud működni egyoldalas tápfesszel, mint az LM324?
(#) kadarist válasza vicsys hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Miért ne működne? Ugyanolyan differenciálerősítő van a bemenetén, mint a többinek.

Ez úgy számol-e, hogy 0-9, s aztán pedig átvált 10, majd 11-19-ig, majd 20 stb.?

Igen.
Az u1-u3 az egyes helyiérték. A másik a 10es.

Nem köttem be a 15 és 9 lábakat és amikor elindítom a szimulátort kigyúl a 7 szegmenses középső része.
(#) vicsys válasza kadarist hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Mivel az adatlapjában nem találtam a single supply kifejezést. A bemenet elhúzása féltápfeszre most nem járható nálam.

Jogos! Nem nyomtattam ki a második, jó verziót! 1000 bocsánat! Csak lazán elküldtem a rosszat.
Mondjuk azt nem tudom minek nyomtattam ki. Törölni kellene.

szamlalo.jpg

A dekódoló ic típusa?

7447.
Következő: »»   1834 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem