Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   309 / 782
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Akkor ahogy mondani szokták a hiba az ön készülékében van, mivel nálam úgy működik ahogy kell, ráadásul jó ideje. Illetve mások is megépítették már, és nekik is működik úgy, hogy egyetlen IGBT-t sem durrantottak el. Nem véletlenül kérdeztem, mert amikor először közzétettem azt a rajzot, a diódák még hiányoztak róla.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Aha, akkor nekem a régi volt meg.
Ok Köszi.
(#) Zupp87 hozzászólása Nov 3, 2012 /

Üdv mindenkinek ismét!
Az köztudott, hogy a félhidas PWM PC tápokban a trafó durván 2x akkora feszültségre van áttételileg méretezve, mint a kimeneti feszültség (ATX-ek még egy picit többre is, ahogy tapasztaltam), azaz névleges esetben egy tranzisztor a teljes periódus kb. 25%-áig van bekapcsolva, az ellenütemű szekunder egyenirányítás után pedig egy, az alap kapcsoló frekvencia kétszeresének megfelelő, kb. 50%-os kitöltésű négyszöget kapunk a dióda közös katódján. Jól sejtem, hogy ez azért van, mert ha a kitöltés 50% fölött lenne a szekunder dióda után, megjelennének szubharmonikusok? (Valahol, azt hiszem flyback esetében ezt olvastam, de egyéb esetekben is, mondjuk arra elvileg létezik egy ún. "slope compensation" nevű trükk /Billings könyve így említi/).
[OFF]Emmzolee-nak még lógok egy nyáktervvel Csak van benne egy hiba, mint rájöttem, és eddig még nem tettem rendbe.. Katt-nak meg a darlingtonos ill. Baker clamp-os kísérletekkel.. Csak hát most a szakdogám a fő prioritású dolog.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) emmzolee válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

Igen várom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /

A slope compensation áramszabályozós tápokban kell. Vagyis, a táp, a kimenetén az alapjelnek megfelelő áramot akar biztosítani, ehhez állítja be a kitöltést. Tehát, a visszavezetés is áramjel. Ha már nagy a kitöltési tényező, akkor az áramnak kicsi a hullámossága, tehát az a komprátor, ami egy adott érték felett kikapcsolja a tranyókat nem tud biztosan komparálni és emiatt bizonytalan lesz a működés. Vagyis kicsi az áramjel meredeksége. Erre találták ki, hogy a fűrészjel előállítóáramkörből odakormányoznak egy kis fűrészt a visszavezetéshez, hogy határozottab legyen ez a jel. Ez a slope ( meredekség ) kompenzáció. Nekem ez 85 % kitöltés felett sosem ment rendesen, ezért inkább az áram átlagértékére való szabályozást szoktam csinálni, ott ilyen gond nincs. ( Van más... ) Természetesen, egy ilyen táp is tud csinálni stabil egyenfeszt, csak kell az áramszabályozás fölé építeni még egy szabályozási hurkot a feszültségre. Így lesz belőle feszültségszabályozásnak alárendelt áramszabályozás. Az UC sorozatú ic-k között vannak current mode controll ic-k, azok ilyenek, ott le is van írva a méretezésük.

De most inkább a szakdogáddal foglalkozz, az sokkal fontosabb...
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Pl. Az UC3842 és társai, azzal csináltam már forward tápot, le is mértem az áram-feszültség karakterisztikáját, és a kihajlás okát is megtárgyaltuk. A kérdésem már csak az lenne, hogy PWM félhidas táppal érdemes-e feljebb menni 25-25%-nál (tranzisztoronként) a kitöltéssel? Mert lehetni lehet, azt már kipróbáltam (mikor lecsupaszítottam egy PC tápot, csak az alap TL494 kapcsolás volt meg (under- és overvoltage védelem kiiktatva), és felmentem vagy 17-18V-ig a feszültséggel a 12V-os ágon). De vajon miért így oldják meg? Hogy névlegesen a kimeneti dióda után 50% körül van csak, mikor mehetne feljebb is.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
(#) (Felhasználó 46585) válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Pl azért, hogy ne kelljen túl nagy pufferkondit használni a bemeneten. Ha ez a kondi kicsi, akkor kevés energia fér el benne. Ha viszont már kis kitöltésnél is leadja a táp a kimenetre a névleges jellemzőket, akkor az azt jelenti, hogy a hálózati betáp megszűnése után még egy darabig tud folyni annyi energia a kondiból, hogy a főkör tudja biztosítani a névleges kimeneti jellemzőket úgy, hogy kezdi megnövelni a kitöltési tényezőt. Vagyis a táp fenntartási ideje lesz nagyobb. A kisebb pufferkondi egy kicsit jobb teljesítménytényezőt is ad. Persze, mindezt bírni kell a tranyóknak áramban, mert a trafó áttétele kisebb, mintha alapból 100% körüli kitöltést használna a főkör. Ugyanezt ki lehet használni végfokhoz való tápokban is. A kondik drágák, a tranyók olcsóbbak... Az, hogy esetleg a kondik ezt nem szeretik, mert jó nagy rajtuk a hullámos áram aztán hamarabb elszállnak... hát Istenkém, semmi sem tart örökké. Fogyasztói társadalom, veszel másik tápot....
(#) Zupp87 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Első körben erre gondoltam én is. Akkor teszem azt, ha én egy félhidas tápot akarok csinálni, megtehetem, hogy jól megpufferelem a primert, és használom úgy 40-40% tranyónkénti, azaz kb. 80%-os eredő névleges kitöltéssel. Így kevesebb lesz a szekunder menetszám, és kisebb lesz a diódák záróirányú igénybevétele, ergo elég lehet kisebb feszültségű dióda is. Én azt hittem, hogy zavarok szempontjából is előnyösebb, ha 50% körül mozog a kitöltés, de ezekszerint nem ez a fő ok.
(#) Jossz válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Bár már továbbléptem, de azért persze érdekelnek a hiba okai, és nagy valószínűség szerint igazatok lesz Ge Lee-vel, hogy egészen egyszerűen az IC magában kevés volt kivezérelni az IGBT-ket. Úgy néz ki, mintha "félbehagyta volna" a ciklust és ezért nyíltak egymásra az IGBT-k. Megnéztem szkóppal egy másik ugyanilyen IC-t (persze IGBT-k nélkül), pontosan az adatlap szerint működik, azaz az a része a kapcsolásnak jó, csak valóban gyenge. A tranzisztor-páros ötletet köszönöm, megfogadom.
(#) lorylaci válasza Jossz hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Az IR-es IC-ket legegyszerűbb mindig felbikázni tényleg kis tranyókkal. Sose BD, mert azok nagyon lassúak ilyen célra. Korábban írtam egy sorrendet, pár példatranyóval, mindegyik 10ft-os cucc, nem nagy összeg.
(#) Jossz válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Ezt a megoldást érdemes használni akkor is, ha MCU-s PWM vezérlést és IR2110-es drivereket használok IRFP460-as FET-ekkel, igaz? Mindenképpen biztonságosabbá teszi a vezérlésemet, jol gondolom?
(#) fordkapcs válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Érdekelne az a forward táp amit építettél, fent van valahol a kapcsolási rajza? Kísérletezgetnék én is valami hasonlóval.
(#) Zupp87 válasza fordkapcs hozzászólására (») Nov 4, 2012 / 1

Én a Fairchild AN-9015 Application Note alapján csináltam, csak nem RCD resettel, hanem reset tekerccsel, a reset és a primer tekercsfejét meg összekötöttem 10n-val, így a primer és a reset közötti szórás nem okoz galibát. Amit azóta módosítanék rajta: a segédtáp tekercseinek végét felcserélni, és úgymond flyback-ként használni (láttam már gyakorlati kapcsolásokban, és szimulálva is működik), ugyanis az IC-t külső táppal hajtva jól ment, azonban a segédtáppal már gerjedt az egész kis terhelésen. Szabályoz, csak sípol, nagyobb terhelésen kussban van. Ezenkívül ennek még szerintem az is lehet oka, hogy a vezérlés szimplán zener+optó a szekunderen. Minimum szerintem kell neki egy TL431 frekikompenzálással. A trafó a következőképpen néz ki:
- vas: ERL-30 (majdnem ugyanaz, mint ETD29, kb. N67-nek megfelelő anyagból)
- primer: 90 menet, két rétegben (2x0,2mm átmérő), fele belül, fele kívül
- reset: 90 menet, 1x0,2mm átmérő
- szekunder: 13 menet, 4x0,5mm
- segédtáp: 8 menet, 0,2mm
(ezekre csak halványan emlékszem, rég tekertem azt a trafót)
Eredetileg 1 ohmos drain ellenállással 4,5A körül kezdett korlátozni, két 1ohmosat párhuzamosan kötve meg kb. 9A-nél. Utóbbi konfigurációban sorbakötöttem még egy LED-et a zenerrel, így 14,6V lett a kimeneten üresben, 9A- felett meg ejtette a feszültséget meredeken, szóval egy 140Ah-s akksit szépen fel tudtam vele tölteni.
(#) proksa1 válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Építettem az előbb egy félhidas tápot, IR2113 + tl494 + pc táp trafó. IRF840 FET-ekkel. Amit elvárok majd tőle az 15V 15A, a régi 12Vos ágát használom erre. Működik is csak nagyon sikított. A sárga PC fojtóval amit beleraktam az 50uH-vel azzal nagyon. De ha a kevesebb mentes kb 5uH-s tekercsét kötöttem be akkor teljesen megszűnt, de 2,5A terhelésnél is már érezhetően melegedett a vasmag, pedig csak 25kHz-en jár a táp(ennyin ment a vas az eredetiben is a tl494 köréből ítélve). Próbáltam variálni a szabályozásba kis értékű kondit betenni de nem szűnt meg a sípolás. Hogyan tudnám megszűntetni?

Hosszú távon szeretném ha működne, IRF840 vagy 740 lenne jobb inkább?

Ez a sárga mag jó lesz nekem egyáltalán ekkora áramra? Azért nem kéne menet közben izzania. Valamint mennyi lenne az ideális induktivitása? Akkumulátor töltőbe megy majd a cucc.
(#) Zupp87 válasza proksa1 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Jó lesz a sárga mag akkora áramra, 25kHz-en legalábbis szerintem bőven megállja a helyét, csak megfelelően kell méretezni.. melegedni így is úgy is fog talán kicsit, nem a legjobb fajták. Az 50uH induktivitásnak kb. elégnek kellene lennie. Benne van a TL494 kapcsolásában a frekikompenzáló soros RC tag (a hibajel-erősítő neminvertáló bemenete és a kimenete között, általában 1n...2,2n+47k)? A fojtótekercs részletes méretezéséről már írtam, jópár oldallal ezelőtt, keresgélj vissza, hogy pontosan hogy is illik azt korrektül méretezni a "ripple current" és a vasmag szempontjából is. Az 5uH-vel azért melegedett annyira, mert jóval kisebb lett a menetszám, de a tekercset igénybe vevő feszültség-idő terület változatlan maradt.. a kondi "ripple" árama is megnő ezzel, de az most nekünk mellékes. Lényeg, hogy akár telítésbe is vihetted a vasmagot, azért melegedett annyira.

10n + 33k van benne. Módosítsam?

Szerintem nem szükséges.. Ezzel lentebb van a felső határ, mint azzal, amit én betettem. PC tápokban láttam ezt a kombinációt. Akkor valahol máshol lehet a probléma. Érdemes még megnézni, nincs-e valahol földhurok. Nemsokára talán jön Ge Lee, ő járatosabb a FET-es félhidas témában. Egyébként nekem az egyFET-es forward is hasonlókat csinált a legelején. Megfelelően nagy tekerccsel baromira visított, kisebb értékkel meg melegedett a vas meg a kondi. Szerintem ott még kell 1-2 dolgot kompenzálni, vagy alaposabban kivitelezni a NYÁK-ot. Ugyanis FET-ek esetén nagyobbak a dU/dt értékek a ki- és bekapcsolásnál, mint az eredeti PC táp topoógiákban, BJT-kkel, és ezek belerondíthatnak a vezérlésbe.

A vcs az TL431-el van megoldva, ott a kompenzáló tag a ref és a katód között 1k+10nF. A TL494 oldalán az 1-es láb pedig alapból 15K-val földre van húzva, és 1K-n keresztül kapcsolja Vref-re az optó, valamint erre a 15k-s kondira tettem most még párhuzamosan egy 22nF-ot. Az IR részen biztosan nincsen földhurok, esetleg a segédtápnál előfordulhat, mert alapbol egy zener+FET adja a kezdeti delejt, és egy segédtekercs ha már beindult. A segédtáp testje a kondi lábára megy, a vezérlés testje viszont úgy megy hogy a konditol elmegy vastag vezetékkel a FET lábáig és onnan vékonyan az IR ichez. Mindjárt felteszem az eagle fájlokat.

A FET source lábát és az IR IC megfelelő pontját a lehető legrövidebb és legvastagabb vezetékke kell összekötni, mind az alsó, mind pedig a felső ágban. Továbbá, szerintem a TL494 földje közvetlen a segédtáptól menjen, a táptekercshez lehetőleg közel ágazzon szét az IR-hez és a TL-hez menő rész, és lehetőleg csillag topológiát kövess a további huzalozásban a TL körül.

Rá tudnál nézni, mellékeltem az eagle fájlokat

[OFF]Nem tudom hanyas Eagle-t használsz, de én nem tudom megnyitni az 5.0-val. Legcélszerűbb lenne, ha kiexportálnád mindkettőt PNG-be vagy PDF-be.
(#) fordkapcs válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Köszönöm a rajzot, és a részlertes leírást is!
(#) Ge Lee válasza Zupp87 hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Ebben a legkevésbé tudok segíteni, ugyanis a fojtók engem sem szeretnek. Eddig akármilyen tápot építettem mindegyik jól működött egészen addig, amíg bele nem került a fojtó. Fojtóval egyszerűen terhelhetetlen lett a táp. Üresen vagy alacsony terhelés esetén nem volt semmi gond, ha viszont elkezdtem terhelni, drasztikusan leesett a kimeneten a fesz (kb. 30-40%-ra), és a fojtó néhány s alatt tűzforró lett. Tettem egy egy analóg műszert elé és utána is, és azt láttam, hogy a hiányzó fesz a fojtón van. Tehát a diódák után még ott a teljes szekunder fesz, a pufferen vagyis a fojtó után meg már csak a 30%-a, emiatt lesz a fojtó pillanatok alatt tűzforró. Teljesen mindegy hogy a táp híd volt vagy félhíd, ugyanezt produkálta. Az okát azóta sem értem. Megpróbáltam egyszer azt is hogy szabályoztam a hidat visszacsatolással, azaz nem ment teljes kitöltéssel a táp. Így már jobb volt a helyzet, de így sem tudtam rendesen terhelni a tápot csak pár száz wattig, felette újra előjött az izzó fojtó effektus és a fesz esés. Azóta vagy fojtó nélkül mennek a tápjaim, vagy rezonánsként.
Egyedül a hegesztőm üzemel jól fojtóval, de ott szimpla fesz van (nincs +/-), nincs a kimeneten puffer, és kitöltés is alig, mert ívfogáskor a szabályzó rögtön, és drasztikusan visszaveszi.
(#) voodoo hozzászólása Nov 4, 2012 /

A témához vissza térve végülis mire is kéne nekem egy szkóp? Ott tartottunk, hogy vennem kéne egyet mert a gate trafó tekercseit nem tudom megfelelően bekalibrálni a Fetekhez. Ha veszek egyet mire figyeljek vételkor? Tesztelni hogyan tudom?
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Csak ezért nem muszáj venni. Letöltesz egy pcscope nevű progit, és azzal meg tudod jeleníteni a hangkártyád bemeneteire kötött jeleket. Nem nagy szám és nem is éppen gyors, de arra elég hogy a vezérlést meg tudd nézni.
(#) lorylaci válasza Jossz hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Az IRFP460 egy elég őskövület, szóval csak akkor használd, ha NINCSEN MÁS LEHETŐSÉG.
Van már IRF460A, meg Z is, ami szintén könnyen beszerezhető, és egy generációval újabb (fele a gate töltés, meg sok egyéb).
De annyi igaz, hgoy ha nagy a gate töltés és több áram kell, akkor érdemes bebikázni. Az IR2110-et is lehet, bár az alapból sem kismiska. Ha ott valami szebb eredméynt akarsz akkor a 2N2222A - 2N2907A kombóval érdemes kezdeni.
(#) lorylaci válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Nx10Khz vezérlőjelet nem fog tudni vizsgálni még egy 192kHz-es HD hangkártyával sem.
Ehhez legalább egy 1MHz analóg sávszélességű analóg szkópra, és hasonló sávszélességű 10Mips-es valós mintavételezésű digit szkópra van szüksége.
Ha meg Miller platót is szeretné látni/vizsgálni, akkor kelleni fog egy 10MHz-es szkóp (100Mips valós mintavételezés digit szkóp esetén).
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Én is ezeket használtam /volna.
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

Neked is kifejtettem multkor az aggályaimat.
(#) _vl_ válasza lorylaci hozzászólására (») Nov 4, 2012 /

2N4401/03-mal nem próbálkoztatok?
Én még csak TINA-ban teszteltem, hogy a beszerezhető fajták közül melyik jobb és melyik rosszabb (a BD2xx egyöntetűen nem tűnt sikeres választásnak), és ezek a jobbak közül valónak tűntek. Persze egy szimulátornak mindig csak módjával szabad hinni.
Következő: »»   309 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem