Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   439 / 731
(#) enree válasza agressiv hozzászólására (») Nov 6, 2012 /

Ez igaz, de én nem így akarom. Úgy képzeld el, hogy a háttámla tetejétől függőlegesen indulna el a lap lefelé, tehát oldalról egy háromszöget kapunk, ezt én se nagyon értem, hogy mi értelme ennek az üléssel párhuzamos lapnak. Ezt a fotót csak szemléltetésnek szántam, hogy valami hasonlót szeretnék. Így szerinted lehet értelme?
Szamóca: hol találtad ezt a fotót? Az a két hajlított fémdarab nagyon durva!
(#) ptesza válasza enree hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

Itt a membrán hátulja szól . Az előtte beszorított levegő csillapítja a membrán mozgását. Szerintem ne kínlódj ilyenekkel. T/S alapján méretezett ,és hangolt doboz kell . Ha útban van akkor otthagyod a garázsban.
(#) enree válasza ptesza hozzászólására (») Nov 7, 2012 /

...hát jó, alszom rá egyet, akkor valószínűleg marad a mostani láda. Azért köszönöm mindenkinek.
(#) ECL82 hozzászólása Nov 13, 2012 /

Sziasztok, ismeritek a HOLMImpulse nevű programot? Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a frekvenciamenet és sok más mellett, a fázist is méri a program. Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy tulajdon képen a fázis, amit a program mér, mi is valójában, illetve mi a helyzet akkor, mikor egy ládának szinte"tökéletes" a frekvenciamenete, de a fázisa nem annyira jó, illetve többször is megfordul.
Tudom, hogy a kérdésre adott válasz nagyon összetett, de szeretném ha kapnék rá. Előre is köszönöm!
(#) ptesza válasza ECL82 hozzászólására (») Nov 14, 2012 / 1

Minden hangszórónak van akusztikai tengelye, ahol a hang keletkezik. Ha ezek a tengelyek nem esnek egy vonalba akkor a kilépő hanghullámok nem azonos időben érnek oda a hallgatóhoz. Ezért szokott beljebb lenni a magas sugárzó mint a mély, vagy akár külön kis dobozba ,hogy a hallgatás helyén pontosan be lehessen állítani. A hangváltó szűrőkapcsolások is nagyon összekuszálják , különösen egy háromutas doboznál.

http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto1/

Itt bővebben is olvashatsz róla. Sőt úgy tudom subvoice is piszkálgatja a HOLM-ot.

(#) ECL82 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 14, 2012 /

Nagyon szépen köszönöm a választ, Kimerítő volt, szerintem még visszatérek, ha más nem egy két grakifonnal, hogy legyen min csámcsogni
(#) WaRL0 hozzászólása Nov 18, 2012 /

Sziasztok. Ki szeretném egészítteni a 2sávos ládáimat 2darab szubbal. Aktív váltóval szeretném váltan kb 100hz-nél. A hangszóró kiválasztásában szeretnék segítséget kérni. Lehet, hogy elég lenne egy SAL-is egy zárt ládában. Nagy hangnyomásra nincs szükségem, úgy is a szatelitokhoz kell illeszteni.
(#) Levi Jr. válasza zippo007 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

A Noir2-es (ilyenem van nekem is, egy db) gumifelfüggesztésű, így a bassreflex csak megkötésekkel, a teljes teljesítménye ALATT használható. Egy zárt ládával jobban döngethet. Vagy esetleg ajánlhatok olyan tölcsért, amiben van egy zárt rész is, az mégjobb hatásfokot hoz ki belőle, kb. 10-20db hangerőnövekedéssel. HA kell rajz, küldhetek; saját tervezés. Összeségében: ha autóba kell, akkor zárt láda, ha otthonra és van egy kicsit nagyobb helyed, akkor zárt+tölcsér.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) zippo007 válasza Levi Jr. hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Ha elküldöd a zárt+tölcsér rajzát azt megköszönöm. *
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) kiss feri hozzászólása Nov 19, 2012 /

Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy mi alapján lehet eldönteni, hogy egy mély-hangszóró 4-ed, vagy 6-od rendü bandpass ládában szólna jobban?
(#) Action2K válasza kiss feri hozzászólására (») Nov 19, 2012 /

Szia!
1. Méréssel
2. Próbával
(#) kiss feri hozzászólása Nov 19, 2012 /

Köszi. Ezt tudtam magamtól is, de nem akarok két próbaládát épiteni. Úgy értem, hogy azt szeretném tudni, hogy a TS paraméterei alapján melyik adatok határozzák meg hogy negyed, vagy hatod rendü dobozban érezné e jobban magát a hangszóró?
(#) systemerror hozzászólása Nov 20, 2012 /

Hello mindenki! Segítségeteket kérem. Csinálni szeretnék egy ládát, 15" + 1" driverrel. Amit nem értek, (h)ogy a legjöbb 1"os driver 100W rms, viszont a 15"-os 500W. Gondolom ennyit a driver már nem bír ki, így hogyan tudom megcsinálni (h)ogy egy erősítőről menjen?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) ptesza válasza Kiszsan hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Egy 40 centis hangszóró már semmi értelmeset nem tud a középtartományban. Kb 300 Hz -nél érdemes elváltani. A legjobb tölcséres driver magasakat sem érdemes 1000 Hz alá engedni . Mert akkor már könnyebben égnek a pillék... A maradék 700 de inkább 1200 Hz -et egy jó középpel át lehet hidalni. Én két kisméretű zárt TOP ládában gondolkodnék.
(#) ptesza válasza systemerror hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

A driver akár 10-12 dB hangosabb . Vissza kell fogni , hogy ne harsogja túl a mély hangszóródat. Van egy cikk a itt a He-n , Watt vagy dB a címe, ott érthetően elmagyarázza.
(#) systemerror válasza ptesza hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

Köszi a választ. Keresem, de nem találom a cikket. Oké hogy vissza kell húzni, de nem fogja a sokkal nagyobb teljesítményű erősítő tönkre tenni a drivert?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) ptesza válasza systemerror hozzászólására (») Nov 20, 2012 /

(#) systemerror válasza ptesza hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Ptesza, köszi a linket elolvastam.
Akkor a driver elé kell egy l-pad tag ha jól értelek?
Nézegettem az l-pad kalkulátorokat. 8ohm, -6dB, 400W-on a következő értékeket kaptam: (R1 driverrel sorosan, R2 párhuzamosan)

CALCULATED VALUES:

R1 = 3.99 OHM 199.5 WATTS
R2 = 8.04 OHM 100 WATTS

CHANNEL POWER = 400 WATTS
DRIVER POWER = 100.5 WATTS

Akkor ez így rendben lesz?
(#) ptesza válasza systemerror hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Mindenképpen azt javasolom , hogy kisebb teljesítményű ellenállásokból építsed meg (5W) ,és csak akkor vegyél nagyokat ha tényleg jó a szintezés. Egy impedanciát mindenképp kell mérni nehogy túl alacsony legyen az erősítődnek. Ez magában még nem elég kell elé egy másod vagy harmadrendű szűrő , hogy levágjad az alacsony frekvenciás hangokat. (Különben elég)

mod:
Van aki két 22 ohm os huzalpotival állítja be , és amikor ok azokat leméri. (csak kis teljesítményen!)
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) systemerror válasza ptesza hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Igen a magas meg van vágva. 12dB/oktáv és 2000-nél indul. Igazából azt nem értem, ha nem teszek bele lpad tagot, amit elhűti a többlet teljesítményt, akkor az rms 100W-os driver az 500W-os meghajtástól leég? Vagy csak az érzékenység különbség (driver 106dB, 15"-101dB) miatt kell a teljesítmény többletet elfűteni?
(#) Lacko12 hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!
Szeretnék építeni egy pár Visaton Alto I nevű hangsugárzót és az a kérdésem hogy a hangváltónál a gyári ajánlás szerint a dóm 8 a mélyközép hangszóró pedig 4 ohm-os kell hogy legyen.
Mivel párhuzamosan van kötve ezért feleződik az impedencia ezért 6 ohm-os lenne egy hangsugárzó.
Viszont nálam a mély hangszóró is 8 ohm-os lenne és az lenne a kérdésem hogy a hangváltónál ez jár-e valamilyen módosítással vagy nem?
Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) ptesza válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Ez nem így van, nagyon rossz irányba mész. A hangszórók nem ellenállások. A frekvenciától függ az épp aktuális ellenállásuk , azaz helyesen az impedanciájuk. Ezt lehet ábrázolni egy grafikonban is, amit impedancia görbének neveznek. Ezekkel a görbékkel kell számolni.

Bővebben: Link
(#) ptesza válasza systemerror hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Szerintem olvasd át még egyszer , lehet ,hogy a lényeg nem ment át.
(#) systemerror hozzászólása Nov 22, 2012 /

Akkor fussunk neki még egyszer. Bocsi, hogy ilyen nehéz a felfogásom, de szeretném megérteni. Szóval amit írtál:
Az Lpad tagot kisebb 5W-os ellenállásokból csináljam meg a próba kedvéért, így ellenőrizve, hogy sikerült-e a két szóró közti érzékenység különbséget korrigálni. Ha igen, akkor azt csináljam meg nagyobb teljesítményű alkatrészekkel. Eddig jól értettem?
(#) Lacko12 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Tanulságos cikk hogyha az ember figyelmesen elolvassa.
Szóval lényegében a hangváltó nemcsak a nemkívánatos frekvenciákat vágja le a hangszóróról és keresztezi az átvitelt két hangszóró közt de az impedanciát is illeszti.
Viszont akkor lényegében az egyenárammal mért impedanciájukat hangváltó tervezésnél nem is vehetjük alapul csakis méréssel fogunk eljutni a tökéleteshez.
Viszont ha a hangváltó impedanciát is illeszt akkor a linkelt hangváltónál nem használhatok 4 ohm helyett 8 ohmot csakis ha megfelelően módosítom mérések után a használt értékeket igaz?
Nyugodtan javíts ki ha rossz a gondolatmenetem szeretnék ezekkel a dolgokkal tisztába lenni.
(#) lamalas válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Udv,

Nagyon roviden es tomoren: a gondolatmeneted nem annyira rossz, inkabb eleg pontatlan. A hangvalto nem illeszt impedanciat. Az impedancia illesztes egy peldaval: 2db ketpolus akkor van impedanciara illesztett allapotban ha mindketto impedanciaja azonos. A hangvaltoknal azonban errol szo sincs. Inkabb arrol van szo, hogy a jol megtervezett hangvalto nem hagyja, hogy extrem ertekeket vegyen fel az eredo impedancia sehol az atviteli savban.
Tovabba egyenarammal nem lehet impedanciat merni, mert az a valtakozoaramu ellenallast jelent.
Egyebkent azert nem ajanlott az adott esetben 4ohmos hangszoro helyett 8ohmosat hasznalni mert az eltero impedanciamenetek miatt mashogy lesz terhelve a passziv szuro (valto) es ezert el fog csuszni a valtas helye.
(#) Lacko12 válasza lamalas hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Szia!
Értem már lényegében akkor ptesza amikor a magas elé sorosan betett egy 3.3 µF fólia kondit akkor gyakorlatban sikerült szinte egy impedanciálra illesztenie a két hangszórót hiszen látni is a mérésen hogy szinte 1 kHz-ig azonos.
Köszönöm a segítséget így már világos igen hogy miért nem jó ötlet, bár mellé látnom kellett miközben ptesza mutatja a mérési eredményeket jóval könnyebb volt így elkezdeni megérteni.
Köszönöm a részletes magyarázatot mindkettőtöktől hálás vagyok értük.
(#) agressiv válasza kiss feri hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Ha alapban zárt dobozba való a hangszóró, akkor negyedrendű, ha reflexbe, akkor hatodrendűbe jó.
(#) ptesza válasza systemerror hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Igen ,hogy tudj egy kicsit kísérletezni , több fajta értéket vegyél , a "filléres" alkatrészekből, és csak akkor vegyél 800 -1000 Ft-os teljesítmény ellenállatokat ha biztos vagy benne ,hogy arra van szükséged.
(#) lamalas válasza Lacko12 hozzászólására (») Nov 23, 2012 /

Valoszinuleg rosszul magyaraztam mert tovabbra is impedancia illesztesrol irsz. Felejtsd el szerintem az impedancia illesztest, mert az amator audiotechnikaban nincs jelen ez a dolog. Regebben a studiotechnikaban illesztettek a keszulekek ki es bemeneti impedanciajat amikor mindegyiknek 600ohmosnak kellett lennie. Ma mar ez sincs igy.
Következő: »»   439 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem