Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ez igaz, de én nem így akarom. Úgy képzeld el, hogy a háttámla tetejétől függőlegesen indulna el a lap lefelé, tehát oldalról egy háromszöget kapunk, ezt én se nagyon értem, hogy mi értelme ennek az üléssel párhuzamos lapnak. Ezt a fotót csak szemléltetésnek szántam, hogy valami hasonlót szeretnék. Így szerinted lehet értelme?
Szamóca: hol találtad ezt a fotót? Az a két hajlított fémdarab nagyon durva!
Itt a membrán hátulja szól . Az előtte beszorított levegő csillapítja a membrán mozgását. Szerintem ne kínlódj ilyenekkel. T/S alapján méretezett ,és hangolt doboz kell . Ha útban van akkor otthagyod a garázsban.
...hát jó, alszom rá egyet, akkor valószínűleg marad a mostani láda. Azért köszönöm mindenkinek.
Sziasztok, ismeritek a HOLMImpulse nevű programot? Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy a frekvenciamenet és sok más mellett, a fázist is méri a program. Arra a kérdésre szeretnék választ kapni, hogy tulajdon képen a fázis, amit a program mér, mi is valójában, illetve mi a helyzet akkor, mikor egy ládának szinte"tökéletes" a frekvenciamenete, de a fázisa nem annyira jó, illetve többször is megfordul.
Tudom, hogy a kérdésre adott válasz nagyon összetett, de szeretném ha kapnék rá. Előre is köszönöm!
Minden hangszórónak van akusztikai tengelye, ahol a hang keletkezik. Ha ezek a tengelyek nem esnek egy vonalba akkor a kilépő hanghullámok nem azonos időben érnek oda a hallgatóhoz. Ezért szokott beljebb lenni a magas sugárzó mint a mély, vagy akár külön kis dobozba ,hogy a hallgatás helyén pontosan be lehessen állítani. A hangváltó szűrőkapcsolások is nagyon összekuszálják , különösen egy háromutas doboznál.
http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangvalto1/ Itt bővebben is olvashatsz róla. Sőt úgy tudom subvoice is piszkálgatja a HOLM-ot.
Nagyon szépen köszönöm a választ, Kimerítő volt, szerintem még visszatérek, ha más nem egy két grakifonnal, hogy legyen min csámcsogni
Sziasztok. Ki szeretném egészítteni a 2sávos ládáimat 2darab szubbal. Aktív váltóval szeretném váltan kb 100hz-nél. A hangszóró kiválasztásában szeretnék segítséget kérni. Lehet, hogy elég lenne egy SAL-is egy zárt ládában. Nagy hangnyomásra nincs szükségem, úgy is a szatelitokhoz kell illeszteni.
A Noir2-es (ilyenem van nekem is, egy db) gumifelfüggesztésű, így a bassreflex csak megkötésekkel, a teljes teljesítménye ALATT használható. Egy zárt ládával jobban döngethet. Vagy esetleg ajánlhatok olyan tölcsért, amiben van egy zárt rész is, az mégjobb hatásfokot hoz ki belőle, kb. 10-20db hangerőnövekedéssel. HA kell rajz, küldhetek; saját tervezés. Összeségében: ha autóba kell, akkor zárt láda, ha otthonra és van egy kicsit nagyobb helyed, akkor zárt+tölcsér.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
Ha elküldöd a zárt+tölcsér rajzát azt megköszönöm. *
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
Sziasztok! Azt szeretném megtudni, hogy mi alapján lehet eldönteni, hogy egy mély-hangszóró 4-ed, vagy 6-od rendü bandpass ládában szólna jobban?
Köszi. Ezt tudtam magamtól is, de nem akarok két próbaládát épiteni. Úgy értem, hogy azt szeretném tudni, hogy a TS paraméterei alapján melyik adatok határozzák meg hogy negyed, vagy hatod rendü dobozban érezné e jobban magát a hangszóró?
Hello mindenki! Segítségeteket kérem. Csinálni szeretnék egy ládát, 15" + 1" driverrel. Amit nem értek, (h)ogy a legjöbb 1"os driver 100W rms, viszont a 15"-os 500W. Gondolom ennyit a driver már nem bír ki, így hogyan tudom megcsinálni (h)ogy egy erősítőről menjen?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Egy 40 centis hangszóró már semmi értelmeset nem tud a középtartományban. Kb 300 Hz -nél érdemes elváltani. A legjobb tölcséres driver magasakat sem érdemes 1000 Hz alá engedni . Mert akkor már könnyebben égnek a pillék... A maradék 700 de inkább 1200 Hz -et egy jó középpel át lehet hidalni. Én két kisméretű zárt TOP ládában gondolkodnék.
A driver akár 10-12 dB hangosabb . Vissza kell fogni , hogy ne harsogja túl a mély hangszóródat. Van egy cikk a itt a He-n , Watt vagy dB a címe, ott érthetően elmagyarázza.
Köszi a választ. Keresem, de nem találom a cikket. Oké hogy vissza kell húzni, de nem fogja a sokkal nagyobb teljesítményű erősítő tönkre tenni a drivert?
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Ptesza, köszi a linket elolvastam.
Akkor a driver elé kell egy l-pad tag ha jól értelek? Nézegettem az l-pad kalkulátorokat. 8ohm, -6dB, 400W-on a következő értékeket kaptam: (R1 driverrel sorosan, R2 párhuzamosan) CALCULATED VALUES: R1 = 3.99 OHM 199.5 WATTS R2 = 8.04 OHM 100 WATTS CHANNEL POWER = 400 WATTS DRIVER POWER = 100.5 WATTS Akkor ez így rendben lesz?
Mindenképpen azt javasolom , hogy kisebb teljesítményű ellenállásokból építsed meg (5W) ,és csak akkor vegyél nagyokat ha tényleg jó a szintezés. Egy impedanciát mindenképp kell mérni nehogy túl alacsony legyen az erősítődnek. Ez magában még nem elég kell elé egy másod vagy harmadrendű szűrő , hogy levágjad az alacsony frekvenciás hangokat. (Különben elég)
mod: Van aki két 22 ohm os huzalpotival állítja be , és amikor ok azokat leméri. (csak kis teljesítményen!) A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Igen a magas meg van vágva. 12dB/oktáv és 2000-nél indul. Igazából azt nem értem, ha nem teszek bele lpad tagot, amit elhűti a többlet teljesítményt, akkor az rms 100W-os driver az 500W-os meghajtástól leég? Vagy csak az érzékenység különbség (driver 106dB, 15"-101dB) miatt kell a teljesítmény többletet elfűteni?
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy pár Visaton Alto I nevű hangsugárzót és az a kérdésem hogy a hangváltónál a gyári ajánlás szerint a dóm 8 a mélyközép hangszóró pedig 4 ohm-os kell hogy legyen. Mivel párhuzamosan van kötve ezért feleződik az impedencia ezért 6 ohm-os lenne egy hangsugárzó. Viszont nálam a mély hangszóró is 8 ohm-os lenne és az lenne a kérdésem hogy a hangváltónál ez jár-e valamilyen módosítással vagy nem? Válaszotokat előre is köszönöm.
Ez nem így van, nagyon rossz irányba mész. A hangszórók nem ellenállások. A frekvenciától függ az épp aktuális ellenállásuk , azaz helyesen az impedanciájuk. Ezt lehet ábrázolni egy grafikonban is, amit impedancia görbének neveznek. Ezekkel a görbékkel kell számolni.
Bővebben: Link
Szerintem olvasd át még egyszer , lehet ,hogy a lényeg nem ment át.
Akkor fussunk neki még egyszer. Bocsi, hogy ilyen nehéz a felfogásom, de szeretném megérteni. Szóval amit írtál:
Az Lpad tagot kisebb 5W-os ellenállásokból csináljam meg a próba kedvéért, így ellenőrizve, hogy sikerült-e a két szóró közti érzékenység különbséget korrigálni. Ha igen, akkor azt csináljam meg nagyobb teljesítményű alkatrészekkel. Eddig jól értettem?
Tanulságos cikk hogyha az ember figyelmesen elolvassa.
Szóval lényegében a hangváltó nemcsak a nemkívánatos frekvenciákat vágja le a hangszóróról és keresztezi az átvitelt két hangszóró közt de az impedanciát is illeszti. Viszont akkor lényegében az egyenárammal mért impedanciájukat hangváltó tervezésnél nem is vehetjük alapul csakis méréssel fogunk eljutni a tökéleteshez. Viszont ha a hangváltó impedanciát is illeszt akkor a linkelt hangváltónál nem használhatok 4 ohm helyett 8 ohmot csakis ha megfelelően módosítom mérések után a használt értékeket igaz? Nyugodtan javíts ki ha rossz a gondolatmenetem szeretnék ezekkel a dolgokkal tisztába lenni.
Udv,
Nagyon roviden es tomoren: a gondolatmeneted nem annyira rossz, inkabb eleg pontatlan. A hangvalto nem illeszt impedanciat. Az impedancia illesztes egy peldaval: 2db ketpolus akkor van impedanciara illesztett allapotban ha mindketto impedanciaja azonos. A hangvaltoknal azonban errol szo sincs. Inkabb arrol van szo, hogy a jol megtervezett hangvalto nem hagyja, hogy extrem ertekeket vegyen fel az eredo impedancia sehol az atviteli savban. Tovabba egyenarammal nem lehet impedanciat merni, mert az a valtakozoaramu ellenallast jelent. Egyebkent azert nem ajanlott az adott esetben 4ohmos hangszoro helyett 8ohmosat hasznalni mert az eltero impedanciamenetek miatt mashogy lesz terhelve a passziv szuro (valto) es ezert el fog csuszni a valtas helye.
Szia!
Értem már lényegében akkor ptesza amikor a magas elé sorosan betett egy 3.3 µF fólia kondit akkor gyakorlatban sikerült szinte egy impedanciálra illesztenie a két hangszórót hiszen látni is a mérésen hogy szinte 1 kHz-ig azonos. Köszönöm a segítséget így már világos igen hogy miért nem jó ötlet, bár mellé látnom kellett miközben ptesza mutatja a mérési eredményeket jóval könnyebb volt így elkezdeni megérteni. Köszönöm a részletes magyarázatot mindkettőtöktől hálás vagyok értük.
Ha alapban zárt dobozba való a hangszóró, akkor negyedrendű, ha reflexbe, akkor hatodrendűbe jó.
Igen ,hogy tudj egy kicsit kísérletezni , több fajta értéket vegyél , a "filléres" alkatrészekből, és csak akkor vegyél 800 -1000 Ft-os teljesítmény ellenállatokat ha biztos vagy benne ,hogy arra van szükséged.
Valoszinuleg rosszul magyaraztam mert tovabbra is impedancia illesztesrol irsz. Felejtsd el szerintem az impedancia illesztest, mert az amator audiotechnikaban nincs jelen ez a dolog. Regebben a studiotechnikaban illesztettek a keszulekek ki es bemeneti impedanciajat amikor mindegyiknek 600ohmosnak kellett lennie. Ma mar ez sincs igy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |