Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1838 / 3998
(#) exorcist válasza atiotezer hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Ha van otthon hozzá minden, akkor teljesen érthető, jó hobbizgatást
(#) exorcist válasza Csabi94 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Hello!
Kivezérlésjelzőt tudsz építeni ezekkel a céláramkörökkel: LM3914, LM3915, LM3916, TA7666, AN6884, nem a legolcsóbb, de a legegyszerűbb. Bármelyik IC nevét beírod a googleba, ontja a kapcsolási rajzokat, ha audióra kell akkor mindenképpen "LOG" típust válassz. Van itt az oldalon LED-es kivezérlésjelzők topic, azt nyugodtan olvasd végig, sok hasznos infót, kapcsolást és útmutatást fogsz találni.
A pince világításhoz tudom ajánlani a LED rákötése 230V-ra topicot.
Attól függően, mennyire szeretnél belemélyedni a tanulásba, itt az oldalon is van pár cikk kezdőknek: a legrégebbitől a frissebb felé érdemes haladni.
Ha mindenképpen könyvet szeretnél, akkor elsőnek egy 2000 előtti kiadású, középiskolásoknak szóló elektrotechnika könyvet tudok ajánlani, például ezt.
Google mindig jó szolgálatot tesz, csak használni kell, ugyanúgy ahogy a fórum és az oldal keresőjét példa1, példa2, példa3, példa4, példa5 stb.
Jó tanulgatást
(#) exorcist válasza sanykaraj hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Duracell PowerCheck™ - a válasz 30 mp kutatás eredménye: google --> Duracell --> képek --> (nálam) a 7.kép.
(#) djkoxi hozzászólása Nov 8, 2012 /

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni tudja-e valaki milyen végfok FET-ek vannak ebben az erősítőben. Nem olvasható a felirat. 300W RMS szubbasszus erősítő egy aktív mélyládában.

Köszönöm szépen a segítséget!
(#) pjg válasza djkoxi hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

DS300. D osztályú modul.
(#) djkoxi válasza pjg hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Köszönöm, ennyit le tudtam én is olvasni. Konkrétan a FET-ekre gondoltam, ami a kapcsolásban található. Hibás az erősítő, és a FET-eken nem látszik semmi.
(#) exorcist válasza djkoxi hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Hello!
Nagyobb esélyed van értékelhető választ kapni, ha a kérdésedet a megfelelő topikban teszed fel. Használd a keresőt és olvasd el ezt. Vagy a FET fényképeivel megtámogatott kérdésedet felteheted itt.
(#) pjg válasza djkoxi hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Ezen a rajzon egyetlen FET-et sem látok.
(#) Petyaa hozzászólása Nov 8, 2012 /

Sziasztok!

Tudnátok segíteni pár feladatban? Egy ismerősöm van mérnök informatikus szakon, és kifogott rajta pár feladat. Köszönöm előre is
(#) Korikaba hozzászólása Nov 8, 2012 /

Sziasztok.

Segítséget szeretnék kérni textima ipari varrógép 230-ra való átkötésben!
Maga az átkötés megvan 0.4kw-os a motor lassan fel is pörög de a terhelést nem bírja!Raktam rá egy 16qf állandó kondenzátort. Ez a gép tud működni 230-ról is ezt tapasztaltam.Szerintetek mit kéne tennem vele?Nem vagyok villanyos ezért egyszerű válaszokat szeretnék kérni?Előre is köszönöm!
(#) zolika60 válasza Korikaba hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Itt már volt válsz. Egy kérdést csak egy helyre. Bővebben: Link
(#) hollo jozsef hozzászólása Nov 8, 2012 /

rilon mig-500 vezérlö panel rajzrol adatok kellenének
panel számGC-PK-40-AZ
U1és a U7 IC tipus számát
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2012
(#) zolika60 válasza hollo jozsef hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Ezt itt kellene megkérdezned. Bővebben: Link Vagy esetleg fent is van.
(#) djkoxi válasza pjg hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Szia!

DS300 végfok modul, zon vannak a végfok FET-ek, amik zárlatosak, és nincs rajtuk felirat. Nem találok a neten ilyen ds300-as modult, ezért kérdeztem meg itt, hátha valaki már találkozott vele. Vennék kit-ben is ha lenne.

Üdv : Laci
(#) reloop válasza djkoxi hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Szia! Úgy emlékszem a kollégának DS300-asa van: Bővebben: Link Írjál neki.
(#) levaitamas hozzászólása Nov 8, 2012 /

Üdv! Azt szeretném kérdezni, hogy kettő sorba kapcsolt AA elemről kb meddig világítana egy LED. Az árama 15mA.
(#) sastas01 válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Szia!
Ehhez szükséges lenne, tudni milyen szinű a leded( a fehérek egy részének nem elég 2 elem).
Ezenkívül elem (1,5 V) vagy akksi(1,2 V), és a "kapacitása" mAh-ban.
Ledek elé pedig illik áramkorlátozó ellenállást tenni.
(#) levaitamas válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

AA méretű ceruza elem (2x1,5V), narancs smd LED.
(#) djkoxi válasza reloop hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Szia!

Köszönöm a választ! Nem tudom erre gondoltál-e? *
(#) sastas01 válasza levaitamas hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Az elvileg 3V, a LED nyitófeszültsége (narancs) 2-2,2 V. 2,1 V feltételezett nyitófesz mellett 3 V-t ra és 15 mA-re 60 Ohm-os (számított) ellenállás kell. Ahogy számolom, kb 50 óra folyamatos üzemre lesz képes ha 1500 mAh-s az elem.
(#) djkoxi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Nem értem miért nem írod ki a nevét. forma1 meg forma3 sztem ugyanaz a user. Mint írtam, meg a képet is betettem, neki ds150 van az erősítőjében.
(#) levaitamas válasza sastas01 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Kössz!
(#) véső hozzászólása Nov 8, 2012 /

Segítsen valaki !

Olyan trafóra lenne szükségem ami 220 V-ból 400-500 voltot állít elő folyamatosan 12 órában
Van egy mikróból kiszedett trafóm de az rövid időn belül felmelegszik.

Kösz. a segítséget

Üdv: Véső

(#) pjg válasza véső hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Régi csöves rádió, erősítő trafója. Mekkora teljesítmény kell?
(#) kendre256 válasza véső hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Legegyszerűbben vásárolsz két egyforma teljesítményű leválasztó transzformátort, a "primerjeiket" párhuzamosan, a "szekunderjeiket" megfelelő módon sorosan kötöd, és rögtön lesz 460V-od.
A másik megoldás, hogy keresel egy transzformátor tekercseléssel foglakozó céget, megadod a paramétereket, és megcsinálják.
(Nem írtad, hogy mekkora teljesítmény kellene, de egyik megoldás sem olcsó.)
(#) Kovabe hozzászólása Nov 8, 2012 /

Sziasztok van egy LM 2576 T-5 kapcsoló üzemű táp IC-m és az a kérdés hogy ha 12V-os aksirol dolgozok, akkor is kell az a néhány sallang köré??
(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Nov 8, 2012 / 1

Hello!
"Mi a fenénk az embernek kéz meg láb, mikor csak enni szeretnék?"
Mi az hogy "sallang"? Van benne négy alkatrész?
üdv! proli007
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Jo ok igazad van csak le akaorm minimalizálni a panelt amennyire csak lehet azért gondoltam hogy ki lehet esetleg hagyni. Különben milyen funkciokat látnak el ezek az alkatrészek, föleg a tekercs érdekel hogy mi a funkcioja.
(#) Kovabe válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Nov 8, 2012 /

Köszönöm igy már stimmel és felfogtam hogy mindig kell egy az alap alkatrész.
(#) gpepe79 hozzászólása Nov 8, 2012 /

sziasztok!
Gitározom, és az a problémám, hogy az erősítőm nagyon zúg! Effekt pedállal és a nélkül is!
Földelési hiba?
Mi lehet a gond, és hogyan tudnám megoldani?
Köszi
Következő: »»   1838 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem