Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Köszönöm szépen.
És tényleg.
Ennek az IC-nek fix erősítése van. Ez még nem jelenti azt, hogy a +1 a +2-vel, valamint -1 a -2-vel pontosan megegyezik. Mérd meg a párhuzamosítandó kimenet között folyik-e keresztirányú áram. Legegyszerűbb egy hangszórót kötni oda. Ha csendben marad mindkét helyen akkor (pár tized ohm előtét azért nem árt) összelehet őket kötni.
Értelme elég csekély. A csúcsáram 4A-re tolható ki. Más TDA-k ezt könnyedén teljesítik.
1N125 emlékeim szerint germánium dióda volt. Meggondolandó a helyettesítése, mert erősítőben hőfok kompenzáció volt a szerepe. Inkább valamilyen OA1160, vagy AAxxx diódával helyettesíteném.
Így van. Kinézetre, és elvileg adatait tekintve is ugyanaz, vagy nagyon hasonló.
Hmm, köszönöm. Az értelme valóban csekély lenne, ha vásárolnám az alkatrészeket. De, mivel annyi ilyen IC-m van, hogy inkább így oldom meg.
Ha igaz, hogy 4A a csúcs, akkor az sarkonálló-jó, mert már egy ilyen IC-vel tökéletes hangerőt tudok elérni (jó pár ilyen IC-s erősítőt csináltam / használok). Szóval, aktív sávszűrős, 3 utas hangdobozpárhoz ennél jobbat el sem tudok jelenleg képzelni Köszönöm a választ! Üdv! Idézet: „mivel annyi ilyen IC-m van” Egy DIL foglalt elfűrészelésével készíthetsz IC válogatót. (A képen lévőt TDA7294-hez készítettem.)
Nem nyersz vele plusz teljesítményt, mert a kimeneti feszültség attól még nem fog nőni. Amennyivel alacsonyabb lenne több IC kimeneti ellenállása annyi el is veszik az illesztóellenállásokon. Egy IC is elbírja a hangszórót max tápfesz mellett is, csak a hűtésre kell odafigyelni, de ez minden esetben igaz.
Abban az esetben lenne életképes a dolog, ha több hangszóró, vagy egy alacosnyabb ellenállású lenne rákötve. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
No, akkor most, hogy is van ez?
Tehát nem fogok nagyobb teljesítményt kapni, csak 2 IC-nél mondjuk fele annyira fognak melegedni az egyes IC-k? (elosztódik a terhelés?) Hmm, ez nekem nem cél/lényeg, úgyhogy mégiscsak máshogy kell megoldanom a nagyobb teljesítményt. Mivel egyikőtök se mondta, gondolom tényleg nem lehet hídba kötni a két csatornát...
Ha az IC-k alapban hídban vannak használva, akkor már nem lehet többet hidalni. Nagyobb tápfeszültség kell a nagyobb teljesítményhez, de ehhez rendes tranzisztoros kapcsolás kéne már.
Azon erősítők köthetők hídba (fázisfordítással), melyek egyik kimeneti pontja a test. Az IC tömbvázlatán láthatod, hogy itt eleve két híd kapcsolás van.
Ezt a két hidat lehet szerencsés esetben párhuzamosítani, és így fele impedanciával terhelni. A kérdésedből ez az igény volt kiolvasható.
Nem, egy adott hangszórót akar jobban meghajtani.
"Ha igaz, hogy 4A a csúcs, akkor az sarkonálló-jó, mert már egy ilyen IC-vel tökéletes hangerőt tudok elérni"
Ez az olvasatomban 8 helyett 4 ohm-ot jelent. Idézet: „Így pl. egy 'sok pont egyes' hangrendszer mélyládáját ugyan azzal az IC-vel hajtanám meg, de mégis nagyobb teljesítmény kiadva.” Nagyobb fesz kell kimenetre, hogy jobban megdöngesse a hangszórót, ami adott. Ha eddig is hidalva volt az IC akkor nem lehet mást csinálni, csak tápfeszt növelni. A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
No no, Agressiv kollégának van igaza (bocs , ha félreérthető voltam), egy adott hangszórót akartam jobban megdöngetni.
De sebaj, elméletileg van még itthon TDA7375, azzal már "döngethetek jobban", ugyan arról a tápról is. Igaz hogy bontott, de éljen a reciclálás...
Én este már[off][/off] meg sem próbálok értlemezni, csak a példát keresem.
Ez a szerencsétlen TDA a kőnyomatos szerint 2A-nél korlátoz. Szokatlanul alacsony érték.
A mélyek Samsung 16W81ARA típusú, 4 ohm 40W -os sub-hangszórók lennének, a mély-közepek szintén samu 8 ohm 30W-osak, a magasakat pedig egy ismerősöm adna (mondta a típusát, de sajnos rövid az eszem, és most nincs noteszem... )
Minden hangszórót külön erősítő hajtana, még a kis jelű résznél szűrve-szétválasztva. Legalábbis ez a terv... Mindig csak 'szapulod' a TDA-kat pedig jók azok, főleg akik még nem értenek annyira az erősítők lelkivilágához, illetve aki mp3-mat hallgat (128-192kbit/s), nem is kell jobb... (szerény véleményem szerint) A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
A 4 ohm szub kedvéért ne csinálj ilyen kockázatos kísérletet. Annak építs egy rendes erősítőt. A 8 ohm-on meg alapból jó.
Pedig a TDA okkal van szídva. Nem olyan bonyolult egy tranzisztoros erősítő beüzemelése, csak neki kell állni és a kis samsung megérdemli.
3KHz-re lőttem, 10µF-1.2mH-vel.
ÖÖmm, "kockázatos kísérlet"? Kicsit pontosabban mire gondolsz? Az IC-k többszörözésére, vagy a TDA7375 alkalmazására?
Agressiv: kit lőttél le, és lecsuknak érte??? A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2012
Mekkora leend egyáltalán a tápfeszültség?
Szerintem a maximum: 18V (jó-jó, tudom hogy talán 20V-ig bírják, de nem kell ennyire feszegetni a határokat, igaz?)
A kiszemelt IC-ket inkább 16V-ról járasd, ha a tápban megjelenik a hálózati feszültség ingadozása (nem stabilizált).
Ilyen tízen-voltos tápfeszültségtől vérmes erősítő teljesítményt ne várj.
Ha minden összejön, nem fog ingadozni, max pár tized V-ot: kapcsolóüzemű táp lesz nekik.
És nem akarok én 'dizsit' hangosítani ezekkel, otthonra meg még sok is lesz (mert ugye nem akarjátok bemagyarázni, hogy otthonra a szobába 100W-ok kellenek az embernek... jelenleg is ilyen TDA7297-essel hajtok két kis 30W-os zárt Teslát, de azt se tudom 100%-on kihasználni)
Sziasztok.stiró kondit berakhatok gerjedésgátlónak kerámia helyett?680pf mind kettő.Köszi
|
Bejelentkezés
Hirdetés |