Fórum témák
» Több friss téma |
Szia,
Köszönöm a tanácsokat,javaslatokat mindenkinek.Olyan megoldásokat keresek amelyek meglévő/kibontható alkatrészekből megépíthetőek.Ha minden szempontot figyelembe veszünk milyen sorrendet állítanál/állítanátok fel az ellenállás,a 50Hz-es trafó illetve a kapcsoló üzemű Vcc ellátás között? üdv A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
50hz-es trafó semmiképpen, csak ha nagyon muszály.
A kapcsolóüzemű ellátás nem olyan bonyolult, persze egy indító ellenállás mindig kell. Én úgy szoktam hogy két 0,5w-os ellenáslt sorbakötök, ami kis áramot ad, és ez táplálja induláskor. Utána pedig egy segédtekercas, amit 18-25V-ra méretezek, és egy egyszerű tranyós-zéneres áteresztővel stabilizálom 12-14V-ra. az IR2153-ban van egy beépített zéner (15,6), ezért arra figyelni kell, hogy sose kapjun 15v-nál nagyobb feszt alacsony impedanciáról. Ha az általam leírt áteresztőt használod, akkor 12V-os zéner ajánlott.
Igen úgy csináltam áramkorlátos táp nélkül. Szóval sorba kötöttem főtáp biztije kiszedve, csak segédtáp oldal startolt be. Izzó kb: 25W-ost találtam, mivel le van kopva a felirata (de ha arról van szó kicsavarok egy nagyobbat valahonnan). Ráadom 230V és kb 2 másodperc elteltével kattan, közbe halványan világít. Kikapcsolva rögtön vissza húz. Ha rá adom a fő kört is akkor nem történik semmi, izzó erősen világít, (azonnal kihúztam) mintha zárlatos lenne valami. Primer kondik feltöltődnek. Újabb, bátrabb próbálkozásomkor: kb 5-6 másodpercig ugyan így bekapcsolom akkor se húz meg a relé, kimeneten továbbra is mindkét ágban 0V.
Ötlet?
Tedd a szkópot mondjuk néhányszor 10us-os állásba, a bemeneti osztóját a maximumra (5, 10 vagy 20V), és a trigger-t kapcsold Auto vagy AC állásba (az osztó kisebb és az időalap nagyobb állásaiban ha megfogod a mérőfej csúcsát, kell látnod valamelyest a hálózat 50Hz-ét). Ezután tedd a mérőfejet közvetlenül a ferrit trafó egyik szekunderére (mérőfej+testcsipesz) és kapcsold be a tápot az izzón keresztül néhány másodpercre. Ha nem látsz a szkópon szép négyszögjelet akkor a vezérlésben valami nem jó, vagy rosszul van a gate trafó bekötve.
De először inkább csak a vezérlést nézd meg a hálózat nélkül. Tedd a szkópot valamelyik FET G-S lábára, ott trapéz szerű enyhén hullámos jelnek kell lenni. Mind a 4 feten egyformának, csak ebből 2 feten teljesen egyformának, a másik kettőn (nagyon nem mindegy hogy melyik kettőn!) pedig ellen fázisúnak. Tehát amikor az egyik kettőn a pozitív félperiódus van, akkor a másik kettőn negatívnak kell lenni, mert ellenkező esetben ugye egymásra nyitnának vagyis rövidre zárnák az egyenirányított 300V-ot. Ha nem teljesen világos hogy a 4 FET-ből álló híd hogyan kapcsolja a feszültséget a trafóra, akkor készíts magadnak egy móricka ábrát. Keresek majd a neten mert most nincs kedvem lerajzolni.
A képhez írt szöveget már nem engedte elküldeni (még jó hogy vágólapon volt):
Közben találtam is egyet. Tehát esetünkben a Vcc a 300V pozitívja, a GND a negatívja, a primary nevű tekercs pedig a trafó primerje. Ebből úgy lesz a trafó kimenetén négyszögfeszültség, hogy a híd átlói felváltva bekapcsolnak. Tehát mondjuk bekapcsol egyszerre a Q1 és a Q4 ezáltal rákerül a 300V a trafó primerjére. Ezután ezek kikapcsolnak, és bekapcsol egyszerre a Q2 és a Q3. És ez így megy tovább, felváltva kapcsolgat a híd 2-2 FET-je. Ehhez ugye ennek megfelelő vezérlőjelet kell hogy kapjanak a gate trafóból.
Szia,
Akkor 2 lehetőség maradt: 1, Átalakítok egy PC trafót,teszek rá segédtekercset és ebből oldom meg a Vcc-t 2,Építek egy kapcsüzemű tápot TNY274-ből és ez adja a Vcc-t(ehhez megvan minden alkatrész csak nyákot kell kreálni.
Értem, világos, ahogy írtad csak segédtápot indítottam ezt látom a szkópon. Valamint az egyik FET G-S lába közt semmi nincs csak zizegés, 3 FET G-S között pedig nem fordítva, hanem azonos kriksz-kraksz jelet látok.
Mind a 4 FET G-S lába között ugyanilyet kell látnod. Ha a szkóp csak 1 csatornás, akkor mivel nincs másik csatorna amihez ezt tudnád hasonlítani egymáshoz képest kell megnézni hogy 2-2 ellenfázisban van-e. A jel amplitúdója sem mindegy, ha most a szkóp mondjuk hiteles 10V/div állásban van akkor ez éppen határeset, lehetne a feszültség 1-2V-al magasabb is.
Amúgy a gate meghajtók eléggé melegednek, ráadásul a kis égő halványabban világít, ha a szkóp +ját ráérintem a FET source-jára.
Meg van! Az egyik FET amelyik nem mutat semmit, ott a 4.7ohmos meg van szakadva. Mindjárt keresek egy másikat helyette, és közlöm a fejleményeket.
Tehát igen, a 4. FET G-S között mérhető a fent említett görbe, miután a szakadt ellenállást kicseréltem.
1) A primer és a szekunderek mellett szokott lenni egy "aux" tekercs, ennek keress utána. Ez nincs a primertől annyira leszigetelve, sok helyen ezt használják. Többnyire ez utólag is csak néhány plusz menetet jelent, és nem is feltételen kell a csévére kötni "lóghat" az oldalt. Ebből meg tudod úgy oldani a Vcc-t,a hogy mondtam. Az IR2153 pár tíz mA-t eszik.
2) Külön kapcsolóüzemű táp nem érdemes, egészen addig, amíg nem kell mondjuk >0,1A a vezérlésnek, vagy nem szeretnél egy standby tápot.
Egy csatornás szkóppal is meg tudja nézni, hogy azonos, vagy ellenfázisba vannak kötve.
Ha nincs főtáp, akkor kösse le a felső oldali FET source-ét az alsó FET source, majd a szkóp mérőfejének gnd-ját rakja az alsó FET gate-jére, a hegyét meg a felső FET gatejére. Ha azonos fázisban vannak, akkor kitoltás lesz, tetát nem sok mindent lát. Ha pedig ellenfázisban (ahogy kell) vannak, akkor pedig kétszeres jelet.
Hát ezzel óvatosan kell bánni, olyan szép rezgőkört alkot hogy a szekunder oldalon megjelent a primeren 50V a szekunderen meg 90V! Amúgy nem értettem pontosan miről is van szó, tehát érintsem oda a szkóp mérőzsinórját ahol a Q1 source és a Q3 source összekötőpont, (nagy kitérés látható: előző trapézjel) Q2 és Q4 között cikázás. (Ez a két pontot a főtrafó primerje köti sorba.)
Szia,
Néztem a trafót,elvileg szétszedés nélkül lehet még tekerni rá néhány menetet.Majd kipróbálom. Próbaképpen készítettem egy segédtápot TNY264 ic-vel.Most ezt tesztelem. Csatolok egy képet róla. üdv
Nagyon szép ez a segédtáp. Ekkor általában úgy érdemes csinálni, hogy a segédtáp ne csak a primer oldalra szolgáltasson egy 12-15V-ot, hanem a szekunderre is, és azt akkro fel lehet használni előfoknak, kis elektornikának stb... (és persze az akkor stabil is lesz)
Én mondjuk rezonáns párti vagyok, ezért legközleebb egy kvázirezonáns flybacket is javasolnék
Épített már itt valaki kvázi-rezonáns flyback-et? Érdekes lenne ilyesmivel is játszani egy kicsit!
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2012
Bevallom őszintén, még nem építettem. Sokat szimuláltm a multisimben, meg csináltam excel táblákat hozzá. Tetszett a dolog.
Még nem volt a dologra szükségem, de egyszer majd csinálok, végülis vannak rá célicék, mint VIPER25 (FET is benne van), vagy a UCC28600 kontroller.
Köszi,igyekszem utolérni a "NAGYOKAT".
Idézet: „Ha nincs főtáp, akkor kösse le....” Kössem le? Nem értem, hogy érted?
Cimopata cikkét olvasd el a rezonáns tápról. Ott van ez a beállításnál.
Ne legyen nagyfesz táp (semmilyen, kondikat is merítsd ki), csak a meghajtásra adjál segédtápot. A felső oldali FET sourceét kösd rá a negatív tápra (a közösre). Ezzel a két FET meghajtás negatív pontja közös lesz Ez nagymértékben megkönnyíti a méricskélést. Ezek után mérd meg a két gate-et külön-külön, majd mérd meg a két gate-et egymáshoz képest. Egycsatornás szkóppal úgy mérd, hogy a mérőfej földjét rakd rá az egyik gatere, a tüskét pedig a másik gatere. Így ahogy mondtam dupla jelet kell mérned, ha a két FET ellenfázisban kapja a vezérlést (ahogyan kellene). Ha zonos fázisban kapja, akkor egymásra nyitnak. Ezt akár szkóp nélkül, égy multiméterrel is meg lehet mérni, de az bizonytalan és kevés infót mond. Amikro a gate-eket méred szkóppal, deltétlen számodl ki a felfutási és lefutási időket. (mérd meg a csúcsót, és ne 0-tól csúcsig, hanem 10-90%között nézd meg, szóval mondjuk 1 és 9 V között). Idézet: Egyszerűen nem tudom felfogni, na. De komolyan. Felső oldali FET? Ha jobbra forgatom akkor a másik lesz a felső oldala. „A felső oldali FET sourceét kösd rá a negatív tápra (a közösre).” Negatív tápra. Közösre. Nem értem. AGND és BGND külön van itt. Miféle közös negatív táp? Ahogy én értettem belőle valamit azt kb annyi hogy ahol a 1-es és a 3-as FET (balról jobbra nézve) közös source összekötéshez vezessek a segédtápról AGND-t (kis graetz kockáról) majd ennek a FET gatejére és a 3-as FET gatejére érintsem oda a szkópot?
Fajzold le kapcsolást. Van négy FETed, az alkot egy egészhidat. Az egészhidat bontsuk fel két félhidra. Vizsgáljunk egyszerre egy félhidat.
A félhíd két fetje közül az egyik a negatív táphzo a másik a pozitív táphoz köti a kimenetet (trafót). Amelyik a negatív táphoz, az az alsó FET, és amelyik a poztiív táphoz az a felső FET. (High and Low side, ez a nomenklatúra elég elterjedt). Lényeg az, hogy egy félhídon belül kösd össze a két FET source-ét, és akkor már könnyű lesz a méricskélés. Most már érthető a dolog? Elsőnek mérd meg mindkét fet Gate-jét a sorucehöz kéepst (ami msot össze van kötve). Aztán mérd meg a két FET gatejét egymáshoz képest.
Kissé kitisztult a köd értem már nagyjából miről van szó. Hát lássuk mire jutok.
A fetekkel ne foglalkozz, emeld ki a gate ellenállások egyik felét, így maradnak a trafó csupasz szekunderei. Ezekből köss sorba mindig kettőt, és az amplitúdóból látni fogod hogy melyik milyen fázisban van a másikhoz képest. Ha nem úgy ahogy kell, akkor megfordítod a két kivezetés bekötését.
Sokkal egyszerűbb lett volna ha csinálsz egy rajzot tekerés közben a trafó lábairól, felírod hogy melyik a kezdet és a vég és akkor most nem kellene a szkóppal küszködni. Én ennek is elébe szoktam menni. Úgy csinálom, hogy lerajzolom hogy állnak egymáshoz képest a fetek lábai, és melyik kivezetésnek (kezdet és vég) hova lenne célszerű esni. Utána lerajzolom a trafó lábait is, és bejelölöm hogy melyik tekercs melyik lábán lesz, illetve melyik lesz annak a kezdete és vége. Így már csak meg kell tekerni, és minden tekercs a megfelelő kivezetéssel pontosan az adott FET lába fölé fog kerülni. Nem kell utána feleslegesen vakarózni hogy akkor most hogy is van ez.
Na jó, mingyárt jövök már picit megfájdult a fejem is kéne egyek valamit sokáig fent nyűgölődtem estig. Sietek. De aztán újra áttekerem a trafót valami nem okés.
Miért kéne áttekerni? Ha valamelyik tekercs rosszul van rajta, akkor a kivezetéseit kell csak felcserélni. Hozzáteszem amikor a hegesztőmhöz készült ez a gate trafó akkor nekem csak úgy lett teljesen jó, hogy a két ellenfázisú tekercsnek a tekercselési irányát is meg kellett fordítani. Ha minden tekercs egyirányba volt tekerve és csak a kivezetésük (kezdet vég) volt felcserélve, akkor valamiért nem úgy ment ahogy kellene.
Hogy kerülnek a Q1 tranyó BE-re -100V-ok? Ráadásul akkor amikor pont a félhíd alsó FETe kapcsol be.
(ezt csinálja a két zéner nélkül, a két zéner azért van, hogy ne kelljen >300V tranyó)
Ebből aztán meg nem mondjuk, nem látunk semmit.
Bővebben: Mi van a dobozban, és mi van az oszcilloszkóp ablakban? A zénereket meg hagyd el, mert amikor az alsó fet van bekapcsolva, és a félhídon negatív jel van, akkor nem fogja tudni utána rögtön bekapcsolni a felső oldalt mert a zénereknek nincs elég záróirányú feszültsége, így nem fog rajta áram folyni. Oda egy 400-600V-os tranyót, vagy mosfetet keress. Q1-et is elkéne hagyni, mert amiatt meg negatív feszültség kell a COM-hoz képest hogy kinyisson az alsó fet kikapcsolása után. A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
Ha kihagyod a két zenert és a Q1 bázisát mondjuk 15V-ra teszed akkor mi történik?Ilyenkor majd a Q1nek kell lenni a nagyfesz tranyónak. Viszont majd a Q2 kollektorán nem lesznek akkora feszültségek, így nem hatnak vissza a bázisára sem.
Egyébként én ilyen gate drive-ot nem találtam multisimben. |
Bejelentkezés
Hirdetés |