Fórum témák
» Több friss téma |
Kotorj a neten. Mach3.HU.pdf-ben a vége felé komplett példákat, valamint az anyagban teljes leírást találsz a kapcsolók bekötéséről.
LPT-re mindegy, mit kapcsolsz, MACH3-ban beállítható, hogy milyen szintre éledjen. Ha rám hallgatsz,megkeresed a Mach3_gyorsbeallitas.pdf fedőnevű file-t is, a végén találod a kapcsolók, limitek pontos beállítását, többet ér, mint az említett Mach3.hu.
Köszönöm!
Átolvasva az ajánlott oldalakat most még több lett számomra a kérdés mint a válasz! ![]()
Szia.
Kérdezz bátran. Akik túl vagyunk egy két gép építésén mi is így kezdtük. A Mach3 kézikönyvet alaposan ismerd meg, rengeteget segít. Ez itt egy rövid változat(PDF),a link a teljesebb Bővebben: Link Üdv. A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2012
Szia natoz !
Átolvastam a linkelt oldalakat. Ezek szerint ha jól értelmezem ugyan arra a pin-re különböző feszültség szinteket végállásnak vagy vész stopnak értelmez a program? Ezt a konfigurálásnál elmenti majd e szerint "viselkedik" ha valamelyik jelszintet megkapja. Így azt már látom nincs szükség a korábban említett kapcsolós áthidalásra mert a programban inaktívvá lehet tenni mind a vész ki mind a végállásra futást. A vész ki az már világos,hogy a bennmaradó gombot alaphelyzetbe fordítva már nem aktív. Ez a "rezet gombbal" vissza állítható. A végállás nem teljesen tiszta bár ott is azt olvastam ,hogy a végállásról való lejárás idejére ez is inaktívvá tehető a programban. Ez csak annyiban nem világos hogy az elmozdulás ideje alatt is aktívak a kapcsolók ezt ha kikapcsolom újra aktiválni kell vagy a jel megszűnte után a program maga újra aktiválja? Ide sem kell semmilyen külső áthidaló kapcsoló? Még egy dolog van ami már a gép építés megkezdése óta foglalkoztat. Néha előfordul áramszünet mostanában volt olyan mikor néhány percenként 1-1 másodpercre elmegy a hálózati feszültség. Mivel a célom relieff marása lenne ami esetenként több órás gépi munkát jelent megoldás kellene az ilyen esetekre is. Tervezem egy szünetmentes táp beszerzését a későbbiekben. Ez a számító gép táp ellátását egy rövidebb áramszünetben megoldaná de sem a marómotor sem a léptetők nem kapnak tápfeszültséget ebben az esetben. Van erre valamilyen megoldás, hogy a program futását addig szüneteltethessem amíg újra vissza jön a hálózati feszültség. Majd onnan folytassam a munkát ahol abba maradt. ![]() üdv.
Az impulzusok MAGAS illetve ALACSONY állapota mindig egyforma hosszú
(DUTY CYCLE 50%) és csak a sűrűségük változó vagy a MAGAS és ALACSONY állapotok időben változnak egymáshoz képest ????
Szia.
Itt 2 feszültségszintet érzékel a Mach3, a logikai 0-t Lo szint az 1-et Hi szintnek. Felhúzó ellenállások gondoskodnak a Hi szint meglétéről, a kapcsolók pedig a LO szintről(testre zárja a bemenetet) Én nem használok végálláskapcsolót mert a szoftveres végállás nekem sokkal egyszerűbb. Cca 2 éve használom és semmi problémám nem volt vele. Csak 3 db referencia kapcsoló van a gépemben.ezek viszont nélkülözhetetlenek. Az áramszünetre már nehezebb a megoldás de van rá megoldás. Szakaszonként vagy részenként sorszámot szúrok be a programba amikor a z felemelkedik .(pld.N50) A megállás előtti N számra ugorva folytatom a marást. A z-re figyelni kell. Vagy használok egy teszt progit CIMCOEDIT a neve. Ebben a progiba megtudom nézni hogy pontosan hol maradt abba a progi, és megtudom jelölni(pld O1.) A progi elején a szerszámhossz beadása után P1-el elugrasztom a progit a megjelölt O1-re. Így felesleges újrajárás helyett egyből az abbahagyott részre ugrik a progi.A végére M99 -et kell írni az M30 helyére. Ha érdekel egy rövid progin keresztül elküldöm neked hogy én hogy csinálom. A szünetmentes nem megoldás mert a marógép elöbb leáll és lépésvesztés keletkezik, mert a Mach3 meg küldi a jeleket az álló marógépnek Mindenképpen refpont felvétele szükséges az áramszünet után. Egyenlőre ennyi jutott eszembe. Üdv:Zoltán
Sok dolog világosabb lett. Megköszönöm az ígért program részletet , adatlapomon megtalálod az e-mail címemet.
![]()
Most látom nem is vagy messze tőlem.
én Győrtől balra ,te jobbra laksz. Majd küldöm a példaprogit- Üdv:Zoltán
Sziasztok,segítséget szeretnék kérni! Cnc építésekor hány végállás kapcsoló kell egy három tengelyes gépre?Gondolom 6 kellene ,de vannak oldalak ,ahol 3-at kínálnak egy set-hez.Ez valamilyen más kapcsoló vagy szenzor?
Köszönettel.
Hivatalosan 6 végállás és 3 home kapcsoló kellene.
Végállás: kapcsoljon, mielőtt befeszül a mechanika. Home: precíz, minél kisebb pontatlansággal, hiszterézissel, és a szoftver tudni fogja hol tart a géped éppen. Végállás akkor kell, ha nem bízol a gépedben, vagy félsz a hibázástól. Home akkor kell, ha a hibázást meg akarod előzni. Ha a fentieket vegyítjük, akkor a hobbyban elég 3db végállás, feltéve, ha: - nem akarsz több napig marni valamit, miközben esténként kikapcsolod a gépet, - olcsó megoldást akarsz - nem érdekel századpontosságra a gép pillanatnyi helyzete, (pl nincs szerszámbemérőd, ezért úgyis nullpontot veszel fel a munkadarabon)
Heló ,köszi válaszod! -Akkor minden tengelyre 1 ilyen végálláskapcsoló kell, de akkor így csak a tengely egyik vége biztosított.- és a home kapcsolókat hova kell elhelyezni a gépen?
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
1 végállás elegendő. Nem vesztesz vele semmit, ha raksz a túlsó végére is.
A home kapcsoló lehet egyben a végállás is, és fordítva. Ezáltal mondhattam volna azt is, hogy 3db home kapcsoló is elegendő. Ezekből a PC már tudja, hogy meddig mozoghat.
Üdv. Mára lenne még 1 kérdésem.Vannak az ebay-en cnc-hez hálózati tápegységek pl .ez:
http://www.ebay.de/itm/Schalt-Netzteil-36V-10A-DC-350W-Fur-CNC-Zent...976693 Rákérdeztem hogy az L és N-t fel lehet e cserélni hisz úgy is egyenírányítva van gondoltam, de a kínai eladó azt mondta ,hogy nem lehet felcserélni.Ismeri valaki ezeket a tápokat esetleg,hogy tényleg nem lehet felcserélni? Köszönettel.
Szia.
Ha megnézed az "input voltage range" ott DC feszültséget is ír. Amúgy meg biztos hogy az L és N felcserélhető. Inkább eladó nincs tisztában ezzel és azért ragaszkodik hozzá. ui: Ha linket teszel be akkor használd a hivatkozás beszúrását.
Biztosan fel lehet cserélni.
Viszont nagyon nem ajánlom a kapcsolóüzemű tápokat CNC-re. Nem bírják az impulzusokat leadni, amit a léptetőmotor igényelne. Hagyományos trafóval, toroiddal akár dupla akkora sebességet is elérhetsz, mint kapcsolóüzeművel.
Heló.Hát márt vettem egyet más adatokkal .48 Volt 15 Amperes-et. A korábbi ebay címe nem egészen ez csak azt tettem be ,mert azt találtam meg gyorsabban, ez is majdnem ugyanúgy néz ki de ennél nem írja a DC bemenetet:
http://www.ebay.de/itm/Schaltnetzteil-Montagenetzteil-48V-10A-480W-...ated=1 Lehet belekukkantok ,hogy van -e bemenet után egyenírányító híd,nehogy ne lehessen felcserélni a fázist és a nullát.
Csináltam pár képet a tápról.A biztosíték után van kondi,Ntc ellenállás, tekercs,még 1 pár kondi és az egyenírányító a két nagy elko előtt.Tehát így felcserélhető a fázis és a nulla?
Köszönettel.
Nyugodtan felcserélheted. Ugyan olyan mint a PC tápok, azoknál is mindegy, hogy a bemeneten hol a fázis. Csak a föld a lényeg, az legyen a helyén!!!
-és szerintetek érdemes lenne a kimenő dc oldalt egyenként biztosítékokkal védeni mielőtt a cnc meghajtó driverbe kötöm?
Sok értelme nincs, mert túlterhelésre, zárlatra úgy is letilt.
Ha külön vezérlőd van tengelyenként akkor még kellemetlen is lehet, ha csak egy tengely áll le.
Sziasztok..Mi a véleményetek erről a marómotorról?Szlovák cég árulja, magyarul is beszélnek.Ráadásul nem kerül olyan sokba mint a Kress.
http://www.ebay.de/itm/Universal-CNC-Frasmotor-Oberfrase-Spindel-mo...1c3e40 A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
Sziasztok!
Szeretnék vásárolni egy ILYEN "kézikereket", amit szeretnék a MACH 3-hoz illeszteni. Tudnátok ajánlani egy kapcsolást amivel az illesztést megcsinálhatnám? Mivel ez a kézikerék "csak" 100 pulzust ad fordulatonként szeretnék egy állítható - nem tudom jól írom e - "szorzó" áramkört készíteni, ami azt a célt szolgálná, hogy szükség esetén, nagyobb távú manuális tengelymozgatásnál ne kelljen őrülten tekergetni a kézikereket. A segítséget előre is köszönöm!
Szia! Szerintem válassz nagyobb felbontásút (elvileg ebből a típusból is kérhető). Osztani sokkal egyszerűbb, arról nem is beszélve hogy szorzásnál egy enkóder impulzusra mondjuk 10-es szorzásnál ki kell adni 10 impulzust azt hogyan osztod el időben? Vagy beleérsz időben a következő 10-es csomagba, vagy nagyon gyorsan kell kiadni a csomagot és szaggatott lesz a mozgás. Léteznek enkóderek 2000, 5000 imp/fordulattal, szerintem olyant keress.
sziasztok newen vagyok!
úgy látom * * Ez a felület itt a fórum, van hirdetési keres" rovatunk, tedd be oda a kérésed! Ja és nagybetűvel kezdődnek a mondatok! A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2012
Üdv Mindenkinek!
Olyan léptetőmotorom van ami valószínűleg magyar gyártmány (gamma Budapest). - Típus: ML 321/24 - 1fordulat 24 lépés - 12V-os DC; 1A - 3 tekercses, és van 6 kivezetése. Írtam avr programot a meghajtására, és működik(3 tekecs->3 kimenete, a 3 másik kimenet közösítve, így 3 fázis létrehozva csillagkapcsolásban), viszont a step/dir jelekkel már meggyült a bajom. Működik, de nem megfelelően. Gyorslépésnél megáll a tengely(amikor gyorsan kellene pl: 20mm-t megtennie), illetve lépéskimaradást vagy lépésredundanciát okozhat az avr(programhiba?). Azon gondolkozom, hogy a hagyományos TTL áramkörrel kellene megépítenem a cnc-m így a folyamatos jelfigyelés megoldott lenne, csak ez a motorfajta mintha nem létezne, legalábbis én nem nagyon találtam hozzá vezérlő kapcsolást. Esetleg ha valaki tudna segíteni az ügyben azt megköszönném!
Szia
15 fok 1 lépés??? Az elég nagy lépésszög, a step-dirt miért akarod leprogramozni? Ezért vannak a STK célIC-k. Üdv
Helló!
Tudnál konkrét ic típusszámokat is mondani? Utánnanéznék. Közben a programom is elkezdett működni, csak finomítgatni kellett. Ez csak ilyen hobbi cnc lessz. Ahhoz jólesz az a lépésszög is, legalábbis egyenlőre.
Közben megtaláltam ezeket az stk ic-ket.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |