Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1844 / 3999
(#) pjg válasza batizisanya hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Én mégis ezt javasolnám.
Bővebben: Link
(#) bbalazs_ válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

A sajat gyujtojaval.
Ahogy latod, ezek nem olyanok, mint a hagyomanyos fenycsovek, itt csak egy-egy elektroda van a ket vegen, nagyfrekis valtoarammal mukodik.
kb 1500V kell a gyujtashoz, nagyjabol 800V es 5mA a folyamatos feny. A freki ugy 48kHz korul lehet.

Lehet kapni PC hazvilagitashoz invertereket, azok meghajtjak tobbe-kevesbe. De ha a max fenyerot akarod kivenni belole, akkor a sajatja kell. Ez csak a merettol fugg, tehat az osszes 19-est meghajtja ugyanaz. A 15-os szeteg tole. De a 15-os meghajtojaval vilagit, csak halvanyan es itt meg az inverter terhelodik tul.
De kiprobalni jo.
Ha a cso rozsaszines-pirosas a vegen, akkor halott, valoszinuleg repedt es levegot kapott.
(#) luluzulu válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Nem lehet valahogy othon készíteni egyet?
(#) batizisanya válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Köszi, de mégis PIC nélkül kéne.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) bbalazs_ válasza luluzulu hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Semi akadalya. Talan a nagyfesz resz alkatreszeinek beszerzese lehet problemas. A trafot hogyan akarod elkesziteni? Egyebkent google: CCFT vagy CCFL transverter vagy inverter schematic.
De meg egyszer kerdem, vilagitasra lesz, tehat kell a teljes teljesitmeny vagy eleg ha a cso vilagit valahogy?
(#) Davidd hozzászólása Nov 17, 2012 /

Sziasztok! Szeretnek elkesziteni egy step-down konvertert kp1500-el 5 V ra. Egyetlen egy bajom van, hogy az adatlapon csak 3.3V ra van kapcsolasi rajz, valaki tudna segiteni hogyan alakitsam at 5 V ra.
(#) nedudgi válasza Davidd hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Ebből az IC-ből 4 fajta létezik. Ha -33 a típusjelzés vége, akkor 3.3V, ha -50, akkor 5V, ha -12 akkor 12V fix feszültségű. Neked melyik típus van?
(#) Davidd válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

-33 akor evel lehetetlen 5 V-ot kicsalni?Telefontolto lenne kocsiba.
(#) pjg válasza Davidd hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Nem lehetetlen. A kimenetről a FB lábra vezetést le kell osztani. Ekkor azt hiszi az IC, hogy kevés a kimenőfesz és odapörköl. Persze ezt nem próbáltam, csak eszmefuttatás.
(#) Davidd válasza pjg hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Akkor kar vele foglalkoznom. Errol akor leteszek,kar elbonyolitani az egeszet, megfelelo ic kell es kesz.Koszonom!!!

Nem próbáltam ilyet, de elméletileg az FB és GND lábak közötti ellenállást mérd meg, és a mért érték felét kösd sorba az FB bemenettel. Szerintem akkor körülbelül 5V-t kapsz.

ld1117-el megletne ezt oldani?[probalok fiokbol epitkezni] Ez egy voltage regulator. 800mA-ig bir az nekem tokeletes lenne.

Ez ugyanúgy többféle feszültségű. Az adatlap 7. oldalán ott a képlet, csak 3.3V referenciafeszültséggel számolj! A 120 ohm helyett 330 ohm jobb lesz.

9.oldalon talaltam olyan hogy trimmerrel belehet allitani 5-10V ig,az a rajz nem jo?

Más adatlapot néztünk!
A hozzászólásodban levő linkről letöltött adatlap 26. oldalát nézd. A potméteres megoldás is jó, ha van kéznél.

Igen van, trimmeres megoldas. Osszerakom es megnezem hogyan mukodik. Koszonom a gyors segitseget. Mondjuk erdekelne hogyan tudom kiszamolni a referencia feszultseget milyen keplettel stb.

A referencia feszültség az adatlapban van megadva. Az ADJ változat esetén 1.23V, a többinél értelemszerűen a 3.3V, 5V, 12V.
(#) djadji hozzászólása Nov 17, 2012 /

Sziasztok!
Szükségem lenne arra, hogy 5-10-20 miliVolt nagyságú feszültséget tudjak mérni egy PIC-kel. Hogy lehet ezt a legegyszerűbben felerősíteni 1-5 V közé, hogy a PIC tudja mérni?

Sikerult stabil 5V kihozni,barmekkora feszultsegrol.Mukodik szerencsere, anyi hogy nekem a sot-223 tokkal van[ugy bontottam]. Koszonom a segitsegeket!!!
(#) Szpisti válasza djadji hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Azért azt nem lenne rossz tudni, hogy az erősítendő feszültség egyen vagy váltó ?
(#) djadji válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Egyen feszültségről van szó, bocsi. Egy páka hőmérséklet érzékelőjéről lenne szó. Annak a jeleit szeretném értelmezni egy PICkel..
(#) reloop válasza djadji hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

LM324-nek való feladat.

Örülök. Azt ne feledd, hogy legfeljebb 15V lehet az LD1117 bemenő feszültsége!
(#) djadji válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Műveleti erősítőre gondoltam én is. Nekem van egy NE5532AP, (máshoz vettem, de kimaradt), de azzal nem tudtam megoldani. Kötöttem rá 5 miliV-ot, de nem akarta az igazságot. Az nem jó erre? (nem használtam még műveleti erősítőt..)
(#) reloop válasza djadji hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Az NE5532 sajnos nem jó, az LM324 annál inkább. A tokban lévő 3 fölös műveleti erősítő bemeneteit kösd testre.

UHG,Toltes alatt az aksiban kicsivel tobb lehet,abba bele fog halni? tettem ra kis hutozaszlo szerut is,a jobb hules erdekeben. Most 15.13V al kinzom, meg birja jobban melegszik ugyananyi aramnal mint kisebb fesznel de ez normalis,remelem kibirja.
(#) djadji válasza reloop hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Köszönöm, és a rajzot is. Viszont (ha nem vagyok pofátlan) megkérdezném annak a két ellenállásnak a szerepét. Azt nem értem miért van ott... Én simán belekötöttem volna bemenetet, és ha kimenetet megmérem, aztán legfeljebb a kimenetre készítek valami feszültség osztót, hogy beleessen a 1-5V közé. Vagy ez is az, csak a bemeneten? Nem egészen világos..
(#) nedudgi válasza Davidd hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Mire használod? Milyen áramforrásod van? Nem ajánlatos a gyártó által megadott értékeket túllépni. Az 5V kimenetre kötött készüléket nem fogod sajnálni?
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2012
(#) bbalazs_ válasza djadji hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

A ket ellenallas egy feszultsegosztot kepez.

A negativot nem szabad uresen hagyni a muv.erositoknel.
A muv.erosito kimenetet diektve visszakotve a negativra egyszeres erosites tortenik, vagyis az jon ki, ami bement a pozitivon. Ha leosztod a kimeno feszt (mondjuk mindket ellenallas 4,7K es mondjuk a bemenet 10mV, akkor 20mV lesz a kimeneten. Es igy tovabb.
Ha jol latod, a rajzon ez eppen egy 100-as feszoszto, tehat 'bemegy' 20mV es 'kijon' a szazszorosa, 2000mV.

(#) marci1 hozzászólása Nov 18, 2012 /

Csinálam egy 2 - ledes astabil multivibrátort.És az lenne a kérdésem hogy véretlen egybeforrasztottam az egyik led lábait (+,-).A pluszon az egyik kondi van a - on pedig 150 ohm ellenállás.Nagy baj?
Következő: »»   1844 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem