Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   699 / 1274
(#) Hodinka válasza teszti hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Szia!
Keress tovább!Nézd át a csatlakozókat is,a képcsőfoglalatot (általában az ilyen banális meghibásodások okozzák a legtöbb tiédhez hasonló problémát),továbbá a főpanelon is kövesd vég a vezetősávokat.Ezek a panelon lévő szalagkábel csatlakozójától,egy V381-383 pozíciószámú tranzisztorokból álló előfokon keresztül,közvetlen a processzorba vezetnek.Ha esetleg a forrasztásokat itt is rendben találod,akkor a továbbiakban már szükséged lesz egy multiméter társaságára is...
(#) Hodinka válasza belaradio hozzászólására (») Nov 15, 2012 /

Idézet:
„Hol keressem először a hibát?”

Szia!
A függőleges végfokozatban...
(#) belaradio válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Köszönöm . Szóval a függőleges eltérítő ic-t érdemes cserélnem. TDA3654 . Más is meg szokott hibásodni ilyenkor? Ha kell tudok képeket feltenni a sasszéról.
(#) gaben62 hozzászólása Nov 16, 2012 /

Az a TDA...egyáltalán nem biztos hogy rossz benne, a tápkondik, elkok,kiszáradása ugyanezt a hibát okozhatja, 25éves tv.ről van szó.
Ic csere előtt mérni szükséges, megvan e a tápfeszültség. és a féltápfeszültség a kimeneti ponton.
(#) teszti válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Ok, megpróbáltok tovább kutakodni.

Más:
Azt hogyan tudom megállapítani, hogy a tranzisztorok közül melyik a piros színé?
(#) BarnaPili válasza szergej hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Hali!
Ha a régieknek megfelelő kondik kerültek belé,akkor semmit ne csinálj vele.A lényeg a feszültségtűrés,és persze a 110 Fokosság.
Örülök neki,hogy összejött.
" E ööm,e bódottá... "
(#) Hodinka válasza teszti hozzászólására (») Nov 16, 2012 /

Idézet:
„Azt hogyan tudom megállapítani, hogy a tranzisztorok közül melyik a piros színé?”

Páldául kapcsolási rajzból,Bővebben: Link
(#) kislacikahu válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1

Hali!

Az egyszerű megoldások:

1.) ha egy tranzisztort kiveszel , a zöld végfok párból nem lesz zöld szín - ha a kékből akkor nem lesz kék, és így eljutsz a piroshoz,

2.) a képcső foglalaton találsz egy "R" betűt ez a piros katód, - és innen visszafelé haladsz. megtalálod a két erősítő tranzisztort

3.) méréssel a zöld vagy a kék katódon a 100 volt körüli a mérhető, a hibás "R" katódon 200 volt, innen visszafelé követve eljutsz a piros szín végfokához! a piros szín bevillogásakor ez a 150 -200 volt lecsökken a piros szín megjelenésekor 80-100 voltra

(#) kislacikahu válasza teszti hozzászólására (») Nov 16, 2012 / 1

Hali!

A BF 422 és a BF 423 tranzisztor cserével a piros szín hiba megoldódik, - ha a piros "R" színvégfokban kicseréled e hibás alkatrészeket!
(#) zsolti002 hozzászólása Nov 17, 2012 /

Sziasztok! Van nállam egy Thomson 29df25eg tipusú tv. Az a baj vele hogy nem kapcsol be, a készenléti led világít és mikor indítani akarom akkor sárgán villog és a tápból alig hallható kattanások hallatszanak. A tápban kicseréltem az összes kondit a félvezetők jók. Merre kezdjem el keresni a hibát? Köszönöm.

thomson17.pdf

(#) Hodinka válasza kislacikahu hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Idézet:
„Az egyszerű megoldások:”

Rendben van,de ettől már csak az egyszerűbb,ha ránéz a kapcsrajzra,és máris kiderül,hogy a V902-es az.
Üdv!
(#) Hodinka válasza teszti hozzászólására (») Nov 17, 2012 / 1

Persze ellenőrizgesd le a tranzisztorokat is,nem árt,azonban azt is hozzá kell tennem,hogy ha valamelyikük át lenne ütve,akkor a képernyőn az adott zárlatos szín-fokozat színén kívül nem túl sok minden lenne látható.Ez egyébként azért van,mert ilyenkor a meghibásodott tranzisztor a videojelet nem erősíti tovább,és így az elektronágyúra csak a tápfesz sima egyenfeszültsége jut a tranzisztor zárlatos átmenetén keresztül.Ezért írtam,hogy először nézz át benne minden forrasztást,mert az,hogy egyszer van szín,aztán pedig nincs,inkább kontakthibára utaló jelenség.De ettől eltekintve nézz át benne minden félvezetőt (diódát,tranzisztort),lehetnek meglepetések.Ezen kívül a csatolókondikat is nézd át,velük is sokszor akad gond...
Üdv!
(#) teszti hozzászólása Nov 17, 2012 /

Minőségi válaszokat olvastam, mindhármótoknak hálásan köszönöm a segítséget! Ha nem lettetek volna, akkor továbbra is csak villódzást látnék, és vehettem volna egy új tévét.
Kicseréltem a két piros tranzisztort, és láss csodát megszűnt a villódzás. Bekapcsolom a tévét és rögtön az RGB kevert színek fogadtak.
Remélem ezzel végérvényesen megoldódott a problémám (úgy látszik) és más hibája nincsen.
Mégegyszer mindenkinek nagyon szépen köszönöm a segítségét, a hármótok együttes segítsége juttatott el oda, hogy sikeresen ki tudtam cserélni a tranzisztorokat.
Vettem egy pár tartalékot a tranyókból, hogy ha mégegyszer meghibásodna, akkor rögtön tudjam cserélni.
(#) Hodinka válasza teszti hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Ejha! Ezekszerint mégiscsak azok a fránya tranzisztorok rosszalkodtak.Őszintén szólva a leírásod alapján erre tippeltem volna utoljára,de mint írtam is,meglepetésekből nincs hiány.
Szép munka volt,gratula!
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) kérdező hozzászólása Nov 17, 2012 /

Sziasztok! Nézegettem az említett Jupiter TV sorvég fokozatát, és egy próbára sorba kötöttem a zárlatosnak vélt primer tekercsel egy Junoszt sortrafót. (a trafó szekunderén rajta van a sokszorozó) Így a képernyőn megjelent egy halvány függőleges csík. Ezzel a kísérlettel bebizonyosodott, hogy biztosan zárlatos a primer tekercs.
Sortrafót szerezni sehogy sem tudtam, de egy ismerős azt mondta, hogy ő már tekert egy ilyen tekercset hasonló készülékhez. Azt mondta, hogy nem nehéz megcsinálni, és kifogástalanul működött addig míg el nem olvadt a paraffin. Kedvet kaptam az elkészítéséhez, csak nem tudom, hogy milyenek a menetszámok és a huzal(ok) vastagsága. Impregnáláshoz paraffin helyett mit használjak? A sorok közé kondenzátorpapírt tennék. Csévetestnek egy modulosét használnám, vagy egyszerűen a régit. A kérdés csak az, hogy hogyan tudnék leírást találni. Ha valakinek van jó ötlete, válaszoljon. A válaszokat előre is köszönöm.
Elnézést, ha fárasztó vagyok.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2012
(#) Hodinka válasza kérdező hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Szia!
Ha van elég időd,és türelmed hozzá,akkor a primerrel még megpróbálkozhatsz.Én is tekertem már át néhányat.Egyébként a menetszámokat csak egy módon lehet meghatározni,ha a régi tekercset megbontod,és elkezded szép sorjába letekerni,miközben számolod.Annyit mondhatok,hogy néhányszáz menetre így is számítanod kell.Ami a soronkénti szigetelést illeti,én a kondenzátorpapír + epoxy gyanta párost vetettem be,de persze jó oda más is...
De szerintem ezt a témát nem itt kellene megvitatni.
(#) kérdező válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Köszi a választ, ha lesz egy kis időm, nekiállok. A régit óvatosan szétbontom és elkezdem az újat. Ha esetleg nem sikerül, akkor még mindig lehet valahogy szerezni.
(#) kislacikahu válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 17, 2012 /

Hali !

Ezzel a módszerrel rajz nélkül is boldogulni fog legközelebb!
(#) BarnaPili válasza zsolti002 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia!
A sorvégfokozat terhelhet be.Ha a függőleges nem indul,akkor is letilthat. Milyen hibakódot villog a LED?
István
(#) tomyka999 hozzászólása Nov 18, 2012 /

üdv,Samsung cz28d83n tipusú tv-m bekapcsolásakor kb 5 percig nincs kép, utánna pedig villog.
A válaszokat előre is köszönöm .
(#) zsolti002 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia. A sorvégfokban mindent jónak mérek. A hibakódokról hol találok valami infót?
(#) Hodinka válasza zsolti002 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia!
A tápfeszültségek rendben vannak?
(#) belaradio hozzászólása Nov 18, 2012 /

Korábban érdeklődtem egy ITT Ideal Color 3538 tv javítása felől. A hiba jelenség : vízszintes csík a képernyő közepén. Többféle javaslat is érkezett a lehetséges hibákra. Végül a TDA 3654 függőleges eltérítő ic volt a hibás benne. Ezzel kezdtem a javítást és nem is kellett tovább mennem. Viszont javítás közben leszakadt két érintkező a képcső panelen levő potméterről. Ez egy nagy műanyagházas potméter. Közvetlenül a sorkimenőről megyen rá az egyik vezeték. Ki kellett forrasztanom a panelből és csak úgy tudtam vissza varázsolni az érintkezőket rá. A kérdésem , hogy mit lehet állítani ezzel a potméterrel. Valószínűleg elállítódott , amikor szétszedtem. Egyébként a tv működik , a kép jó rajta.
(#) palko0125 hozzászólása Nov 18, 2012 /

Sziasztok!
Van egy kis problémám egy dimarson dm-5828 típusú tv-vel. A probléma a következő:
Bekapcsolom és a stby led világít zölden, de kép nincs. Aztán nem igazán foglalkoztam vele, most mondom belenézek, ekkor elindult rendesen. Ment kb 3 percig aztán kép elment. Most az van hogy ha bekapcsolom elindul de kép nincs. A táprészében méregettem, és annyit sikerült megtudnom, hogy csak 60V van, ahol 120-140V kellene, hogy legyen.
Mit lehet tenni ilyen esetben?
Előre is köszönöm.
Palkó
(#) tomyka999 hozzászólása Nov 18, 2012 /

üdv,Samsung cz28d83n tv-m bekapcsoláskor nincs kép, kb 5perc után van ,de elkezd villogni.főleg a világos szineknél villog jobban.Válaszokat köszönöm előre.
(#) BarnaPili válasza zsolti002 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Nézd meg,mit villog le a stby LED,és írd le ide.Így lehet lefordítani: villanás,villanás,szünet villanás,villanás,villanás. Ez a 23-as kód.
Neked szerintem 27-lesz,ami általános eltérítési hiba.Ezt okozhatja a trafóhiba(sorkimenő),képeltérítés hibája,de sok gépben,ha nem indult rendesen,ki kellettek gyomlálni a táp primer és szekunder oldalán a kis SMD tranyókat is.
Üdv!
István
(#) zsolti002 válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia. Szerintem a 27es lesz ( 00----0000000 ).
(#) Hodinka válasza palko0125 hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Szia!
Nézd át az elkókat a tápban.
(#) Hodinka válasza belaradio hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Idézet:
„Ez egy nagy műanyagházas potméter. Közvetlenül a sorkimenőről megyen rá az egyik vezeték.”

Az a fókusz potméter lesz.Ezzel a kép élessége szabályozható.
(#) palko0125 válasza Hodinka hozzászólására (») Nov 18, 2012 /

Az elkók rendben vannak!
Következő: »»   699 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem