Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1848 / 3999
(#) sastas01 válasza jdani hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Azt ecsetelték itt, hogy ha pl.: egy dry-fóliás NYÁK-ot egy P20 hoz való filmmel világítassz meg akkor pont ott nem fog fedni ahol maradnia kéne, ha ezt ilyenkor leónozod (a szabad részeket) majd lemosod a maradék fóliát, és lemaratod, ott ahol ónos volt megmarad a réz is ahol pedig csak a simán réz volt onnan lemaródik.
(#) simi21 hozzászólása Nov 21, 2012 /

Üdv mindenkinek.Van egy Fuego tipusú házimozim,és az lenne a probléma hogy a 2db 4A-es biztosítékot kicsapja.A trafójának szekunderén 5 kivezetés található.1föld,2db 14voltos,illetve 2db 8 voltos kimenet.A két 8 voltos kimeneten szinte semmi feszültség nemjön ki.Mikor rámérek multiméterrel a föld és a 8 voltos kimeneten diódavizsgálóval akkor sipol,az a gyanúm hogy zárlatos lehet.Szerintetek?
(#) exorcist válasza simi21 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Hello!
Dióda vizsgálóval trafót mérni nem sok értelme van, a tekercs egyenáramon kis ellenállású. Kikapcsolt, áramtalanított állapotban mérd meg a 4 szekunder tekercs ellenállását a földhöz képest. Egyforma vastag huzalból vannak?
(#) simi21 hozzászólása Nov 21, 2012 /

Üdv.Igen,egyforma huzalból vannak.Megmértem a két 18V-os vezetéken van 1,5ohm,a másik kettőn pedig semmi.Se feszültség se ellenállás.
(#) exorcist válasza simi21 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Az előbb még 14V és 8V, most meg 18V?
De igazából mindegy, mert mivel egyforma a huzalvastagság, a menetszámmal arányos az áttétel, a huzal hosszával pedig aellenállása, azaz a kisebb szekundereken kb. a felét kéne mérned ellenállásban mint a nagyobbikon. Ha 0,000 Ohm-ot mutat a műszer akkor abban a körben valami zárlatos. Forraszd ki azokat a kivezetéseket és úgy is mérd meg a trafót, esetleg úgy üresjáratban a feszt.
(#) Gezaba hozzászólása Nov 22, 2012 /

Hogy kell kiszámolni mennyi energiát tartalmaz egy kondi?
Farad definiciója wikipedián azt mondja, hogy 1V feszültséggel annyi töltés megy bele mint ahány Farados.
Bővebben: Link Na most hogy jött ki a 8125 J ?
Ha ezt a kondit feltöltöd 2,5V re akkor 6500 C töltés lesz benne. J=C*V=16250j. De ugye a feszültség függ a töltéstől a töltés meg a feszültségtő ezért megfelezzük? És akkor pont kijön a 8125.
Másik példa. Bővebben: Link
Itt van a srácnak 50db 3300µF 350V koindija. 3,3mF*350V=1,115C töltés. J=C*V=390,25
390,25/2=195.125 J 50db 50*195.125=9756.25J
Wow akkor rájöttem .Valaki elmagyarázhatná hogy pontosa miért is kell 2vel osztani.
(#) reloop válasza jdani hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Az ellenállások 1W-osak legyenek. A kondenzátor 250VAC tűrésű. Ha csak egy relé üzemel egy időben, akkor az egyik 330nF-os elhagyható. Az eredő kapacitást más értékkel is létrehozhatod, a három egyforma tűnt a legpraktikusabbnak. Értéküket a relétekercs valós ellenállása felülírhatja. A kapacitást úgy jó belőni némi kísérletezéssel, hogy behúzott relénél/reléknél a zener diódán 5-10mA folyjon, és a névleges 12V ne essen a behúzás alatt sem 7-8V alá, mert akkor az 5V stab. kimenetén feszültségesés mutatkozna.
A minimális áramfelvételre azért ajánlott törekedni, mert ez az áramerősség terheli a 230V hálózati feszültséget. A becsült 70mA már 20W feletti teljesítményfelvételt jelent ennél a piszlicsáré áramkörnél.
Hatásfok és érintésvédelem szempontjából jobban járnál egy feszültségátalakítóval, legyen az kapcsoló üzemű vagy egy közönséges dugasztáp transzformátora.
(#) jdani válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

A lényeg az lenne, hogy az egész minél kisebb legyen, így ez a kondenzátoros dolog jutott eszembe, mert az nem foglal sok helyet. De maga egy adapter, még elég nagy helyet foglalna... Létezik valami apró kapcsolóüzemű táp modul?
(#) majorka hozzászólása Nov 22, 2012 /

Szerbusztok.
A BBS elektonikában találtam egy PNP tranzitor vizsgálot,aminek az ütem adó áramköre egy astabil multivirátor.mindentrajz szerint csináltam. mégsem sikerült kicsikarjam a négyszög jelet.
Ha tudtok segitsetek.
majorka
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012

A kapcsoló üzemű tápok méretében nem vagyok jártas. Mit kell kapcsolni, a relének? Nem lehetne a relét mással kiváltani?
(#) zoltan0801 válasza majorka hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Helo!
Talán segíthetnél volna egy kapcsolási rajzzal, és a kész panel képével, mert így elég nehéz válaszolni.
(#) reloop válasza majorka hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Szia! Vagy a rajz rossz, vagy a megvalósítás, vagy mindkettő. Egyiket sem mutattad be

Egyelőre csak egy lámpát. Gondoltam én triakra is, de viszont arra hűtőborda, de akkor is kell a kondenzátoros táp.

Dobj össze egy próbaáramkört, nem nagy beruházás. A relét 390 ohm ellenállással helyettesítheted. A hibás kompakt fénycső elektronika valóságos kincsesbánya.

Te a relés (nagyobb fogyasztás, nagyobb teljesítmény kapcsolható), vagy inkább a triakos (kisebb fogyasztás, kisebb teljesítmény kapcsolható, melegszik) megoldást alkalmaznád?
(#) majorka hozzászólása Nov 22, 2012 1 /

én ez után a rajz szerint csináltam
(#) wtc hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!
Ezen a kapcsoláson, a Var nevű ellenállás, az Varisztor lenne, vagy mi?
És ha az akkor abból milyen fajta kell?
köszi előre is!

Mekkora disszipációra kell számítani, hogy aggódsz a melegedés miatt?

Az az egésszel a helyzet, hogy nincs konkrét terv. Találtam egy ilyen kapcsolást. Hm... hasznos lehet. És most jön az a rész, hogy megtervezem hozzá a nyákot, és majd felhasználom. Az első, az a szobámban lesz a lámpra szerelve. De viszont lehet hogy máskor valami mást is kellesz kapcsolni, és akkor ne legyen már az, hogy ahhoz új nyákot, máshogy tervezni...

Értelek, használj próba-NYÁK-ot!
(#) Simon Kornél hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!

Nekem egy egyszerű kérdésem lenne az oldallal kapcsolatosan.
Hogyan tudom az új hobbi oldalon a cikkeket a kedvenceim közé tenni?

Üdv.!
(#) hariimi hozzászólása Nov 22, 2012 /

Sziasztok!Vetem én egy erösitöt az lenne a kérdésem,hogy az erösitö mono vagy stereo és hány wattos .Végfok ic-k 4 db 2n3055h rca+belül 2db .
(#) zolika60 válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

A lap tetején látható négyzetben lévő V betűszerűségre kattintva megjelenő lehetőségek között megtalálod az oldal hozzáadása a kedvencekhez feliratot is.
(#) Simon Kornél válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Nem találom...
(#) zolika60 válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Ott van az új hozzászólás gomb alatt. Sőt most látom minden hozzászólásnál van ilyen.
(#) erdgab válasza Simon Kornél hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

A lap tetején,jobb oldalon,az Új hozzászólás (zöld mezőben) mellett jobb oldalon az a pici kis négyzetben a V betűre emlékeztető ikon.
(#) reloop válasza hariimi hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Szia! A 2N3055 az tranzisztor - a pontosság kedvéért. Két nagyon hasonló panelt látok a felülnézeti fotón, ebből sztereóra következtetek. Tippem 2x40W.
Az elejéről nem készült fotó?
(#) granpa válasza wtc hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Úgy biz-a.
(#) Simon Kornél válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Igen, látom...
...de a cikkeknél nincsen ilyen V jel.
Ott mire kattintsak?
(
(#) hariimi válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

szia!a 2db panelre az van irva hogy ev-d501b 30--60-120wtt
Következő: »»   1848 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem