Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Azt ecsetelték itt, hogy ha pl.: egy dry-fóliás NYÁK-ot egy P20 hoz való filmmel világítassz meg akkor pont ott nem fog fedni ahol maradnia kéne, ha ezt ilyenkor leónozod (a szabad részeket) majd lemosod a maradék fóliát, és lemaratod, ott ahol ónos volt megmarad a réz is ahol pedig csak a simán réz volt onnan lemaródik.
Üdv mindenkinek.Van egy Fuego tipusú házimozim,és az lenne a probléma hogy a 2db 4A-es biztosítékot kicsapja.A trafójának szekunderén 5 kivezetés található.1föld,2db 14voltos,illetve 2db 8 voltos kimenet.A két 8 voltos kimeneten szinte semmi feszültség nemjön ki.Mikor rámérek multiméterrel a föld és a 8 voltos kimeneten diódavizsgálóval akkor sipol,az a gyanúm hogy zárlatos lehet.Szerintetek?
Hello!
Dióda vizsgálóval trafót mérni nem sok értelme van, a tekercs egyenáramon kis ellenállású. Kikapcsolt, áramtalanított állapotban mérd meg a 4 szekunder tekercs ellenállását a földhöz képest. Egyforma vastag huzalból vannak?
Üdv.Igen,egyforma huzalból vannak.Megmértem a két 18V-os vezetéken van 1,5ohm,a másik kettőn pedig semmi.Se feszültség se ellenállás.
Az előbb még 14V és 8V, most meg 18V?
De igazából mindegy, mert mivel egyforma a huzalvastagság, a menetszámmal arányos az áttétel, a huzal hosszával pedig aellenállása, azaz a kisebb szekundereken kb. a felét kéne mérned ellenállásban mint a nagyobbikon. Ha 0,000 Ohm-ot mutat a műszer akkor abban a körben valami zárlatos. Forraszd ki azokat a kivezetéseket és úgy is mérd meg a trafót, esetleg úgy üresjáratban a feszt.
Hogy kell kiszámolni mennyi energiát tartalmaz egy kondi?
Farad definiciója wikipedián azt mondja, hogy 1V feszültséggel annyi töltés megy bele mint ahány Farados. Bővebben: Link Na most hogy jött ki a 8125 J ? Ha ezt a kondit feltöltöd 2,5V re akkor 6500 C töltés lesz benne. J=C*V=16250j. De ugye a feszültség függ a töltéstől a töltés meg a feszültségtő ezért megfelezzük? És akkor pont kijön a 8125. Másik példa. Bővebben: Link Itt van a srácnak 50db 3300µF 350V koindija. 3,3mF*350V=1,115C töltés. J=C*V=390,25 390,25/2=195.125 J 50db 50*195.125=9756.25J Wow akkor rájöttem ![]()
Az ellenállások 1W-osak legyenek. A kondenzátor 250VAC tűrésű. Ha csak egy relé üzemel egy időben, akkor az egyik 330nF-os elhagyható. Az eredő kapacitást más értékkel is létrehozhatod, a három egyforma tűnt a legpraktikusabbnak. Értéküket a relétekercs valós ellenállása felülírhatja. A kapacitást úgy jó belőni némi kísérletezéssel, hogy behúzott relénél/reléknél a zener diódán 5-10mA folyjon, és a névleges 12V ne essen a behúzás alatt sem 7-8V alá, mert akkor az 5V stab. kimenetén feszültségesés mutatkozna.
A minimális áramfelvételre azért ajánlott törekedni, mert ez az áramerősség terheli a 230V hálózati feszültséget. A becsült 70mA már 20W feletti teljesítményfelvételt jelent ennél a piszlicsáré áramkörnél. Hatásfok és érintésvédelem szempontjából jobban járnál egy feszültségátalakítóval, legyen az kapcsoló üzemű vagy egy közönséges dugasztáp transzformátora.
A lényeg az lenne, hogy az egész minél kisebb legyen, így ez a kondenzátoros dolog jutott eszembe, mert az nem foglal sok helyet. De maga egy adapter, még elég nagy helyet foglalna... Létezik valami apró kapcsolóüzemű táp modul?
Szerbusztok.
A BBS elektonikában találtam egy PNP tranzitor vizsgálot,aminek az ütem adó áramköre egy astabil multivirátor.mindentrajz szerint csináltam. mégsem sikerült kicsikarjam a négyszög jelet. Ha tudtok segitsetek. majorka A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
A kapcsoló üzemű tápok méretében nem vagyok jártas. Mit kell kapcsolni, a relének? Nem lehetne a relét mással kiváltani?
Helo!
Talán segíthetnél volna egy kapcsolási rajzzal, és a kész panel képével, mert így elég nehéz válaszolni. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Szia! Vagy a rajz rossz, vagy a megvalósítás, vagy mindkettő. Egyiket sem mutattad be
![]()
Egyelőre csak egy lámpát. Gondoltam én triakra is, de viszont arra hűtőborda, de akkor is kell a kondenzátoros táp.
Dobj össze egy próbaáramkört, nem nagy beruházás. A relét 390 ohm ellenállással helyettesítheted. A hibás kompakt fénycső elektronika valóságos kincsesbánya.
Te a relés (nagyobb fogyasztás, nagyobb teljesítmény kapcsolható), vagy inkább a triakos (kisebb fogyasztás, kisebb teljesítmény kapcsolható, melegszik) megoldást alkalmaznád?
Sziasztok!
Ezen a kapcsoláson, a Var nevű ellenállás, az Varisztor lenne, vagy mi? És ha az akkor abból milyen fajta kell? köszi előre is!
Mekkora disszipációra kell számítani, hogy aggódsz a melegedés miatt?
Az az egésszel a helyzet, hogy nincs konkrét terv. Találtam egy ilyen kapcsolást. Hm... hasznos lehet. És most jön az a rész, hogy megtervezem hozzá a nyákot, és majd felhasználom. Az első, az a szobámban lesz a lámpra szerelve. De viszont lehet hogy máskor valami mást is kellesz kapcsolni, és akkor ne legyen már az, hogy ahhoz új nyákot, máshogy tervezni...
Sziasztok!
Nekem egy egyszerű kérdésem lenne az oldallal kapcsolatosan. Hogyan tudom az új hobbi oldalon a cikkeket a kedvenceim közé tenni? Üdv.!
Sziasztok!Vetem én egy erösitöt az lenne a kérdésem,hogy az erösitö mono vagy stereo és hány wattos .Végfok ic-k 4 db 2n3055h rca+belül 2db .
![]()
A lap tetején látható négyzetben lévő V betűszerűségre kattintva megjelenő lehetőségek között megtalálod az oldal hozzáadása a kedvencekhez feliratot is.
![]()
Nem találom...
![]()
Ott van az új hozzászólás gomb alatt. Sőt most látom minden hozzászólásnál van ilyen.
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
A lap tetején,jobb oldalon,az Új hozzászólás (zöld mezőben) mellett jobb oldalon az a pici kis négyzetben a V betűre emlékeztető ikon.
Szia! A 2N3055 az tranzisztor - a pontosság kedvéért. Két nagyon hasonló panelt látok a felülnézeti fotón, ebből sztereóra következtetek. Tippem 2x40W.
Az elejéről nem készült fotó? A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Igen, látom...
...de a cikkeknél nincsen ilyen V jel. Ott mire kattintsak? ![]()
szia!a 2db panelre az van irva hogy ev-d501b 30--60-120wtt
|
Bejelentkezés
Hirdetés |