Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
Az elmúlt két napban én is szabadidőmbe sokat számoltam, kétoldalason 2 db A4-es lap tele van
![]() ![]()
Szerintem bekapcsolhatod.A műszernél nézd meg mekkora feszültségszinten tud frekit mérni,ne,hogy az vágja haza,nem ismerem ezt a műszert.
Helló
Természetesen átnyálaztam a papírját.250 voltig lehet vele frekit mérni.A vezérlés ha jól gondolom 5.5 volt körül adja.Csak nem voltam biztos benne,hogy a hfa diódák vagy az igbt-k nem e bezavarnak
Csak pici igazítás.Az 5.5V körüli értéket sima DVM -mel mértük,szkópon kb. 12V érték látható.Csak azért írom le újra és újra,hogy ne legyen megtévesztő.
Hát sajnos ezt a 12 voltot én egyenlőre még nem mérhetem.De már ennek a multinak is nagyon örülök.Össze se lehet hasonlítani a régivel.
A kitöltésed nem változik. Az csak akkor fog változni,ha az árammérő körből érkező jel összehasonlítható lesz a poti által beállított alapjellel. Tehát üresjárásban, terheletlenül a kitöltés nem változhat, a frekvencia nem változhat, a gép PWM köre nem állhat le a poti egyik véghelyzetében sem. De ezt már Gábor néhányszor leírta itt a fórumon.
Csak óvatosan azzal a 250V-al. Szerintem az a feszültségérték nem arra vonatkozik,hogy ilyen magas feszültség frekvenciáját lehet vele megmérni. Úgy tudom- bár ne legyen igazam-hogy ebben az üzemmódban 20-25V körül lehet a maximális bemenő feszültség. Csak azért írtam mindezt, mert jó néhány éve én már hazavágtam egy multit azzal,hogy az IGBT G-E lábai közt akartam frekvenciát mérni hálózatra kapcsolt gépnél.
A müszer papírjából vettem az infót.Azért nem fogom bedugni a falon lévő röfiorrba az tuti.A frekit a 200 ohmos ellenállás két lábán akarom megmérni.Az hozzáférhető így összeszerelt állapotban is és elég közel van a leválasztó trafóhoz is
Érdekes a dolog, nekem is felkeltette az érdeklődésem ez a 250V. Pár napja olvasom a frekimérős topic-ot és ott is kb 20V a max mérhető feszültség az épített készülékeknél. Viszont találtam itt leírást a szóban forgó műszerhez:Bővebben: Link itt is 250V RMS-t ír (3. oldal) adig lehet felmenni frekiméréskor. Egyébként nem valami feszültségtüske tehette tönkre a te multiméteredet mérés közben. Kíváncsi vagyok erre a dologra, de majd jönnek a hozzáértők és megmondják. de így magamtól én sem merném a 250v-ot megmérni vele.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
Én a multimmal mértem már kíváncsiságból a konnektorban lévő frekit.
![]()
Az mindenféleképp pozitív, hogy kibírta. Kicsit inkább arra lennék kíváncsi, hogy ezt nagyfrekin is kibírná-e mondjuk 100Khz-es tartományokban.
Melyik? A műszer, vagy a konnektor?
![]()
Nekem is van egy Maxwell-em, de frekit még sosem mértem vele (arra van frekimérő). Annak a papírja nem azt írja hogy 250V-ot mérhetsz vele, hanem azt hogy a bemenetén 250V-os túlterhelés elleni védelem van. A kettő ugye nem ugyanaz. A frekit az IC kimenetén mérném, az biztosan nem fogja tönkretenni a műszert.
Én is valami ilyesmire gondoltam, de mindenesetre a műszer papírjában ez elég érdekesen van leírva, különben berobbantam kollégának van ilyen műszere, ő fog vele mérni, én építek majd pic-es frekimérőt.
Helló Mindenkinek
Nos megmértem a frekit.Az uc ic lábán 32.5 khz.A 200 ohmok lábán is mértem.Az egyiken 32.5 khz a másikon 32,42 khz.Ennek nem kéne egyformának lenni?A cd4093-at tanácsotokra kivettem a foglalatából.Ez az eltérés adódhat a műszer pontatlanságából vagy valami más oka van.Felmerült bennem,hogy hibás a meghajtó trafó tekercselése de akkor én eszem szerint a zénereken mérhető fesz lenne nagyon eltérő.Meg 99%-ig biztos vagyok benne,hogy jól tekertem meg a trafót.Az 1 %-ot is csak a kisördögnek hagytam mert ő sose alszik.Most bekötöttem a főtrafót meg a fő tápot a panelba.Van egy 220/22 voltos trafóm ami elég agyas.10 ampert lazán bír.Ezt bekötném a graetz elé,a szekunder oldalra pedig beteszek sorosan egy 100 W-os égőt.Így ugye nem lőhetem el az igbt-ket?
Jó estét mindenkinek
Van egy inverteres CEMAX MAXARC 1400-as hegesztő amelyiknél hegesztéskor kigyullad a védelmi sárga led és közben kikapcsolja a relét ami az egyenirányítás után van és az a feladata hogy a töltő ellenállást rövidre zárja. Amikor indítanám a hegesztést csak szikrázgat szerintem nem enged még 20 Ampert se. A relét és annak tranzisztorját (ksp 13) kiszedtem leellenőriztem és azok jók.Volt-e már valakinek hasonló problémája ?
A sárga led kigyulladásának több oka is lehet. Az adott védelmi körbe bekötött funkciók gyártófüggőek, a legegyszerűbb esetben a hűtőbordákon levő hőkapcsolók állapotát figyeli. Általában egy műveleti erősítőbe vezetik a kontrolljelet,és a műveleti erősítő komparátorként működve kapcsolja be a hibajelző ledet, és tiltja a működést. Ha a relét kikapcsolja,de a PWM kört nem tiltja, az szívás, mert akkor összetettebb a hiba. Az adott típust nem ismerem, de a nevéből ítélve vagy olasz vagy francia.
Nos gondoltam kalandra fel
![]()
Ne haragudj, de ez a kérdés kinek szólt?
![]()
A hibát ne a potinál keresd. Az a cincogás gyanús, ilyennek nem szabadna lenni, a korábban leírt okok miatt, miszerint a poti minden helyzetében a kitöltésnek azonosnak kell lenni terheletlen kimenetnél.
És merre keressem esetleg.A kimeneten rajta van a 3 kilós ellenállás ami a maci rajzon is rajta van.Számomra a másik érdekesség a fesz változás a kimeneten.De hátha jön valaki aki megmondja a miérteket.A kisegítő áramkörök nem szólhatnak bele a dologba mivel az ic-jét kivettem.A paneltervek tuti jók mert Tubi kolléga készítette őket.Mikor a zénereken mértem a feszt akkor sem utalt semmi a poti szakadására.Töbször is végigtekertem és 1 század voltot ugrált a multi de sehol nem szünt meg a jel.A kitöltésnek egyébként nem kéne változni a poti tekerésével?Én eddig úgy tudtam így szabályozza az áramot a maci.Vagy a 3 kilós kavar be a kimeneten?Arra gondolok,hogy azon folyik valamennyi áram.
Én kunszentmártonban lakok szolnok megyében.A baj csak a szabadidőmmel van.Szombat vasárnap dolgozok hónapok óta.Többek közt ezért is haladok ilyen lassan.
Kicsit visszaolvasol, megtalálod a magyarázatot a kitöltésre vonatkozólag. Én írtam, kedden, 21 óra 43-kor.
Mindenben igazad van egyedül a hőfigyelést nem a bordára rakták hanem a főtrafó szekunderjére. Átnéztem kínomban a bemeneti egyenirányítást is hátha csak az a baj hogy nem kap elég kraftot és azért állítja le, mert terheletlenül megvan a 60 Volt a kimeneten de nem találtam hibát ott sem. Amit még nem szedtem ki azok az elkók ! Ugyanis csak 2 darab van benne, lehet-e kapacitás hiány és az végett nem tud menni ? Az esze vagyis az IC-és rész egy külön kis panelon van tüskesorral ez a rész SMD tehnikával készült ami nem volna baj de valamilyen technológiával eltüntették az icékről a feliratokat ! Na még nem adtam fel és kisérletezek vele még egy darabig hátha ki tudom mérni mi okozza a letiltást.
Azt hiszem erre a fórumra írta valaki, hogy a relé érintkezője volt beégve és amiatt volt valami gubanc...
Helló
Nos valami itt nem kerekMellékeltem a vezérlésem paneltervét.Az uc ic melett a frekibeállító kondi 3.3 nano.A potin lévő 820 ohm pedig 1 kilós egyenlőre.Nos amiket méricskéltem.A poti beforrasztott állapotában 2 kiloohm.Egész pontosan 1.98.Viszont nem szakadt,végigmértem mindkét oldalt.Ez már alapvetően érdekes mert 2.2 kilo kéne legyen.Kb közép állásnál van a cincogás.Az összes alkatrész a gépben van.A kimeneten csak a 3 kilos ellenállás van ami a kapcs rajzon is van.A fő táp lörébe tettem egy trafót a graetz elé ami 22 voltos.A szekunderén van egy soros 100W-os égő.Ha a potit tekerem a minimumról felfelé akkor az üresjárati fesz megy felfelé 3.46 v-ról egészen 4.5 voltig.Kb itt a cincogás.Ha tovább tekerem a potit a fesz már nem változik.Néztem az uc ic 6-os lábán is a frekit.Az alsó állásban 32,18 khz a cincogásig a fölött 32,42.Ha viszont a 200 ohmok lábain mérem a frekit akkor a cincogás felett 32,4khz és van kb 100hz eltérés a két oldal között.A cincogás alatti tartományban viszont az ellenállásokon mérve a frekit még 60 khz is volt.Megmértem a zénereken is a feszt.Az alsó tartományban még 1 volt környékére is leesett.A felsőben 5.4-5.5 volt körül van mindkét oldalon.Ezek alapján van valami tippetek,hogy mit próbáljak meg?Jah a cd4093 nincs az áramkörben.Ami érdekes,hogy amig nem voltak benn az igbt-k és hfa diódák addig a zénereken is megvolt a fesz.Ezek hibáját viszont kizárnám.A hfa-kat megnéztem és jók voltak.Az igbt-k újak de biztos ami biztos alapon azokat is megnéztem és jók.Ugye ezeket nem lőttem most el?Kb 30 voltot kaptak a 300 helyett és kb 0.6-0.7 ampert. |
Bejelentkezés
Hirdetés |