Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Hűű! Köszi szépen!! Hétvégén, ha akad egy kis szabadidőm meg is építem és kipróbálom És amint elkészült be is számolok az eredményről! Még egyszer hálás köszönetem érte!!
Szia!
Köszi az észrevételeket! Figyelembe veszem majd őket! A poti szabályozási tartományának csökkentése alatt mit értesz? Kisebb ellenállású potit vagy esetleg ilyen többfordulatút?
Hello!
Alá - fölé kell egy ellenállás, hogy pld. 2..3V között legyen a szabályozási tartománya. De helitrimmer sem árthat. (pld. alá 2,2k, fölé 10K) üdv! proli007
Az volna a javaslatom, hogy a trimmer és a test közé iktass be 150 ohm-ot. Mikor a kapcsolás már bent van a helyén, és az áramkör látja a karosszérián és kábelen eső feszültségeket, úgy is kalibráltad, cseréld a trimmert fix ellenállásra.
Helló!
Sajnos eddig nem volt időm megépíteni az áramkört, ezért nem is jelentkeztem eredménnyel eddig. Na de ma végre hosszú idő után lett némi szabadidőm és gyorsan meg is építettem az áramkört, de sajnos nem működik, vagy legalább is nem sikerült jól beüzemelnem. Csak az IC 1-es lábára kötött led világít nagyon halványan. Az IC 5-ös lábán beállítható az 1k trimmerrel a 2,3V. Az úszó helyett próbaképp egy potit(220R) tettem be (közben multival néztem rajta az ellenállást.) De hiába állítok a potin(26-185ohm) csak az az egy led "parázslik". Beállítottam 26 ohmra a potit, közben az 1k potit tekergetve nem történik semmi, maximum az az 1 led se világít. Az IC 7-8 lába közé javasolt 1,2k mellett, ugyanúgy földre kellene kötni a 7-8 lábat? Mert én csak összekötöttem a 2 lábat az ellenállással és kész. A segítségért előre is hálás köszönetem!
Ezennel meg is válaszoltam a megoldást a problémámra. Amint földre kötöttem a 8-as lábat azonnal működött is tökéletesen 7végén beszerelem az autóba és kipróbálom élesben is. Majd beszámolok róla, hogy viselkedik a gyári mérővel.
Gratulálok Elméláztam másik témában, lemaradtam a segítségnyújtással.
Köszi! Semmi gond, hamar megoldódott
Helló! Beszereltem és tökéletesen működik a gyári mérővel. Viszont egy problémám mégis akadt. Sötétben túl erősen világítanak a LED-ek, nappal ha épp úgy esik a fény a műszerre akkor pedig halványka. Mekkora értékek között lehet változtatni (fényerő függvényében) a 7-8 láb közti ellenállást? Illetve van egy nagyon bátor gondolatom, miszerint a fényerőt lehetne valami fotodiódával/tarnzisztorral (továbbra se értek nagyon az elektronikához csak tippelek vezérelni. Egy ilyet nagyon bonyolult építeni? Mi a véleményed erről? Nagyot álmodtam? Előre is köszi!
Hello!
A Led-ek áramát, kb.2..20mA között lehet állítani. Tekintve, hogy itt nincs használva a referencia, nyugodtan lehet terhelni a Ref-Out pontot. Mivel a Led-ek árama kb. 10-szer nagyobb, mint a referencia terhelése, (Iled=10*Iref=10*1,25V/Rref) az ellenállás 625ohm és 6,25k között változhat. Ehhez kell hozzáigazítani pld. egy CDS ellenállást. Értékeket nem igazán lehet megmondani, mert illeszteni kell a CDS-hez, a kapott fényhez, és a látott Led fényéhez. De nyilván a DCS-el sorba kel egy ellenállás, és az egésszel párhuzamosan egy. A párhuzamossal lehet sötétben beállítani a fényerőt, a sorossal nappal. üdv! proli007
Szia! A 470nF kondenzátorokon megjelenik a jel nagyságával arányos feszültség? Ha igen, akkor mutasd be az LM3914-et milyen kapcsolásban alkalmaztad. Ha nem, akkor ellenőrizd a műveleti erősítő kimenetein [4;5;9;10] a tápfeszültség fele mérhető-e.
A 12V tápfesz megvan, de a 5,9,10 lábakon csak 0.5 V-ot mérek a 4-esen 4.97 V-ot. Az IC romlott el?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Bármi megeshet, minden estre az LM3900 invertáló üzeme bizonyos feltételekhez kötött. A kapcsolási rajz ezt elég nagyvonalúan kezeli
Köszi, tudsz valami megbízható kapcsolást?
Fejből nem tudok kapcsolást.
Mindössze annyit kell tenned, hogy a táp és az 1; 12; 13 lábak közötti 2,2Mohm-ot 1.2Mohm-ra cseréled. Ettől a kimenetek beállnak féltáp közelébe, és megfelelő nagyságú jel esetén a 470nF kondenzátorokon feszültség jelenik meg.
Egy kis magyarázat az adatlap részlethez.
Akkor nem kéne az ic 2-es lábnál lévő ellenállást is kisebbre cserélni? 1.5-ösre? Vagy az annyira nem fontos?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
Az 5V már kielégítő a műveleti erősítő kimenetén.
Sajnos az új ellenállásokkal is ugyan az a helyzet. Magát az áramkört már ezerszer átnéztem, minden a helyén van, úgyhogy azthiszem veszek egy új ict, hisz az csak 180Ft, és arra gyanakszom, habár nem tudom, hogy mitől romolhatott el.
Mindhárom együttes hibája elég valószínűtlen. Az invertáló és a neminvertáló bemeneteken testhez képest mérhető feszültséget vesd össze az egyetlen épkézláb műveleti erősítő taggal.
Hello! Lehet, hogy az 580kohm-okat elnézte, és sokkal kisebbek.. üdv! proli007
Szia! Nagyon valószínű!
Még sosem ültettem be ellenállást mérés nélkül, biztos nagyon ráérősen építek Nekem ilyesmi nem ugrik be.
* , igazad van! 580k helyett 580 ohmosakat raktam be. Kicseréltem két sorba kötött 300k-ra most megvan a 6.5 V a 5,9,10 lábakon, de a 3.3µF kondenzátor után 1 mV-ot mérek csak. Nem lehet, hogy az a 470nF inkább 470uF, mert elkónak van jelölve, és ahogy elnézem a kész nyákról készült képen is elkók vannak a kimenetnél?!
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
A 470nF-on is kéne DC-nek mutatkozni ha kellően kivezérled a kapcsolást, próbáld ki elkóval, azzal lassabban fut vissza a feszültség.
Hello!
A 3,3µF után, váltófeszültség van. A 470nF-ot mérete alapján inkább 47µF-nak nézném. De kondi méretétől függetlenül "kalimpálnia" kellene már. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |