Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Sziasztok!
Néhány buktató leküzdése után mofesa tanácsainak köszönhetően elkészült az első erősítőm. Az alap egy lepukkant Elprom Budapest rádió volt, 2XEL84PP (helyett 6p14p-ev), ECC83 (helyett 6n2p) és egy EABC80 csövekkel. A rádió eredeti sasszija lett lecsupaszítva, kisebbre szabva, és erre kerültek az új alkatrészek az eredetihez hasonlóan forrléces megoldással. A doboz is a rádió saját dobozának kisebbre szabásával készült. A hangszóró az eredeti, kb. 45 éves nagy ovál (a két kicsi kikerült belőle), és megdöbbentően nagyot szól. Az erősítő a végére teljesen zajmentes lett, semmi nemkívánatos zörej nem hallható. A belső elrendezés nem túl átgondolt, változott is párszor menet közben, de első próbálkozásnak talán megteszi.
Sziasztok. Szeretnék építeni egy kb 200W-os basszus ládát... Basszus gitárhoz kellene mert kicsit halk a mostani 50W-os 4 ohmon, csak nem találok normális kapcsolást, ami megfelelne. (nekem kompletten kellene trafóstól mindenestől). Csövesre gondoltam, vagy félcsövesre. Melyik a jobb. Kellene rá 2-es eq, azaz mély- magas hangszín szabályzó. Nem kell h szetereó legyen elég a mono. Van valakinek valami hasonló kapcsolása? Megköszönném, plusz szeretném kérni a segítségeteket kérni, ami jártas az erősítő készítésben, mert nekem ez lenne az első.
Köszönöm előre is...
200W?? Én sem vagyok jártas az efélében, alattad láthatod az én első erősítőmet, ez elvileg 7,5W-os. A konyhaasztalon raktam össze, és amikor próbálgattam, fél hangerőn az összes pohár és tányér csörömpölt a szekrényben. Fentebb még nem mertem csavarni. Hol használnád?
Mind a kettő le van testelve. 2 * 100 ohm-mal.
Oké, próbálkozom az elhelyezéssel, aztán ha nem szűnik, akkor majd kitalálok valamit. Egy monitorból bontottam egy hálózati zavarszűrőt. Majd beépítem az is, hátha javít valamit a helyzeten.
Próbaterem, ahol elég közel van a dob, és azt egy elég erős ember üti, hangos mint az állat... én meg kevés vagyok. Plusz még szabadtéren szeretném használni oda meg kell szerintem.
Beresbundy ezt jól meggondoltad?
Attól hogy a mostani erősítőd 50W 4 Ohm és keveset szól, nem biztos hogy az erősítő teljesítményével van gond. Pár zenekarban játszottam már, egészen nagy helyeken is, de a basszerosnak sehol sem volt 80-100W-nál nagyobb cájgja. Egy Fender/Peavey/Marschall csöves 100W bass combó akkorát tud szólni, hogy letolja a szinpadról az egész csapatot ha nem vesz vissza. Persze ez stílus függő is, de ez rockos környezetben is igaz. Azt viszont tudni kell, hogy ezek a 100-as erősítők jó hatásfokú(nagy érzékenységű) hangszórókkal vannak szerelve. Van pár mai távolkeleti származású darab még a nevesebb gyártóktól is, amik viszont elég halovány összerakással és hangszóróval "büszkélkednek". Nem tudom körülnéztél-e már hangszerboltokban , és próbáltál-e már 100W körüli márkásabb csöveseket. Szerintem előbb hallgass meg párat alaposabban. Arról nem is beszélve, hogy egy jó 200W csöves basszus erősítő súlya szerintem közelíti a 40 kilót, és azt mozgatni sem egy álomvilág.
Szerintem első körben, megnézhetnéd milyen érzékenységű a hangszóró a mostani cuccban. Ha valami olcsóbb egyszerűbb, akkor inkább a 80dB-hez lesz közelebb mint a 90-hez. Azután ha így van, akkor lehet hogy olcsóbb és jobban jársz annak a cseréjével. Egy 3dB-vel vagy 6dB-vel nagyobb érzékenységű hangszóróval sokkal nagyobbat szól.
Nem, mostanában nem néztem körbe, ezzel a mostanival csak annyi bajom, h Tranyós, és nem tetszik a hangja se, meg kicsit kevés is, plusz szeretnék egy csöveset.... Lehet, hogy a hangfalam nem az igazi, majd utána nézek, de ha van valami jó zenekarnak készített (akkor 100W környéki, de nagyszínpadra való) erőlködő kapcsolás akkor azt szívesen venném, mert szeretnék építeni, és nem szeretnék kicsike kis valamivel, hanem olyat, aminek hasznát is veszem.
Szóval akkor összegzem: -Csöves -100W 4 Ohm-on -Magas-mély hangszínszabályzós + Gain + Master poti -Teljes kapcsi+ segítség. Remélem nem vagyok túl válogatós, de nagyon megköszönném
Köszönöm, megnézem és visszaírok ha megnéztem, és akkor kérek tanácsot
Tudtok ilyet?
Van már valamilyen erősítő építési tapasztalatod?
Tranzisztorost, IC-st készítettél már? Mert első próbálkozásnak elég durva lenne egy 100-as csövi ilyen előfokkal.
Egy apx-100-as nem lenne megfelelő választás? Persze modifikálva. ha jól emlékszem van saját topikja itt a fórumon, ott Á-tól z-ig ki van vesézve az egész, és olyan teljesítménye van, hogy csak na.
nem, még nem csináltam IC-s erősítőt, csak kis kapcsikat, de megpróbálkoznék vele hátha. De köszi az aggódást
Köszi, megnézem. Átnézem és majd megmondom...
Köszi, megnézem. Tudsz linket küldeni?
Itt van: APX 100
Miért nem építesz először egy előfokot?Azt rá tudnád kötni az erősítődre,az effekt bemenetre.Itt van: Alembic F-2B
Köszi mindenkinek a segítséget, megnézem először, h milyen hangszóró van a falban, és ha annak a kicserélésével megoldódik a problémám akkor ennyi, ha nem akkor jön az előerősítő, és ha akkor se akkor jön az új erősítő. Meg közlöm h mire jutottam.
Még egyszer köszi mindenkinek...
Nem is igazán az aggódás miatt, de azt bátorkodott mondni a fórumtárs, hogy nem biztos jó ötlet egy témát a boldogabbik végénél kezdeni alapok nélkül. Egy 100 W -os erősítő elkészítése azért nem gyerekjáték. Ha hibázol, elég durva dolgok tudnak előállni, A nagy anódfeszültség, és az áram egy hibás munkaponti beállítással pillanatok alatt kivégzi a drága végcsöveidet. Csak nézed, hogy milyen szépen piroslik, és mire észbekapsz, már vége is a tüneménynek. Mielőtt egy ekkora feladatnak nekiállsz, bizony nem ártana előtanulmányokat folytatni kisebb teljesítményű, de legfőképp olcsóbb csöveken. Az elektroncső nem az az alkatrész mint az IC -s végfok, pár alkatrész köré, és már kész is.
Teljesen egyetértek pucukával.Így elsőre elég meredek lenne,nem hogy a 200,de a 100w is.Én sem fognék bele.Nem mondom,hogy olvass vissza,mert nekem is sok lenne.De elmélet nélkül nincs gyakorlat.Itt van egy kis elmélet a kezdéshez.
Sziasztok!
Még nem tettem le a csöves előerősítőről. Ez a két kapcsolás valamelyike lesz valószínű. Nektek mi a véleményetek?
Mire szeretnéd használni a csöves előerősítőt ?
De preamp bizony, és méghozzá csöves erősítő! És nem OTL annak a klasszikus értelmében.
Szia!
Valami miatt nekem egy végfok nem egész nem kerek, ezért szeretnék előerősítőt.
Amennyiben egy igazán jót szeretnél és még a csöves hangzást is tolerálod és ténylegesen egy igazi csöves előfokot szeretnél akkor mutatok egyet , ez nem szentirás de félelmetes hangzással rendelkező kis cucc .Bővebben: Link
Nekem a marantz szimpatikusabb.
Esetleg meg lehet építeni AN csöves táppal. AN M2 Ezt én megépítettem, nem egy szépség de működik. A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2012
Cirok Lacié elég szimpatikusnak és tán egyszerűnek is tűnik. Ha meg ilyen pozitív tapasztalatai vannak, mégér egy próbát mindenképp.
A MArantznak nagy neve van a szakmában (meg ára is). Érdemes az Ebayon megnézni az "utángyártott" verziók kitjeit, vagy akár csak a nyák beszerzésén elgondolkodni. Itt van ez például Ha lejjebb görgetsz látható a full kapcsolás, és még esetleg a panelterv is lekopizható Volt már áramköröm aminek a "terve" (vagy legalábbis a rajzolat mint segítség) innen való. |
Bejelentkezés
Hirdetés |