Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hegesztőtrafó egyenirányítása
Én kondiból 33000-51000µF közötti értéket szoktam használni, töltőáram korlátozásra pedig 25-30cm hosszú 10x0,5mm-es kanthal szalagot kígyóvonalban meghajtogatva és megfelelő tartóra szerelve. Az ellenállást minden esetben a ventilátor közelébe teszem a jobb hűtés érdekében.
Úgy értettem hogy ennyit tudok hegesztés közben állítani a söntel.
Ez a kondi mennyiség co-hoz vagy MMA-hoz a jó vagy hány amperhez? Annak a kanthalnak megmérnéd az ellenállását? Van itthon d=0,8mm kanthal huzalom, találtam az ócskavas telepen vagy 150-200g-ot gyári dobon. Vagy a keresztmetszetből meg hosszból ki lehetne számolni az ellenállását? Gondolom van ebből többféle ötvözet.
Szépen néz ki amúgy a gép. A két diódás egyenirányítást csinálod?
Négy dióda kettő alul kettő felül. A hűtőventik legalulra kerültek a kifúvónyílás a szekundert hűti.
Elektródásnál nyilván nagyobb feszültségű kell,de nem kell akkora kapacitású. Ahány ampert akarsz kisimítani,annyiszor 1000µF kell. De mivel a cél az MMA gépeknél hogy a nullátmenetek környékén ne aludjon ki az ív, Co gépeknél pedig az ne essen akkorát a feszültség, ezért MMA gépnél a 20000µF már elég, Co gépnél pedig a teljesítménytől függően 33000µF-tól felfelé, kinek mit bír a pénztárcája. Az ellenállást nem mértem, de holnap meg fogom mérni Thomson híddal és akkor megmondom.
Ezen talán jobban látszik.
Csattanik . Azért ezt had ne rajzoljam le neked, (kondi sorban az egyenirányító és az ellenállás). 10-15000 mikró elég, ha kevés amperral(40-és alatta) akarsz hegeszteni akkor még sok is.
Az ellenállás értéke lenne nekem érdekes.
0,8 ohm a töltő, 0,5 ohm a kisütő. 2200 mikrós bankokkal.
És gondolom akkor így nincs mellette fojtó tekercsre szükség?
Én használok fojtót a kondik után.Ez a megoldás szintén kondikimélés miatt van így.
Ez egy helyszüke miatti kicsi folytó feljavítására készült, jól működik az új gazdájánál.
Ne gondold, hogy a nagyobb induktivitású fojtó jobb. Én már szedtem le záróvasat fojtóról,és jobb lett a gép. Persze Co gépnél. Elektródásnál lényegesen nagyobb induktivitás kell fojtónak mint Co-nál.
Kimaradt: elektróda+awi volt a gép. Próbáltam a nagyobb fojtót és jól működött vele a gép, csak a dobozba nem fért el sehogyansem...
Ezért írtam,hogy az elektródás gépnek nagyobb kell. Ha AWI üzemmódra is alkalmas,akkor még nagyobb. Az AWI üzemmóddal rendelkező hagyományos trafós gépnél a fojtó vaskeresztmetszete általában a főtrafó keresztmetszetének a 60-70%-a is lehet. A menetszáma pedig kb. 2x annyi mint Co-nál.
Idézet: A gyakorlat is ezt igazolja. „Az AWI üzemmóddal rendelkező hagyományos trafós gépnél a fojtó vaskeresztmetszete általában a főtrafó keresztmetszetének a 60-70%-a is lehet. A menetszáma pedig kb. 2x annyi mint Co-nál.”
Igazat adok, mert a melóhelyen elég tűrhetően megpróbálom javítani az AWI és CO hegesztőgépeket, és a fojtótekercsek a gép leadott árama függvényében valóban nagyok. Megpróbálom feltölteni az ottani Awi gépekről a gyári fotókat, és akkor talán látni lehet mi a valóság.
Az a hűtő a gázt melegíti?
Bocsánatot kérek Mindenkitől, mert a szkennelés fordítva sikerült. A képeken a 300a-os T1-jelzi a főtrafót, míg az L1 az első fojtót, ami közvetlenül az egyenirányitó után van. Az L2- jelőlésű fojtó szerepe, meggátolni a HF- gyújtóimpulzusok bejutását a vezérlésbe. Ő egy ferritmagra tekert 20 menet 20*1,5 profillemezből. Az L1 kb a főtrafó vaskeresztmetszetének 75%-a, 10*4-es profilhuzalból tekerve kétoszlopra, és 45 menet oszloponként.
Nem gázmelegítés a célja, hanem az áramkábel és a pisztoly hűtése, mert 250 a- felett vízhűtést használnak.
Értem. Köszi.
Ja és kb 10mm-es légrés van az L1-es fojtó vasában.
Üdv.Érdeklődnék hogy valaki neme ismeri ezt a dióda számot:BK2-200-8-0,55
Egy régi nagy akkutöltőbe van négy(akkora töltő hogy alig birjuk ketten) A dióda cccp,1969,kék szinü és 35mm az átmérője a sodronynak ami kijön belőle 15mm a tövénél.Van egy régi 100A-os hetrám ebbe szeretném csak nemtudjuk mit birnak.4db van a töltőbe nagy hütőkkel. Köszönöm szépen a válaszokat. Üdv.
A 200 a jelében általában az áramot jelzi. Nyugodtan használhatod a Hetrához.
A 25-30 centis kanthal huzal mennyire melegszik? Arra gondoltam reprodukálom sima huzalból, 0,6-0,8mm közötti van, abból kiszámolva több ér, és feltekerem egy szigetelt lemezre, vagy hasonlóra, majd FBS-sel beragasztom két borda közé, szendvicsbe. Ehhez van ízlés szerint 68000µF 40V kondim sorba, 10000µF 100V, 4700µF 100V... (Bővebben: Link)
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Kellemesen forró üzem közben. A hűtése feltétlenül szükséges, hiszen a nullátmenetkor a kondiból táplálkozik az ív. Láttam olyan megoldást is,hogy a bekötőhuzalt meghagyták kb.1m hosszúra, feltekerték légmagos tekercs formájúra, és az volt az előtét. Az értéke nem annyira kritikus.
0,8-as huzal van, ami 0,5mm^2, elvileg akkor ebből kell 10 szál, de ennek az ellenállása 25-30 centin 1ohm, tehát 0,1 ohm lesz 10db párhuzamosra kapcsolva.
Ez 100A-nél 100W környékére esik, ami aktív hűtéssel valóban lehet 60-100°C között. (R*I^2=1000W 10% kitöltéssel 100W) A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2012
Összeraktam. 34000µF-dal meg 0,1ohmmal nem igazán volt jó, kigyullad az ív, aztán prímán ment pár másodpercig, utána meg mintha leesett volna a feszültség, az elektródát szinte bele kellett nyomni a hegfürdőbe, hogy égjen az ív. Bekötöttem még egy 0,1ohmos blokkot, az talán egy mákszemnyit segített, kicseréltem a kondit 10000µF-ra, de nem sokat javult a dolog, viszont rutilos elektródával jó hangja volt az ívnek szinte mindegyik esetben, és nem kellett annyira belenyomni. Az alumínium pálcával meg csak a csillagszórás ment, meg gyártottam fél marék alumínium golyót. (természetesen előmelegített, felcsiszolt alu lemezen) Lehet hogy kevés lenne a 70V-os fesz a bázikushoz?
Nézegettem az ajánlott üresjárási feszültségeket az elektródáknál, de néhol nem írják, azt meg egyáltalán nem írják, hogy váltó vagy egyen feszültségbe kell annyi, de szerintem váltó feszültségre írják. A bázikusoknál a leggyakoribb az U0>65V, ami egyenirányítva, pufferelve 92V. Alumínium elektródát használ valaki? Egyébként meglepett, hogy az alumínium lemezen tökéletesen ég a rutilos vas pálca
|
Bejelentkezés
Hirdetés |