Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
NIncs olyan, hogy rugos potmeter. Azt egy rugobol es egy hagyomanyos potmeterbol rakjak ossze. Altalaban linearis, de sokfele megoldasa van, fogasivestol kezdve mindenfele.
Kozos jellemzojuk, hogy a ravaszt rugo nyomja vissza alapallasba es ezt kozvetitik a potmeterre.
Gyerekek, kezdek idegbajt kapni Felteszek egy hülye kérdést...
Adott egy 7805-tel felépített tápáramkör. Nem az első, amit csinálok, de ilyen hibát még nem láttam Ha 5V adok a bemenetére, akkor 3,8-4V jön ki. Ha 7V, akkor rendben az 5V mindenhol. A kapcsolás a következő : 5v be->1N4007 sorosan->4,7µF a föld felé->7805 bemenete...7805 kimenete->100µF a föld felé->kimenet. (A kimeneten egy 1k és egy LED lóg, a LED szépen világít. Akkor is 3,7V kapok, ha a dióda mögé kötöm az 5V. Több tápról is próbáltam. 7805 cserélve volt. Másikkal is ugyanaz.) Ilyet mitől tud csinálni? A föld rendben... A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Az 5V-os stabilizátornak 5V-nál nagyobb feszültség kell, hogy stabil 5V-ot adjon ki.
Ha te a bemenetre 5V-ot adsz, akkor abból nem fog kijönni 5V. Nézd meg az adatlapját ott leírják mekkora a minimum bemenő feszültség. A hiba nem a 7805-ben van.
Eh, akkor tényleg én vagyok a hülye
Vagy akkor rosszul emlékeztem, hajtottam már 5v-ról 7805-tel szerelt izét, de ott ami utána volt (mérleg), annak nem kellett feltétlen 5v, 3,3-ról már ment. Köszi, bocs a hülyeségért A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Hello!
Elsőként azt mondanám el, hogy a mondatokat nagybetűvel kezdjük, a köszönés után, pedig felkiáltó jel van.. Ugyan nem írtad, de gondolom erősítőről van szó. Ez általában két részáramkörből áll, elő és végfokból. Az elő-foknál erősítik fel az esetleg különböző szintű bemeneti jeleket egységes 1-2V-os tartományba, kiválasztják vagy keverik a jelforrásokat, szabályozzák a hangszínt - hangerőt, illesztik az impedanciát. Majd ezt a fokozatot követi a végfok, mely a teljesítmény erősítést végzi. üdv! proli007
Megepitettem ezt a kapcsolast ami mukodik nagyon szepen itt lathato, de szep nagy panelre keszitettem el, anyi hogy kiegeszitettem egy egy tranyoval ahogy ilik, de igy az icnek joforman 3 labat hasznalom, es oszcilloszkoppal megmertem az egyik labat ahol a mellekelt kep lathato, ilyen jellel mit lehet meghajtani valami villogo vagy valami stroboszkopszeruseget?A kep 20ms/div
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Ezt az IC általában órajel előállítására használják. De stoboszkóp villogási ferkvenciáját is szolgálhatja vagy ledeket is működtethet ..Bővebben: Link. Attól függően hol van szükség rá.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
sziasztok. Az mennyire szakszerű ha van 48 darab ledem és ezeket 6-osával sorba kötöm így lesz 8db ilyab 6-os csoportom. És minden csoport elé teszek egy- egy ellenállást 15V-ra. Mert 14,5V a tápom, de legyen inkább egy picit több mert az áramszolgáltató ingadozásai se vigyék az örök elektronmezőkre a ledeket.
Másik színnél ugyan ez a helyzet. Összesen 48db 4-esével sorba kötve (nagyobb a nyitófeszültségük) és minden 4-es elé egy- egy ellenállás.
Fog működni. Nem is lesz rosszabb mint a kínai fényfüzérek. Egyszóval nyugodtan.
Olyannyira szakszerű hogy én se csinálnám másképp. Üdv!
Abban is így van? Bár ott gondolom sok led van sorba kötve...
Akkor jó Csakmert ha odaállítok a vidéki elektros boltba hogy kell nekem 200 db ellenállás asszem szívinfarktust kap a boltos
Vagy megpuszil, csak kér 2 nap türelmet, hogy összeszedje mindet.
Aztán nézek nagy szemekkel mikor kihozza a számlát
Nana, kezdd azzal, hogy mennyi 1 db. ára, mennyi engedmény, ha 50db, 100...stb!
Áhh már be vannak kötve a ledek a panelban 4 meg 6-osával. Így is jó lesz. Mégis szebb megoldás mintha csak ráengedem a 11V-ot... Régebben úgy volt. 6 meg 4 db sorban és közvetlen a 11V-rá. És 2 bulit megszolgált így a fény.
Hello!
Lesett a szkóp az asztalról,miközben fotóztad? A 4060 egy oszcillátorból és 14 tagú bináris számláncból áll. Ezeken a kimeneteken sz alapfrekvencia leosztott jele található. Vagy is minden Qn kimenetnek kétszeres frekvenciája van, mint az azt követő Qn+1 kimenetnek. Azt teszel vele amit szeretnél.. üdv! proli007
Azt tudom.... Annyiról működik is nem pont úgy ahogy szeretném de dolgozik. Csak szeretném a táp feszültséget 24v ra emelni ha lehetséges.... Szereintem minden gond nélkül... De még nem mondjátok biztosan rá addig nem próbálkozok.
Hello! Működne,de a relé is 24V-os legyen. üdv! proli007
Ok köszi pont ezért szeretem volna 24v ról mert csak olyan relém van...
Elmegy 24 V -ról is, ha 24 V -os relét teszel bele. Az IC bírni fogja, az adatlapban +/- 22 V van írva, ami jelen esetben az egytápos üzemmód miatt 44 V. De a kapcsolás szerintem nem fog működni, mert az első opamp + bemenete egy 100 kohmos ellenálláson + 6 V -ra van húzva, így a kimenetén is + 6 V van, Hogy ehhez mit szól a második opamp, az kérdés, mert annak a + lába pedig + 5,4 V -on. A kettő különbsége pedig ami az erősítőt vezérli Elég nagy ahhoz hogy kiakadjon, és ez a FET -et nyitva tartsa. Azt sem értem, minek ide egy nagyáramú gyors FET a relé tekercsének húzogatásához. Úgyhogy lesz vele bajod.
Ki nem veheted, de be kellene állítani a munkapontot. Honnan származik a kapcsolás?
Lehet, hogy arra számít, hogy a bemeneten 6 Vcc jelnél nagyobb hangfrekis jel van. De én akkor sem akasztanék ki egy műveleti erősítőt direkt. A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
Hello!
Tekintve, hogy a feszültségeket osztó állítja elő, mindegyik arányosan nagyobb lesz. A második fokozat csak komparátor. Mivel ott az eltérés nagyobb lesz, a bementi érzékenység csökken. Az első fokozta erősítése 101, és mivel ez hangszóró kimenetre megy, mindegy. De 15..20mV-ról már menni fog, ha mégsem oda menne. A Fet csak a nagy bementi ellenállása miatt van benne, egy BS170 is megfelelne. üdv! proli007 A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |