Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   336 / 1210
(#) pjg válasza mps hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Ebből nem sokra megyek. Próbálj a dugdosóson is igényes lenni.
(#) pjg válasza jonatani01 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Itt a szomszédban.
(#) mps válasza jonatani01 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Ha már jártál Watt oldalán nézz szét, van egy egyszerűen összerakható égetője, erre a feladatra pont jó. De ha a posta jó neked, én is csatlakozok pjg-hez egy felajánlással, viszont jobb ha a közelben találsz valakit.
(#) mps válasza pjg hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Szépen lassan zsugorodott, ahogy egyszerűsödött a kapcsolás és ahogy csökkentek a vezetékhosszak
(#) jonatani01 hozzászólása Dec 2, 2012 /

Hát ha sehogy nem jön össze megcsinálnom az égetőt, akkor marad a posta, vagy veszek egy kész égetőt, viszont amint látom az nem túl olcsó... :/
Watt oldaláról linket tudsz küldeni?

Ezt Bővebben: Link építettem meg és ezt [ WPB_F18_F16_F12_v1.32b ] a programot használom hozzá. Mindkettő megtalálható watt oldalán.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2012

(#) mps válasza pjg hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

Gondolom ez jonatani01-nek szólt.

Köszönöm az oldalt!

Igen!

A hardvert innen építettem meg Bővebben: Link.
Ez a watt oldalán lévőnek továbbfejlesztett változata. A kapcsolókat tranzisztor helyettesíti és a PC-n futó program vezérli.

Bővebben: Link

De ebbe is kell felprogramozott PIC ha jól látom. Vagy nem?

Nem jól látod. Egy mezei ttl kapu van benne. Bővebben: Link
Amúgy használd a válasz gombot, mert így nem tudni kinek, mire írtad.
(#) jonatani01 válasza mps hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

És mi az a böhömnagy PIC a rajzban?
Amúgy nekem mint kezdő zöldfülűnek ebben a rajzban nem minden olyan triviális... :/
(#) mps hozzászólása Dec 2, 2012 /

Nos. Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Mivel több megnézni való már nincs, így ezt most feladom. Megcsinálom a végleges nyákot, végülis csak egy dolog van amiről nem tudom, hogy jó lesz e, a kijelző és a gombok egy porton lesznek és ilyet még nem csináltam, de csak működik

pédául:
az IN, OUT, GND kimenetes "alkatrész" az micsoda?
a VCC "végek" hova mennek?
A +12V és GND végek egy telepre vannak csatlakoztatva?
A diódák 7407N jelzése gondolom típus, és a másik az mi? talán az hogy melyik lábával van a PIC-kel összekötve?
JP1, JP2, JP3 mit jelentenek?
Ránézésre ennyit nem értek

Az az amit majd programozni fogsz Csak nem icsp-re van kivezetve, hanem foglalatra. Ennyiből jobb Watt rajza, könnyebben felismerhető De a Pickit2 mindenképp jobb választás, ezzel nem tudod csak az 5V-osakat programozni, nem tudsz hibát keresni.
Ezeket a topicokat nézd meg: Bővebben: Link
Bővebben: Link
(#) jonatani01 válasza jonatani01 hozzászólására (») Dec 2, 2012 /

ja és hogy a külön áramkör miért van külön?

Húha! Szerintem ne a piccel kezd!
A cikkek közt találsz kezdőknek valót, azokat olvasd át!

Csak röviden, mert ez itt már nagyon off lesz!
Az a háromlábú az stabilizátor ic, a 7407 nem dióda hanem egy inverter ic egy kapuja (az előbb be is linkeltem), a Vcc, Gnd, Vss tápcsatlakozások, vezetékek, így egyszerűsödik a rajz, mert nincs annyi vonal, az azonos nevűek össze vannak kötve, valamint rá mennek az integrált áramkörök megfelelő lábaira. (hogy melyikre az az adatlapjukról kiderül.)

Fú ez nekem még kicsit magas... mármint nem nagyon értem az inverter működését sem, meg ez a ttl híd amit belinkeltél azt sem tudom hogy mire jó...meg amúgy sem vagyok hozzászokva ezekhez az áramköri rajzokhoz :/
Nem lehet valahol olcsón hozzájutni egy ilyen égetőhöz?

küldtem privát üzenetet

Azt akarod felprogramozni.

Ezt akartam mondani.
(#) pjg hozzászólása Dec 4, 2012 /

I2C RTC-ot szeretnék PIC-hez kapcsolni. 16F628A-ban nincs hardveres I2C modul. Szoftveresen le lehet kezelni?
(#) kissi válasza pjg hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Szia!

Persze, csak macerásabb , de a bitbillegtetés működik ( egyszerűbb, ha van rá lehetőség, típust váltani!)!

Steve
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
(#) pjg válasza kissi hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Köszi. Igazából nem szeretnék váltani. Kb. percenként kéne kiolvasni egy RTC-ból az órát, percet.

Közben rátaláltam a Mikro C-ben erre:
Software I²C Library
mikroC provides routines which implement software I²C. These routines are hardware independent and can be used with any MCU. Software I2C library enables you to use MCU as Master in I²C communication. Multi-master mode is not supported.

Note: This library implements time-based activities, so interrupts need to be disabled when using Soft I²C.

Library Routines
Soft_I2C_Config
Soft_I2C_Start
Soft_I2C_Read
Soft_I2C_Write
Soft_I2C_Stop
Note: Function Soft_I2C_Init is for the internal use by compiler only. Every hardware I²C library function has its counterpart in this software library, except Soft_I2C_Start is used instead of I2C_Repeated_Start.

(#) kissi válasza pjg hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Van a Microchip könyvtárában is ( ha jól emlékszem ) és azt meg is lehet nézni...!

Steve
(#) pjg válasza kissi hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

Egyenlőre a C-hez még kuka vagyok. A Flowcode-dal próbálkozom, de úgy látom kell a C is.
(#) vilmosd válasza pjg hozzászólására (») Dec 4, 2012 /

A 16F628 hasznalata RTC-vel nem csak az I2C miatt lesz problemas, hanem a keves memoria miatt is. Egy orahoz azert kell egy kicsit tobb memoria, foleg ha FC-ben akarod megcsinalni. Nem tudom melyik RTC-t szeretned hasznalni, de altalaban 8-10 byte az alap adat, ami altalaban BCD kodolasu. Ezt ki kell olvasni masodpercenkent, es el kell tarolni. Majd at kell alakitani a kijelzohoz. Talan ASM-ben bele lehet tuszkolni egy '628-ba, de ha mar alarm funkciot is akarsz hasznalni, akkor mar nem fogsz beleferni nagyon. Egyebkent pl a CCS C-ben van sok driver pelda a RTC hasznalatahoz.
Következő: »»   336 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem