Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Én is jártam így hogy lüktetett az adó,és csak egy hét után jöttem rá,hogy a karácsonyi égősor villogása-vibrálása zavarta be.Nállatok vagy a szomszédba nincs kitéve karácsonyi villogó?
Sajnos nem. Csak a frekvencia sáv az EBU által használt sáv, az egyéb műszaki paraméterek az OIRT szabványúak. (löket, előkiemelés, csatorna osztás) A frekvencia használatba muszáj volt alkalmazkodni az NSZK -ban szokásoshoz.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Közben nézelődtem és több hiba is előjött: EF85 helyett EF80 van a gépben (csak most takarítás után vettem észre) nem tudom ez mit okozhat. Az aránydetektornál valaki leforrasztott egy 400pF-os kondit, valamint az aránydetektor 4µF-os kondija verte a 180pF-os értéket És a feszültségek is nagyon kevesek a fő körökben majdnem 150V hiányzik. Köszönhetően a precízen beépített EZ80-nak amit persze az AZ11 4V-os fűtésére kötöttek Szóval most indulok Frecsko barátunkhoz AZ11-ért és ha sikerül megpróbálok EF85-öt is keríteni. Nem tudom mennyire cserélhető fel a két cső.
Kimaradt, hogy a két szűrő kondi közül az első szintén pF körüli értékű volt, kicseréltem 25µF-osra így meg felizzik az EZ anódja az alulfűtés és túlterhelés miatt gyanítom.
Az EF85 helyett az EF80 semmiképp nem jó, EF89 -et dugjál bele. (nem lehet, hogy elnézted a számot?) Az itt használt csövek változó meredekségűek, az AGC miatt, az EF80 pedig nem az.
A pufferkondi értékére figyelj oda, nem lehet nagyobb a megengedettnél. (eredetinél) A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Vagy még a nagy meredekségű EF183 is jó lehet, mert ő is szabályozható típus. Ha gerjedne, akkor növeld a katódellenállását.
Szia. Az EF 85 helyett biztos , hogy jó az EF89. Ki próbáltam az Undinében és szépen működik.
Köszönöm mindenkinek a segítséget! Kész lett a gép! Kicseréltem az egyenirányítót, így a feszültségek helyreálltak szépen. Kicseréltem az EF80-at először 183-ra de nem volt jó kissé "kásás" volt a hangja, de kapott egy új EF89-et azzal tökéletes. Kicseréltem az EABC80-at is egy újra mert kissé nehezen akart a középső blokkja felfűteni. A végcsövet is lecseréltem újra mert az anód ablakainál már elég sok fémkiválás volt. Összességében kifogástalanul működik most már minden hullámsávon. A külsejét úgy döntöttem nem bántom ez így szép ahogy van.
Az EZ80-ra max. 50µF is rakható, persze, ha minden más is jó("Kádár" könyvek 1956-57-ben a fesz.adatok), én az eir.csövet -AZ11 híján- AZ1-re cserélném, az is bírja a 25µF-ot, könnyen beszerezhető. URH-n a Pucuka által is írtak miatt (ha az aránydetektor sávszélességét, deemfázisát, stb. nem tudod precízen -műszerezettség híján- megváltoztatni, a jó hangzás egyszerűen csekély mértékű melléhangolással is bejön.
Az EF183 azért nem annyira praktikum mert a TV KF -ekbe készült, ahol szükség volt a jó nagyfrekvenciás tulajdonságokra a 38 - 39, és az 5,5 és 6,5 MHz KF frekvenciák miatt. Ezért egy rádió 460 kHz körüli KF frekvencián, és a nagyobb erősítés okán gerjedékenyebbek.
Sziasztok!
Ma kaptam postán ezt a Grundig szalagos magnót. Úgy hirdették meg, hogy megy, de zörög a futómű - ennek az első képen látható gyorsjárati kerék volt az oka, mivel beleért a motor tengelyébe, lejjebb volt állítva, mint kellene. Ezt helyreállítva szépen megy a magnó, leszámítva a nagyon rossz állapotú hangerőszabályzót, ami kb. mindenhol recseg, kihagyogat... Kontakt kezelő spray-m sajnos épp nincs most, de ha beállítom egy adott hangerőre, akkor utána úgy szépen megy. 1965 körüli gyártású készülék.
Sziasztok! Valakinek nincs meg véletlenül egy Siemens B9 rádió skála húrozási rajza.
Szép darab. Valamikor nekem is volt egy ilyen, de az Akai GX leváltotta.
Nekem a grafitporral kevert olaj nagyon bevált potméter betegségekre!
Egyelőre cseppentettem bele tiszta alkoholt, most sokkal jobban működik... De valami szakszerűbb kezelést mindenképp megejtek rajta majd. Egyébként kipróbáltam a felvételt is, teljesen tisztán szól
Egy kis csodálkozni való. Orosz magnófejegység 1955-ből!
Megoldódott a Siemens B9 húrozási problémám. Azt hittem előző tulajdonosa belepiszkált. De csak egy tárcsára szaladt a közép és FM sáv húrja , mivel egy tengelyen vannak.
És a tegnapihoz egy kevésbé régi, de szintén Grundig - vagy legalább is Grundig gyártmányra épülő - készülék: MK 232P kazettás magnó. Az elektronikája rossz volt, át is alakították, így egy törött mechanikás MK235-ből - ami elektronikailag ugyanilyen - áttettem a komplett panelt. Így most működik a lejátszás, rendesen szól, viszont a felvételt nem kapcsolja, mert másmilyen mechanikai kar van benne, mint az eredeti Grundig gépben... (Most semmilyen nincs benne éppen.) Ha valakinek van ilyenhez (azaz így már MK235-höz) ez az alkatrésze (egy vörös, L alakú műanyag alkatrész), akkor esetleg vevő lennék rá!
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Van egy Siemens Videocord FM 355 Deluxe videómagnóm. Soha nem volt használva, mikor a vásárban vettem még a gyári matricával volt leragasztva. Hibátlanul működik, bár lehet, hogy érdemes lenne a mechanikát megzsírozni, de nem merem akármivel. A kép minősége tökéletes, ezzel szoktam digitalizáláskor lejátszani a kazettát. A tápegység hagyományos vasmagos trafó, nem kapcsolóüzemű. Felületszerelt alkatrészt nem láttam benne, bár lehet, hogy a modulátorban és a hangolóegységben van. A tv csatornákat kézzel kell behangolni a felhajtható lap alatt. Egysebességes, a színt hátul ki lehet kapcsolni. A kérdésem az, hogy mikor gyárthatták? Sehol se találtam évszámot.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Szia!
1985 körüli a típus. Bővebben: Link
Orsós magnóhoz való szalag ér még valamit? Fém orsón vannak, és ha jól emlékszem Sony-k. Nem tudom mi van rajta. Apropó! Ha már "orosz fejegység". Látott már valaki olyan orosz magnót, ami fém huzalra veszi fel a hangot? (honvédségi cucc volt Gaz66-ba szerelve tartozékként)
Rengeteg van fenn internetes aukciós/hirdető oldalakon és egyre keresettebb is - egy példa. Ha márkás nyugati (vagy japán) szalag, és még fémorsós is, az sokat dobhat az értékén, egy kommersz Polimerrel vagy hasonlóval szemben. A tartalma nem olyan fontos, a többség a saját készülékéhez vásárolja, újbóli felvételre.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Drótos magnó:Valdemar Poulsen (dán felteláló) 1898.-ban mutatta be et a konstrukciót-Ő ezt "Telegrophon"-nak nevezte.
Kösz, az infót. Nem egészen azért dobtam be mint őskori találmány. Az oroszok úgy gondolkodtak, hogy ha az autó belseje ki is égne, a hanganyag (vagy adatjelek) megmaradjanak. Ez egy új fejlesztésű készüléke volt az oroszoknak. Ki is próbáltam, és elég elfogadható volt a visszajátszott felvétel. Szóval mint érdekesség.
Tomi94! Köszi! Akkor piacra dobom őket.
Csak nahogy elérje a Curie-pontot a hőmérséklet, mert akkor arról is elvész a tartalom.
Hiradó/FRISZ katona ként bizony a repüléseket biztosító rádiós autókban (R849 pl.) ilyen "drótos magnóval" rögzítettük a rádióforgalmat. Majd hajszálvékony acéldrót volt a hordozó média, nem volt egyszerű befűzni a spulniba.
Sziasztok.
Szereztem két fincsi holmit, egy EAG AK706 keverő előerősítőt, és egy hozzá illő EAG AV760 erősítőt. Gyakorlatilag a csövek állapotáról ítélve szinte nullkilométeresek. Két 807-es uborkás üveg van PP-ben. Csak a kaszni viseletes kissé. A kérdés a végfokra vonatkozik.... Át lehet tekercselni a kimenőtrafóját 8 Ohm impedanciára, vagy inkább egy köztes megoldást érdemesebb használni, 100V-8 Ohm illesztő trafóval, olyannal, mint ami a Beag APT 100 tranzisztoros végfokában van? Ez még a Beag APX 100 elődje.
Abból az elvből kiindulva, hogy mindent meg lehet csinálni amit ember készített, természetesen át lehet tekercselni. De ez egy komplikált trafó, az ellenütemű végfok egyenáramú együttfutása érdekében a tekercsek több részben vannak felrakva.
A primer oldal 2x2 tekercsből áll oldalanként megfelelően sorba kötve, köztük középen vannak a szekunder tekercsek, szintén osztva, és megfelelően sorba kötve. Ezért az egészet át kell méretezni és újratekerni, szintén osztott, több tekercses megoldással, hogy az ohmos ellenállás kiegyenlítődjön. Megfelelő szerszámozottság hiányában ez elég nehéz feladat, egyszerűbb megfelelő nagyságú vonal-tarafót használni az erősítőhöz, csak azt kell figyelembe venni, hogy minden közbeiktatott transzformátor (frekvenciafüggő elem) ront az átvitel minőségén.Üdv.
Sziasztok!Kész van az 1 csöves detektoros rádióm.Még nem szuperál teljesen jól,de dolgozok rajta.Na de ennyi meg van neki engedve 75 évesen.
Sziasztok!
A napokban sikerült szert tennem egy Philips NG1345/95d lemezjátszóra. Elsősorban azért vettem, mert több 78-as fordulatú lemezem van itthon és már régóta szemeztem velük, de eddig nem volt mivel megszólaltatni őket. A Terta T328-asomra rákötve tetszett a hangja, de idővel majd szeretném kipróbálni a csöves erősítőmmel is. Az érdekelne, hogy ezekhez a 78-as lemezekhez érdemes-e (kell-e) RIAA korrektort építeni!? Sokat keresgéltem RIAA ügyben a neten, ha jól értelmeztem akkor a lemezeim gyakorlatilag öregebbek a RIAA szabványnál... Nagyon köszönném ha ezt valaki tisztázná nekem. Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |