Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Sávszűrő URH-ra
 
Témaindító: burgdavid, idő: Dec 24, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) burgdavid hozzászólása Dec 24, 2007 /
 
Sziasztok! Szeretnék egy olyan lc szűrőt készíteni, amivel le tudom vágni a szomszédos zavaró adókat. 90,7 MHz en van a Bartók, de a tuner folyamatosan átmászik a mellette lévő jóval erősebb szlovák adókra. 90,5 meg 91 Mhz en vannak, szóval sehogyse tud megállni egyhelybe szegényke. Ha valakinek van erre jó képlete, vagy számolós progija azt szívesen venném :yes:
Kellemes ünnepeket!
(#) Medve válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Hello, Erre LC szűrőt nem lehet készíteni. A rádióban ezt a féle szelektivitást a KF szűrővel oldják meg. Inkább az AFC okozza ezt a "hibát", azt kellene kikapcsolni. Vagy használj irányatott antennát, pl egy egyszerű hurokdipólt.
Kellemes karácsonyt és jó vételt!
(#) ferci válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
.... vagy szintézeres rádió kell.
(#) burgdavid válasza Medve hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Hiába van irányított dipól akkoris elhúzza. A KF eket meg nem szivesen túrnám szét mert csöves Namost a helyzet a következő: adott egy csöves rádió amit szépen kívül belül rendbekaptam(karácsonyi ajándék lesz a szülőknek). A gyári csöves urh része kellőképp érzéketlen, meg előttem már széttúrták. Namost merészeltem egy olyat, hogy egy RFT asztali rádió urh tunerjét kötöttem be a csöves helyére. A fűtésről kap tápfeszt, zenerrel stabilizálva, és a KF kimenete van bekötve a csöves rész helyére. Működik is, igaz nem fogja át az egész sávot, de nekem (anyunak) konkrétan csak a Bartók rádió kell. Ezért kellene olyan szűrő pl két egymástól néhány MHz el elhangolt lyukszűrő, ami csak ennek a frekinek a közvetlen környezetét szűri ki, hogy ne tudjon elmászni.
(#) ferci válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Olyan meredek szűrőt nem lehet csinálni diszkrét elemekből - ide min. koaxiális szűrő kellene, de azt megalkotni....
Megpróbálhatsz egy T-tagos sáváteresztőt; két 90,7 MHz-re hangolt soros közé beteszel 1 párhuzamost a föld felé, szintén 90,7 re hangolva, kétszeres kapacitással és visszaszámolt induktivitással.
(#) ferci válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 24, 2007 / 4
 
Karl Rothammel : Antennakönyv - után...
(#) Medve válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Hogyan történik ez az "elmászás? Nem hőfokfüggő a dolog? Több órai üzem után is csinálja? Ha az AFC húzza rá, akkor is elér a behúzási tartománya szélére, és onnan már nem viszi el. De ahogy irod, az nem lehet, mert most csak a tunerről beszélünk igaz?
Aggódom a tápfesz stabilitása iránt is...mennyi az áramfelvétele a tunernek?
(#) burgdavid válasza Medve hozzászólására (») Dec 24, 2007 /
 
Úgy történik, hogy beállítom az adót, varázsszemen is jelmaximumra, és kb 5-6 perc után vagy az alatta vagy a felette lévő adó először gyengén majd egyre hangosabban hallatszik, végül szinte teljesen. Akkor megint utánhangolok , kb 5-6 perc után megint árrébb mászik. AFC nincs benne, az eredeti rádióban sem volt. Azt a tunerkockát áthangoltam még az eredeti rádióba ccir sávra. A fesz. nem változik számottevően, pár tized mV esetleg, meg minimális áramot vesz fel a tuner is,BA157 +56µF a fűtés egyik ágára, másik testre, 5V6 os zener és 100ohmos ellenállás után 200uF, a diódával párhuzamba meg akárhány nF ami kezem ügyébe akadt hogy az egyutas egyenirányítás miatti brumm és zavar ne legyen hallható.
ferci: köszi a rajzot!
(#) Medve válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
MInőségi problémák ezek, hacsak nem fűtöd azt a modult...használj egy jobb tunert, gondolom, nem akarsz nekiállni kikompenzálni a helyi oszcillátort...
RFT helyett inkább használj egy PLL-es autórádióból kitermelt tuner modult, azoknál én nem tapasztaltam ekkora elhangolódást stabil hangolófesznél.
(#) Atis57 válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Szia! ötletes......!
de Az AFC, hogy oldottad meg ? mert én csövesben ilyet csak katonai változatban láttam......!
Az RFT tunert érdekes áthangolni CCIR-re mivel állitottad be,,? a baj talán ittvan AZ UNITRÁK gyárilag CCIR- s voltak +2 kerámia kondival lett Oirt...!
Az RFT-k ben tekercs csere . utána érzéketlen2-3 adót vesz , nincs tükörszelektivitás STB...
persze én csak 10 évig jav. rádiókat...
(#) Medve válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Ó igen, ez eszembe sem jutott! David: Lehet, hogy az a kondi amit cseréltél a lokál oszcillátornál, erősen hőfokfüggő. egy hűtőspray, vagy egy csepp alkohol az alkatrészre behatárolhatja a hibát. Ha megvan, használj kis hőfokfüggésű kondenzátort, vagy állítsd össze egy PTC-NTC párból.
(#) burgdavid válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 25, 2007 /
 
Nem volt AFC benne, sehol egy kapcsoló vagy utalás sincs rá, nekem is van másféle RFT rádióm (robotron, saturn 422) abba van érdekes módon. Ezt meg egy kuka mellett találtam Az áthangolás az úgy történt, hogy játszottam a tekercsben az alu maggal, meg a leágazást is árrébb kötöttem, továbbá a tekerccsel párhuzamosan lévő trimmerekkel, bár nem az egész sávot fogja át. A modulátor körön nemkellett sokat állítani, ott csak a trimmerrel állítottam be fülre hogy jól szóljon. Alkatrészt nem cseréltem benne. Utólag belegondolva lehet, hogy egy S042P icés rákeverő célszerűbb lett volna, pl unitrába tettem pár éve olyat mert nem boldogultam vele Jah és azért volt ez az ötletem, mert az eredeti forgót pont oda tudtam úgy csavarozni, hogy átfűzzem rajta a skálazsinórt.
(#) ferci válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Szerintem eljött az ideje, hogy megváltoztasd a topik címét "Stabil oszcillátor készítésére"... - sávszűrő értelmetlen a te esetedben, ez már világos, remélem...

Csiszoltass egy kvarcot 26,6666 megára, aztán csinálsz egy háromszorozót és becsatolod az ezzel készített oszci jelét... még mindig olcsóbb, mintha összehoznál e célból egy szintit.
(#) burgdavid válasza ferci hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Annyit nem ér az egész De ott a pont a rajzért, majd nekiállok valamikor
(#) patekw válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 26, 2007 /
 
Kedves burgdavid,
kár,hogy nemtudjuk pontosan a rádiód tipusát, de érdemes lenne megfogadni ferci (#156706)tanácsát és a készüléket visszadobni a kukába. De: próbálj ráakasztani egy V-antennát. Ennek kimondottan jók az iránykarakterisztikái.
(#) Atis57 válasza burgdavid hozzászólására (») Dec 31, 2007 /
 
Szia!
még 1 : a csöves rádiók KF jei csapnivalók voltak miskolcon 1-be jött a 3 adó kossuth /petőfi / bartók
persze valaha......a gyógyir: kikeresni a legvacakbb vételi helyett/ jó árnyékolás / s ott 1 szalagdipól extrém módön
hajtogatva még éppen szóljon zaj nélkül...
(#) tranyoval hozzászólása Dec 6, 2012 /
 
Sziasztok!
talaltam a neten ezt a szurot, es semmi mas sincs rola, mint hogy 88-108Mhz kozott hasznalhato. Ha jol ertelmezem, L2 es C1 csinal egy rezgokort, es L3 C3 egy masikat.
Mire valo a C2?
Ferenc
(#) kadarist válasza tranyoval hozzászólására (») Dec 6, 2012 / 1
 
A C2 a behangoláshoz kell. Rajzok és leírás.
(#) pucuka válasza tranyoval hozzászólására (») Dec 6, 2012 / 1
 
Ez a kapcsolás azért nem ilyen egyszerű. Amik tekercsnek látszanak, azok egy elosztott paraméteres rezonátorok strip line technikával kivitelezve. Két soros, két párhuzamos rezonátor kombináció, ahol a kombinációk közötti csatolási tényezőt lehet állítani a C2 trimmerkondival. A csatolási tényező állításával a kívánt sávszélességet lehet beállítani
Normál esetben ilyen szűrőre nincs szükség, a sáv egyik oldalán sincs nagyteljesítményű adó. Ilyen szűrőkre akkor van szükség, ha a közvetlen közelben nagyteljesítményű adó működik, pl. átjátszó adó, vagy olyan telephelyen kell a vevőnek működni (monitor vevő) ahol több adóberendezés is van.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
(#) kadarist válasza pucuka hozzászólására (») Dec 6, 2012 / 1
 
Ezek sima tekercsek, a linkben meg is vannak adva a menetszámok. Még annyit, hogy ez inkább adószűrőnek jó.
(#) pucuka válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2012 / 1
 
A cikket elolvasva, valóban adószűrő. Valószínűleg, hogy a mellékhullámú termékek ne lógjanak 108 MHz fölé. Bár nem is tudom hogyan, mert ahhoz elég gyengécske. A rezgőköröknek (C1, C3) áteresztó kondikat használ, minél kisebb kapacitásút (?), akkor ebből milyen rezgőkör lesz, bár írja, hogy a hangoláshoz spektrum analizátor kell (? valószínűleg tracking generátoros).
Nem is értem az ilyen cikkeket. Aki rendelkezik ilyen műszerezettséggel, annak nem kell az ilyen tanács, aki pedig nem rendelkezik, és akinek szüksége van a tanácsra, az meg műszer hiányában úgysem tudja megépíteni.
(#) tranyoval válasza pucuka hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Koszonom az infot.
Mar tobbfele savszurot is csinaltam, ez meg ismeretlen (volt) elottem.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem