Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK tervezési kérdések
gondolom sokan vannak ugy hogy NYÁK-ot kéne tervezni de nem tudja hogyan induljon el. valószinü hogy nem csak én vagyok abban a sz...r helyzetben hogynincs megfelelő progija a tervezéshez ezért valami trükköt kell kitalálni csak hogyhapapiron tervezi akkor az a baj hogy azt össze-vissza kell variálni mertnem biztos hogy a tetején is jó a huzalozás de ezt az aljára át kéne vinni és itt a baj
ha van valakinek ötlete arra hogy hogyan lehet a legkönyebben papirra tervezni az írja meg
Szia!
Én szoktam mezei 5mm-es kockás füzetlapon tervezni,majd arról átpontozni a lemezre-alkatrészoldal felől. Fúrás után a túloldalon már automatikusan tükröződik. A kényelmesebb a pauszra nyomott milliméterpapír;talán még kapható...
Miért nem töltesz le valamilyen progit? (pl Eagle ..stb)
igazából elégsok progit leszedtem mér de egyik sem tetszett meg igazából ami meg tényleg tetszik az nem letölthető (TINA) azon minden tetszik megcsinálod a kapcsolási rajzot aztán a PCB kiegészítő megcsinálja a NYÁk tervet és meg lehet nézni 3D-ben is
A legjobb ha hasonlóan, mint a ha6pc javasolta a miliméter és a kockás lapnak az sajátossága , hogy az IC
lábakat ( 8lábunál még nem számít) kicsit csúsztatni kell. Továbbá képzeld el mit hova lenne célszerű és kötözd össze ceruzával, aztán radirozgass ha nem fér ki vagy sok a kereszteződés. Pl ha sok kacifántos vonal kéne, célszerű forrpontokat tenni átkötéseknek. Ha kész van akár ablaküvegen is, át kell kopírozni a másik felére. Gyakorlással elég hamar bele lehet jönni. Érdemes az alkatrészek méretével tisztában lenni. Rengeteg "panelt" csináltam így már. De ha macerás, van próbanyák is, ( előre furt, pöttyözött, mart) igaz nem olcsó. Vagy szétbotott áramkörök lapját is lehet használni, átvágásokkal és átkötésekkel. Helyettünk senki sem fogja megcsinálni,még a lejobb program sem !
Én is alkottam még régen így nyákot, de gyorsan letettem róla. Tudnod kell, ha ilyenbe vágsz, hogy az elektronikai alkatrészek nem metrikusak. Lehetett régen kapni hasonlót mint a miliméter papír, csak hüvelyk rendszerűt. Azon érdemes rajzolni, mert minden kerek lesz, minden láb pont vonalon fog kezdődni. Pl. DIP tokozás 0,1 inch (hüvelyk), míg miliméterben 2,54mm
PC-n tervezéssel ellentétben, a papíron tervezésnél nem előbb pozicionálsz és utánna routolsz, hanem fordítva. Beteszel egy soklábú alkatrészt, és köré pakolod a drótozásnak megfelelően az alkatrészeket.
köszi a tippeket ezt a meg oldást egy darabig én is csináltam az egyszerű áramköröknél ahol max 3 lába van egy alkatrésznek de ahol több ott már bajba vaygok és nem vagyok profi NYÁK készítő (mert sajna még csak rajzolgatok de már készül a fotózó )
Igzán egy ötletem van. Mi annak ideján rajzgéppel terveztük a nyákokat A3 vagy A2-es méretben felnagyitott raszterrel. Egy kissebb nyákot nagyon jól meg lehettervezni ha egy rasztert nem 2.54mm-nek veszel hanem annak egész /inch/számú többszörösét.
Igy egy 100x60mm-es nyák beteritette az asztalt, nagyon könnyü volt eligazodni rajta.Akkor persze PC még Amerikában sem létezett. Na de amióta tehetem azóta én is inkább gépen tervezem, mostanában Sprint Layaut- 5-el.Nem láttam rajzasztalt egy ideje.
Szia, én is 5x5-ös kockás papírra rajzolom meg. Ha a kapcsolási rajzban van IC(-k) akkor azt rajzolom le elsőként, a lábaitól rajzolom tovább a többi alkatrészig. Ugyan ez a helyzet a tranzisztorok, FET-ek, stab IC-knél is. Főleg akkor ha ezekre hűtőborda kell, ezért nem igazán célszerű középre tervezni, kint legyen valahol a szélén.
Az ic-kel az a gond amit TOPi is említett a metrikus és inch
rendszer, tehát a metrikus csak néhány lábig megy el. Van inch-s vonalzó. De ha ezt a topikot meg tudtad nyítani, szerintem boldogulsz a sprint layaut tal is. Elég kezes, utána tetszőlegesen használhatod a rajzodat saját nyák gyártásra, .....stb
Végképp nem értem,mit incheztek itt.
Vegyél csak elő egy 40lábú DIP-tokot,tedd már rá milliméterpapírra/ kockásfüzet-lapra! Utána collozzál!
Üdv.
Anno én úgy csináltam hogy négyzetrácsos (mer ugye a kocka az térbeli dolog, nehéz kockás füzetet elképzelni ) lapon az 1ik négyzet sarkába 1 vonalra elhelyezem az ic lábait, majd veszem az ic-t és átbököm a papíron a lábait :O Így nem fognak összevisza kerülni a lukak a terven. Innetől meg mehet az "autorute". Fontos hogy nem testes csíkokat hanem csak vonalakat húzok, kb akkora távolsággal amekkorát tudunk majd a nyákra rajzolni filccel, szóval nem szaladgálni a ic-lábai között!! Az is nagy segítség lehet ha kialakítunk 2 1más mellet futó szálat ami szépen át kacskaringózik a terven és elnevezzük +nak meg - nak. Ezzel párhuzamosan mellé rajzoljuk az alkatrészeket 1 másik rajzon. hogy tudjuk mégis mi micsoda. Ha végeztünk akkor a lukaknak a helyét sima mezei tűfilcel bepontozom, úgy hogy 1 kicsit átázzon a papíron, hogy a másik oldalon is lehessen látni. Rápakolászom a méretrevágott nyákot a papírrahogy a réz fele nézzen a rajzfelé. Majd 1 hegyes eszközzel (pontozó, körző, húsklonfoló) a lapnak a másik oldalán elkezdem pontozgatni a filctoll által át áztatott helyeket, a leendő lukakat. A nyákon keletkezett pontocskákat (vágó fényben lehet jól látni) alkoholos filcel +jelölöm, és kifúrogatom az alkatrészeknek megfelelő méretű lukakat. Szappannal lemosom a nyákot hogy zsír és pörkölt mentes legyen, majd elkezdem berajzolni a szálakat, persze tükrözve és alkoholos filccel. Akinek jó vizuális érzéke van az csinálhatja direktbe akinek nem az a négyzetrácsos füzetbe tükrözze le és onnan másolja. Alkoholos filcet szilokonnal lehet kiradírozni, amit az ien melegítős ragasztópisztolyba paszírozunk. 2darab filctoll jól jöhet, 1 nagyon vékony és 1 normális méretűvel már lehet boldogulni. Innentől meg már csak a marás van hátra. Remélem segítettem ui szörnyen olvashatatlanul tagoltam sory
Én régebben ez alapján készítettem:
1, Áramkör átrajzolása huzalozás szerintire (pl.: IC-t nem kapunként rajzoltam le, hanem mint a valódi tok). 2, Agyadban átforgatod az áramkört, hol tudsz esetleg helyet megtakarítani - ha szükséges megint lerajzolod. 3, Egy hungarocelt előveszel és ráraksz egy pausz papírt. 4, az alkatrészeket ráhelyezed a tetejére és próbálod elhelyezni a legkisebb területre őket. 4, Az alkatrészeket a pauszon keresztül a hungarocelbe szurkálod (IC esetében a lábaknál lehet, hogy kell segíteni tűvel) ESD és más nagy értékű IC-t ne szurkáld a hungarocelbe helyette a fiókban lévő olcsókat használd. 5, Körberajzolod az egészet (ez adja a szükséges panelméretet). 6, Az alkatrészeket elkezded kihúzgálni és közben grafit ceruzával összekötöd a lyukakat. 7, Szükség esetén egy tűvel átnyomod másik pauszra a lyukakat milliméterpapír közbeiktatásával - ettől lesz minden egyenes. 8, Pontozás és fúrás (a pauszt felragasztod a kívánt és előre levágott panelra majd végigpontozod ha nincs álványos fúród utána a kézi fúrót a satuba fogva nyomkodod hozzá a panelt - fárasztó de néhány száz furatig még OK). 9, A pausz nem grafitos felét felrajzolod a panelre (a holló tus nagyszerűen működött vasIII kloridnál). 10, Maratás, takarítás. 11, Forrasztás.
Szia !
Idézet: „igazából elégsok progit leszedtem mér de egyik sem tetszett meg igazából” Az a program ami nem tetszik igazából, még mindig jobban használható mint a papír + ceruza és a radir. Nem beszélve arról, hogy a programban készitett rajzot csak ki kell nyomtatni, míg a kézzel rajzoltat újra meg kell rajzolni a nyákra. Végeredményről és a ráfordított időről nem is beszélve. Persze lehet manapság is kézzel rajzolni, hiszen 20 évvel ezelött is igy készültek a rajzok, az eszközök ma is rendelkezésre állnak. Üdv!
Én a Sprint Layout -nál egyszerűbb NYÁK tervezővel még nem találkozam. Aki kézzel tud rajzolni, ezt is tudja kezelni. Egyszerűbb kapcsolásokhoz tökéletes! :yes:
Csak neked, Zenner...
Én spec painttel ( mspaint.exe ) rajzolok mindent és ott teljes a szabadság... arra viszem a vonalakat, amerre én akarom, lehet ott is forgatni, tükrözni és pixel-szinten tervezni. Nem kell radírozni papíron és lementhető... Pl. 4,8 pixel 1mm ( IC-lábtáv 12 pixel ), a nyomtatási arányt egyszer kell belőni és kész. Még egy dolog.. 1 oldalon ( és fájlban ) ott lehet előtted a kapcsrajz is, ha nem túl nagy... még csak félre sem kell pislognod. Ha valaki cikizne, használtam tervezőt is, de ennél maradtam...
egész jó cötleteket olvastam majd egy párat kipróbálok
most le szedtem a Sprint Layout 5 demót meg a Diptrace-t ezek elég jók! a paintes megoldás isjó majd azt is kipróbálom
Szia !
Keress rá a Sprint-Layout 4.0 magyar változatra. Üdv!
Sziasztok
Nekem eddig csak egyszerübb nyákokat kellett terveznem mert a legtöbbször kész rajzokat használtam , most viszont egy bonyolultabb nyákot szeretnék készíteni és ezért kérem a segítségeteket. Azt szeretném kérni hogy írjátok le a tervezésnél fontos szabályokat pl: a nagy áramú vezetékek vastagabbak legyenek , nagyfrekvenciás vezetékek rövidek legyenek hogy ne keltsenek zavarokat , milyen közel lehetnek egymáshoz a vezetősávok , hogy érdemes elkezdeni a tervezést ? Lehetőleg minden fontos dolgot írjatok le amire érdemes figyelni egy nyák elkészítésénél. Előre is köszönöm a segítséget ( Elnézést a moderátoroktól ha nem ez a legjobb topik ahova írhattam volna )
PCB
Ez az 1 a lényeg. A PCB-ben meg lehet csinálni a kapcsolási rajzot. aki akarja saját maga is megcsinálhatja a huzalozást de ha nincs kedve vagy nem tul profi akkor van automata is a PCB megoldja a problémát... Mikor kész azt a NYÁK tervet lemásolod a nyák-ra egy alkoholos filcel. Ennyi. Nem kell ebből akkora ügyet kihozni. Aki meg profi megoldást akar az a fototechnikás módszerrel csinálja.. Sokkal költségesebb de profi. Saját magam is alkoholos filcel dolgozom.
Én anno ugy csináltam,hogy papiron megrajzoltam(5x5mm-es négyzetrácsos) majd pedig a rajzolandó nyákot kifurtam. Ehhez gyártottam különbözö sablonokat 1mm-es plexiböl. A kifurt nyákot pedig szabadkézzel rajzoltam meg( némelyik kevésbé bonyolult vetekedett a gyárival) Ezután értékeltem csak igazán az Eagle-t ,a lézernyomtatót és a vasalót...
Hello all!
szerintetek van olyan program amely kapcsolási rajzról nyomtatott áramkörbe tudna szerkeszteni és nekem nem kell semmit csinálni csak betenni a képet!
Ha te semmit nem akarsz csinálni, akkor egyetlen lehetőséged maradt: rávenni valaki mást.
De ez azért elég nagy lustaságra vall, már bocsánat...
Azért azt tegyük hozzá (bár nem tudom, hogyan gondoltad ezt a másolást), ha valaki ilyenre adja a fejét, a papírt érdemes a NYÁK-hoz rögzíteni (Cellux is jó), majd pontozóval átütni. Én 3-as vagy 4-es menetfúrót szoktam használni pontozóként, mert az kellően hegyes, ilyen kis ütéstől semmi baja nem lesz, legfeljebb idővel a felső vége tompul el a kalapálás miatt.
Utána már csak a pontokat kell rajzolással összekötni. Fúrni lehet rajzolás előtt is, vagy maratás után is, de általában jobb utána, mert a lyukat belülről is támadhatja a maratószer. Régen kockás papíron rakosgattam az alkatrészeket, majd hegyes ceruzával jelöltem be a leendő furatokat. IC-hez volt egy sablon, egy IC-foglalat tetejéről leszerelt kis műanyag rács, azt tűvel átszúrtam a papírra. Alkatrészoldal felől terveztem, majd a pontokat tűvel átlyukasztottam, így váltak láthatóvá a másik oldalon, hiszen a pontozóval alulról kellett ráütni a panelra, a tükörképet. Utána indigó segítségével átrajzoltam, hogy a másik oldalon lássam a rajzolat tükörképét is, ez csak rajzolási segédletnek kellett. Manapság persze számítógéppel nem probléma a tükrözés sem, a tervezést pedig kifejezetten megkönnyíti, tehát ezt csak az érdekesség kedvéért említem. Azt is látom, hogy régi téma, de hátha valakit érdekel a későbbiekben.
Képről szerintem egyik program sem dolgozik, előbb be kell vinni a kapcsolási rajzot kézzel, vagy jobb esetben valamilyen tervező-formátumban, amit a program ismer.
Sziasztok! elvi kapcsolásból , hogyan kell nyákot tervezni, mik a lépések , valaki tud ebben segiteni?
Köszi! Laci
Szép Napot,
Legyen szives Valaki csatolni egy nyomtatható lapot 1/10 inch halvány raszterrel A4 formátumban. Reggel óta görcsölök, de ez nem az én napom. Köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |