Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Gázlézer, házilag
Témaindító: Kartalljani, idő: Feb 24, 2007
Témakörök:
Na erről van szó, akkor végül is jól értettem (remélem
![]() ![]() Jó. Ezzel nincs bajom, gondolom ez a folyamat nem olyan gyors hogy ne tudjam még 10 másodpercre se bekapcsolni. Ha jól megoldom a cső és az elektródok hűtését, akár még fél percig is mehet egyhuzamban? ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
Nem olyan forró az a kása
![]()
Persze, mindenképpen valami hatékony hűtést találnék ki hozzá, hűtve a csövet meg az elektródokat is valahogyan...az elektród hűtés lesz körülményes kicsit. Ne is legyen életveszélyes, de azért hűthető is legyen. Eredetileg úgy gondoltam hogy a cső végére műanyagból csináltatok esztergályossal kupakokat, abba rakom az elektródokat, azon keresztül oldom meg a hűtést, gázt, meg persze a tükröket. Ezekbe a kupakokba méretre pontosan esztergált hornyokba ragasztom bele a csöveket (kisülés meg hűtőköpeny). Ezen még gondolkodok. Vagy az üvegcsőbe rakjam az elektródokat?
Bár ha csőbe rakom és az ha átforrósodik, aztán hideg víz éri elrepedhet. Lehet hogy mégis a kupakba rakom. Vékony rézlemez jó lesz? Vagy kicsit vastagabb falú csődarab? (1-2 milis)
Ha a hütököppeny túlér az elektródákon akkor az is megfelel. A tükröket nem kell hűtened, nem lesz ott akkora teljesítmény. Úgy csináld meg ahogyan az első linkedben mutatott megoldásban látni. A külső köppeny a hűtés. Ugyanolyat csinálhatsz műanyagcsőből is. Az elektródát mindenképpen a kisülési csőbe tedd. Belülre. Ahogy a mellékelt rajzon látni. Az utolsó képen látni a hűtőcsövet.
Így nézki a valóságban. Belül a kisülésicső, körülötte a hűtő.
Tisztul a kép, van elképzelés, lerajzolom
![]()
Első elképzelés papíron, nem röhög!
![]() Kérdések, észrevételek? ![]()
Jó szaki a sajtcédulára skiccelt rajzot is érti, és oda-vissza. Nem tervrajz csak elképzelés vázlat. Víz és gáztömörnek látszik. A szimmering is jó, bár nemtudom, hogy mennyire lesz hajlandó elviselni a vákumot. Igyekezni fog be a külső levegő. Ha a gumi úgy van kiképezve mint a hidraulikus hengereknél a dugattyún lévő akkor nem lehet hiba. Azoknál úgy van kialakítva, hogy ha nyomás éri ( V ) felülről akkor a nyomás szétakarja nyitni a szárakat, de azok éppen emiatt feszülnek neki a falnak. Így még jobb zárás jön létre. Hasonló kialakítású kell. Merész a megoldás, de tetszik.
![]() A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
Nem szilikon, rögtön ragasztanék epoxy-val. A szilikon jó egy darabig, de idővel hajlamos elválni a felülettől. A kupakot úgy csináltatnám az esztergályossal hogy a hűtőköpenyt külön rá tudjam húzni, hogy előtte a kisüléscső illesztésénél szépen eldolgozhassam a ragasztót. Így nem egyszerre lesz beragasztva a két cső. Szimmering természetesen olyan ahogy te is írtad, a felfekvő felületet szép simára munkáltatva. Remélem beválik, végül is a kétlépcsős szivattyúmban is ilyen van, az meg bírja a 6-7 bárt.
![]() ![]() ![]() A tükrökre meg a beállításukra is van elképzelés, azt majd akkor ha látom hogy működhet. ![]() Mondjuk olyan 80 centis tükörtávolságnál mennyire kell homorítania a tükörnek?
Nemtudom igy fejből utána kell néznem, hogy mennyi a fókusztávolság.
A tipikus érték 3, 5, 7, 10 Méter. Itt egy mankó
![]()
Azta...
![]() ![]() ![]() Akkor ha jól kalkulálok, egy 3 centis tükör íve kisebb mint egy milliméter. Ha változtatom az értékeket, YES STABLE meg NO UNSTABLE feliratok váltják egymást. Még most a rezonátor hosszát meg a fókusz távolságot próbálgatom (azt hiszem ![]() Jó kis táblázat egyébként! Köszi!
Nem egészen 19 inch, pontosan 31,4 " 800/25,4 Igen a fókusz 5 méterre van. Több változós a sugárátmérő, a sugár tipus stb. Szerintem egyszerűbb most ha egy kész méret után mész. Az már biztos. Egy ilyen méret pl. a 647 mm a tükör sugara 10 méter. Később kivesézhetjük a táblázatot. Van néhány képlet is majd küldöm.
Hm. Igazából ez a merevlemezes tükör megoldás mozgatta meg a fantáziámat, úgy képzeltem el hogy az esztergályossal egy olyan homorú "foglalatot" csináltatok amilyen a tükör kell hogy legyen, aztán egy ugyanilyen domború szerszámmal a beragasztózott hdd tükröt belepréselem a homorú foglalatba. Az így a ragasztó megszáradása után -talán- jó is lehet... ha nem reped meg és nem hullámosodik be a hdd darabka. De talán kibír egy 1 milliméteres préselést sérülés nélkül szerintem. Szétszedek egyet, megdögönyözöm hogy lássam mit bír. Szerinted?
Meglepő, de nagyon kemény. Szerintem a gőzölt réteg sérülni fog. Nemtudom, próbáld ki, igy kezdődött a világ felfedezése is
![]()
Á... ennyire nem bonyolítunk.
![]() ![]() ![]() ![]()
Hogy legyen min gondolkodni nem csak homorú tükrökkel csinálnak lézercsövet. A domború tükrösnél már hidraulikus nyomás állitja elő a domborulatot. Ez kezd elterjedni. Az előzőnél macerásabb, mert ugye a másik oldalon is vákum van 8 tor. Attól kisebb nyomással kell görbíteni a tükröt. Érdemes még a munka lencsével is foglalkozni ami fókuszálja a sugarat a munkadarabra. Erősití a hatást. Koncentráltabb lesz. A lebegő tükrök is megérdemelnek pár szót.
Na majd a következő ilyen lesz. Majd rajzolok vele egy cicát a Holdra.
![]() A másik nagy kérdés az ablakocska az elejére amin kilép a sugár. Na az miből legyen?
A lehetséges tipusok.
85 % -ban visszaverő tükör. Vanank ilyen tükrök a CD olvasók, és írok lézerfejében. Csak a méret nem nagy. Azon gondolkodom miben láttam nagyobbat. Hamár a tükröket csinálgatod, szerintem érdemes a 3. tipusút is. A hemispherical -t. egy homorú és egy siktükör aminek a fókusza a cső hossza ahogyan az elsőnél írtam.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
Ebben a leírásban mire szolgál az a lukas rézdarab akkor? Már azt hittem értem
![]() ![]() ![]()
Nem találom. hol van? Szerintem arra gondolsz amikor a tükröt állítja be a hátsó tükröt. Előről belövi a beállító sugarat és ha egytengelyű akkor ott is jön vissza.
De volt az a ruszki leírás is amiben CD lemezt használtak erre? Ebben azt hiszem... de itt is lyukas tükör van.
![]() ![]()
Értem, illetve nem. Mert ezzel behatárolja a kilépő sugárátmérőt. A beállítást viszont megkönnyiti. Én mindenestre nem tennék oda egy ilyen szűkitőt. Ha egytengelyben van akkor a sugár úgyis az optikai tengelyen fog kilépni minek korlátozni az átmérőt? Minnél nagyobb a sugár átmérője annál hatásosabb.
Azt a lyukat lezárja egy vékony átlátszó műanyaglappal. igy oldja mega féligáteresztő tükröt. A cd lemez a tükör - ugyanez a réztömbnél az a tükör a 85 % a lyuk meg a maradék 15 % féligáteresztő rész. Persze lezárva egy átlátszó valamivel, hogy a sugár kitudjon jönni. Ha nincs lezárva később nemtud vákumot csinálni.
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
Akkor jó. Én is erre gondoltam. Már azt hittem kezdhetem elölről az értetlenkedést.
![]() Tehát két homorú HDD tükör (ha sikerül) egymással szemben, meg egy darab CD lemez kilépőnek a lyukas után, ez így működhet? Az jutott eszembe ha mondjuk a CD-ről lemaratnám a fényvisszaverő réteget, jó lenne kilépő ablaknak nem? Végül is ez lenne a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás. Gondolom a CD elviseli a sugarat mivel az átmegy rajta nem olvasztja el (legalábbis rögtön nem). Vagy ha a CD nem jó min megy még át a sugár?
Egy videó a lyukas réztükrös megoldás gazdájától.
Szerintem az is megfelel Nem tudom mi jó még lezárásnak. Mikroszkóp tárgylemez? Az is jó. Vagy az a kis vékony üveglap amit a tárgylemezre raknak a viszgáűlandó anyagra . Elviekben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |