Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PLC kérdések
Témaindító: Thomas10100, idő: Nov 12, 2005
Sziasztok.
Igaz, nem tartozik szorosan plc-hez de hátha innét valaki tud segíteni benne: sunx szenzor (elvégre ilyen szenzorokkal a plc-sek foglalkoznak leginkább)
Helló 06smici!
Mi a szenzor típusa? Írtad hogy FX-7, De ha jól látom van 75, 75G, 77, 77G, 7P, 7PJ, 7GP, 7GPJ, Hogyan kötötted be? Ezeket máshogy kell bekötni, van amelyik NPN kimenetű, van amelyik PNP kimenetű, van amelyiknek van bemenete uis, van amelyiknek nincs. Nem tartottad fontosnak leírni a pontos típust? Alapvetően nyitott kollektoros kimenete van. Hogyan kötötted be? A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
Sajnos pontos típust nem tudok csak a szenzor van meg semmi doboza vagy papírja. A kimenetén semmi változás nem történik, folyamatosan 0V van rajta. Bekötni meg a szokásos barna +, kék -, fekete kimenet, a narancssárgát meg nem kötöttem be, azt is valami kimenetnek írja. És ugye ezzel a 75, 75g, 77 és 77g ki is zárható azon van +két kivezetés még ezeken kívül.
Még próbálkozok vele hátha tényleg csak elkötöttem valamit.
Helló 06smici!
Figyelembe vetted, hogy nyitott kollektoros tranzisztoros kimenete van (írtam)? Ha NPN típusú, akkor nem fogsz mérni rajta semmi kijövő jelet, mert a GND-t kapcsolja. Egy valamekkora terhelést kellene rákapcsolni a feketére vagy a +-hoz vagy a GND-hez képest.
Igen köszönöm, már én is rájöttem hogy rettenetesen nagy hülyeséget csináltam. Minden oké, működik szépen. Igazából terhelést se fontos bekötni, csak a műszer nulláját a +24re kell kötni és ehhez képest már tudom mérni a kimenetet.
Azt esetleg nem tudod hogy a narancssárga (self-diagnosis output) mire való?
Hali 06smici!
Benne van a leírásban mire való 40ms impulzusokat ad, amikor az érzékelő kimenet úgy vált át egyik állapotból a másikba, hogy az érzékelt fény nem érte el a stabil sötét illetve világos intenzitástartományt:
Sziasztok,
Siemens Logo!-hoz nem tudtok véletlen magyar nyelvű használati útmutatót. Elvileg valami spéci Soft Comfort program kell neki, de még nem tudtam feltelepíteni, úgy néz ki nem szereti a Win8-at. Ebben kellene megvalósítanom egy projectet de eddig még csak Simatic Step7-ben dolgoztam, azt is csak suliban :/
Itt már nézted?
András
Siemens oldalát néztem, köszi
Szevasz johny999!
Idézet: „Siemens oldalát néztem, köszi” És ott nincs ugye? Lássuk csak: LOGO V5 kézikönyv (magyar) LOGO alkalmazások (magyar) LOGO katalógus (magyar) LOGO általános ismertető (magyar)
Bocs hogy meg mertem valamit kérdezni, mert talán nem Mo-ról vagyok és nem alapból a magyar oldalra irányít át, amit találtam az angol nyelvű útmutató volt.
Szevasz johny999!
Beírod a böngésződ URL mezőjébe, hogy siemens.hu Gondolom akkor nem irányít át, de ezt nem tudom. Ott a bal oldalon a Portfóliónk szöveg alatt megnyomod az Ipar linket. A következő oldalon jobb oldaon a "további információ" szöveg alatt kinyitod a "Letöltések (magyarul)" szekciót és abban rákattintasz az "Automatizálási rendszerek" linkre. Innen már odatalálsz! A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Hello,
nem én az angol oldalra mentem fel, ott megkerestem a Logo!-t erre kidobott valami Logo!Club-ot (ez volt angol, szlovákul, gondoltam akkor van magyar is), hogy ide regisztráljak be mert itt találom a Software-t, hozzá a használati útmutatót, példaprogramokat, de itt nem volt semmi magyarul. Rendben most már tudom hol keressem. Kösz.. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
Hello mindenkinek.
Segítségre volna szükségem. Van nékem egy Murr modulom és hozzá pár érzékelőm. (Lézeres távolság és induktív közelítés érzékelőm.) Minden 24 voltos. Hogyan tudnám ezt a modult a pc-vel vezérelni? Lehet h sok hülyeséget kérdeztem de lehet vele valamit kezdeni? Kábelt gyártottam hozzá a gyári csatikkal. A moduil pontos tipusa: murr D-7157 A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Helló spongebubus!
Elvileg igen, de nem lesz könnyű dolgod.
Ha ez a Murr modul pl Profinetes, akkor felteszed a PC-re a Simatic Managert, ahol be tudod konfigurálni és fogadhatod a jeleit.
Vagy felteszel egy ehhez hasonló szoftvert: Bővebben: Link
Üdv!
Azért azt meg kell jegyezni (ismét) hogy ezek az eszközök nem otthonra való cuccok. Egy WinAC egyrészt annyiba kerül, hogy inkább egy évig kapcsolgatja a kerti locsolót kézzel, mint venne egy olyat. Ha az árától el is tekintünk, akkor is elég nagy érvágás egy otthonai használatra berendezett "windóz" számára a valós idejű rendszer. A kérdésből meg sem tudtuk, hogy mit is ért spongebubus PC-ről való vezérlésen. Programot akar írni ami kezeli a profinetes eszközt, vagy találni akar egyet, és egérkattintgatással ki/be kapcsolni a kimeneteit, vagy mit is szeretne pontosan. Talán ő sem tudja (?)
Hali!
Teljesen igazad van. ezeket a cuccokat "találtam". És tényleg nem tudom mire lehetne használni de kezd érdekelni a plc, de egyenlöre annyit tudok róla, hogy semmit. Töröm a fejem és gondolkodom. Talán a lézeres távérzékelőt be tudom illeszteni az ithoni Dsc mellé. A többi még kérdéses. A modulokat lehet felteszem a vaterára 1 forintért. De ha van valami ötletetek akkor azt szívesen veszem. De ha valakinek kell ilyen murr modul akkor egy van fölösbe.
Helló spongebubus!
Idézet: „És tényleg nem tudom mire lehetne használni de kezd érdekelni a plc, de egyenlöre annyit tudok róla, hogy semmit.” Talán találsz érdekes/hasznos infót itt.
Sziasztok,
BUÉK mindenkinek! Szeretném kérdezni, hogy tud-e valaki megoldást arra, hogyan lehet egy rack-en belül használni Siemens-es illetve egyéb márkájú modulokat. (S7-300 rendszerben) Az én konkrét esetemben Siemens Profibus DP modul (IM-153-1) Helmholz I/O-kkal. Egy PAS 300-as modult kell leváltanom a Siemensel de a hw config problémázik a következő hibaüzenettel: "Not the same System family" Köszönöm előre is! üdv, Máté
Szia pmatthew!
Idézet: „Szeretném kérdezni, hogy tud-e valaki megoldást arra, hogyan lehet egy rack-en belül használni Siemens-es illetve egyéb márkájú modulokat. (S7-300 rendszerben)” DEA-300? 2 módja van ennek. 1. A modulokat közvetlenül a CPU-ra dugod rá (CPU rack) 2. HELMHOLZ PAS 153 PROFIBUS interface modult használsz és nem SIEMENS IM153-1 modult A Helmholz modul nem kompatibilis a Siemens ET200M-mel! Nem lehet használni vele! Ezért a HW confignak igaza van: "Not the same System family" A Helmholz DEA-300 modul leírásában említik ezt: "The DEA 300 module is exclusively for use with an S7-300 programmable controller from Siemens or with a PAS 153 PROFIBUS Slave Interface from Systeme Helmholz GmbH." (DEA 300 module kizárólag Siemens S7-300 CPU-val és Helmholz PAS 153 PROFIBUS Slave Interface-el használható) A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
Sziasztok,
nem tudom Siemens Logo! programozás mennyire tartozik ebbe a témába, remélem jó helyen lesz itt. Adott a mellékelt bekötési rajz. Ehhez kell egy programot írnom, amihez a segítségeteket kérném. Nagyjából már megcsináltam de elakadtam benne. Mellékeltem azt is. A bekötés egy "festő" gép bekötése. Ez lényegeben egy nagy box, amibe 5db autó ütköző fér bele. Felül van a ventilátor ami lefele fújja, alul egy elszívóventilátor, ami összegyűjti majd elvezeti a levegőt. Ha behelyezünk a tartóba egy ütközőt akkor az érzékelő jelet kap, amivel bekapcsol egy UV lámpát és egy vákuumszívókát ami a helyén tartja. A programnak úgy kell működnie, hogy ha valamelyik érzékelő jelet ad a Logo!nak, akkor bekapcsolja a Ventilátort és az Elszívó ventilátort, ezen kívül bekapcsolja a hozzá tartozó UV lámpát és a vákuumszívókát és elindít egy timert, ami a beállított idő után lekapcsolja őket. (UV, szívóka, ventilátor, elszívó). Miközben megy az egyik számláló és jelet ad egy másik érzékelő, akkor bekapcsolja a hozzá tartozó lámpát/szívókát és ez is elindít egy timert. Ha közben lejár az első akkor az csak az UV/szívókát kapcsolja ki, a ventilátor/elszívó csak akkor kapcsol ki ha a 2. számláló is lejárt. Ez eddig meg is van. Viszont felmerült egy probléma. Az érzékelő mindaddig adja a jelet amíg rajta van az alkatrész. Ha véletlen kiszakítják a helyéről (nem tudom milyen idióta szórakozna ezzel), akkor megszűnik a jel és resetel a számláló. Ide kellene valami megoldás, hogy ha egyszer elindult a számláló akkor ne tudja resetelni azzal hogy elmozdítja a helyéről az alkatrészt. Remélem érthetően írtam le :/ Ha valaki tudna segíteni... Előre is köszi. üdv, Jani A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Üdv Jani!
A leírásod rendkívül korrekt és jól érthető volt. Köszönet érte, hogy nem kell minden apró infót visszakérdezésekkel egyenként megtudakolni! Megpróbálok vázolni egy lehetséges megoldást. Az UV-k és szívók ki/be kapcsolását RS tárolóval csináld (latching relay). Amikor ez a relé 1 (true) akkor végig legyen bekapcsolva az adott szívó és UV. Az RS tároló SET ágába tedd be az érzékelőt egy AND Edge kapun keresztül. Az egy impulzust fog előállítani neked, amikor az érzékelő érzékel, és ezzel az impulzussal bebillenti (bekapcsolja) az RS tárolót, ami bekapcsolja az szívót / UV-t. Az RS tárolóval indíts egy On Delay (bekapcsolás késleltető) időtagot, ami ha lejár "resetelje" (kapcsolja ki) a az RS tárolót. Ha jön egy akármilyen rövid impulzus a lökhárító érzékelőjéről, az be fogja kapcsolni az RS tárolót, beindul UV és szívó. és elkezd telni az idő is. Ha közben az érzékelőről lemozdul a munkadarab nem történik semmi változás, minden megy tovább, mert az RS tároló már be van kapcsolva és azt csak az idő letelése tudja kikapcsolni. Így adott ideig az UV és szívó mindenképpen üzemel. Ezt annyiszor kell megcsinálnod ahány szívó / UV van. Megjegyzés: Szerintem a ventilátornál nem szükséges az RS tároló. A ventilátorokat egyszerű vagy kapcsolással indítanám. Amikor bármelyik UV be van kapcsolva, akkor üzemeljen.
Köszi szépen, ez jóval egyszerűbb és elegánsabb megoldás mint az enyém volt.
Van még mit tanulni. A ventilátorokat OR kapun keresztül csatoltam az RS-ek kimeneteire. Az UV lámpákra nem tehetem mert azokat fel lehet kapcsolni külön kapcsolóval is, ezt kifelejtettem a leírásból. Még annyit hogy ha behelyezésnél azt szeretném, hogy csak akkor induljon el, ha letelt egy bizonyos idő, pld. 15 másodperc, hogy legyen a munkásnak ideje rendesen elhelyezni a lökhárítót akkor elég egy On Delay-t betenni az érzékelő és az RS közé? Viszont ha pont akkor mozdul ki az alkatrész, amikor már kevesebb idő van hátra mint amennyi késleltetést beállítottam akkor újraindul az egész. Ezt ki lehet valahogy küszöbölni? A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Üdv Jani!
Idézet: „Viszont ha pont akkor mozdul ki az alkatrész, amikor már kevesebb idő van hátra mint amennyi késleltetést beállítottam akkor újraindul az egész. Ezt ki lehet valahogy küszöbölni?” Igen, bizony ezt nagyon jól látod! Ha úgy csinálod, hogy egy kikapcsolás késleltető timert indítasz a szívóka kimenettel, és a timer kimenetével (negálva) tiltod az SR SET-be kerülését, akkor ezt elvileg elkerülöd. Sajnos ehhez egy újabb kapu is kell, mert ha az AND Edge üres bemenetét használod fel a tiltásra és a munkadarab a helyén van az idő végén, akkor magától újrakezdi. Tehát bonyolódik az egyszerűség
Jah igen az M1 "merker" azért került bele, mert közvetlenül nem engedi visszadrótozni. De merkereket csak OBA7-től ismer, nem tudom a tied milyen. Ha nem ismeri, akkor ott másmilyen huszárvágásra van szükség...
Szóval akkor ha az Off Delay-re azt az értéket állítom be mint amit az On Delay-re, akkor semmiféleképpen nem indulhat újra.
Még így is elfogadható, köszi ezt is. Tegnap rendeltem meg egy 0BA6-ost (6ED1052-1HB00-0BA6), de ha a programban lenyomom az F2-es billentyűt akkor azt írja, hogy: Idézet: „The following LOGO! can be used: 0BA4.Standard 0BA5.Standard 0BA6.Standard 0BA6.ES3 0BA7.Standard” Úgyhogy szerintem nem lesz vele gond. A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Helló johny999!
Idézet: „Szóval akkor ha az Off Delay-re azt az értéket állítom be mint amit az On Delay-re, akkor semmiféleképpen nem indulhat újra.” Az a részlet amit idéztem úgy működik (és te is ezt raktad bele) hogy bármennyire állíthatod bármelyik időtagot. Nem fog újraindulni. Az újrainduláshoz az érzékelő bemenet 0 -> 1 átmenete kell. Akkor volna ilyen újraindítás probléma ha nem tetted volna be a B3, B9 kapukat, hanem azok nélkül visszadrótozod M1, M2-t a B2 és B8 AND Edge kapukra. Szimuláld le! :>
Pedig ha úgy állítom be, hogy a B001/007-es On Delay időtartama (5sec) több mint a B006/012-es Off Delay időtartama (2sec), akkor újraindul. Direkt leszimuláltam
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
Hali johny999!
Jah értem, figyelmetlen voltam. Nem vettem észre, hogy benne hagytad a korábbi változat timereit is. A B001 és B007 timert vedd ki, nincs rá szükség. Így csináld! Minden érzékelőhöz csak két timer kell. Az egyikkel állítod be hogy mennyi ideig tartson a művelet, a másikkal állítod, hogy a vége után mennyi ideig ne tudjon újraindulni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |