Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Úgy ránézésre kristály hangszedője van. Ehhez nem tudsz korrektort készíteni, a hangszedő karakterisztikája olyan, hogy nagyjából kiegyenlíti az előkorrekciót.
Ezt örömmel olvasom. Akkor csak egy banándugú-RCA átalakítót kell gyártanom és mehet a próba. Köszönöm!
Ha még jók a közvetítő tárcsákon a gumiperem, akkor igen.
Meglehetősen primitív szerkezet, egyetlenegy gumigörgő van ami közvetít a lemeztányér és a motor közt. Szerencsére a sebességváltónak van 0 állása is, amit úgy néz ki használtak is az eddigi gazdái.
![]()
Sziasztok!
Keresek Videoton TA5204 TV-hez sorkimenő trafót lehetőleg malomkerékkel együtt. A primer 10 lábú. Sajnos képet nem tudok készíteni mert szétszedtem annak reményébe, hogy újratekerem, de nem nincs hozzá se időm se megfelelő huzal. Ha van valakinek eladó, írjon. előre is köszönöm. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
Üdv !
Megnézem , de szerintem tudok segíteni. Jelentkezni fogok. Öreg Tom
Üdv mindenkinek. Egy rettenet került hozzám felújításra, mellékelem a képeit. Ez egy Orion 450
iskolarádió, bányászrádió, kultúrház-rádió, kinek hogy tetszik. Ebből az Orion több típust hozott forgalomba, ami nagyjából csak a doboz kinézetében különbözik egymástól. A nálam levő, egy "kalapácslakkos" változat lehetett, mert nincs az előlapon lyuk a korlát-fogantyú részére. De az eredeti színét már nem lehet megállapítani, mert valaki flex-el lecsiszolta a festéket, jó mély karcolás nyomokat hagyva. Én is kalapácslakkos felújításban gondolkodom, de egy negyed kiló lakk 1850 ft! Meg azt sem tudom hogyan lehetne szépen feliratozni, meg az emblémát megrajzolni? Mechanikusan is sok a probléma, mert az összes előlapra csatlakozó alkatrész be lehetett rozsdásodva, ezért ripityára törték, mikor szétszerelték. Ez lesz most a hosszú téli esték szórakozása, majd írok róla közben is.
Milyen ismerős potigombok.
![]() Tetszik ez a doboz, már lenne is ötletem a reinkarnációjára. ![]()
Tisztelt Janó bácsi ! Ahogy elnézem ezt a rádiót .... , tavaszig ki fog tartani. Kíváncsian várom a képeket , a felújításról és majd a végeredményről is . Üdv: Béla
A gombok a Magyarországon az 50, 60 de még a 70 -es években is általánosan használt műszergombok. Nevezték "orros" gomboknak is.
Köszönöm, majd próbálok szerezni még pár darabot, mert talán bővítve lesz a szerkezet.
Tavaszig??? festék száradástól függően 4-6 nap. Ha holnap nekiállok, karácsonyra kész lesz.
(vagy nem) Üdv Janó bá. A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
Üdvözlök mindenkit! Az itt látható készüléket a szülinapomra kaptam. Sajnos nem igazi.Tortából van.Remélem sokan felismerik a különleges alakjáról a Standard Super 36-ot.
Tegnap én is tortarádiót kaptam
![]() De elfogyott ![]() Utólag is Boldog Születésnapot! A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
Viszont kívánok sok boldogságot! És persze sok Orion rádiót.
Tortát ugyan nem kaptam, mert szülinapom sincs, de azért kívánok mindkettőtöknek boldog születésnapot.
![]()
Mindkettőtöknek Boldog szülinapot! Nem is mondtad hogy újszülött vagy amikor tegnap ott voltam
![]()
Sok boldog születésnapot kívánok mindkettőtöknek erőben egészségben!
Hát, téged valaki nagyon szeret.
Gondolom meg is érdemled ![]()
Köszönöm szépen.
Én se maradjak le a képpel. ![]()
Üdv mindenkinek. Folytatom az iskolarádió felújítását. Reggel nekiálltam szétszedni a láthatóan rossz részeket, kivettem mind a három trafót. A hál. trafó idegen volt, talán egy későbbi Orionból rakta át valaki, EZ 80-nal nem készítetek még semmit 1951-ben az Orionnál. Szerencsére volt egy bontott Orion trafóm, egy szétrozsdásodott 330-as ból, azt újítottam fel, az lesz majd benne véglegesen. A kitrafó is szakadt volt, szerencsére a tetején, úgy hogy meg lehetett javítani, a mikorfon trafót viszont újra kellett tekerni, mert a vezetéket szétmarta a korrózió. Még tegnap este lefestettem az előlapot a méregdrága kalapácslakkal, nagyon szép lett, csak sajnos nem is hasonlít az eredetire, nagyon szürke, meg csillog a benne levő aluportól. Majd ezen még változtatni kell valahogy, de most összeraktam így, hogy tudjak vele dolgozni. A hangszóró is ki lett tisztítva, meg lefújtam, és a KF-eket is átpolíroztam. Ráment az egész nap, most hagytam abba, ideiglenesen össze van rakva, hogy legalább látható legyen, mit kell majd tovább csinálni rajta.
Janó bácsi!
![]() ![]()
Szia! Meg javítottam az Undine forgó kondiját. Szerencsére csak egy lapocska volt elhajolva. Most már tökéletesen működik a skála teljes hosszában.
Az a hálótrafó nem biztos, hogy nem eredeti, mert pl. az AR301-nek ugyanaz van, és ezt az "iskolarádiót" még ezzel egyidőben is(1956) gyártották.
Torzítás megszűnt? Mert az FM rész tegnap baromira torzított. Varázsszemet tettél bele??
Lehet hogy igazad van, most már nekem is gyanús a dolog. Az biztos, hogy a doboz az első típusokból való, mert a későbbi gyártásban már nikkelezett fogantyú, meg a gombok körül díszkeret volt, itt pedig ennek nincs nyoma, nincs a helyük kifúrva. Csak ahogy írtad, jutott eszembe, hogy akitől elhoztam valami olyasmit motyogott, hogy több is volt neki belőle, valószínű elcserélte a belsejét, mert én már szétszedett állapotban kaptam, darab-darab alapon. De mindegy, én a Kádár könyv szerinti AZ1-es változatot építem vissza, talán ez illik jobban a dobozához. Köszönöm az észrevételt.
Nagyon Szép, Gratulálok, Boldog Szülinapot (utólag is)!
![]()
Sajnos nem szűnt meg a torzítás. Engem is nagyon zavar.Lehet, hogy összefüggésben van a csövek izzásával. Varázsszemet még nem tettem bele , mert még mindíg nincs kondim a kétszerezőhöz. Nem lehet kapni Miskolcon. Van benne egy régi nagyméretű elkó. 4 mF / 80 V . Helyette bele tehetek egy 4,7 mF / 100 V kondit ?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |