Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1879 / 3985
(#) Mikee91 válasza campers hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Szia!

Én úgy csinálnám, hogy először A-B-re néznék egy eredő belső ellenállást, feszültségforrások rövidzárral helyettesítve, és delta-csillag átalakítás. Ez lenne a Thevenin generátor belső ellenállása.

Majd ezután megnézni mennyi az üresjárási feszültség, a szuperpozíciót felhasználva, tehát először egyik feszforrás rövidzár, kiszámolod így a kimenő üresjárási feszültséget, majd pedig a másik feszforrás rövidzár, és erre is kiszámolni. A Thevenin generátor fesz. forrása pedig a két számolt üresjárási feszültség összege.

Ha Rt értékét nem tudjuk, akkor a rajta folyó áramot sem, és fordítva. Nincs megadva még valami adat? pl teljesítményillesztés?
(#) campers válasza Mikee91 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Szia!
köszi az eddigi ötleteket. (az az igazság, hogy most kezdtem a főiskolát- gimiből jöttem, szóval ilyen dolgokról csak nagyon keveset tudok)- több adat nem volt megadva hozzá.
Esetleg egy skiccelt levezetést tudnál mellékelni? De ha nincs időd rá a végeredmény is jó, legfeljebb visszafelé próbálom megoldani.
(#) mate_x válasza campers hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Szerintem is hiányzik ebből még valamilyen adat. Ha nincs megadva, hogy mekkora a terhelő ellenállás akkor bármekkora lehet, olyat teszel oda amilyet akarsz . Ilyen feladatoknál általában teljesítmény illesztést szoktak kérni, nem volt benne ez is a feladatban?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012

Most nézem, az a 100V az feszültségforrás vagy mért feszültség?

Delta csillag átalakítás: Bővebben: Link Legalján vannak a kiszámolt R1,R2,R3 értékek. Jelen esetben mindegyik (10*10)/30

feszültségforrás
(#) Moci.net hozzászólása Dec 18, 2012 /

Hali

Fazor ábráról kérdeznék (tekercs, kondi). Villamosságból nem igazán értem miért is kell a fazor ábra? Azt tudom hogy mi az, h induktív és kapacitív. De mitől változik a fazor ábra? Tehát az induktivítás az mindig ugyanaz, vis a 90 fok az mindig annyi. Vagy van hogy több mint 90 fok? Vagy az Xl és Xc reaktanciák hossza más? És így más lesz a fázis eltolódás? Vagy hülyeségeket mondtam most? Vagy nincs valami program erre ami dinamikusan ábrázolja a frekvenciafüggést, impedenciát, admittanciát? Mert ezeknek a mitől függése ami nem világos.

Előre is köszönöm a tagoknak!

Akkor viszont tényleg mindenképpen szükséges még valamilyen adat.

Mindenesetre első lépésként helyettesítsd rövidzárral a feszforrásokat, és vedd le az Rt ellenállást. A PDF alapján csináld meg a delta-csillag átalakítást. A és B pont között pedig számolj egy eredő ellenállást (soros-párhuzamos..), ez lesz Rb.

Ezután helyettesítsd rövidzárral az eredeti kapcsolásban az egyik feszültségforrást, az Rt ellenállás itt sem kell még. Így számold ki, hogy mekkora az A-B pont között mért feszültség (feszültség osztók). Ez legyen U1.

Ugyan ezt végezd el, csak úgy hogy most a másik feszforrást helyettesíted egy rövidzárral. Így megkapod U2-t.

Végül felrajzolhatod ezt: Bővebben: Link ahol Vth = U1+U2, Rth = Rb a 3Ohm pedig az Rt.
Ha tényleg nincs semmi megadva, akkor Rt = Rb-t választanék, ebből pedig már tudsz áramot számolni.

húú köszi szépen! így már talán menni fog
(#) proli007 válasza bberti261 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Hello!
Lerajzolom. De mivel nem árultad el, mire gondolsz vagy mire van szükséged, nem biztos, hogy értelme is van.
A kapcsolás amit rajzoltál, csak akkor ad +- feszültséget ha a vonatkoztatási pont a féltápfesz. De "és egy pici ideig 0-n is megáll" ezt, nem fogja teljesíteni. A kérdés/kérés, feszültség áram, jelalak, jel-szünet arány és frekvencia nélkül értelmezhetetlen.
üdv! proli007
(#) vtnagy válasza bbalazs_ hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Szia!

Értem, köszönöm a gyors választ! Igyekszem akkor megoldani a helyzetet

Üdv
(#) bernula hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok!

Egy DA átalakitóra lenne szükségem, ami logaritmikus. R-2R ellenállás hálóra gondoltam, de az lineáris felépítésű. Létezik olyan megoldás ami az R-2R-t logaritmikussá teszi? Neten semmi információt nem találtam ezzel kapcsolatban. Nem baj, ha különböző értékűek az ellenállások, de legalább 128-as felbontásúnak kellene lennie. Mindenképpen ellenállásokból szeretném megoldani.
(#) bernula válasza bernula hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Bocsánat, helyesbítek. Exponenciális karakterisztikájú d-a kellene ellenállásokból, legalább 7 bites felbontásra.
(#) etm hozzászólása Dec 19, 2012 /

Hello! Lenne egy kérdésem!Mellékelek egy kapcsolási rajzot tranzisztoros erősítőről,és le tudná-e valaki írni hogy hogyan is működik ez?Szimulátorban próbáltam,de ott csak impulzusokat ad,de azt olvastam róla a leírásában a neten,hogy fázist fordít,és ha a bemenő jel színusz, akkor az lesz a kimeneten is.Nálam a bemenő jel AC színusz, a kimeneten DC majdnem négyszög impulzusok vannak.Miért van ez? Köszönöm előre is!
(#) mps válasza etm hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Szia!
Valószínűleg túlvezérled. De egy kicsit nagyobb méretű rajz láthatóbb lenne
(#) vladcepes hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok! Kérdezni szeretnék. A PCBWizard-al megcsináltam egy kapcsolást, (kép mellékelve).
Most nem írom be mindegyik alkatrészt ami nem tiszta számomra de pl, C1;C2;C3 st alsó lábai a rajzon jobboldalt üresen vannak,a led lábai úgyszintén ezek mint testre mennek. Nem értem hogy mit rontottam el? Vagy ez kétoldalú nyákra vonatkozna? A második képen meg az ahogyan leraktam az alkatrészeket. A válaszokat köszönöm. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) etm válasza mps hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Azzal küszködöm,hogy feltegyem a rajzot,de már megőrülök! A csík végigmegy, de rajz sehol.Pedig belefér a megengedett méretbe!Fogalmam sincs!Akárhányszor próbáltam képet feltenni csak a csík végigment és sosem volt látható.Miért van ez? Csak azt írja továbbra is,hogy nincs a fájl kiválasztva,holott ki van,és a csík is végigmegy...????
(#) etm hozzászólása Dec 19, 2012 /

Nem sikerül feltenni a rajzot. Fogalmam sincs miért! Az értékeket és a tápot annyira tettem amennyit a rajzon megadott az áramkör készítője.Mégsem jó.Tud-e valaki működő egyszerű erősítő kapcsolást adni csak tanulmányozni szeretném a működését!
(#) zoltan0801 válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Helo!
Nekem nagyon úgy tűnik, mintha ez egy kétoldalas nyák lenne, ahol a másik oldal teliföld, ahova megy a táp GND-je, és az összes többi alkatrész GND lába. Esetleg a beállításokban nézz szét, szerintem megtalálod a megoldást. Én sajnos nem ismerem ezt a paneltervezőt.
(#) etm válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Köszönöm a segítséget,az én fájlom BMP. Ez sincs engedélyezve?A POWER POINT-ban rajzoltam le a kapcsolást.
(#) proli007 válasza bernula hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Hello!
Ha pld. egy súlyozott 1-2-4.. ellenálláshálót, egy feszültségosztó felső tagjaként alkalmazod, akkor az 1/X függvény miatt, a kimeneti feszültség exponenciális lesz.
üdv! proli007
(#) vladcepes válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Szia! Köszi a választ. Igen valószínű,.,próbálom keresni a beállításában de még nem találtam. Amikor feltelepítettem a programot benne van a Livewire ezzel lehet szimulálni majd konvertálni nyomtatott áramkörré. Hát itt mind keresem hogy hol lehet beállítani de még semmi. Na hátha majd valaki tud rá adni választ. Előre is köszönöm. Üdv.
(#) Georgee hozzászólása Dec 19, 2012 /

Üdv Mindenkinek! Most szedtem szét egy LED-meghajtó tápegységet, és két ellenállásnál elég furcsa dolgot tapasztaltam, más a színkódja és más az ellenállása amit mérek, esetleg valakinek van ötlete, ez mitől lehet? Kiszedtem az áramkörből és úgy mértem. színek zöld barna sárga arany zöld ez nekem papíron 51.4ohm viszont a multiméter 520k-t mér, a másikkal ugyan ez a helyzet csak ott 10 ohm helyett 100ohm a mért érték. Valakinek esetleg van ötlete, mi lehet a gond? A választ előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza Georgee hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Szia!
Ha a 4 színsávos értékszámolással kalkulálsz, akkor máris jó értékek jönnek ki és természetesen a műszered adja meg a korrekt értékeket.
(#) vizor válasza Georgee hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

A sárga nem 4-et jelent, hanem 10^4-ent vagyis 10000. A harmadik sáv a szorzó. 51x10000=510K. Az arany 5% tűrés, a mért 520K benne van. Az arany után a zöldet gondolom tévedésből írtad, mert 5 sávos rendszernél ebben az elrendezésben az arany 0.1-es szorzó lenne és nem jönne ki a mért 520K.
(#) mps válasza etm hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

A BMP-sem.
(#) zebra85 hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok!
-Hogy nevezik angolul a nyák lemezt? (sima kezeletlen lemez)
-Hogy nevezik a marató anyagot angolul?
-Hogy nevezik a flux sprayt angolul amit a nyákra fújunk ha kész?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Üdv!
(#) zebra85 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Tudom, hogy ez lesz az első válasz. De magát a hivatalos angol elnevezést nem tudom csak annyit hogy PCB de pontosan hogy van. Ezek szó szerint fordítanak.
(#) vicsys válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

- Copper Clad Laminate Board
- Ferric Chloride
- polyurethane insulating Conformal coating for PCB
(#) zebra85 válasza vicsys hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Köszönöm szépen. Egyébként milyen marató anyagok vannak a vas-kloridon, a nátrium/ammónium-perszulfáton kívül? És mivel kezeljem a nyákot ha elkészült?
(#) vicsys válasza zebra85 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Én a sósav+hidrogén peroxid kombót használom a maratáshoz. A fúrás-csiszolás után, alhoholban (denszesz) oldott fenyőgyantával kenem le, vékonyan. A forrasztás után nem bántom.
Következő: »»   1879 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem