Fórum témák
» Több friss téma |
Amíg a terhelés nem vált ki jelentős tápesést, a kisebb szekunder mintha ott sem lenne. Periódusonként a két töltési szint még ezután is eltérő lesz, könnyen medve-utánzó gép lesz belőle
Menni fog persze.Nekem is volt igy és megy csak az egyik tekercs jobban terhelődik mint a másik.Amugy nem sok a kűlőmbség 1,5V az nem sok.Ahogy reloop irta, ugy kihasználod egyformán a 2 tekercset.Próbály még szerezni egykis huzalt.Sodorj tőbbet ősze,kisebb keresztmetcettel ha nincs más.
A Graetz lehet olcsóbb a réznél! Talán egyszerűbb és biztosan jobb.
Hát nemsoká kiderül.. ha nem jó akkor tekerek rá még 5 menetet...
Jogos!Csak azért irtam ha véletlen van kisebb kerestmetcettel huzal.Nagyobb trafónál egypár tekerés és megvan az a 1.5 V(és a trafót sem kell szétszedni)
Beindult a remekmű.. Megmondom őszintén hangján semmit nem veszek észre, hogy nem volna jó.. ettől függetlenül szerintem még szét fogom szedni és megtekerem, hogy teljesen jó legyen. Készítettem pár képet.
Nem biztos, hogy érdemes rátekerni azt a maradék pár menetet. Az LM3886-ból ha kiindulunk...
Ott a kimeneti feszültség max. amplitudója nem szimmetrikus, tehát egyik tápág felé jobban nyit. Már csak azt kell kitalálni, hogy a TDA-nál melyik oldalra érdemes tenni a nagyobb feszt.
1 db egyenirányító híddal üzemel szóval mindegy a dolog....
Helló!
A véleményeteket szeretném kérni. Még régebben építettem sztereó végfokot 2 db TDA7293 híddal. Egy ideje rendetlenkedett az egyik oldal, és a napokban megadta magát. Azon gondolkozom most, hogy akkor már kicserélem mindkét oldalt 3 db TDA7293 párhuzamos kapcsolására. Ennek a kimenő teljesítménye 255W. Kettő toroid van az erősítőben, egyenként 350VA, és egyenirányítás után +/- 35V DC tápfeszültség van. A hűtőborda elég nagy, plusz átfúvásos aktív hűtés van (nekem ez azt jelenti, hogy az erősítő elején a ventilátor beszívja a levegőt, majd a hűtőbordás keresztül haladva a hátlapon levő ventilátor kifújja). Mindkét hűtőbordának külön-külön megvan a hűtése. A terhelés is optimálisabb lenne, mert 4 Ohmos hangafalak vannak (1-1 db 150/300W, 8 Ohm dóm, és 1-1 db 250/500W, 8 Ohm mélyközép hangfalanként). Kérdésem, hogy mennyire megbízható 3 db IC párhuzamos kapcsolásban? Előre is köszönöm szépen a válaszokat!
Miért nem egészíted ki inkább tranzisztorokkal? Talán egy kicsit egyszerűbb volna, és olcsóbb is (Jópár oldallal viszább találsz egy elvi rajzot. Kb 1 éve tettem ki, és ugyan nem lett kipróbálva, de reloop szerint igéretes ötlet lehet)
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
Szia! Két párhuzamos TDA7293 ilyet tud. Ha még egyet kötsz melléjük 1-2V-tal nő a kimenő feszültség mindössze. A +/-35V és a 4 ohm 120-130W korlátot jelent a jelelőállítás szempontjából (nem fér bele nagyobb szinusz).
Helló!
Köszönöm szépen. Szóval nem érdemes ezzel próbálkoznom. Akkor marad a híd, viszont valószínű, TDA7294 híd lesz, mert az strapabíróbbnak tűnt nekem.
Sziasztok!
Ma elkészültem az erősítőmmel, tápegységgel. Holnap még be kell huzalozni és akár lehet éleszteni is...
Szia! Gondos, szép munka
Élesztésnél használj áramkorlátozót a biztonság kedvéért. Itt írok róla.
Helló!
A hozzászólásomra hivatkozva szeretnék egy kérdést feltenni. Bizonyára vannak olyanok, akik többet kísérletezgettek a témában forgó IC terhelhetőségével kapcsolatban. Nekem a kérdésem az lenne, hogy a megadott paraméterekhez melyik kapcsolás lenne a legideálisabb? (350 VA toroid, +/- 35V dc, maximum 250W-ot szeretnék kivenni 4 Ohm-on.)
Ez a kapcsolás hídban meghajtva megoldja a feladatot.
Úgy látszik a szerencse mellém állt. Elsőre be is indult, bár nem mondom hogy nem remegett a kezem Egyedül a hővédelem kapcsolgatott be mivel nem voltak az ic-k megfelelően felfogatva.
Nagyon szép a hangja, nincs semmi búgás, zaj.... Köszönöm mindenkinek, főleg reloop-nak a segítségnyújtását... U.i: még az lm1036 ost kell beindítani + az egészet be kell dobozolni Szerk: képet nem tudtam ide az oldalra feltölteni http://kephost.net/images/mayjizkbdvb2w3itjwo0.jpg http://kephost.net/images/avznhxliugbtf8mrkup.jpg http://kephost.net/images/ielyfhpn4y7iwvtorauv.jpg A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
Helló!
Köszönöm! Átrajzoltam, vetnétek rá egy pillantást, hátha van benne hiba.
Szia! A feszültség-utánhúzó kondenzátor legyen 47-100uF, és amúgy is távolítsd a bordától mert a meleg öregíti az elkót.
Sziasztok!
Egy yamaha yst-sw015 -ben már nem zenélő stk 404-070 ic-t szeretnék helyettesíteni vagy inkább kiváltani a tdk 7293 al. A gyári táp +-39 v, a hangszóró 6 ohm, 70W, a stand-by segédtápról +15 v ot kap. A terv az lenne, hogy az stk ic szépen ki lenne csípve, és a kész pl d-audiós végfokpanel menne a helyére. Természetesen az eredeti visszacsatolást is megszakítanám. Így elméletileg megmaradna ennek a helyes kis doboznak minden funkciója, talán a hangminősége sem romlana. Szerintetek működhetne?
Most már majdnem 100%-osan kész vagyok. Csak sajnos az lm1036-os miatt ki és bekapcsoláskor koppan egyet egyet. (egyszer talán kap egy koppanásgátlót).
Készítettem az LM1036 okozta probléma kiküszöbölésére egy áramkört. A 9. lábat nem fontos használni. A pozitív táp és a 10. láb közötti ellenállást kell eltávolítani, a C6 már az a kondenzátor ami a végfok panelen van. Bővebben: Link
Sziasztok!
Építettem egy 1x90W-os erősítőt, és erről szeretnék megosztani veletek egy két képet. Az érdekessége, hogy annak ellenére hogy egy darab végfok van benne, sztereó jelet fogad. Az állapot nem 100%-os mert kell a biztosítéknak foglalat, valamint a túlvezérlés lednek kell majd valami meghajtást építeni. Minden jót. Üdv B Bővebben: Link
Szia! Jó tágas! Így jelzem a clip-et. A tranzisztor PNP, nálam BC212.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Üdv! Ma elkészült a párhuzamos híd. Van benne erő rendesen. A problémám csak az, hogy zajos. Eddig egy sima híd volt, ami ijesztően halk alapzaj szempontjából, ez viszont búg. Mivel minden ugyan az, így gondolom a végfokkal lesz a gond. Valakinek ötlet?
Szia! A jobb oldali végfok rész bemenetei (22k+220nF és 680R+10uF) olyan vezetősávon kapnak testet, mely félúton van a helyi elkók felé. Onnan gyanítom a búgást. Próbára emeld ki a fél-lábukat és a "be" pontból adj nekik testet.
Tiszteletem! Értem a problémát, holnap megpróbálkozom a javaslattal. Ha jól értem, a csillagpontos testelés lenne a megoldás. Mindenképpen át kell rajzolnom, mert az előzőben volt egy elég nagy hiba, amit sajnos csak a kész nyáknál vettem észre: a 11 és 13-as lábak fel vannak cserélve. Köszönöm a segítséget!
Roppant sajnálom, hogy annak idején átsiklottam felette. Legalább következetes voltál minden IC-nél.
Elsőként azért hallgasd meg rövidre zárt bemenettel, hátha kívülről érkezik a búgás, esetleg a kapcsolás más részével alkot földhurkot a végfok.
Semmi gond, a hibát én követtem el. Rövidre zárt bemenettel nincs gond, akkor nincs búgás. Az előfok potméter állásával arányosan nő a zaj. A többi résszel sincs gond szerintem, mert amíg sima híd volt, nem volt ilyen probléma.
Ez esetben a panelen nincs szükség módosításra.
Nem tudom az előfok tápja milyen kapcsolatban van a végfokkal. Ha szerencsésen galvanikusan független, akkor a végfok "be" pontjáról vezesd hozzá a testet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |