Fórum témák
» Több friss téma |
Szia. Nincs a tudományossággal semmi probléma,csak nem akartam ezt a vonalat ennyire elvinni egy más terület felé.Szándékom az volt,hogy rövid legyen és konyhanyelven legyen fogalmazva annak, akinek ez a terület ismeretlen!Na meg a moderátoraink szemlélete is benne volt a dologban!Lehet,hogy így is kapunk.Bár én úgy érzem nem haszontalan,annak, aki ilyen problémába ütközik,mert a megoldás kulcsa tettenérhető. Üdv.sityu.
Üdv mindenkinek!
Kaptam egy lemezjátszót egy ismerősömtől, egy hifitorony tetejében volt. Alu test vaskos alu tányér motorral mindennel. Valamiért zúg a hangszedője, de ha a pickup fém részéhez érek akkor elhallgat és jó a hang, valamint ha bedugom a konnektorba akkor még jobban elkezd zúgni, 230V-os motorja van. Nem tudok már mit kitalálni miért zúg az egész. Amúgy ettől eltekintve nem serceg és szép hangja lenne. Mi okozhat ilyen zúgást hol keresgéljek?
Üdv!
Milyen csatlakozóval van szerelve? Van földelő kábele? Ha DIN-tuchel csatis és át van fordítva RCA-ra akkor az lesz a probléma, mert ott a külső fémházra van kötve a földelőszár, és a legtöbb átalakítón ez nincs kivezetve. A földelő szál a lemezjátszó sasszit és a hangkart földeli, ezt az erősítő vázához kell csatlakoztatni. Egy típusszám és márka sokat segítene. Üdv!
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni a Tesla NZC 420 kapcsolatban. A lemezhallgatásá közben a tányér tengelye hirtelenül megállt. Amikor levettem a korongot - kiderült, hogy a tengely beszorult, de úgy, hogy gyakorlatilag nem lehet elforgatni. Az egész egy pillanat alatt megtörtént. Volt-e valakinek hasonló esete és lehet-e valamit ezzel kezdeni? Lehet hogy szétesett a golyós csapágy? Feltételezve, ha ván benne, mert ebben az állapotban csak egy bronz persely látszik. Tanácsot előre köszönöm. Üdv.
Ha golyós csapágy lenne benne, zörögne, mint a nyű. A talpában van egy golyó, de a szintercsapágy tud beállni. Ne nagyon feszegesd, mert könnyen tönkre megy. Óvatosan szedd szét, és ha nincs fellületi hiba, kis vazelin segít. Olajat ne használj, azt csak szétszórja.
Köszönöm a tanácsot!
Úgy néz ki, hogy "ovatosan" fokozatot nehéz lesz betartani. A tegely nem jön ki a foglalatból és úgy beszorult, hogy csak szintercsapaggyal forog együtt. Probáltam alkohollal feloldani, de így sem mozdul. Az egész szerkezet viszont oda van szegecselve. Megfordult a felyemben hogy kifurom és hátha csapágyal együtt sikerül kiszedni. Vagy ütni a tálpasgolyót? (van egy kis lyuk) Csak mégis "finom mechanika"... . Mit lehet még tenni?
Hello!
Próbáld meg a csapágyházat melegíteni, a tengelyt meg hűteni. Hátha meglazul. esetleg keréktárcsa tisztító, zsíroldó, brigéciol és főleg türelem. Talán belemegy a lötty a kettő közé. üdv! proli007 Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Idézet: „Probáltam alkohollal feloldani, de így sem mozdul” Ha viccelni szeretnék, mondanám, hogy adj még egy kis alkoholt magadnak és utána(m) a vízözön... Ugye erről a http://patina.uw.hu/lemjats/nzc4202/nzc4202.html[/url készülékről beszélünk? Sajnos nem értek hozzá, de talán "thermo terápia" és "wellness" neki is jót tenne (megmelegíteni az izületeit és átmozgatni?"... A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Probálj odaspriccelni némi WD40-t majd hagyd állni néhány napig. Visszafelé forditva elvileg ki kellene akadnia a csapágyból, de az az érzésem, hogy egy csapágy/tengelycserét most már nem igen fogsz tudni meguszni.
Ennek a csapágynak/tengelynek már löttek. Ha leköszörülöd/felfurod kotyogni fog, ha igy összerakod, akkor meg hallhato zajokat fog csinálni (a pickup felé). A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
Üdv mindenkinek!
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat!!! A humort is díjazom ! Galfi, a linket nem tudtam megnyitni azért nem tudom milyen készüléket említettél. Ez saját lemezjátszom, vagy 20 éve nálam van. Még most sem értem, hogy szorulhatott be lemezhallgatás közben. Úgy néz ki még sűrűbben kell kenegetni! A lényeg, hogy egynapos "szeszelés" után a tengelyt befogtam egy kézi satuba (természetesen alú betétekkel) és kitéptem mint a rossz fogat. (Melegíteni nem mertem, mert a foglalat mégiscsak műanyag). Szerencsére alaplemez erősebb volt és nem deformálódott. Azután már gyerek játék... Tisztítás után visszaraktam, visszament "légpárnán" forogva ahogy illik. Úgy hogy újra szólnak a lemezek. Mégegyszer köszönöm mindenkinek !
Sziasztok!
Segitséget szeretnék kérni! Van egy Sony PS-LX 431 típusú lemezjátszóm és ahhoz vettem az ebay-en egy új tűt. http://www.ebay.de/itm/Ersatznadel-fur-Sony-ND-142-G-bzw-ND-155-G-N...3a8ac1 Akárhogy állitom be akár a tűnyomást, akár az antiscatinget, sehogy sem az igazi. Bár az első szám mindig szép tisztán szól, de a 2-3.számnál már gyakran tapasztalom, hogy a hangzás kissé torz és sziszegős. Minél jobban ki van vezérelve a felvétel a lemezen, annál feltűnőbb. Mit tanácsoltok?
Üdv!
Általában a lemezen befelé haladva a szöghiba szokta felütni a fejét, amit a túlnyúlás állításával lehet korrigálni (ha jól tudom ebben a készülékben fix a hangszedő felfogatása, gyárilag van beállítva a túlnyúlás). Ha zenehallgatás közben összegyűlik a por a tűnél az is hallható torzítást okoz . Minden estere érdemes megnézni, hogy a tűszárnak van-e mozgástere/megfelelően illeszkedik-e a cseretű a hangszedőbe, ebben az Audio-technika AT-91-es hangszedő zenél, a tű szárán van 2 mágnes, ha hozzáér a házhoz a mágnes, akkor megintcsak a hangzás rovására megy (és a barázdákat is jobban igénybeveszi). Üdv!
Hello!
Valamint nem árt megnézni egy mikroszkóppal nem-e törött, vagy ne adj ég, kopott a tű.. üdv! proli007
Szerintem is szöghiba lehet, csak azt nem értem, hogy miért, amikor gyárilag van a hangszedő felszerelve a tűt pedig csak egyféleképpen lehet belepattintani. Pontosabban olyan nem lehetséges, hogy a tű hibásan lett megmunkálva? Azt nem értem,hogy ha a tű szárán az egyik mágnes hozzáér a műanyag sárga házhoz, akkor hogy tudja a barázdákat rongálni optimális tűnyomás mellett?
Egyébként mindig portalanitom a tűt és a lemezeket használat előtt, sokszor nem az első számnál kezdem a lemezhallgatást, hanem ahol kedvem tartja.
Nem hinném, hogy ez a probléma, de azért köszönöm.
Megoldottam a problémát. Igaz nem éppen most, de leírom hátha valakinek lesz hasonló gondja.
Naszóval : Azon a bizonyos visszatérítő automatikán volt zsír. Igen, múlt idő. Ugyanis annyira sok volt rajta hogy az fogta vissza a pickup-ot és lökte vissza sorozatosan az előző barázdába. Ha azt mondom semmi ellenállása nem volt annak a zsírnak akkor is sok volt a helyes működéshez. Nem gondoltam volna. Azt pedig gyárilag tehették rá. Vékony rétegben hagytam rajta a zsírból és semmi gondja nincs a lejátszónak.
Sziasztok! Egy Pioneer PL-640-es DD-s lemezjátszóval gyűlt meg a bajom, és elfogytak az ötleteim. Az alap probléma az volt, hogy véletlenszerűen 2-3-5... percenként olyan jelenséget produkál hogy meglassul egy néhány tized másodpercre a tányér, utána azonnal vissza is gyorsul a névleges fordulatszámra és megy tovább a következő alkalomig. A készüléket szétszedtem, a motorvezérlőben minden ELKO-t kicseréltem, a Tantált is. Átnéztem minden forrasztást is. A hiba annyit javult, hogy éppen csak észre lehet venni de a jelenség továbbra is jelen van. Eléggé idegesítő, mert a készülék egyébként szép állapotú és nem kívánnék megválni tőle. Pedig ha a hiba nem orvosolható az lesz. Van valami ötletetek? Sajnos sehol nem találtam szervíz leírást a készülékhez, az talán közelebb vinne a hiba felderítéséhez. Csak egy általános user manualt találtam. Találkoztatok már ilyen jellegű hibával? Merre keresgéljek? Esetleg a kvarc hibája okozhat ilyen hibajelenséget? Bár attól még nem derül ki a kvarc értéke, mert semmi érdemlegeset nem véltem felfedezni. Mellékelek néhány képet a motorvezérlőről, hátha segít. Köszönöm a segítséget!
Üdv!
A hiba mindkét sebességen jelentkezik? Érdemes szemrevételezni a sebesség beállító potmétereket, lehet, hogy kontakthibásak,és azért mászkál a sebesség (nem egy DD-s lemezjátszónál tapasztaltam hasonló hibát). Ha potméter cserére kerülne a sor, akkor a sebességet stroboszkóp tárcsával kell beállítani,ha jól emlékszem a tányér alatt van 2 lyuk, egy hosszú csavarhúzóval beállítható a sebesség összeszerelve is, csak macerás, tányér leszed, beállít, tányér visszarak, tesztel és így tovább Üdv!
Szia! A képről nem egyértelmű, de a potik cserélve lettek, pont az miatt amit írtál. Nem tudom 45-ös sebességes produkálja-e a jelenséget, nincsen már kislemezem. Így az a része szinte jelentéktelen is. Stroboszkópos tárcsám nem volt, én úgy csináltam, hogy a potik értékeit megmértem, és oda állítottam a cserepotikat is. Mint írtam az eredeti állapothoz képest sokat javult, de még nem tökéletes. Üdv!
Üdv!
Ezzel beállíthatod a pontos ebességet Bővebben: Link csak ki kel nyomtatni, és egy hálózatra kapcsolt lámpa (glimmlámpa a legjobb) szükséges. Így ténylegesen láthatóvá válik a sebességingadozás/eltérés. Üdv! A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2013
Köszönöm, kinyomtattam, és kerestem egy másikat is a neten. Be is állítottam a fordulatszámokat. Nem is tévedtem sokat, csak néhány %-ot az ellenállásos beállítással. Nem volt a "hallható"tartományban. Sajnos a hibajelenséget nem tudom megnézni a stobitárcsa segítségével. Úgy kell elképzelni mint egy negatív tüskét, mintha egy néhány ms-os időtartamra megszűnne a tápvillany. Élesben nem volt ma időm kipróbálni a hangját, majd valamelyik nap... De még továbbra is kérdőjeles maradt az alap hibajelenség lehetséges oka.
Üdv!
Üdv!
Most, hogy szóbahoztad, a táp is produkálhatja a hibát (főként ha stabilizátoros), minden estere érdemes az IC-knek utánanézni, lábakon feszültségeket mérni, lehetséges, hogy valamelyik alkatrész időszakosan átvezet/szakadást mutat, amit sajnos eléggé nehéz kideríteni. Lehetséges, hogy valamelyik ellenállásnak/tekercsnek a kivezetése lett kontaktos (ezt alátámasztaná az is, hogy a forrasztások után valamelyest javult a helyzet). Az sem kizárt, hogy mechanikai eredetü a hiba,pl.: kopott a csapágy, vagy "szárazon" fut. Üdv! A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2013
Üdv Mindenkinek!
Egy Sony PS-LX 250H típusú lemezjátszóval rendelkezem. Nagyon jól szól, egészen a lemez 2/3-ig. Az utolsó két dal (de főleg az utolsó 5-6 perc) viszont kimondottan torzítva szól, egyre erősödőn. Vettem új tűt, minden alkalommal tisztítom a lemezeket és a tűt is, mégis fennáll a jelenség. Milyen megoldást tudtok javasolni? Segítségeteket előre is köszönöm.
Sziasztok
Van egy Taya Dp510-es lemezjátszóm . Azt szeretném megtudni, hogy a strobi lámpát át lehet e alakítani ledesre valahogy? esetleg rgb leddel? A színéből ítélve glim lámpával van megoldva. Negatív mintázatu strobi tárcsával is működne a dolog? Köszi ha valaki tud segíteni.
Szia!
Röviden igen. LED vezérléséhez, pontos 50Hz-re méretezett generátor kell, quartz alapú lenne ideális.
Hello!
Ma már a hálózati feszültség frekvenciája is bőven megteszi. (Tuti, hogy a Glimm-hez sem volt oszcillátor..) Vagy is elégséges a trafóra kötni egy hídegyenirányító, majd egy előtété ellenállás segédletével. Ha jobban szeretné, hogy villogjon, esetleg egy zénert kel sorba tenni a Led-el. De RGB tök felesleges. Egy mezei fehér is megteszi. De nem 50Hz kell, hanem 100Hz. (mint a hogy az egyenirányító után is az lesz) Hiszena Glimm felvillan a plusz és a mínusz félperiódusban is.. üdv! proli007
Szia!
Én nem is alakítanám át, glimm teljesen jó ott, de ha már LED akkor pontos frekivel hajtanám.
Hello!
A hálózati frekvencia amióta csatlakoztunk az UCTP rendszerhez pontos. Sőt, a napi periódust is korrigálják. Két félhang között, 6% frekvencia különbség van. Ha negyed hang eltérés lenne az 3%-ot jelentene. Az alatti eltérést nem hallod meg még ha White fülű is vagy. 50Hz esetén ez 48,5..51,5Hz-et jelentene, ami még a régi szoci hálózaton sem volt szokás. Az átlagos freki 49,75Hz volt, a védelem pedig 49Hz-nél működött. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |