Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok
Az alábbi alap feladatra mi a megoldás? Egyenáram esetén a kondin nem folyik áram, így R-en sem. Feszültség hogyan van, akkor 0V? Illetve mit számít az idő, ami meg van adva, ha egyenfeszültség van? A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Az u(t)= Ug*(1-e^-(t/tau) -val kell számolni, ahol tau=RC .
Bocs most látom, hogy az ellenállásra eső feszültség a kérdés, akkor u(t)= Ug*e^-(t/tau).
Köszi! És ha tekercs van sorba velük, vagy tekercs-R kombó, akkor is ugyan ez, csak a tau más?
Nem egészen. Nézd át ezt: Bővebben: Link
Itt az Elektrotechnika pdf-et nyisd meg. 77. oldalon kezdődik ez a rész.
Egyenfeszültség esetén is folyik áram az ellenálláson keresztül mindaddig, amíg a kondenzátor fel nem töltődik. A nagyobb kapacitású kondenzátor lassabban töltődik fel ugyanakkora soros ellenállás mellett.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Átírtam, nem egészen azt csinálom, amit írtál, de így már tuti. Kb. annyival fényesebbek a nem világító szegmensek a töksötétnél, amennyire a világítók fénye beszivárog. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Sziasztok!
Szeretnék építeni vagy építtetni egy nagyon egyszerű hőfokszabályzót. A lényeg, hogy egy 12V-os sima számítógép ventilátort szeretnék üzemeltetni úgy hogy 32C felett bekapcsolja és kész. Előre is köszönöm a válaszokat!
A cikket között van jónéhány... Bővebben: Link
Nézegettem már a cikkeket csak nekem mind túl bonyolultnak nézett ki. Nem vagyok valami nagy elektronikai zseni. Kisebb dolgokat szoktam csak csinálni. Esetleg nem tudsz véletlen valami baromi egyszerűt.
Azért ez annyira nem bonyolult:Bővebben: Link
Nekem az az ötlet jutott eszembe hogy kell egy olyan feszültségosztó aminek az egyik oldalában egy fix ellenállás van a másikban pedig egy fix meg egy termisztor (???aminek változik az ellenállás a hőhatásra) és akkor ez után egy zener dióda. Meg egy tranzisztoros kapcsoló de nem fontos annyira.. Azt már rátok, bízom (Vicsys) hogy tervezzétek meg mert nem szeretek számolgatni.
Üdv!
Tisztelt fórumozók segitségeteket szeretném kérni!
Jó magam nem értek az elektronikához de energiatakarékos(led) növénylámpára volt-van szükségem ezért tavaly épitettem egyet amely következőkből áll Táp: mean well lpc35 (1400 mA)24 V feszültség és 7 db 5W-os highpowerled abból is a következő képp! 3DB LZ1-10R205: ( 5W-os 660nm-es 90°-os High Power LED hűtőcsillagon, VF:3,1V 1,5A) 4DB GVPR8C-48K5BG/WPCB (5 w-os kék hütőcsillagon VF:4,5V-4,7V 1,05-1,4A ) A ledek sorba vannak kötve és kerek egy évig hibátlanul müködött időzitő kapcsolóval A problémám a következő:2-3 napja a ledek elkezdtek ritmikusan ki-bekapcsolni kb 1 másodpercenként kérdésem az ,hogy ha táp teljesitményét növelném akkor segithet-e a problémát megoldani vagy a ledek teljesitményét csökentsem?? Mint irtam is nem értek az elektronikához igy hát nézétek el nekem lámaságom
Nézd végig a tápot, nincs benne kiszáradt elkó? Mert ott valami döglődik, azért nem stabil a dolog.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
Hello!
Alapvetően két hiba lehet. Vagy a táp kapcsolgat, vagy a Led-ek közül valamelyik. ez egy méréssel lehet leginkább eldönteni. Ha méred a táp kimenetét, mikor kikapcsol a Led. De többféle típusú Led sorba kapcsolása nem szerencsés. Az áramnak kellene azonosnak lenni. Vagy is hiába 1,5A-es az egyik fajta, az áram nem lehetne több, mint a legkisebbiké. De nem beszéltél áramkorlátozó ellenállásról sem. Ha a nyitófeszültségeket összegezzük, akkor több jön ki mint 24V, vagy is kb. 27,7V. Így tényleg ellenállás nélkül rá lehet kötni a tápra. Várhatóan az áram sem éri el az 1,4A-t. De kérdés, hogy az eltérő típusok miatt, az áram ténylegesen mekkora, és a feszültség hogy oszlik meg a diódák között. Aztán nem tudni, hogy a táp áramkorlátja milyen. Tartósan működhet-e áramkorlátban a táp, vagy sem. Mert sok esetben az csak "biztonsági túláramvédelem" de nem igazi "áramkorlátos üzemmód". Szóval számomra kissé sánta a dolog. Ez lehet vagy itt, vagy ott is a pusztulás oka. üdv! proli007
Üdv hogyan tudom megalapítani hogy egy kondenzátor üzemi vagy motor indító-e ?
Szia!
A felirataiból lehet a legegyszerűbben, mert már fehér színben is árulnak indítót. Régebben a fekete házas kondi mindig indító volt. Na meg persze a kapacitása is nyújt támpontot.
Sziasztok!
Egy váltakozó feszültségű generátor után kapcsolt áramkör (egyenirányító) túlfeszültségvédelmét szeretném megoldani úgy, hogy két egymással ellentétes polaritással sorba kapcsolt Zener diódát a generátor kimenetei közé kötnék. Ellenállás úgy gondolom nem szükséges, mivel a Zenerek teljesítménye meghaladja a generátor teljesítményét, és túl sűrűn nem lesz dolguk. A kérdésem arra irányul, hogy a Zenerek feszültségénél a váltakozó feszültség csúcsértékét, vagy az effektív értékét vegyem figyelembe? Én a csúcsértékre gondolok. Tehát ha az egyenirányító kimenetén nem lehet 35V-nál több (kondenzátor feszültségértéke), akkor 30V-os Zenerek jók lennének?
Én ezt a feladatot úgy oldanám meg, hogy a gerjesztést szabályoznám a kimenőfeszültség függvényében(pl. gépkocsi-generátorok szabályzása - több topicban sok megoldás található).
Ez azért nem járható, mert az állórész állandó mágnes.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
Szia! Az egyenirányítóra nézve a generált csúcsfeszültséget kell figyelembe venni. A lényeg abban van, hogy a Zener kisebb letörési feszültségű legyen az egyenirányítónál.
Szia
Köszönöm a választ -Sajnos az nem megy ,mert a táp csepvédett (IP67)
Szia
Köszönöm a kimeritő választ -csak sajnos nekem ez kinai viszont a lámpára szükségem lenne Tudnál valamit ajánlani,hogy a meglévő dolgokat (elsősorban a ledek) egy életképes variációban pakoljam össze ?-ami nem csak 1 évet bír
Hello!
Hogyan kellene az r2r létrát átalakítanom, hogy exponenciális legyen? A 2r értékeket súlyozzam, vagy az r értékeket? Sajnos a google nem segít.
Szia
Amit kihagytam az előbb hogy a táp tartósan 28,1 V-t add le kifejezetten ledek meghajtására ajánlották (bár a gyári leirásban 9-24V a müködési tartomány)
Hello!
Én a lámpa életére nem tudok garanciát vállalni. (Ráadásul még kezemben sem volt ilyen Led. De vélhetően az élettartam, amit ráírnak csak marketing. Mert ugyan kinek érdele több tízezer órás valamit gyártani, ha az izzónál az 1000 órával is elégedett a polgár?) Minden esetre azonos típusú/teljesítményű Led-ek soros kapcsolása a célszerű. Ha a táp satbil, akkor egy előtét ellenállás is megteszi a korlátozás szerepét. Ha nem, akkor egy áramgenerátor, de soronként. Most itt az a gond, hogy 3 és 4 más típusú Led van, aminek ha külön-külön készítesz sors ellenállást, vagy áramgenerátort, akkor sok lesz a veszteségi teljesítmény a 24V miatt. De elsőként mérni kellene mekkora a tényleges áram jelenleg, és valami kis előtét ellenállást kellene alkalmazni. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |