Fórum témák
» Több friss téma |
üdvözlet!
ne haragudjatok hogy itt kezdem...de már napok óta olvasom a cnc épitéssel foglalkozo hozzászólásokat, néztem temérdek képet, stb... nos szóval én is szivesen csinálnék először egy kisebb, rendkivül egyszerű, könnyen és olcsón megépithető gépet....de hogyan kezdjem ? nem teljesen értem hogyx mi is kell hozzá, mi célt stzolgál a vezérlő, programozáshoz nerm nagyon értek, és sok a aszámomra ismeretlen fogalom, például enkóder, stb...de nagyon szivesen épitenék...segitségeteket kérem, ha esetleg valakinek lenne türelme magyarázni nekem, hogy mégis mi hogyan van, milyen szoftver kell hozzá, azt hogyan kell kezelni, mi kell egy vezétlőhöz és még mi kell hozzá... a mechanikai részét meg tudom oldani mert a barkácsoláshoz értek nagyon....csak a finoöm elektronika része még bonyolult de nagyon érdekelnek... köszönöm előre is a segitséget !
http://www.machsupport.com/docs/Mach3HU.pdf
Ezt tanulmányozd első körben. A kérdéseid zömére választ is kapsz mire a végére érsz. A következő eldöntendő, hogy mire szeretnéd használni. Az épülő gép nagyrészben függ a kreativitásodtól és a pénztárcádtól. A neten szétnézve tömegével találsz jó és kevésbé jó példákat. Ha megtetszik egy akkor linkeld be és itt vagy a sárga oldalon mindig van aki segit.
Üdv itt.
Mi a feladat? Egy - vagy több tengelyt nagyon pontosan mozgatni. Ennek a mechanikai része aránylag egyszerü. Veszel egy menetes rudat egy anyával, és pl. ha M6-s rajta a menet, akkor fordulatonként 1 mm-t fog elmozdulni. Nyilván ez nem elég ezért a fordulatot sok kisebb lépésre kell osztani, pl. ha 100 lépéssel tudod elforditani a tengelyt 360 fokban, akkor 0,01-es lesz a felbontás. Hogyan lehet ezt megoldani? Léptetö motorral, aminek az a tulajdonsága, hogy egy egy teljes fordulathoz több lépésben kell leadni a parancsot. Azaz ha olyat találsz, aminek 100 lépése van akkor egy-egy vezérlö jelre 0,01 mm-s mozgást tudsz létrehozni, hiszen 100 lépes kell egy fordulathoz, ami az M6-s tengelyen 1 mm-t tesz ki. A léptetö motoroknak azonban több tekercsük van, igy van hozzájuk egy táblázat, hogy hogyan kell az egyes tekercseket vezérelni, hogy egy-egy lépéssel tovább tudd forditani a motor tengelyét. Ehhez kell az enkoder. Nyilván, hogy a léptetömotor elég jelentös áramot igényel, igy az enkoder gyakran egybe van épitve a meghajtoval, ami gyakorlatilag a kimeneti jeleket erösiti, igazitja a motor tekercseinek az igényeihez. (több fajta motor van 2 tekercses 4 kivezetéssel, 4 tekercses 6 kivezetéssel stb. Mindegyikhez a megfelelö enkoder kell. Ha idáig eljutottál (van több rendszer is), akkor az enkodernek motoronként 2 bemenete lesz. Az egyikkel az irányt a másikkal meg a lépéseket vezérled. Sok enkoder olyan, hogy a léptetö bemenetre menö impulzusok egy-egy lépéssel mozditják el a motort a választott irányba. Igy már gyakorlatilag vezérelheted a szerkezetet (a CNC-k öse is igy ment). Megmondod, hogy pl. lépjen 100 lépést az A irányba, akkor az a tengely a fenti példánál maradva, elmozdul A irányba 1 mm-el. A modern rendszerekbe azonban már nem igy kézzel adják be az értékeket, hanem azokat a szoftware ki tudja olvasni a rajzból. Ráadásul vannak olyan konstansok is amit a szerkezethez egyszer hozzá kell rendelni. pl. ha a motorod nem 100 lépésben fordul 360 fokot, akkor lesz egy konstans ami átszámitja ezt az értéket metrikus értékekre, mert általában csak azt tudod beadni. Azaz kapsz egy kodot pl. hogy lépjen X motor A irányba 1000 lépést, az Y motor B irányba 500-t akkor ez azt jelenti, hogy elmozdul a X tengely 10 mm-t a Y meg 5-t. Ha közben be van kapcsolva és le van engedve a marofej, akkor vág neked egy L alaku nyilást 10 ill 5 mm hosszban. Persze az ilyen marogéppel akár kört is lehet marni, amihez elengedhetetlen a 2 tengely (X,Y) együttes vezérlése. A szoftwarek többsége persze ennél joval többet tud, pl. tudja, hogy a marofej 3 mm átméröjü, azaz ennek a felével korrigálja a helyet meg a méretet, hogy te valoban egy 10x5 -s formát kapj. A Z tengely vezérlése arra szolgál, hogy az adott helyen leengedje a marofejet, (a mélységet is programozhatod), majd a maratás végén azt felemelje. Ehhez még 2 dolgon érdemes elgondolkodni. A maratásnál van abszolut és relativ érték. Amikor befogod a munkadarabot meg kell határoznod annak az abszolut helyét (0 pontot), azaz, hogy a marogép meg a szoftware tudja, hogy ehhez a ponthoz vizsonyitva marjon. Ha ez megvan, a szerkezet átmegy relativ értékek világába, azaz mindent ettöl a 0 ponttól számit. Hát ennyit diohélyban, de érdemes lenne venned egy megfelelö könyvet, mert rengeteg dolgot kell még tudni a sikeres munkához. Sok sikert! A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
Bekapcsolódnék én ebbe a témába, mert én is most kezdenék bele a projektbe. Az szerintetek helyes elgondolás, hogy először megépítem a gépem, és utána veszem meg hozzá a motorokat, vezérlést?
A kettönek nem sok köze van egymáshoz. Elöször is kell egy pontos keret (mechanika), majd utánna egy megfelelö teljesitényü meghajtás.
Én pl. az esztergapodom is évtizedek után épitettem át CNC-re.
Köszönöm a segitséget !
először szeretném az aelektronikát elkésziteni, nehogy kudarcba fulladjak...egyébként gravirozni szeretnék vele egy blacky decky géppel...meg esetleg fa darabokat körbe marni vele a szép élek érekében
Már bocsi de szerintem valamit keversz! Az encoder azokhoz a motorokhoz kell, ahol nem tudod mennyit forog éppen, és az encoder mondja meg a gépnek, hogy most tart a 2000. lépésnél. Vannak ma már olyan léptető motorok amihez adnak encodert, de nem ez az általános, és nem is működik minden sebességen. A léptető vezérlővel kevered, ami vezérli a léptető motort, esetleg tud mikrosteppet, tartóáramot lehet benne állítani meg ilyenek.
A menetesszárat felejts el, elég olcsón lehet kapni trapézmenetes orsókat TR100-as anyával. A bolti menetesszárban komoly eltérések vannak már 20 centin is, ráadásul szorul, kopik, nem arra való amire használni akarod, jóval erősebb motort kell rárakni ha hajtani akarod mint egy golyósorsóra, vagy egy jól megcsinált trapézra. Amit nyersz a réven, veszted a vámon, és rámegy egy csomó időd. Olvass vissza talán még elérhetőséget i tudnak neked mondani hol lehet beszerezni ilyen orsó szettet. Teszel rá 3 kis motort, veszel egy kínai tb6560-as vezérlőt, és kész a meghajtás és az elektronika. A mechanika komolyabb kihívás.
Valoszinüleg itt a fogalmak keveredéséröl van szó.
Az enkoder magában elektronikai szempontöl kódátalakitot jelent. Teljesen mindegy (és arrol nem irtam egy szot sem), hogy milyen az egyik kod, s milyen a másik. (de kodátalakito nélkül nincs léptetömotor meghajtás - kivéve az a primitiv esetet amikor a SW oldja meg ezt a dolgot, de akkor is csak átköltözött az enkoder a SW-be). Csak példaképp irtam, hogy van olyan ami egy-egy impulzust megfelelö kóddá változtat a motor számára. (A piacon legalább 3 különbözö rendszer van). A mikrolépés is ide tartozik, de azzal nem bonyolitottam a dolgot (igy is kaptam a moditól, hogy tul hoszu lett az irás). A menetesszárról sem irtam egy szot sem, hanem menet emelkedésröl van szó - a kettö ugye nem ugyanaz.
Eddig értem...és ha nekem van két kicsi dc motorom, ax egyik 7 voltos, a masikat meg nem tudom mert nyomtatóbol való, két vezetekesek, akkor ezekhex mit kell szereznem ? Egy vezerlot kell epiteni meg egy tapegyseget? Aztán mehrt a gepre?
DC motorral nem kéne foglalkoznod (most azt hagyd a profikra)
Neked legalább 4 vezetékes motor kell - a kezdetnek.
Van egy darab 5 vezetékes nyomtato motorom...de egy kevés, szeretnek olcsón kezdeni és olcson hozzá jutni meg egy ket darabhoz : ( nem tudom mi lenne a megoldas
Apróhirdetés (link itt felül), vatera, sárga fórum, csak hirtelen ennyi jutott eszembe. Nézz körül, mindegyiken találsz.
Rendben, koszonom...es ezeknek a motoroknak mennyire kell azonos tipusuaknak lenniuk? a feszultseguk legyen egyenlo vagy az sem muszaj?
A teljesitményüknek és tipusuknak (legalább 2-nek) illene egyformának lenni (X-Y tengelyek).
Ezek a motorok aránylag olcsok igy ezen ne kell okvetlenül sporolni. A kollégák már rengeteg tippek adtak, hol találsz informáciot, söt megoldást.
igen, köszönöm is a a segitséget, kezdem kapizsgálni
szóval amire szükségem van az két három villanymotro, egy vezérlő ami vezérli őket és egy tápegység ami ellátja őket árammal ugye ?
Nem tudom kell neked cnc? A legalapvetőbb dolgokkal nem vagy tisztában. Az rendben, hogy lesz 3 léptető motorod meg vezérlés és tápegység. Ez csak hab a tortán. Sokkal nagyobb falat a gépet felépíteni.A komolyabb kiadások ott keletkeznek. Én is építek egyet reményeim szerint. Sok alkatrészem meg van de nem minden és már hatjegyű a szám amibe került eddig. Egy évig nem kérdeztem semmit csak tanulmányoztam a gépépítők oldalait. Olvastam a hozzászólásokat és kialakult bennem egy kép ami ha megépül közel sem biztos, hogy a tökéletes cnc lesz. Ezért azt tanácsolom nézegesd a fent említett oldalakat, hogy egyáltalán legyen fogalmad mire vállalkozol. Nézd meg,hogy néz ki egy ilyen gép ami nem papírrepülő amit két perc alatt össze hajtogat az ember. Egy cnc egy komoly elektronikára és mechanikára épülő szerkezet, ráadásul ennek a két dolognak nagyon precízen össze kell dolgozni. Tehát nem kis dologba akarsz bele fogni, ehhez az önbizalom kevés.
A SZERKEZET NEM GOND, AZT SIMÁN ELKÉÁSZITEM, JÓ VAGYOK BARKÁCSOLÁSBAN
ÉS SZERETNÉK bocsi a nagybetű miatt... de tényleg szeretnék egy kicsi olcsó egyszerű cnc gépet mert nagyon érdekel az elektronika és megismerném A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
Valamit nem értettél, ez nem barkács kategória. Nézd meg ezt a gépet mikor barkácsolsz Te ilyet és mivel?
ezt még könnyen meg tudnám csinálni, ebben van gyakorlatom...csak az elektronika fog ki rajtam...jól néz ki ez a gép
Mindenképpen a mechanikával kezd - azt ugyanis, ha okosan csinálod meg, elektronika nélkül is lehet használni, és akkor dölnek meg az elvek meg a valoság.
Ha kézzel pontosan és jol megy, jöhetnek a motorok meg az elektronika.
Tisztet Davidson18. A mennyiben ilyen jól megy a barkácsolás, ugyan barkácsolhatnám nekem is egy a nagy hoho által közzétett cnc11-es képen szereplő gép mechanikát, pár tízezerért ha tudsz. Ahogy nagy hoho is említi, komoly fejtörést, vértizzasztó kitartást, és amit talán nagyon fontos megemlíteni azok a bűvös számok. Ócskavasból bárki tud összedobni valami szörnyeteget, és használható lesz valamire? Profi géphez profi anyagok dukálnak, és azoknak súlyos ára van, és azok a hatjegyű számok kitudja hol állnak meg. A világhálón böngésző számos szerkezetre bukkan, na ott vannak számszerivel ilyen BARKÁCSOLT eszköz szörnyetegek, ami tényleg megmosolyogtatásnak készült,másra nem való!!. Úgyhogy tisztelt újonc fórumtársnak kívánok sok kitartást, még több türelmet a sok-sok technikai-technológiai akadály könnyed leküzdéséhez.
Még csak érdeklődik, még optimista.
Én fabol szeretném ossze hozni elso gepemet...ez van keznel es tobbre nem futja sajna
Hát már láttam sok mindenböl CNC gépet, de fábol még nem. (attol még lehet )
Még egyszer mondom, hogy szerezz némi irodalmat kezdöknek, tanulmányozd át, mert sokszor az az érzésem, hogy fogalmad sincs miröl álmodozol. Amugy a fa sem lesz olcso buli, mert akármilyenböl (fenyö) még egy müködö modellt sem lehet épiteni. Válogatott keményfák, stb. és drága és pontos megmunkálogépek elengedhetetlenek lesznek még egy egyszerüsitett modell épitéséhez is (nem vagyok biztos benne, hogy bármit is marni tudsz majd vele). Ha már igy gondolkodsz, van elég sok fém és müanyag épitökészlet, amiböl összehozhatsz egy ilyen gépet, és tanulmányozhatod a müködést. A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
Rendben, köszönöm a segitseg et
Technic legobol össze raknak előtte egyet...de arra maro motort nem tudok rakni
Sok mindenből építettek már CNC-t. Többek közt bútorlapból, fióksínekkel is.
Azt nem mondom, hogy egy stabil örök darab, de tanulni olcsón és egyszerűen összehozható. Ez is olyan amit "fillérekből össze rakhat.
Pedig van fent sok videó karton cnc-ről is, és egész szép dolgokat érnek el vele fában.
Én is az alső gépem építésénél tartok és sok ötletet gyűjtöttem a kartondobozos kínaiaktól ...
hogy egy stabil örök darab, de tanulni olcsón...... Afelöl nekem sem volt semmi kétségem...., söt egy ilyenhez menetesszárt is használhat |
Bejelentkezés
Hirdetés |