Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vibrációs adagoló szabályzó
Lapozás: OK   1 / 1
(#) dcsabi hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Abban kérem a segítségeteket, hogy a téma címben szereplő adagolók vezérlési tapasztalatait oszzátok meg velem, illetve a társainkkal.
Van néhány ilyen adagolóm (vezérlés nélküli) és kis fémtárgyakat kellene rendezni és adagolni vele. Tudom létezik gyári megoldás, de ha ezeket megvenném...(az egész nem érne meg annyit) Továbbá ez is elektronika, tanulhatunk belőle. A "cuccok": egy EI mag 1-2mm légréssel laprugóval előfeszítve, egy tányérat rezgtet(ne). Ez körpályás, van lineáris mozgású is, szintén trafó jellegű tekerccsel. A sima fázishasítós szabályzó az nem igazán alkalmas hozzá.
(#) birs hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Szia!

A rezgés erősségét szeretnéd szabályozni ?

(#) Szpisti hozzászólása Dec 22, 2012 /
 
Szerintem nem minden esetben megfelelő a mágneses rezegtetés. Persze a továbbítandó alkatrészektől is függ. Nagyobb darabok esetén excenteres tengelyű motorokkal szokták megoldani. Nálunk anno a Remixben pl. az ellenállások festését előkészítő gépsoron a videóban láthatóhoz hasonló megoldású volt, az is excenteresen rázatott.
Rezgőadagoló
(#) dcsabi válasza birs hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Valójában ezt is. Tehát az adott munkadarab szállításához megfelelő "rezgési" paramétereket. A rezgéssel való továbbítás azon alapul, hogy a rezgés két irányának a sebessége különböző. Ehhez kell a megfelelő paraméterek állításával rendelkező szabályzó.
(#) dcsabi válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
A video, az TE általad készített az említett eszközről, vagy úgy egyetemesen belinkelt a témához. Létezik ilyen megoldás is az adott feladatra, de minden pénzt nem ér meg. Adott 2db "tekercses" adagoló ezeket kellene optimálisan rezgetni. A videón is szerintem trafós van. A sik része az bíztosan... A fémalkatrész, az kb 12-16mm között változó méretű "szabálytalan", -csavar jellegű.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) Szpisti válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Az csak egy példa volt az említett gépsoron alkalmazottra, nem saját videó.
(#) Sebi válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 22, 2012 / 1
 
Ha valami kisebb teljesítményű trafó szerű cuccot kell meghajtani, én kipróbálnám egy hangfrekis IC-s erősítővel, aminek a bemenetére 5...80Hz között állítható frekvenciájú oszcillátort tennék. Így megtalálható az optimális rezonancia és amplitúdó.
(#) dcsabi válasza Sebi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Köszi az ötletet. Frekiváltóban már gondolkodtam. (nem lenne olcsó megoldás...)Kb 2-250W vasmag lehet rajta. Ekkora olcsó végfok, amihez kevés alkatrész kell (?) Ja és megvan tekerve 230V-os szabályzóhoz. A freki az szerintem elég fontos tényező. Aztán az impulzus hossza, mert egy minimális örvényáram van a magban (szerintem). Gondoltam rá, hogy egy 555, vagy esetleg PIC generátor, aztán a végfok a kérdés. A 230V (310V) nem játék. Ezért keresek bevált kapcsolást, megoldást. Az újabb "nevesebb" cuccokban már olyan trafólemez van ami elbir 2-300Hz-t is. ezzel könnyebb dolgom lenne (talán). Továbbá a rugóerő is meghatároz egy frekvenciát...
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) birs válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
A rugóerőről jutott eszembe, a régi villanyborotvákba a rezgő lemez kitérését
két oldalról állítható gumi bakkal lehetett szabályozni.
Itt ez nem lenne alkalmazható? (egyszerű is olcsó is,vagy ez jóval bonyolultabb dolog.)
(#) dcsabi válasza birs hozzászólására (») Dec 22, 2012 /
 
Egy "kicsit" bonyolultabb és "kényes" dolog. a huzott és visszaengedett állapot sebességének a különbsége miatti tehetetlenség miatt halad a munkadarab. Ezt a vezérléssel be kell tudni állítani.
(#) _JANI_ válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Nem tudom. De a nálunk alkalmazott termény számláló sem volt agyon bonyolítva elektronikával. Igaz, tényleg nem egy mai darab. Csak szabályzó elektronikából ( valószínűleg fázishasításos ) és egy számlóból állt. ( A bonyolultak már tudtak pár trükköt. ) Persze majd utána nézek amint lehet... A rezgőmotoros adagolók jobban kézben tarthatók a megfelelő vezérléssel.
(#) mekmester67 hozzászólása Dec 23, 2012 / 1
 
Üdv! A munkahelyemen régebben fűrészekhez előforrasztottam vídia fogakat, amelyeknek a szortírozása és a továbbítása rezegtetéssel történt.A szortírozó kőralakú a továbbító lineáris vagy is egyenes vonalú volt.A meghajtásuk sima fázishasítással volt megoldva.A kőralakú három,egymáshoz 120-ra álló, három elektromágnessel van megoldva.A lineárisnál egy mágnessel van megoldva,egyébként az anyacégnek a 160mm-től az akár 6-800mm-es szortír-dobokat is gyártunk,amiket ugyan úgy három mágneshajt meg,persze az átmérő függvényében nő mágnesek teljesítménye, plusz az alap öntvény, amire a mágnesek vannak rögzítve.Egyébként a nagy dobban is lehet apró-könnyű alkatrészeket osztályozni-továbbítani.Ha kell, akkor holnap megpróbálok képet készíteni egy kisebb szortírról.Az alkatrészek válogatása lehet mechanikai akadályokkal vagy lézeres ami már igen húzóssá teszi a szortírozást,bár lehet,hogy így is megéri.Ha további kérdés is van meg próbálók rá válaszolni ha tudok.
(#) dcsabi válasza mekmester67 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Köszi az információkat. Ma sikerült szert tennem egy német RNA gyártmányú 300-as rezgőre szabályzóval. Szétszedtem darabokra minden részét. Súlya kb, 40 kg. A szabályozó az valóban triacos, de nem éppen a "szokványos" fázishasításosnak látom.
Lemásolni nem éppen akarnám, mert kb 100-150db smd alkatrész van még a 230V-s alkatrészeken kívül. Nagyon profi egy darab. Régebben ennek kisebb változatát használtük már az egyik cégnél. Amihez nekem kellett volna, az egy "magyar kisipari" cucc, de ahogy próbálgatom, nem egy stabil portéka. azt hiszem keresek még valami profibb használtat. A kiléptető kis sik rezgőket, azokat én is meg tudom csinálni (szerintem), valamint az előetetőt is. Ezekhez viszont kell majd újra szabályzó is. Az említett cuccban TXDV812 triac van. Azt hiszem megnézem oszcilloszkóppal a kimeneti jelét a szbályzónak.
A mechanikai szerkezet igényessége is befolyásolja szerintem a szabályozhatóságot. Ja és kaptam egy másik komolyabbnak tűnő szabályzót is. ami 30-140Hz-ig állítható. Belenézem, de vissza is zártam rüvidesen, mert az egy frekiváltónál is jóval bonyolultabbnak tünt. Mosfet-es végfokozata volt és kb 64 lábú proci hajtotta...stb.
Ismerősöm az egyik kisebb automatizálási cégnél, egyszerű triacos szabályzókat is használ, de sok gondjuk van vele, nem stabil és csak szűk tartományban szabályozható vele az adagolás. Minden hasznos dolgot, információt szívesen fogadok.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) proli007 válasza dcsabi hozzászólására (») Dec 28, 2012 /
 
Hello!
Valaha szénadagolókat készítettem hasonló módszerrel. Nem egy álom. Alapvetően az anyag lejtőn mozgott. Négy ponton felfüggesztett, két lengőtömeges volt. Az elektromágnes résszélesség 2mm, és kb. 1mm/300kg rugóerő ellen dolgozott. Több-kevesebb eredménnyel, rezgésmérő fejjel próbáltam "linearizálni".
A karakterisztikája inkább négyzetesnek mondható mint lineárisnak. Ennek indulási pontja, pedig változó volt szemcseméret, nedvesség, tisztaság stb. függvényében.
De én tirisztort használtam, vagy is félhullámú "egyutas" volt a vezérlése.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) gepesz13 hozzászólása Jan 13, 2013 /
 
Hali!

Két megoldásról tudok:

Az első: toroidtrafóval szabályozod a feszültséget. KB 25 éve én is így csináltam rezgőadagolót, ami 4-5 évig működött. Nekem a 100 HZ rezgés gyors volt, be kellett tenni egy diódát sorba a rezgetőmágnes elé.

A második (ami már egy kicsit korrektebb): Kell csinálni egy 555-ös IC ből egy négyszöggenerátort, aminek tudod állítani a frekvenciáját és a kitöltési tényezőjét, utána valami szigorú MOSFET -el meg kell hajtani egyenirányított hálózati feszültséggel a tekercset.

Buktatók: Szerintem MOSFET-et olyat kellene választani amiben nincsen védődődióda, viszont a tekerccsel párhuzamosan be kell tenni a dióda helyett párhuzamosan egy supressort.

Vigyázni kell, hogy a kitöltési tényező max. mekkora legyen. A tekercs (gondolom) hálózati váltófeszre van méretezve, és pl. 100% -os kitőltési tényezővel vszeg leég (igaz hogy nem is rezeg). Ebben itt biztosan sokan tudnak segíteni.

Más: Ügyelni kell, hogy amire az egészet felszereled,minél nayobb tömegű legyen. Erről létezik egy könyv Bővebben: Link ami mechanikailag sok segítséget nyújt.

Ezeket ha összehangolod kellemes kis rezgőadagolót kapsz.

Üdv.
(#) holex hozzászólása Nov 2, 2017 /
 
Sziasztok!

Adott a következő adagolószivattyú: Bővebben: Link
Sajnos a vezérlése megadta magát, hibakódokat ír, stb. Mivel nekem nincs szükségem azokra a funkciókra, amiket a vezérlés tud, arra gondoltam, hogy kiszedném belőle az egészet és közvetlenül hajtanám meg a szivattyút. A kérdésem az lenne, hogy mit kell a szivattyúnak kapnia? Egyenáram? Váltóáram? PWM?

Aki találkozott már ilyennel, megköszönném, ha segítene.
(#) Medve válasza holex hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Szia, félek attól, hogy a hardver a hibás, azért ír hibát. A tengelyt meg tudod forgatni?
(#) Bakman válasza Medve hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Ez nem membrános szivattyú? A rajz alapján annak tűnik.
(#) holex válasza Medve hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Néha tökéletesen működik, szóval nem hinném. Meg ha nincs rádugva a szivattyú rész, akkor is hibákat ír, szóval nem attól függ.

Bakman: könnyen lehet. Igazából annyira nem ismerem, a szivattyú részét nem szedtem szét.
(#) Medve válasza holex hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
Hibát irhat ki akkor is, hiszen indítani próbálja és nem kap a mozgásról visszajelzést. Milyen hibát ír ki?
(#) holex válasza Medve hozzászólására (») Nov 2, 2017 /
 
F2 (túlmelegedés). Amúgy a hőszenzor opcionális, és ebben konkrétan nincs is...
(#) holex válasza holex hozzászólására (») Nov 6, 2017 /
 
Esetleg van valaki, aki rá tudna nézni szkóppal, hogy milyen jelet ad a vezérlő (amikor működik)?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem