Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangszóró tekercselés
Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Volna egy kérdésem: Van egy MNC kétutas 150mm-es átmérőjű hangszóróm újra akarom tekercselni, viszont a közepén helyezkedik el egy műanyag tartón egy csipogó, a kérdésem az volna, hogy hogyan lehet azt kiszedni belőle? Köszi előre is!! Hasonló módon található a csipogó a membrán közepén mint ezen a szórón: http://www.users.hu/pictures/image/6/n_mnc-miami-2-utas-hangszoro-4..._1.jpg
Azazz megtaláltam, a műanyag emelvényre van felragasztva a csipogó, onnan leerőszakolva, elém tárult a műanyag "cső" ami alján van a csavar... D
Hello mindenkinek!!! azt szeretném kérdezni h mi féle lakkal tekercslik a hangszorokat és h honnét lehet olyasmit beszerezni? Elöre is kösz a segitséget!
Helló!
A kérdéssel szerintem gond lesz. "Mi féle lakkal tekercselik a hangszórókat"? Hangszórót vezetékkel tekercselnek. A vezeték lakkozott. De azt nem otthon lakkozzák... Mit is akarsz megtudni?
A kerdes talan igy akart szolni ?
A tekercset milyen kotoanyaggal ragasztjak a csevetestre ? En Epoxygyantaval.
Hát igen. igy sokkal érthetöbb lett volna a kérdésem! És köszönöm a segitséget!
Helló !
Van egy 12" -os 25 W-os hangszóróm. Nem tudja valaki hogy egy ilyesmi hangszórónak a tekercse milyen vastag huzalból áll ? Csak úgy nagyjából is jó lenne. Kösz !
25 Watt 30 cm-es hangszóró? Na erre kíváncsiak lennénk. De ha így van akkor nagyon vékony benne a huzal. 0,15-0,30 de lehet hogy még ennél is vékonyabb.
0,3 az nem 25W-ra van. 0,35-ös 600W RMS.
Sziasztok!
Van egy lebetegedett hangszóróm amit megakarok tekercselni mély, esetleg sub-nak. Amely belülről bordázott, kívülről enyhén rapcsos membránú. Mivel szétcsavarozható a káva a mágnestől kiszedtem a régi csévét és a porvédőt. A mágnes "elemei" ragasztottak azt nem bántom. Kérdéseim a következők: Mekkora legyen a belső átmérője a csévetestnek és miből legyen? Milyen vastag huzalt és mennyit? 4ohm-hoz és 8ohm-hoz is érdekel. Tekercselő nekem azt mondta h 400-asnak érdemes mert 600-asnak kicsi a mágnes és a tekercs átmérő. Mi a véleményetek? Milyen érzékenységű hangszórót lehetséges készítenem, és az pontosan minek a függvénye? Paraméterei: (majd kiválogatjátok a szükséges méreteket ) -teljes átmérő: 38cm -perem szélesség: 18mm -membrán magassága 92mm -pille külső átmérő: 147mm -mágnes külső átmérő: 180mm -mágnes magasság: 22mm -belső vasgyűrű magasság: 11mm -külső vasgyűrű magasság: 11mm -belső vasgyűrű külső átmérő: 175mm -belső vasgyűrű belső átmérő: 65mm -vasmag külső átmérő: 62mm A közreműködést előre is köszönöm!
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni tőletek, ma került hozzám egy Mnc Spidershoxx 38cm-es 2x2 ohm-os subwoofer. Sajnos a tekercs már nem volt rajta, előző gazdája már leszedte és így nem tudom hogy hogyan kell megtekercselni! A két bemenetnek van valami köze egymáshoz vagy két teljesen különálló 2 ohmos tekercset kell csinálnom?? Valaki tudna küldeni egy képet hogy hogy csináljam meg? Szervizbe nem akarom vinni, szeretném én megjavítani. A segítséget előre is köszönöm!
Hello én még nagyon kezdő vagyok ebben a témában , de szereték megtanulni hangszórókat javítani mert nagyon érdekel a téma amatőr szinten hangosítással foglalkozom és jó lenne ha megtudnám javítani a hangszóróimat ha kell, annyi infot fórumokból videókból már össze szedtem hogy belemerjek vágni, de még azt nem tudom hogy mi alapján kell ki számolni hogy egy hangszóróhoz milyen vastagságú huzal kell és hogy azt hány menetben kel feltekerni stb ha ezt a részét valaki elmagyarázná nekem azt megköszönném,
Kell mérőeszköz. Amivel megtudod mérni a légrést , a csévetest anyagvastagságát, és a huzal vastagságát. A legjobb ha az eredeti felállásnál maradsz.
Én is ezt akartam mondani, hogy ha javítasz, akkor az eredeti szerint tekercselsz. Ha teljesen leégett a tekercs, attól még a huzal vastagságát meg tudod mérni, a menetszám meg talán látszik, és a rétegszám is, esetleg egy ugyanolyan hangszórónál meglesed hogy is volt.
Értem akkor már csak egy mérő kell meg egy rossz hangszóró amiért nem kár ha nem sikerül a javítása Annak a műszernek mi a neve??
Én műszer nélkül mértem, feltekertem az eredeti huzalból egymás mellé sok menetet, megmértem milyen széles, és elosztottam a menetek számával. Így megkaptam, hogy 1 menetnek mekkora a szélessége. Ebből pedig kiszámoltam az átmérőjét, sugarát, vagy keresztmetszetét, amelyik kell.
Idézet: „Annak a műszernek mi a neve??” Mikrométer.Hozzáteszem,hogy ilyen pontos munkákhoz ez elengedhetetlen kellék.
és ha ugyan olyan széles csévét tekercset csinálok csak vékonyabb vagy vastagabb huzalból az nem jó úgy ugye?
Nem jó,ugyanis ha például vastagabb átmérőjű a huzalt használsz,akkor egyrészt kissebb lesz a tekercs ohmos ellenállása,másrészt pedig fizikailag is nagy valószínűséggel súrolni fogja a légrés peremét,kissebb huzalátmérő esetén természetesen ennek az ellenkezője várható,egyszóval mindig törekedni kell a gyári paraméterek helyreállítására.
Még annyit,hogy egy hanszórótekercset,minimum két szimmetrikus sorral kell föltekercselni a csévére.
Mikorméter. jó-jó. De azzal légrést nem tudsz mérni. A huzal vastagságán kívül másra nem fogod tudni hasznáni. A mikrometer 25 mm -es lépésenként van. 25 felett kell egy kalibrábló hasáb is amivel a 25-50-es mikrót beállítod. A feladat nem igényli ezt a pontosságot , hisz a felhasznált építőelemek sem ilyen pontossági osztályban készülnek. (huzal, csévetest, az esztergált részek, a fedlapon kivágott lyuk. Egyik sincs pontos méretre köszörülve.
Egy 100-ad pontosságú digi tolómérővel nagyon jól meglehet mérni a dolgokat. - Huzalvastagságot. - Csévetest anyagvastagságot , átmérőt.Magátmérőt. - Légrést . Ha körben több helyen méred akkor a koncentrikusságát is le tudod ellenőrizni. Erre célra még ez is jó.
Természetesen részben egyet kell értsek veled,a tolómérő az egyik legalapvetőbb (ha nem a legalapvetőbb) mérőeszköz egy hangszórójavításnál,a vele folytatott előnyösebb és kézenfekvőbb mérési technikák miatt,ezért egyáltalán nem nélkülözhető itt.Azonban ha a leolvasási pontosságot vesszük figyelembe,akkor bizony a mikrométer kerül előtérbe.Hogy csak magamból induljak ki,eleinte nekem is voltak tolómérőim mindenféle beosztásban,azonban a különféle helyzetek közepette hamar rá kellett jönnöm arra is,hogy bizony sokszor a tolómérő pontossága közel nem elég és kiegészítésképp nagy szükség van még egy mikrométerre is,persze hozzá kell tennem,hogy ez csak az én szubjektív megítélésem.
Sziasztok!
Valaki meg tudná mondani hogy,csévetestnek való anyagot hol lehet vásárolni? üdv:Imre
Szinte bármelyik nagyobb boltban. Az a neve, hogy alutálca.
Lehet rossz helyen lakom, de én még nem találkoztam olyan tálcával...
A nyomdász papír is jó erre a célra!
A gazdaságos boltban a grillező felszereléseknél kell keresni. A nyomdász papír nem vezeti úgy a hőt, hamarabb leég a hangszóród.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Tényleg...
Köszi!
Vagy ami inden háztartásban előfordul...bár én sohasem használtam:a sörösdoboz!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |