Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vezeték nélküli vezérlés
Témaindító: CoderKevin, idő: Ápr 18, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Tudom, hogy nagyon sok topic foglalkozik a címben említett témával, egy lexikonra valót el is olvastam, de nem igazán találtam meg a nekem megfelelőt. A legtöbb ilyen jellegű téma "bonyolult" olyan módon, hogy rengeteg számomra felesleges dolgot tudnak, és ennyire nem akarok belemerülni. Szoval ami nekem kellene, a legegyszerűbb rádiófrekvenciás távvezérlő egy adó, és egy vevő elemmel. Lényege, hogy az adó egységen egy nyomógomb, a vevő egységen pl. egy led. Ha megnyomom az adón a gombot, világít a vevőn a led. (persze nem távírányítású ledet akarok építeni ) Ennyire egyszerű kapcsolásra lenne szükségem, minden féle javaslatot előre is köszönök!
Itt van:
1. rész http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/434mhz_wireless.html 2. rész http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/434mhz_wireless2.html Nem is kellett volna olyan messzire menned.
Itt egy elég egyszerű kapcsolási rajz a távirányitóra, címezhető hogy másik adó-vevővel ne akadjon össze. Igaz erre 4 gomb van rajzolva, de ha neke 1 kell akkor a többit nem használod.
Az adó vevő modul pl: Conrad-nál megvehető
Elolvastam / megnéztem a hozzászólásokhoz kapcsolt segítségeket. Ez igazán egyszerű.. De ezek szerint maga az adó és vevő egység megépítésével még álmomban se foglalkozzak ?!
Megpróbálhatod, de ha nem akarsz felesleges munkát magadnak akkor veszel egy komplett egységet.
És ezt lehet tudni kb. mennyibe van egy ilyen egység pár ? (Ft-ban kompletten)
3490Ft a Conrad-nál 200méteres hatósugarú (nyílt téren)
ADÓ-VEVŐ KÉSZLET 433,92MHZ Rend. sz.: 130428 De sok más bolt is árul
Ejha... Ha megépítem lehet olcsóbb, nem ?
És ha már a vezeték nélküli vezérlésnél tartunk.. Hallottam olyanról is hogy Bluetooth vezeték nélküli vezérlés számítógépről.. LPT-ről ugye sokmindent vezérlünk.. Bluetooth se lenne rossz.. Erről a témáról valakinek valami infója, tapasztalata?
sziasztok!
ez a téma engem is érdekel,nekem egy kerti locsolószivattyút kellene ilyen módon kapcsolni ki-be relével kb 30m távolságból asszem a conrad-os cuccot megnézem majd.....egy kapcsolást találtam nem tom használható-e,azért felrakom
Az adója valami hihetetlenül egyszerű. Ezt tetszik.
A vevőjében viszont nem szinpi a 20V-os táplálás és zavar néhány alkatrész amit nem tudok micsoda. Esetleg valami leírásod nincs róla? Mekkora frekin megy, meddig működik, stb... Mondjuk a későbbiekben nekem az egy kapcsolás igen karcsú lesz, csak kezdés képpen ezt dobtam fel.
hali
szerintem számodra a legjob megoldás az ez: http://www.dunaweb.hu/bajielektronika/arlmodul3.html a biztonságtechnikai eszközöknél van 1 ill 2 csatornás vezérlő vevő ill adó. ezek egységcsomagok ha érzed magadban az eröt akor te magad is megépitheted de készen is árulják. ha dobsz egy mailt akor a bajibácsi elküldi neked postán
Drága... Ez a bajom vele.
És szerintem sokkal jobb érzés lenne megépíteni. De olyan rajzot/infókat még nem nagyon kaptam ami egyértelműen jó lenne, és magam építhetném meg az egészet.
Helló,
pár hete foglalkozom hasonló gonddal. Van az autóm központi zárjához egy rádiós távirányítóm, nagyon szépen dolgozik, minimális alkatrész-igénnyel, egy kis 12V-os elemről (lsd. tavirxxx képek). Leesett, beázott, rá is léptem, aztán összeforrasztgattam, ledet meg egy 100nF-os smd kondit cseréltem. Most üzemel, de meg akarom építeni a másolatát arra az esetre, ha beadná a kulcsot. Viszont akkor már két gombbal, hogy egyből jó legyen a garázsajtómhoz is... A vezérlő IC egy MC145026, rém egyszerű a működése, van adatlap stb (Motorola, múlt héten vettem a RET-től 800 Ft-ért). Az RF rész már húzósabb, az smd-k közül alig tudtam valamit beazonosítani, nincsenek értékek, nincs oszcilloszkópom, így ismeretlen maradt a frekvencia is. Az egyetlen (majdnem) biztos dolog az, hogy a chip órajele 1,71 kHz körül van (adatlapból, és az oszcillátor-vonalaira tett ellenállásokból következtetve). Azért írom mindezt, mert miközben próbálom megfejteni, milyen frekvencián és hogyan működik az RF-oldal, találtam egy spanyol weblapot (ha gondoljátok, felteszem tömörítve), amin volt két érdekes kép, a fenti chip és testvére, az MC145027 vevő (RET, 500 Ft) köré építve. Szerintem kiindulásnak jó lehet, illetve, ha valaki egy az egyben megépíti, akár megoldás is lehet a problémára. kobold
Betömörítettem, közzéteszem. A spanyol nem nagyon megy, de a lényeget ki lehet belőle hámozni, ha valamilyen nyelvet (célszerűen angolt) nyúz az ember...
Azt sajnos nem tudom megmondani, honnan van, mert nem "hagyományosan", másként mentve tudtam a gépemre menteni, hanem külön a forrást, külön a képeket, majd script-ek és linkek törlése, és maradt a látható rész. Valami volt az eredeti oldalon, ami megakadályozta a közvetlen mentést, végül is mindegy, megvan így is.
300MHz van írva a szövegben, de gyanítom, hogy inkább 315MHz lesz. Odamész a TV-dhez, kihúzod az antennát, odanyomod közel a távirnyát és a TV-n beállítod a 300, a 315, a 433 MHz-et ...(ha nem jó, akkor végignézed a köztük levő sávot aprólékosan). Ha ott ad, akkor amikor nyomod fekete/fehér csíkok fognak rohangászni.
Ez az IC hasonlónak tűnik a 2262/2272 vagy HT12D-12E párosokhoz, csak ez 5 lábon állítja a kódot, viszont ez is 4 csatornás. Üdv Inhouse
Ez a 300MHz eddig nem tűnt fel, mindjárt átnyálazom még egyszer... A szöveget csak átfutottam
A TV-s vételt este kipróbálom. Már ha az asszony lemond kedvenc, épp ma folytatódó sorozatáról Kis igazítás: 5 vonalon cím, négyen kód van az MC145026-nál. Így 16 önálló csatorna is lehet, ha mondjuk a címvonalakat hardveresen rögzítjük. A vevőnél ugyanennek a címnek kell fennállnia, és ha így van, két sikeres vétel után kiírja a négy adatbitet a kimenetein, egy további kimenete pedig (VT) magas szintet vesz fel, a következő fogadás kezdetéig.
Nem akarok kötekedni, de a gifeken és a pdf-ben is 4 lábon megy az adat és 5 lábon állítja a kódot.
1-5-ig fixen vagy szabad, vagy test, vagy VDD, természetesen ugyanez a decodernél is 6-9 mehet az adat, a gifeken nyomógombok (ami neked is kell), a pdfben (17. oldal): "binary data"... és a szövegben is írja. Szerintem. Üdv Inhouse
Én sem akarok kötekedni
Akárhogy fogalmazunk, a lényeg ugyanaz. 2, azonosan rögzített című (kódú) egység (adó és vevő) között átvihető az adó 4, tetszőleges állapotban lévő bemenete, amit aztán a vevő utáni áramkör úgy értelmez, ahogy akar. Jobb esetben meg ahogy az építője akarja A fogósabb rész inkább a frekik összelövése, egyáltalán az adó kisméretű, de üzembiztos megépítése. Oszcilloszkóp híján kísérletezek egyet... ... és tovább böngészem azt a majdnem 500 oldalt, amit eddig a nyákon kialakított hurokantennákról találtam.
Na, így már egyet értek.
Mi újság a TV-s próbával? (mondjuk nekem mázlim van, mert az én TV-m tudja MHz-ben is fogadni a frekit, nem csak a csatornákat jelzi) Üdv Inhouse
Ha ez valakinek segít, innen van az oldal. Mondjuk ettől még én se értem...
http://www.geocities.com/gregoriof2001/ccd10.htm
Nem tudtam kipróbálni, éjfélkor mentem haza melóból.
Az én tévém is kiírja, úgyhogy valamit majd kísérletezek. Gyorsan csináltam egy számítást a spanyol oldal rajza szerint, 2,2 uH induktivitással, 300 MHz-re, és 12,79 pF jött ki a kondenzátor értékére, ami a rajzon lévő 10 pF-nél csak picivel nagyobb. Mivel a másik, 3,3 pF-os kondi meg a tranzisztor kapacitásai is beleszólnak a működésbe, a nyákon lévő hurokról nem is beszélve, reális lehet a 300 Mhz, ezzel fogom kezdeni. Elkezdtem megépíteni egy másik adót is, két nyomógombbal. Az RF-részt a mostani adómról "tükrözöm", tolómérő és Eagle útján, nagy baj nem lehet belőle. Összeszedtem minden elérhető panelomat, és bújom az SMD Code Book-ot, hátha találok egy olyan tranyót, ami bírja mondjuk 500 MHz-ig, smd, és nekem is megvan... A városban egyetlen elektronikai bolt van, de úgy néztek rám, mint a hülyére, mikor megmondtam, mit szeretnék. Máshová meg nem jutok el mostanában.
A CCD10-re rákeresve én is megtaláltam reggel, újra. Visszaléptem egy szintet, a gregoriof2001-re, hátha van még más is, de nem nagyon találtam újabb infót.
Viszont, szép (és biztosan marha nehéz) nyelv ez a spanyol
Fogadok egy virtuális sörben, hogy 315MHz lesz...
Ugyan nem EU szabvány, de ilyen is van forgalomban nálunk. Üdv Inhouse
Hidegen tartom a sörödet, de egyelőre nem adom oda
Nem jött be a TV-próba. Kiírja ugyan, hogy melyik frekinél jár, de sajnos csak azt lehet vele megértetni, hogy keress felfelé, keress lefelé... és megy adást keresni, villámgyorsan átszaladva az üres sávokat. Mire elolvastam a 290-et, már 410-nél volt Azon gondolkodom, hová tettem az antenna-jelszintet mérő kapcsrajzomat. Ha összedobnám azt pl. cserélhető induktivitásokkal, hogy lefedjem a 250...500 MHz-et ugyanazzal a trimmer kondival, és a kimenetét mérném, talán rátalálhatok a legerősebb jelre, aztán visszamérem a kondit, és kiszámolom a frekvenciát. Jobb sajnos nem jut eszembe...
Nos, freki azóta sincs, és elég lassan haladtam a kísérletezgetéssel is. Főnökömnek más dolgok fontosak...
Csatolva itt a jelenlegi adóm rf-es részének kapcsolása. Értékek sajnos nem nagyon vannak, hiába forrasztottam ki az összes smd-vackot, nem nagyon tudtam a kondikat megmérni (multiméter legkisebb méréshatára 2000 pF, a pár pF-os darabokra meg se rezzent). Viszont a C3 jelű kondit sikerült a megtalálhatatlanságba szenderítenem, valahová leesett az asztalról. Kivettem egy régi rádióból egy 5 pF-os, és egyáltalán nem smd kondit, visszavágtam a lábait, beforrasztottam, és láss csodát, az adó hangolás nélkül is működik, bár mintha egy kicsit közelebb kéne állni a kocsihoz, mint korábban. Megjegyzem, a multiméter ezt a kondit is nullának mérte, de az ő szemszögéből valahol igaza is van. C1 és C2 színre, méretre stimmel a hajdani C3-mal, és bár ez nem sokat jelent smd-knél, az utóbbi időben szétbontott panelokon azonos értékekhez azonos megjelenés is tartozott, így az új adó nyákjára (ami már ki is van maratva) valószínűleg ebból a pár pF-os tartományból forrasztok be valamit, aztán majd kiderül. Ja, az induktivitás ferritmagos (vagy olyasmi, mágnesezhető), ellenállása 0,5 Ohm, ha hihetek a multinak... épp egy primitív ind. mérőt készülök építeni, külön az ő kedvéért. A rajzon a vastag vonal a hurokantenna; számolgattam, számolgattam, feladtam, az új nyákon jórészt hasra készült... Ha valaki a rajzot látva lehülyézne, mert pofonegyszerű a kondik kiválasztása, ne tegye, mert eddig ilyet még nem számoltam, de nem is tanultuk anno.
Egy TV-tuner bizony sokmindenre jó, az biztos. Akár spektrum analizátorra is, csak ki kell (célszerű) egészíteni a KF erősítővel is. Az képezi a térerővel arányos AGC jelet. Bővebben beszéljen helyettem a cikk. Nem kell ragaszkodni az említett típushoz, szinte bármelyik TV tuner ill KF fokozata megfelel.Ebben az esetben én az analóg hangolást részesíteném előnyben, sokkal ergonómikusabb. Az I2C-s tuner előnye a frekvencia ismerete. Analóg tunerrel előbb érsz el sikert, azt mondom.A másik, hogy a digi tunernek nem folyamatos a hangolása. A raszer pl 64kHz, ez lehet kevés is.
-Kipróbáltam amúgy egy "konnektor távvezérlővel", az UHF sáv alján fogható, de a hangolásnál elkél egy helipot!
Itt van amúgy a rettenet, ez csak egy sima TV-hang-vevő. Alulról fölfelé: 12V táp, Orion tuner, Orion KF, TBA 120 hang KF+tba810Hang végfok, táp a 30V-nak. A cumi nem nekem kell...De van egy rosz hírem, egy "sima" TV tuner nem veszi a 315Mhz-et. Nekünk kábel tuneres gép kell. Nem néztem még utána de szerintem belefér a tartományba. Megjegyzem az UHF is 470MHz-től kezdődik, mégis fogja a 433-at
Kösz, Medve.
Elmondom, mim van jelenleg, egy bontott (valószínűleg Mitsubishi) videóból, és nagy hirtelen csak annyit kérdeznék, el lehet-e ezekkel indulni. Van egy panelom, két árnyékolt dobozzal. Az első, a bemenetnél, egy UVE33-E05 tuner, adatlapot eddig nem találtam hozzá, de a lábai a dobozon jelölve vannak, balról jobbra eképpen: Bu, VT, BH, AGC, BI, AFC, MB, IF. Tele van szép zöld tekercsekkel, pár kondi, ellenállás, és egy bazi nagy zöld valami van még a Bu lába fölött. Aztán egy másik doboz, sajnos az elülső lapja nélkül, így nem tudom a "nevét", de van rajta még egy ragacs, 1812544 13935 TPS7-E0004 883T feliratokkal. Közepén egy LA7530 IF-jelfeldolgozó, adatlapot letöltöttem, bogarászom. Végül, a két dobozkát hordozó nyákon még egy LA7913 tuner-vezérlő, adatlapot találtam ehhez is, szintén mélyebb elemzésre vár. De ahogy elnézem, szín analóg minden. Csak hogy más is tudja, mit szeretnék: veszek egy új elemet a meglévő távirányítómba, mert mire végzek, úgyis lemerül. Leülök egy megfelelően összetákolt áramkör elé, erre kéne a tuner meg a többi szükséges, és elkezdem hangolgatni a tunert, míg valahogy detektálni nem tudom a távirányító működését (ha a benne lévő MC145026 TE vonalát GND-re teszem, és csak utána megy bele az elem, folyamatosan ad). Ha sikerül a keresés, előveszem a már megépített, de ismeretlen frekin működő új távirányítót, és addig hangolok meg cserélgetek, amíg a változatlanul hagyott tuner meg nem "hallja" azt is. Ezután elvileg már csak finomhangolni kell az új darabot, amit már meg tudok csinálni a kocsin, és a beépített alkatrészek segítséget adnak ahhoz, hogyan alkossam meg a garázsajtó leendő vevőjét. Ez persze mind csak elmélet, jelenleg Ha viszont a fenti cuccokkal meg lehet ezt csinálni, a spektrum-analizátor még szebb volna, kevesebbet kellene vaktában változtatnom. Lelki szemeim előtt már van egy ledsor, 300-tól 450 MHz-ig pl. 5 MHz-enként egy led, és az adott összetevő amplitúdójától függően világítanak...
Módosítanom kell az álláspontomat... LA7913-hoz az adatlap japánul van, angolra nem akadtam eddig még. Ráadásul két lába mellé CPU van írva / rajzolva, szóval mégsem annyira analóg az egész, mint gondoltam...
Az én lelki szemeim előtt egy PC+monitor van, amely végighangolja a digitális tunert, veszi az AGC jelet s X-Y ábrázolja. Többszázezres műszer fillérekből...De ez majd később. Egyelőre az az analóg tuner nagyon jó neked, az a KF is király, minden benne van. 10-es az AGC, erre kell egy műszer, a 3-as a hang, ide egy erősítő+hangszóró. A SAW szűrő is a dobozban van? Oda kell a Tuner IF jele. A tuner lábait ismered?
Ja UI.: A tuner analóg, az 1-30V hangolófeszültséget és a sávkapcsoló feszültségeket vár. ezt állítja elő az LA7913 a proci utasításainak megfelelően, bár az adatlapot még nem láttam...I2C a valószínű protokoll |
Bejelentkezés
Hirdetés |