Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RC vagy LC aluláteresztő szűrő

Témaindító: gembird, idő: Feb 14, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 3
(#) pucuka válasza sniperx hozzászólására (») Nov 22, 2012 1 /

Sehogy nem lehet számolni. Ez egy definíció, az időállandókból adódik, és az a törésponti frekvencia, ahol 3 dB csillapodik az amplitúdó, és a fázistolás 45 fok lesz. A Bode diagramban ábrázolható a frekvencia és fázismenet.
Példa
(#) JoeCity hozzászólása Dec 22, 2012 /

Hello! Minden műv. erősítőt lehet egy telepesen táplálni, vagy csak azokat, amiknek az adatlapjában az szerepel is? Egy TL084CN-t szeretnék üzemeltetni +5V-ról. A szimulációs program szerint ez lehetséges. Az IC adatlapjában nem térnek ki az egytelepes megoldásra. Az áramkört megépítettem, de se +5V-ról se +12V-ról nem ad életjelet. Alul-áteresztő szűrőnek használnám 20kHz-ig.
(#) Gafly válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia,
kapcsolás kérdése. Megfelelő kapcsolással lehet egy telepes táplálással használni gyakorlatilag bármilyen műveleti erősítőt...

A TL084-nek szerint kevés a +5V (ami +/- 2.5V-nak felel meg).
A szimulátor programok szerintem nem kezelik helyesen az ilyes speciális esteket, tehát az nem jelent semmit hogy a szi,ulátir szerint működik...

Azon viszint elgondolkodnék, hogy 12V-ról sem működik -> ez számomra azt jelenti, hogy nem jó a kapcsolás...

Tedd fel legyél szíves a kapcsolást is, akkor többet tudunk mondani...
(#) JoeCity válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Helló! Sikerült beszereznem egy LM324N-et is. Megépítettem breadboardon az alábbi kapcsoláson látható egytápos elrendezésben +5V-ról, de ezzel sem mentem túl sokra. 19kHz-en Uki=Ube, pedig már 15kHz-től csillapítania kéne. Itt volna a kapcsolás

A fenti kapcsolást a FilterLab-al terveztem és Multisim-el szimuláltam. A multisim szerint a két kapcsolás akkor ekvivalens, ha R19=26kOhm.

Üdv! JC
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) Gafly válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

R17 és R19 egyforma kellene hogy legyen (ez biztosítja a féltápfeszültséget).
Egyébként miből gondolod hogy mennie kellene szimpla 5V-ról?
(#) JoeCity válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Az LM324 +5V-os működését az IC adatlapjából néztem.
(A)kapcsolás: adatlapból való.Bővebben: Link
(B) kapcsolás: innen való: Bővebben: Link Mindkét kapcsolás az egytelepes üzemmódra utal. Amúgy az előző hsz-ban belinkel egytelepes kapcsolás működőképesnek kellene hogy legyen, ha R17=R19?
(#) Gafly válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Az általad linkeltben is egyformák...
Egyenszinteket azért mérd már végig és ha tudod írd fel a rajzra. Sokat segítene...
(#) JoeCity válasza Gafly hozzászólására (») Dec 29, 2012 /

Ezen a kapcsoláson a mért ellenállás, feszültség értékek szerepelnek. A szimuláció során ezeket az RC értékeket használtam a Bode diagram felrajzolásához. Bővebben: Link
(#) Gibi89 hozzászólása Nov 9, 2013 /

Sziasztok!

Szeretnék építeni egy RC szűrőt, ahol az R ellenállás egy potméter lenne, a C pedig egy normál kondi, így a frekit 1-160 Hz között változtatnám (R = 1 Mohm / 1 kohm és a C = 1 nF / 1 uF).
A baj csak az ha a csökkentem a potméter értékét, akkor a frekvencia nagyobb lesz mint 160 Hz. Ezt hogy tudnám kiküszöbölni?
(#) Sandor01 hozzászólása Dec 26, 2016 /

Sziasztok!

Én is egy RC alul áteresztő szűrőt szeretnék készíteni. Van egy 12V-os LED szalagom és egy TIP34C tranzisztorom. A kapcsolás: A tranzisztor emitterjére megy a +12V és a + jel az erősítőből, a bázisra megy az erősítő negatív jele (előtte van egy 2kOhm-os ellenállás), a kollektorra pedig a LED szalag pozitíva, a 12V negatív a LED szalag negatívjára megy. Ezzel csak az a probléma, hogy minden hangtartományban villog a LED, ezért le szeretném szűrni a magas és a közép hangokat, hogy csak a mély hangokra villogjon. Egy 100W-os 6Ohm-os erősítőről használnám. Hány µF-os kondenzátort és hány Ohm-os ellenállást használjak? A válaszokat előre is köszönöm!
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem