Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV vevő
Hali!
Sok "tv adó"-s topicot láttam, meg interneten is sok ilyen rajz van, de sehol sem említenek vevőt. Ha valaki tud olyan kapcsolási rajzot ami megfelel tv adás vételére és a kimenő jel kompozit (lehetőleg színes) és még meg is osztaná velem, akkor azért hálás lennék. Most sokan azt gondolják, hogy 11.000 forintért lehet venni kész kamerás adó-vevő párt a Hobby Rendelésen, de akkor hol marad az építés öröme? ![]() Előre is köszönöm. üdv: mosomate
Az építés öröme meglehet akkor is, ha modulokból teszed. (Én anno még 7cm-es szkópcsővel építettem az első csöves TV-met, ami csak az 1-es csatornát fogta. Mondjuk nem nagyon volt más, csak a "kísérleti" 2-es, ami UHF24-en volt, akkor azt a technológiát én sámlin nem tudtam volna alkalmazni.)
Kérdés, milyen igényeket támasztasz a vevőddel kapcsolatban? Ha szeretnél minden csatornásat, akkor azt ajánlom, egy videóból szedd ki a tuner és KF egységet, hidd el, így is lesz vele dolgod elég. Az szól a video mellett, hogy Neked kompozit (FBAS) kimenőjel kell, és a videonál ez korrekten megoldott.(a tunernek szüksége van az érzékenység szabályzásához a kapuzott AGC jelre, amit a komplett TV-k a sorvégfok jeléből állítanak elő. Ha nincs képcső, nem kell eltérítés, így nincs erre a célra használható sorimpulzus sem. A videóban egy IC oldja meg a szinkronjel-leválasztást és ebből képzi az AGC jelet.) Röviden ennyi a nagyfrekis része videojelig (+hang), a további megoldásokat a fantáziádra bízhatod: csatorna és sávváltás, hangolásjelzés, dobozolás. Van itt egy nekem is - egy szabvány fekete dobozban minden csicsa nélkül - ami sok éve szolgál egy Philips CGA+kompozit monitorral TV-ként.
Nekem nem tv-t nézni kell az eszköz, hanem hogy vegye az általam készített adó jelét.
"rajzot ami megfelel tv adás vételére és a kimenő jel kompozit " - ezt írtad...
Mind1, a leírtak ugyanúgy érvényesek. Vagy arra gondoltál, hogy nem a TV-sávban működne az adód? Mert az UHF vagy annál magasabb sávokra a vevőt elkészíteni nem piskóta...
Előfordulhat, hogy rosszul fogalmaztam, akkor olyan kéne ami UHF sávnál magasabb frekvanciákra gondoltam. Mert amit készítettem adót, azzal lehet UHF fölé is menni (egy kicsivel).
OK.
Még mindig érvényesek a fent leírtak. Ha kábeltunert használsz, az felmegy "kicsivel az UHF fölé". Az a helyzet, hogy jó vevőt sokkal nehezebb építeni, mint egy adót. Különösen, ha egyszerű adód van (nem kvarcról járó), akkor a vevő oldalon nem nélkülözhető az AFC. Egy tuner+KF doboz - a fentiek szerint - elfogadható munkaráfordítással alkalmas a célnak. Amikor ezeket működésre bírtad, megpróbálhatsz esetleg hangolni a tuneren, hogy még feljebb menjen (más ne lássa az adásodat). Én nulláról ma sem indulnék el...
Mondasz valamit... Lehet, hogy ezt az ötletemet még egy kicsit pihentetni kéne, először talán megépítem azt az erősítőt amit már két hete tervezek.
Hali! és ha valami olyan megoldáshoz fordulnátok mint pl. egy feketefehér TV képcső+elektronika. Azaz egy képcső + elektronika az eltéritő tekercsekhez wenelt henger szabályzása valami ilyesmi, vagyis Composit videó jelből leválasztani ezeket a tartalamakat!
Sziasztok!
Tudnátok a linkelt weblapon szereplő TV adóhoz, egyszerűbb, PIC nélküli vevő kapcsit küldeni? ![]() UHF TV adó Várom válaszotok, köszi! ![]()
Ugy a legegyszerűbb, ahogy azt Sebi (#63846) mondta. Analóg tunerrel, akkor nem kell PIC.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |