Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Szia! A rajzán láthatod (Elektrotanya), hogy a mono kapcsoló előtt a loudness van a pár alkatrészével amit szálanként át tudsz vizsgálni, van egy send-receive átkötés - gondolom a készülék hátulján - ahol kontak hiba lehet és a bemenetválasztó.
Ha a hibás csatornára ezek megkerülésével adod a jelet, láthatod melyik részen tűnik el a hang java.
Hiába teszed fel minden nap más témában a kérdésedet.
Ezt csak is te tudod megállapítani, mert nálad a készülék. Ha a mono kapcsoló mindkét végfok felé kiadja a jelet, akkor az előfoknál van a hiba, aminek a kiderítéséhez egy jelgenerátorra, és egy oszcilloszkópra van szükséged. Jelet adsz a bemenetekre, és szkóppal végigköveted a jel útját. Ahol megszakad, ott a hiba. Ha nincs szkóp és jelgenerátor. akkor tróger módszer gyanánt, valamilyen műsorforrásból jel, és egy legalább 100k bemenő ellenállású egyszerű hangerőszabályozott végfokkal, hangszóróval, mérőcsúccsal végigkövetni a jelet hogy hol halkul el.
Hali! Az lehet poti hiba is.Különben ismerős hiba jelenség,nekem is elő fordúlt már ijen,de nekem poti volt a hibás,főleg ha egy soros poti van benne.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
Köszönöm a gyors válaszokat, valaki előttem, már gányolta ezt az erősítőt a hátulján a send receivet nem jól kötötte össze, a végfoknál találomra rakott bele teljesen más tranzisztorokat, mint amik belevalók.
Ezeket a hibákat már kijavítottam. Oszcilloszkópom nincs, meg nem is értek annyira hozzá, de amiket írtatok azokat leellenőrzöm.Köszi!
Sziasztok.
Van egy nem működő Mitsubishi erősítőm, benne két STK 1050 -es végfok IC. A trafó a hálózatról a feszültséget 60V ra alakítja, amely egyenirányítás után olyan 84 V körüli lesz. Ez a feszültség megy az IC -re. Kérdésem, hogy ez a feszültség nem sok az IC-nek? ( amit találtam adatlapot, aszerint a max fesz. 53V, tipikus fesz. 36V)
Üdv.
Függ attól hol és hogyan mérted, mert ennek szimmetrikus a tápja tehát GND-hez képest van + és - . Szerintem te a teljes feszt mérted + és - között és nem GND-hez képest mértél. És akkor az azt jelenti, hogy +-42V ami pont jó. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
Szia!
Előbb nézd meg, hogy a tápfesz (+/- külön külön) eljut-e az IC-ig. Ha ez megvan, akkor a panelre menő piros-fehér-fekete vezetéken kersztül adj jelet az erősítőnek. piros/fekete egyik csatorna fehér/fekete másik csatorna, ha a képen jól látom, akkor a 3 vezeték szürke szigetelésben megy a nyákra.
Sziasztok.
Tud valaki segíteni ezt: http://imageshack.us/photo/my-images/706/img20121229101137.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/5/img20121229101120.jpg/ az erősítőt beüzemelni? Sajnos nem találok rajzot hozzá. A hűtőn van egy 9v-os feszültségszabályozó szabadon, azt nem tudom/találom, hogy a panelon hova kell bekötnöm, hogy áram alá kerüljön a rendszer.
Szia! STK433-040
Minden felirat ott van a NYÁK-on amire szükséged van.
+/-VH a táp +/- Out L/R kimenet jobb/bal In L/R bemenetek J/B Overload-Túlvezérlés jelző kimenet Amp/StBy- készenlét/bekapcs
Üdv!
Ráakadtam egy olyan quad 405 kapcsolásra amin párhuzamosítva van négy végfok tranzisztor, ez ér valamit ? Másik erősítőnél is meg lehet oldani? Valamivel többet fog tudni vagy csak stabilabban üzeme?
Köszönöm.
és ha csak egy hangszórót akarok, akkor csak a gnd és L -t kell bekötnöm? én azt hittem hogy az stby az a készenlét(standby). viszont ha ez a bekapcs, akkor hova kössem rövidre, hogy "beinduljon" a rendszer?
+5 voltra kell kötni, akkor kapcsol be.
Sziasztok, van egy Videoton EA6383 S sztereó erősítőm, és a nagyon mély olyan "öblös" hangoknál , úgyszólván kotyog mind a 2 hangszóró (tehát a hangszóró nemigen lehet) ötlet, hogy mi lehet a baja?
Köszi!
esetleg 9V lehet?
A gyári kapcsolásban a tápjából leosztva kapja tehát akár azzal is megoldható.
Mi az a "kotyog"?
Milyen hangszóró nem lehet? Vidi hangfalnál jártam már úgy, hogy szétporlott a hab perem a mélysugárzónál. Na akkor dübörgés/öblös hang nem volt...
Megtaláltam a hibát, a loudness poti ment tönkre.
300k*2 potmétert hol lehet venni? H.Q.-nál nem találtam.Mi van akkor, ha nem rakom vissza az erősítőbe, mert megvagyok loudness nélkül is. Lehet ettől még használni az erősítőt?Nem lesz baja?Köszi!
Szia! Attól még nyugodtan használhatod.
Hát sajnos hasonlítani nem tudom mihez, barátom hortyogásnak mondja, én kotyogásnak, mély hangokkal nincs baj, vannak rendesen, de egy bizonyos hangnál előjön ez a fura hang is.
Heló! Próbálj meg a táp kondikat ki cserélni.
Szia! A kivezérelhető feszültség csak elhanyagolható mértékben növekszik meg a párhuzamos végtranzisztortól, viszont kisebb ellenállású hangszóróval is terhelheted. Így jutsz többletteljesítményhez. Persze ezt a tápnak is bírni kell. Látogasd meg például az ST151 topicot, ott is találsz rá példát.
Egy konkrét erősítő rajz esetén pontosabban meg lehet mondani mit hoz a tuning ezen formája.
A kotyog szó, nem értelmezhető esetedben. Nem a lengőcséve ver be a pólusba, vagy a fedőlapba? Vagy bekerülhetett valami pl. a légrésbe.
Ezt így nem tudni. Próbáld cserélni a hangsugárzókat, hogy azzal van- e a baj egyáltalán. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
Sziasztok megtudnátok mondani ez a 2 műszer mire jó? köszi
Üdv! Egy Videoton RA6363-as erősítőt szeretnék kicsit izmosabbá tenni, ennek érdemes a végtranyóit párhuzamosítani , vagy egy B5-ös vagy esetleg egy quad végerősítő panelt beletenni. Melyik lenne érdemes ?
Az egyik egy váltóáramú csővoltmérő. Minden amatőr műhelyben elfér....
A másik egy célműszer, magnókhoz. Dísznek esetleg, most hogy már a CD is kiment a divatból?
Köszönöm,nekem nincs szükségem rájuk, így piacra kerülnek, csak nem tudtam mi micsoda köszi mégegyszer
Sziasztok! Van nálam javításon egy sAL PA 25Active hang(fal)sugárzópár. Pontosabban az erősítője. A trafó primer oldali biztosítéka kiment, kicseréltem. A diódahíd (mert szétment) ill. a pufferkondik is ki lettek cserélve. Ha bekapcsolom, csak búg a két hangszóró. (videót mellékeltem) A végfokpanelről lehúzva a "vezérlőpanelt" (amin a hangerő- és hangszínszabályzó is van) ugyanez a helyzet. Merre keressem a hibát?
andras99 ui.: a végfok tranyói: TIP41/42 A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2012
A transzformátor aligha bír ki dupla terhelést, ezalatt azt értem 4 ohm-mal terheled. 8 ohm-on egy másik erősítő is ugyan annyit ad le.
Egyiket sem. A teljesítménynövelés nem egyenlő a tranzisztorok számának növelésével, ill. a más topológiák alkalmazásával. Ha egy vödör vized van, hiába teszel mellé három üres vödröt, akkor sem lesz több vized, mégha matyómintás a vödör akkor sem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |