Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangtechnika PIC-kel

Témaindító: t0bi, idő: Nov 10, 2010
Lapozás: OK   4 / 5
(#) Gafly válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 27, 2012 / 1

Alternatívaként:
MP3-at átkonvertálod 8 bites vaw formátumra.
Epromba beégeted + 8 ellenállás mint D/A konverter és egy számláló a cimzésnek...
Akkor még PIC sem kell...
(#) bbatka válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Én is egyetértek veled. Egy ISD chipet én is kipróbáltam anno 10 éve. Nagyon zajos.
(#) Gafly válasza bbatka hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Használi sem egészen triviális.
Legalábbis ha tanult kollégámnak elment szakdolgozatnak...
(#) Szpisti válasza Gafly hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Azzal meg az a baj, hogy a 8 bites felbontás is nagyon alacsony kvantálást tesz lehetővé, így az is zajos lesz, és egy pár másodperces minta is hatalmas memóriát igényelne.
Higgyetek a "kici kínainak", ők ezen már túl vannak...
(#) Hp41C válasza Gafly hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

(#) Szpisti válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Na igen, ő az egy bites megoldással variál.
Még a '80-as években dilim volt a digitális visszhangosító.
Akkoriban csak analóg zajos megoldások voltak kaphatók.
Eleinte egy BurrBrown AD konverterrel szemezgettem, de akkor 20e Ft körül volt .
Aztán találtam kapcsolást, ami hasonló elven, SAR áramkörrel működött diszkrét elemekből (Successive Approximation Register) - vagyis azt figyelte hogy a bemenő analóg jelhez képest a referencia fűrész jel nagyobb vagy kisebb. Ebből lett a soros 1 bites jelfolyam, amit már csak egy RAM-ba kellett beolvasni, majd késleltetve kiolvasni.
A dolog érdekessége, hogy az eleinte titokzatosnak tűnő kapcsolás egy orosz rádiótechnika oldalán volt megtalálható cmos áramkörökből!
Valami hasonló elven tudom elképzelni ezt a pic-es megoldást is.
Amit Hp41C linkelt, az elvi megoldást taglalja. De ugyanennek a szerzőnek van egy robotikás oldala is, ahol beszélni tanítja a robotjait
Az oldal Talkbotbrain néven megtalálható.
Aki sokallja a Waytronik modulért a 20 dolcsit, amiről nemrég linkeltem, az kipróbálhatja ezt is természetesen.
Kapacitása 1Mbit memóriával 24 sec. 256 szegmensen, 44,1 kHz-es jellel.
(#) slogan válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Szia !

Nekem tetszenek ,csak melyiket vegyem ?
Ezt ?
Ezt ?

Köszi a segedelmet !
Üdv : István

A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
(#) Szpisti válasza slogan hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Én elsőre a második linken található usb-s verziót választanám.
Ebbe fel tudod tölteni a hangmintákat egy usb kábelen keresztül, nem szükséges programozó áamkör.
Viszont azt vedd figyelembe, hogy ezzel csak 4 hang szegmenst fogsz tudni megcímezni külső Pic áramkör nélkül.
(#) slogan válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Külön modul és programozó kéne igazából ,de nem találom
(#) Szpisti válasza slogan hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Ha nem sürgős ne kapkodd el.
A gyártóval beszéltem nemrég, és jelezte hogy az Ebayre is fog kerülni a programozóból .
Meg ott olcsóbb is lesz.
(#) Szpisti válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Ha jól tévedek, akkor SD kártyáról olvassa egy szinteltolón keresztül egy pwm DA áramkörbe a wav-ot.
De a leírás szerint ez is csak 8bit/8(16)kHz-ig életképes, tehát csak bizonyos minőség határig alkalmas.
Kell hozzá egy ilyen interfész áramkör, meg külön pic-micro is... Ott van minden az oldalon csak le kell szedni a linkekről a rajzokat meg kódokat.
Iyen mélységig én már nem mennék bele , de aki ért a pic-hez, hajrá!

Van ott még kapcsolási rajz is, de erre az fcf kiterjesztésre nem sok okosságot találtam.
...jahogy az lenne a bootloader az SD-hez tán !?
Maradok a kész áramkör rendelésnél inkább

Ahh.. köszi! Nem tudom beinvesztálok-e még energiát egy ilyen új tudományba
(#) _vl_ válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Idézet:
„ha lesz hozzá 5V-3.3V szintillesztőm”

5V->3.3V: 74LVC/AHC sorozatú IC-k.
3.3V->5V: 74AHCT/HCT sorozatú IC-k.
'125, '244, '245 teljesen jól használható ilyen célokra.
(#) Mdavid válasza slogan hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Szia!

Akkor a második linken találhatóhoz kell még másik áramkör is? Nem igazán értem a dolgot :/
(#) slogan válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

1. Igazából nekem lejátszó modulra lenne szükségem.
2. Amivel ezeket felprogramozom.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2012
(#) Mdavid válasza slogan hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Értem. Mert igazából én olyasmit keresek, amivel a Vasember páncélomban 2 db 15W-os hangszóróval le tudok játszani zenét és a Vasember mozgásának hangjait :/
(#) slogan válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Majd csak segít valaki
Én előre is köszönöm !
Már nagyon régóta szeretnék "hangot"
(#) Gafly válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Idézet:
„Mert igazából én olyasmit keresek, amivel a Vasember páncélomban 2 db 15W-os hangszóróval le tudok játszani zenét és a Vasember mozgásának hangjait :/”

Na akkor végre kibökted hogy mi a konkrét kérdés végre-valahára....
(#) Mdavid válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Nem tudom, mennyivel hozott közelebb a megoldáshoz az, hogy leírtam, mibe fogom berakni az áramkört... Az áramkör tekintetében szerintem elegendő információt írtam le az első hozzászólásomban is.
(#) Gafly válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Idézet:
„Nem tudom, mennyivel hozott közelebb a megoldáshoz az, hogy leírtam, mibe fogom berakni az áramkört... Az áramkör tekintetében szerintem elegendő információt írtam le az első hozzászólásomban is.”

Ha erre gondolsz:
Idézet:
„Szeretnék egy olyan áramkört készíteni, ami gombnyomásra hangot játszik le. A hang mp3-ban van. Az lenne a kérdés, hogy létezik olyan kapcsolás, amellyel ez lehetséges? Nem nagy fájlra kell gondolni.”

akkor most például tudom, hogy nem egy "GAMER" PC és szünetmentes táp összeépítésében kell gondolkodni. Bár az a kétszer 15 W az önmagában is jó kérdés (különösen ha nem PMPO és évekig kell folyamatosan biztosítani...).
(#) vicsys válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

De van a mellkasában egy generátor, ami kifogyhatatlan... Bővebben: Link Táp, megoldva
(#) Mdavid válasza Gafly hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Rendben, igazad van, elnézésed kérem.

A mellkasában reaktor van, nem generátor. Az enyémben is lesz, csak ez inkább fogyasztó lesz :/
(#) vicsys válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Kell, hogy legyen generátor is, mert tekercsek vannak rajta.
(#) Mdavid hozzászólása Dec 30, 2012 /

Egy kis segítséget szeretnék kérni. Valaki feljebb linkelt egy Ebay-en fellelhető áramkört.
Ezt.
Az lenne a kérdésem, hogy ez működne úgy, hogy ezen az áramkörön tárolnám a wav zenefájlomat, összekötném egy TDA2030A-s erősítővel, majd azt a két hangszórómmal?

A WT588D-t hogyan tudom összekötni az erősítőmmel?
(#) _vl_ válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Egy kis gugli, és máris találsz hozzá leírást: Bővebben: Link
A DAC kimenetre kell kötni az erősítőt.
(#) Szpisti válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 30, 2012 / 1

Ez a WT588D nem kimondottan zenehallgatásra készült modul, arra vannak másik megoldások.
Tudni kell hogy nem sztereo, hanem mono, és mint említettem a leírásban szereplő több mint 200 felvétel megcímzéséhez fel kell programozni egy mikrokontrollert, hogy elérhetőek legyenek - mert alapból a 16p (16 lábú) kivitel csak 4 nyomógombhoz alkalmas. Keresd a 28p-t, azzal 24-et meg tudsz címezni nyomógombokról.
A DAc kimeneten egészen elviselhető a minőség, a pcm kimenetek viszont csak modellek effektjeihez alkalmasak legfeljebb.
Az is hozzá tartozik, hogy egy szabvány 44100 Hz felbontású zenét vagy hangot vissza kell előbb konvertálni 16 vagy 20 kHz monora, és csak azt lehet a modulhoz tartozó spec. programmal feltölteni usb-n vagy külső programozó modulon át (28p).
Legyen barátod a gugli, és mindent meglelsz!
Zenehallgatásra az Alibabán találsz megfelelő modult , de azt meg kell angolul boltolnod a forgalmazóval.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
(#) Mdavid válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Uh, ez feleslegesen bonyolult az én célomnak. :/ Nincs más mód, hogy a Vasember páncélomban le tudjak játszani egy darab számot, majd későbbi fejlesztések után effekteket (lépések hangja, stb)?
(#) Szpisti válasza Mdavid hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Szerintem a 2x15W sokkal feleslegesebb és bonyolultabb, mint azt az usb modult megvenni és feltölteni . Minek oda sztereo? Minek 30W ? Egy 5W-os végfokkal és egy (2) jobb hangszóróval leordítja a Batmant is!
Szerintem ennél csak bonyolultabb megoldásokat fogsz találni, ha csak nem egy walkmannal próbálkozol.
(#) Mdavid válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 30, 2012 /

Csak azért gondoltam a 2*15 W-ot, mert van 2 ilyen bontott hangszóróm, tévéből, és miért ne használjam fel?
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem