Fórum témák
» Több friss téma |
Én úgy csináltam neki a tápot, és ez nagyon jó volt neki, hogy graetz, 1-2000uF, 100nF, 10nF, 10pF, majd stab, aztán egy induktivitás sorosan, aztán megint 100nF, 10nF 10pF. Ebből nem sok zavar megy az áramkör felé.
Ezt a táprészt érdemesebb külön nyákra elkészíteni, vagy az is jó, ha egyben van? Nem hiszem, hogy a 100kHz-es tartományt nagyon zavarná a szűretlen váltóáram beérkezte, de a 2MHz-eset már lehet.
Szia!
Ebay 3000Ft, rendeltünk tökéletesen múködik!
Én úgy csináltam, hogy külön nyákra készítettem el, de ezen lakott a kis puskás trafó is, egy videó dobozban helyeztem el, és a lehető legmesszebb a paneltól. Nem mondom, hogy más megoldás nem jó, de ezzel a megoldással biztos zavarmentes volt az egész kóceráj. így fest
Gyártják is vagy elfekvő darabok voltak?
Szerintem gyártják is.
De pl ebayen most vettem 600Ft-ért egyet ingyen postával kínából. Már csak hónapok kérdése és ide is ér ha el nem vész a postán ;D
Szevasz. 600HUFért MAx038as?
Szerintetek a forgókapcsolóra ezen a kapcsoláson 1µF alatt lehet használni 0805ös SMD kondikat?
Szia! Ideért már? Tényleg az, és annyi??
Persze, hiszen kifejezetten jó minőségűek. 1uf is létezik, én még a 4,7 mikrót is ebből raknám fel...
Ha egészen pontos kell, nem okoz gondot akár kettőből összerakni, stb.
Sziasztok!
Elkezdtem építeni egy függvény generátort MAX038-al. Én mikrokontrollerrel fogom vezérelni, 3db 12bit-es D/A-val fogom a Fadj, Dadj, Iin (remélem 12bit megfelelő felbontású) állítani. Az Fadj, Dadj +/-2.4V-al, Iin 2-750uA vezérlem. Max038 Cosc úgy terveztem hogy a PIC portlábaira pakolom, a szükséges frekvencia tartományhoz tartozó kondenzátort portlábon keresztül húzom a földre, a többi portlábat meg bemenetre kapcsolom (kondenzátor). Most még csak a vezérléssel kísérletezek, későbbiekben fogom tervezni hozzá az analóg részét. A célom az hogy a kimeneti jelszíntett, OFFset-et illetve AC-DC beállítási lehetőségekkel szeretném felvértezni. Mindent PIC-el fogok majd vezérelni. Kiakarom hozni belőle a MAXimumot Ha esetleg valamelyikőtöknek van e téren olyan tapasztalata az említett IC-vel amire érdemes fel hívni a figyelmemet kérem tegye meg. Üdv Tamás
Én abban látok némi problémát, hogy a PIC port lábaival kapcsolgatsz analóg eszközöket. (kondenzátor, ellenállás) Szerintem mivel ezek a portok nem ilyen feladatra lettek tervezve, a kapcsolási jellemzők nem ismertek. Én a portokkal inkább analóg kapcsolókat vezérelnék, ott legalább ismertek ezek a paraméterek, amiből eldönthető, hogy ezek a paraméterek okozta hibák tolerálhatók, vagy nem. A 12 bites A/D felbontása elég-e vagy nem, az kiszámolhatod, hogy egy adott méréshatárban a felosztás elég, vagy finomabbra van szükség. A méréshatárok megfelelő megválasztásával szerintem el lehet érni a szükséges, vagy kívánatos felbontást. Az esetleges woblerezés üzemmódnál az esetleg szükségessé váló méréshatár átkapcsolás sem okozhat különösebb gondot, mert elég gyorsan megtörténik.
Igen a PIC portlábai kérdéses, ezt kívánom tesztelni. Amennyiben problémát okoz más megoldást keresek. De ilyen megoldásra már találtam példát.
Az A/D felbontása véleményem szerint megfelelő lesz (~1,2mV). Remélem Hétvégén lesz elég időm hogy néhány tesztmérést végezzek. Gyenge pontok felderítése következik Igyekszek majd képeket is feltenni.
Az abaj, hogy azok az elmek amiket kapcsol, pont a frekvencia meghatározó elemei. Az hogy a port kimeneti kapacitása, és ellenállása (ami lehet akár változó értékű is) mit ad hozzá a frekvencia meghatározó elemekhez. Egy analóg kapcsolónál (4066) legalább van infó ezekről az értékekről, amivel számolni lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2012
Én az elektonikus analóg kapcsolókat sem tartom jó megoldásnak.
Itt esetlegesen 20MHz-es analóg jelek is vannak, mit egy ilyen analóg kapcsoló nem hiszem, hogy le tud követni. Én inkább kis reed reléket alkalmaznék.
Nem is annyira a freki átvitellel van baj, hiszen kis ellenállásokról van szó, hanem pl. a nyitott FET ellenállása mennyi, és mennyire állandó, mennyire frekvencia függő. Az adatlapon azt írja, hogy az átvitel 40 MHz -nél van 3 dB typ. Ettől még jó lenne, de valóban ki kellene számolni az adatlapban megadott értékekkel.
Én nem az ellenállásokra gondoltam, hanem a kondenzátorokra.
Lényegében mindegy, egy kondenzátornak sem mindegy mekkora ellenálláson keresztül húzod földre, meg egy ellenállásnak se. Ezért kell számolni mielőtt dönt az ember hogy használható-e. Van mikor igen, van mikor nem. De az analóg kapcsolónál vannak adatok, a PIC kimenetéről meg nincs. A reed relés jó megoldás, de nem túl elegáns.
Sziasztok!
Nekiláttam megint a jelgenerátornak és kicseréltem benne az erősítőt LM6181-re. A következőket tapasztaltam: - a mérés nem ugrál stabil az egész tartományban (MAX038 kimenetén) -a szinusz teljes tartományban szép az erősítő kimenetén, de csak max erősítésnél. -az erősítő kimenetén 200kHz-ig minden jel szép és szabályozható, felette csak 2x-es erősítéssel megy 1,5MHz-ig utána a négyszög eltorzul. -a MAX038 kimenetén a jelek 3MHZ-ig jók felette a szinusz kivételével eltorzulnak.
Mivel nézted? Mármint milyen sávszélességű szkóppal? Milyen módon torzulnak? Pl. a négyszögjel.
Ahogy nézem ezt az erősítőt, fontosak a megfelelő lezárások a bementén, ill. a kimenetén. Ezek megvannak? (50ohm, stb.)
A gyári kapcsoláson nem változtattam semmit.
A négyszög jelből szinusz lesz. A szkóp pedig egy öreg Erzsébet
Ahhoz, hogy a szkópon egy négszögjelet megközelítőleg meg tudj jeleníteni, ahhoz a szkóp sávszélességének min. 10x nagyobbnak kell lennie, mint a vizsgált jel (és ekkor is csak közelítőleg kapod vissza az eredeti négyszögjel jelalakját a szkópodon).
Ha mondjuk egy 2Mhz-es jelet vizsgálsz egy 5Mhz-es szópon, akkor a képernyőn biztosan csak egy szinusz jelet látsz (ez csak egy példa). Egy négyszögjel végtelen sok sinusz-függvény összege. Ahol a szinus periódusa a jel páratlanszámú töbszöröse, az amplitudója pedig az eredeti jel páratlanszámú része. Kb. így: f(t) = sin(t) + sin(3t)/3 + sin(5t)/5.... f(t) a négyszögjel. A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
Sziasztok !
BÚÉK Mindenkinek ! Egy kis segítséget kérnék.Ez milyen választás ?Látott ,vagy használt már valaki ilyet ? Köszönöm ! Üdv : István
Hello, láttam, használtam, jó választás. Lesz hozzá szűrés is?
Szia !
Csak ugatom a témát ,segíts légyszi ! Egy generátort szeretnék építeni és a ICL8038 helyett döntöttem így.
Szia!
Bocs hogy beleszólok. A két áramkörnek köze nincs egymáshoz. Az ICL8038 függvénygenerátor mint a topik címe, a másik egy DDS generátor. Mind a kettő nagyon jó szerkezet de nem összehasonlítható. A függvénygenerátorok általában szinusz háromszög négyszög kimenettel rendelkeznek, és hangfrekvenciás alkalmazásokhoz fejlesztették, a DDS generátorok csak szinusszal illetve ha lehet kívülről hullámforma adatot rátölteni akkor bármilyet. A DDS-ek általában inkább szignálgenerátorként használatosak. Nagyon stabil frekvencia és amplitúdó mellett szélessávú működésre alkalmasak. Üdv: Gábor
Kérdezz bátran, elég nagy lépés egy 8038 után, de ha nem teszed, én kérdezek még egyet: szoftver, avagy vezérlés van hozzá?
(ha 8038 "helyett" használnád, akkor tekintve a tartományát elég csak egy műveleti erősítővel illeszteni a külvilág felé. Csak az ne legyen túl jó! ) A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2012
Köszönöm mindkettőtöknek !
Régi "álmom" - nem mintha szükség lenne rá ,bár a közelmúltban jól jött volna - , hogy építek egy olyan szerkezetet ,ami négyszög és szinuszt tud adni. Egy időben MAX038-al volt a terv ,volt is 3 db om ,még Free Sample formájában ,de eladtam ,mert nem volt rá időm.Maradt 4 vagy 5 db ICL8038 -am ,gondoltam abból majd építek. De hát a megalománia ,merthogy ez utóbbi csak pár száz KHz ig megy. Erre megláttam az Ebay -en ezt és megörültem. Kérdésem a következő : - Ez megfelel arra a célra ? - Nem arra való ? Nem is tudom mit lehet kérdezni
Csak az ne legyen túl jó! )
Ezt nem értem
Szia!
A feladatot kell előbb megfogalmazni utána az alkatrészt megkeresni ami jó. Lényeg az ha szinusz és négyszög kell akkor célszerű funkciógenerátort használni. Lényegében nem nagy dolog szinuszból négyszöget csinálni, de alapból a DDS nem tudja. Van még egy pár dolog ami nehezíti a DDS-el az életet. Kell hozzá egy mikrovezérlő ami beállítja mit csináljon, természetesen megfelelő programmal, kell hozzá egy szélessávú erősítő ami a kimeneti jelet erősíti, valamint egy szűrő ami a digitális zajoktól kicsit megtisztítja. A megalománia jó tulajdonság de ki fogod-e használni valaha. Hangfrekvenciás mérésekhez szinuszból elég 100 KHz négyszögből már pár KHz is elég egy erősítő teszteléséhez. Komolyabb mérésekhez (torzítás, zaj, intermoduláció...) ezek a generátorok alkalmatlanok. Gyors tesztre meg elég egy egyszerűbb is ami könnyen kezelhető, és nem a menükben mászkálsz hanem beállítod és teszi a dolgát. Én már pár éve használom a 8038-as tokot. Egy sávban megy 20Hz- és 20KHz között, minden gyorstesztre alkalmas. Kimeneti szintje stabil, freki gyorsan beállítható. Amikor torzítást kell mérni akkor már elő kell szedni az öreg Wien hidas generátort. Üdv: Gábor
Köszönöm !
Azt hiszem megfogadom a tanácsod. Bár PIC-el "boldogulok" ,ha nem is mindig saját kútfőre hagyatkozva ,mégis inkább a 8038 lesz a megoldás ,vagy -szintén Ebay- egy MAX038 ,még nem tudom. Négyszögjel PIC- el 5-10 perc alatt megvan ,szurka nyákon, potival állíthatóan ,kivitelezve. A szinusz már keményebb dió.Ezt akkor kihagyom. Még egyszer köszönöm a részletes útbaigazítást ! Üdv : István |
Bejelentkezés
Hirdetés |