Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Vicces a helyzet.
Kiforrasztottam, jó az összes kondi. Ugyanebből az alkatrészekből épül fel a többi mérő is. Icl7107 egy másik panelben jól működik (ott legalábbis 0-át mutat rövidrezárt bemenetnél). Icl tápja megvolt, a lábain(1;26) +5 és -5V-ot is mértem. Elvileg közelre elég jól látok, nem találtam rendellenességet a panelon. Minden alkatrész a helyén.
oké, hajnal van, és nem tettem be az Rx-hez az átkötést...
Mondjam, vagy mutassam:
De legalább rájöttél.
Sziasztok!
Van 4 darab PLCC tokos 7107-es IC-m. Lábkiosztást találtam hozzá, de nem egyértelmű. Van valakinek hozzá használható lábkiosztása, esetleg NYÁK terve? 2 oldalas nyák is lehet SMD-vel szerelve. Ezt találtam.
Szerintem előbb tisztázd, hogy ki a termék gyártója. Mert a 7107-et boldog-boldogtalan gyártotta.
Jó az a kiosztás, melyik lábat nem tudod beazonosítani?
A3 B3 C3 megvan, D3-at nem találom. Illetve a PDIP tokosnál a G2 miért a harmadik kijelzőcsoportba került?
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
10-D2
17-D3 <--- ez is D2-nek van írva, másik rajzot kerestem, azon néztem meg A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2013
Sziasztok!
Egy ideje foglalkozok ennek az áramkörnek a miben létével. Először a Solomon digitális forrasztó állomás kapcsán találkoztam vele, mint "hőmérő". Az tudott, hogy ez az áramkör egy U/I mérő kialakítástól függően (hőmérés is így történik). Azért hoztam szóba a forrasztó állomást, mert ugyebár ott kalibrálni kell a hőmérsékletet. Mint hogy nincs olyan műszerem amivel ezt a magas hőmérsékletet mérni tudjam, építeni akarok egy hőmérőt erre a célra. A kérdés az: ha én ilyen hőmérő szondával akarom használni, akkor mit kell megépítenem? Ugyan úgy ki kell építenem egy erősítő részt mint a forrasztó állomás esetén, vagy közvetlenül csatlakoztathatom rá? Előre is köszönök minden segítő választ!
Szia!
Létezok olyan adapter, amelyhez csatlakoztatod a mérőszondát, és a multimétered feszültségmérésben fogja mutatni a hőmérsékletet. Üdv,Csupasz
Megpróbáltam a forrasztóállomás kapcsolást kicsit másra megépíteni, sikerült is, azonban ATX-es tápról próbálkoztam a +és- 5 volttal, mert nincs másik trafóm. Nagyon ugrál a kijelző. Talán a táp miatt. Lehetséges? Mit tegyek vele?
Köszönöm
Hello!
A mérés azért ugrál, mert a +5V-ból nyeri a referencia feszültséget. Azt kellene stabilizálni. Az R1-et két felé kellene bontani, egy 2,2kohm-ra és egy 4,7kohm-ra, és a kettő összekötési pontja és a COMM közé, egy ICL8069-et, vagy egy LM285-öt betenni. üdv! proli007
Szia!
A 150 K ellenállást kell szétbontani? az LM 285 melyik lábát kell hová kötni? A 4,7 k megy az IC 39-es lába felé az LM285 2-es lába pedig a com felé? Az adatlapja szerint olyan, mintha a 3. láb dísz lenne Ekkor nem fog ugrálni?!? Az jó lenne!!! Köszönöm A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
Ez gyakorlatilag egy 1,2V-os zéner dióda, ami lábkiosztása elég romantikus megoldású, abszolut tokozás függő. Minthogy dióda, csak két kivezetéssel bír, egy anód és egy katód. Egy multimézerrel ki tudod mérni melyik lábra van kiveuetve. De a doksija is kellő infót ad.
Biztos, ami biztos rákérdezek, akkor hogy így javasolt-e a módosítás. Avagy az ellenállásokat fordítva kell?!?
A "romantikus lábkiosztás" 1-2-3 lábat TO92 tokozásra értettem. Köszönöm
Hello!
- Linkeld be légy szíves a rajzot, amibe kerül, mert szerintem mást nézünk.. A referencia osztóról van szó, amiben a poti van alul, és ha igaz egy 22k megy a +5V-ra. - Egyébként ugrálás azért is lehet, ha ugyan azt a feszültséget méred,mint amiből az IC táplálkozik, és a kijelző Led-ek árama átfolyik azon a GND szakaszon, ahol a mérés is történik. Amikor galvanikusan elválasztott a kijelző tápellátása, akkor ez a gond nem lehetséges (Maximum a helytelen nyák tervezés miatt) - Amúgy a Comm-ra menne az 1-es láb, az osztáspontra a 2-es. üdv! proli007
Kedves Proli007!
forrasztóállomás digitális hőmérséklet-kijelzéssel ez készítettem el, csak táplálást ATX tápról tudom megoldani, de ugárál a kijelző. Megépítettem a kapcsoló részét is, amelyből a hőmérő bemenete kapja a jelet, különféle potik tekergetésétől függően változik általában 550 -1600 mV(hőmérséklettől függően) a bemenet és a GND közötti feszültség, amely a mérő modulba jut. Így kellene módosítani, kicsit elkeveredtem sajnos. Köszönöm az útmutatást
Hello!
Ez a jó megoldás, de ha a poti 20kohm-os, akkor a 4,7k helyett 100kohm-ot kell betenni, különben túl nagy a beállítási tartomány. (Eredeti rajzon is, hiszen csak 100mV-ot kellene beállítani, a poti tetején meg majd 2,5V a feszültség..) üdv! proli007
Köszönöm kipróbálom, még ma! Jelentkezem az eredménnyel!
Hello!
Én őszintén szólva, nem osztottam volna le a bemenő feszültséget ilyen drasztikusan (1M/150k) és a DVM-et nem 200mV-os, hanem 2V-os méréstartományban használtam volna. Így a gondok is "tized akkorák" lennének. (Adatlapon ott van, 1V referencia kell, és az integráló tagoknál némi alkatrész csere.) üdv! proli007
Szia!
Sajnos továbbra is ugrál minden, bár lehet az sem tett jót az ügynek, hogy a levegőben forrasztottam össze az új dolgokat. Ha ennyire érzékeny a nyák kialakítására is, akkor ez utóbbi elég durva lehet neki. Valami más ötlet esetleg?
Hello!
Ha a levegőben forrasztottad össze, akkor az IC 21-es lábát külön vezesd oda a táp GND-hez. A többi GND pontot, pedig oda ahol/amin méred a feszültséget. Vagy is külön kell kialakítani egy digitális és egy analóg GND pontot. (DGND-AGND) - Próbáld meg, ha egy elemről adsz az R5/R6 osztóra (bemenetre) feszültséget, akkor ugrál-e a kijelzés. - Mérd meg kézi-műszerrel, hogy a referencia vagy bemeneti feszültség is ugrál, vagy sem. üdv! proli007
IC21 lába külön GND-t kap, a többit próbáltam több helyről, kapcsolásról, közvetlenül, nem változott. Ha csak a +-5Vt- kapja akkor csak úgy magában felvillan kb 1-2 másodpercenként (változó) és különféle számok jelennek meg.
- Ha a BE-re akár a kapcsolásban szereplő pontról, akár egy elemről adok feszültséget, semmit nem ír ki, sötét a kijelző -a +-5V között 9,94 Volt a különbség, amikor felvillan a kijelző, akkor 9,93 az új alkatrész (LM285) két lába között stabil 1240 mV-ot mértem. Megnéztem a forrasztásokat is, nem találtam hibát, de megnézem ismét, ismétlés a tudás.... Köszönöm
Hello!
Azt nem mondtad, hogy egyáltalán nem működik. A mérés, kb. 0,3sec-onként megy végbe. Valami alkatrész gubanc van. Az órajelnél kellene elsőként körülnézni. Egyébként jó minőségű alkatrészeket illik beletenni. üdv! proli007
Kicseréltem 2 kondit és megjavult!!
Vannak csodák! Amit tapasztaltam, ha lekapcsolom a feszültségszabályozót, akkor is stabil, viszont a kijelzés kb400 értékkel változik Lefelé. Szerinted benne hagyjam, jól jöhet még, vagy ha a nélkül is megy, akkor inkább vegyem ki. Az ellenállások változtatásával tudom kb belőni a kijelzőt, a finomhangolást pedig a potival megoldani. Köszönöm a kitartó segítséget!
Hello!
"ha lekapcsolom a feszültségszabályozót, akkor is stabil, viszont a kijelzés kb400 értékkel változik Lefelé" - Ez nem igazán érthető. De gyanítom, hogy az LM285 stabilizátor kikötésére gondolsz. Természetes ha elmászik, mert megváltozik a referencia. - A műszer alapvetően a referencia és a bementi jel arányát méri, és szorozza meg ezerrel. Így nyugodtan lehet követni azt az eljárást, hogy durván a bementi osztóval állítod, majd ehhez változtatod a referenciát. De túlzásokba nem szabad esni, max 10%-ban változtatni. üdv! proli007
Az ellenállás, amely az eredeti kapcsolásban 22k volt, úgy tudom megfelelő hőmérsékletre állítani, ha a 4,7 k-sra cserélem. Bár gondolom a hőelemtől is függ, ezzel még kísérletezek kicsit holnap.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |