Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   118 / 200
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Általában kapcsolóüzemű tápokat javítok hobbiból. (monitor, laptop és pc tápok)
Erre a célra megfelel ez? (vagy hasonló tulajdonságú)

iwatsu 20mhz

Olyan 35-40 et szánnék rá.

Elnézést, hogy ideírtam ezt!

Köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Tökéletes. Ha nem építesz csak javítasz, akkor a párezer Ft-os is megfelel.
(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Ok köszönöm! Ez árban és minőségben is megfelelő nekem, mert még kontakt hibája sincs.
(#) _vl_ válasza 1984white hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Ha tényleg hibátlan, ahogy az eladó állítja, akkor ez ennyiért elég jó vétel - szerintem.
(#) szucsip válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Üdv! Ha jól elékszem, én pont ettől az embertől vásároltam a Kenwood oszcilloszkópomat , olyan 4-5 éve. Az ár is pont ennyi volt. Rendes ürge, amennyire lehet még meg is mutogatja a műszer működését.
(#) Kovidivi válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Milyen pár eFt-os szkópra gondolsz? Nekem biztosan jó lenne olyan, első szkópnak.
(#) mtibi55 hozzászólása Jan 12, 2013 /

Sziasztok!
Van egy 2003-as vezérlőre épült tápom. A rajza szerint a 3,4,6, lábakon figyeli a kimenő feszt, a 14-esen meg van a komparátor. ebből gondolván a 3,4,6, lábakat kikötöttem mondván majd a 14-essel változtatom a kimenő feszültséget de így el sem indul csak egy pillanatra. Mindenképpen kell neki a figyelés?
(#) mtibi55 hozzászólása Jan 12, 2013 /

Sziasztok!
Van egy lpg899-re épülő tápom is de az már alaphelyzetben is csak egy pillanatra indul el terhelve is ennek mi baja lehet? Ennyi idő alatt még mérni sem lehet.Bár próbáltam a kimenetet mérni és mintha túl nagy lenne a feszültség.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
(#) mugab válasza mtibi55 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Igen.
(#) hmli hozzászólása Jan 14, 2013 /

Sziasztok.

Rendszeresen belefutok abba a problémába, hogy egy tetszőleges tápegység (flyback táp tl431-e vagy egy PC táp szabályzó IC-je) referenciafeszültségét műveleti erősítős komparátorral (ami az általam beépített söntön eső feszültséget figyeli) "felhúzom" áramkorlátozás céljából, akkor a táp elkezd fütyülni, sípolni. Egyszóval gerjed. A szabályzókörbe épített kondenzátorokkal csak a gerjedés frekvenciáját tudom csökkenteni, de teljesen megszüntetni nem sikerül. Vajon hol hibázok?
(#) szucsip válasza hmli hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Hello!

Kifejtenéd, hogy pontosan hol van, és mi is az a műveleti erősítős komparátor? Hibajel erősítőre gondolsz a vezérlőben, vagy egy integrált komparátorra?
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Megoldottam a problémát, így közzé teszem.

Az uc3842 ic is eltávozott a pufferkondival együtt. Csere után már elindult a táp, de terhelésre kikapcsolt. Kicseréltem a csatolókondikat és ekkor jöttem rá, hogy jobban járok ha átforrasztom az egész laptoptáppanelt.

Most működik rendesen.!

Szerintetek az uc3842 vfb részét variálva lehet más kimeneti feszültséget " gyártani" vele?
(#) hmli válasza szucsip hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Pl lm324 vagy lm358-al megvalósított komparátor, ami a söntön eső feszültséget hasonlítja össze egy referencia feszültséggel. Sajnos telefonról vagyok, nem tudok rajzolni.
(#) _vl_ válasza hmli hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Idézet:
„Vajon hol hibázok?”

Villanytant tanultál? Átviteli függvény, Bode-diagram, pólusok, zérók?

Beleraktál egy új visszacsatolást a rendszerbe, így sajnos számolgatni is kéne (vagy legalább valami szimulátorban játszani vele), hogy hogyan nem fog gerjedni.
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1

Nem a Vfb-t hanem a visszacsatolást kell variálni, hogy hogyan az mindig az adott kapcsolástól függ. Ha TL431-el szabályoz, akkor csak az ellenállásosztón kell módosítani. Persze ehhez tudni kell hogy mekkora a trafó áttétele (szkópon megnézed), mert akármekkora feszültséget már nem fog tudni kiszabályozni. Kisebb feszültséget nyilván be tudsz állítani de sokkal nagyobbat nem, általában +20-30% még bele szokott férni, néha 50 is, de ott már lehet hogy a szekunder pufferek feszültségtűrése is kicsi lesz.
(#) szucsip válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Ge Lee, a tanácsaid és intelmeid kapcsán felvetődött bennem valami: Ha a lehető legnagyobb feszültséget akarunk kinyerni egy flyback tápból (vcs. módosításával), akkor a hatásfok nem csökken? (Mármint a primer oldalon, amiért kis szekunder terhelésnél is relatív széles impulzust vezetünk a transzformátor primer ágára.)

(#) 1984white válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Köszönöm!

TL431-es a szabályozás, és 5v ra akarom levinni a tápot.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza szucsip hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Szerintem nem, de ezt a hozzáértőbbek majd megmondják. A szabályozási tartomány megmarad, tehát a kitöltés nem fog arányaiban többet nőni.
(#) _vl_ válasza szucsip hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Flyback esetén a primer oldali kapcsoló (FET/IC) feszültségtűrése lesz a korlátozó tényező a fix trafó áttétel miatt.

Hát nem akarja a táp megadni magát.
Jobb oldalt felül van az ellenállásosztó, azon módosítottam először csak potival, de bárhova is tekerem a feszkó ugyanaz a kimenten . A képek alapján azt is láthatod, hova tettem a potit.

Ha valamelyik ellenállástagot kikötöm, akkor meg 4v lesz a kimeneten, de kapcsolgat a táp.

5v-ot szeretnék a 12v-ból, hogy a linksys ap-nek(5v2a) tudjak adni tápot.

Valami támpontot tudsz adni a kép alapján?
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) szucsip válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Köszönöm, valami hasonlóra gondoltam. Pontosabban arra, hogy a megnövekedett primer feszültség és áramtüskék elnyelésére szolgáló snubber emészt fel több energiát (többet, mint hasonló kimeneti teljesítmény esetén, de kisebb kimeneti feszültség mellett).
(#) 1984white válasza 1984white hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Nos már megy a dolog, a második tl431 bemenetét kell módosítani.

A következő a problémám: Egészen 7v ig minden rendben van, de 7v alatt a táp kapcsolgat.
A kapcsolás sebessége pedig nől ahogy a feszültséget még lejjebb tekerem.

Egyszerűen megoldható ez? vagy hagyjam a p*cs-ba ?
(#) Ge Lee válasza 1984white hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Rajz nélkül elég nehéz bármit mondani, de elvileg akár 2-3V-ra is vissza kellene tudd állítani. Legalábbis úgy szoktam flyback tápokat indítani, hogy a szekunderbe teszek egy 2,7V-os zenert, ami sorba van kötve az optó LED-jével. Ekkor a kimeneten szépen megjelenik a három egész akárhány V.

Köszi!

Sajnos nincs rajzom, neten sem találtam hozzá.
Eredetileg tv-nek volt a tápja.
A felét ki kellett cserélni . Elkók + ic és át is forrasztottam a panelt.

Megpróbálom a zenert, de ha nem jön össze akkor hagyom addig amíg megy .

Üdv!
(#) misi93 hozzászólása Jan 15, 2013 /

Sziasztok! Olvasgatom már pár napja az atx-es tápegység módosításokat/átalakításokat. Nekem is megtetszett . Van nekem egy 300W-os még "elméletileg" működőképes táp. Arra gondoltam, hogy én is csinálok belőle egy egyszerű labortápegységet. A bökkenő a 2003-as IC , mert azt olvastam, hogy nehéz vele bíbelődni. Miért is ne pont ilyen tápot kellett kifognom . A tápegységem Acorp LC-B300ATX . Csatolok egy kapcsolási rajzot, szerintem 99%, hogy ez a rajza . Bejelöltem azokat a részeket amiket kiszednék, módosítanék. A feszültség változtatását? melyik ellenállás változtatásával érem el? Esetleg az R60, vagy másik fesz osztó? A segéd táp az 5 és 12v-ot is "kiad" magából?
(#) _vl_ válasza szucsip hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Igen, de azt látni kell, hogy a snubbert is méretezni szokás, tehát ha "eltekered" az áramkör többi részét, akkor a snubbert is hozzá kéne igazítani a megváltozott körülményekhez.
Meg ha érdekelnek a flyback dolgok, szerintem töltsd le a Power Integrations oldaláról a tápméretező/tervező interaktív programjukat (talán PI Expert a neve), és nézegesd meg, hogy a paramétereket ill. az alkatrészeket változtatgatva hogyan módosulnak a program által számolt értékek.
(#) misi93 válasza misi93 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Így néz ki a tápom

Szerk.: Az R53-64 az mi célt szolgál? Műterhelés, esetleg elhagyható? Mert véletlen a lábát tőből sikerült kitörnöm (R53)
(#) hmli válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

A hasonló témájú PC táp átalakítása akkutöltőnek topicban többször előkerült egy cseh szaklapból ollózott áramkör: Bővebben: Link Itt az invertáló bemenet és a kimenet közt egy 220nF-al van megoldva a probléma.
Nekem nem nagyon segít még µF nagyságú kondi se.
Egyébként tanultam villanytant, de a gyakorlatban (utánépítés, javítás, némi fejlesztés) az ohm törvényen kívül nem sok mindent használok..
(#) Ge Lee válasza misi93 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Mivel az IC-t nem ismerem, csak néhány kérdésedre tudok válaszolni. A segédtáp D7 felől szolgáltatja az 5VSB-t, illetve D9 felől a tápfeszt a 2003-nak. Az R53-64 előterhelés, nem engedik a kondik feszültségét megemelkedni. Oda mindenképpen tegyél valamit, lehet kisebb is (vagyis nagyobb értékű ellenállás). Ha jól tudom ez az IC minden tápágat külön figyel, vagyis minden bemenetén "be kell csapni", ellenkező esetben nem fog működni. Egyszerűbb lenne inkább kivenni és a nyák fölé farigcsálni egy 494-et azzal a néhány alkatrésszel.
(#) Ge Lee válasza hmli hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Szerintem az úgy nem lesz jó, nem véletlenül van a PC tápban eredetileg is PI szabályozó (RC tag).
Következő: »»   118 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem