Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   737 / 1274
(#) cssm hozzászólása Jan 10, 2013 /

Szia István!
A Thomson tv-re ez van írva:29DM400; TYPE 556/ETC210 EN
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Megnéztem megint (bár most csak alkatrész oldalról tudom, mert vissza van rakva a panel a helyére), és nem találok ilyen számú alkatrészeket, úgyhogy sajnos azok smd-k lesznek a másik oldalon.
Ma már nem állok neki, de holnap szétszedem akkor újra a TV-t, és megnézem a dolgokat a foglalat körül.
(#) ELKO4 válasza Joseppe210 hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Próbáld meg visszavenni a katód meghajtásokat.
Sajnos ezeknél gyakori volt a képcsőhiba, érdemes lenne rámérni a csőre.
(#) fakezű válasza kadarist hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

Hopp, most látom hogy amit küldtél hispán linket, azon más a kondik számozása (C634, C635, C647, C642), és az IC pozicíója is 600, nem 601.
Az FE2 sasszin ha jól látom más a számozásuk (C607, C608, C637)
És igen, ezek furatszerelt elkók.
A hozzászólás módosítva: Jan 10, 2013

FE2_tap.jpg

(#) BarnaPili válasza cssm hozzászólására (») Jan 10, 2013 /

ITT ez a téme,az oldal közepén olvasd el Janika írását.INNEN pedig a rajzát tudod letölteni.Ezen a képen meg ba van karikázva az EW korrekciós áramkör.Ott kutakodj a hibás alkatrészek után.Természetesen a kontakthibák felülvizsgálatával kezdd.A szervizmenü az utolsó lépés.
István
(#) canon1990 válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Szia!
Kapott egy bontott sorkimenőt. Tökéletesen megy. Nem gondoltam volna, hogy ez a baja. Mondjuk elég párás helyen volt a tv, lehet azért nyíródott ki.
Köszi szépen minden segítséget.
(#) Bonanza02 válasza canon1990 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Ha még van türelmed a tévével foglalkozni, akkor ajánlanék valamit. Azért, hogy a függ. eltérítés és a sorkimenő élettartama hosszabb legyen, cseréld ki a táp 220-as oldalán lévő kisebb elkókat. 1 µF - 220 µF közötti kondenzátorokat. Ehhez áramtalanítás után, először egy 220 V-os égővel süsd ki a nagy tápkondit a primer oldalon. Utána szépen, ügyesen cseréld ki a kondikat. Ha van rajzod, akkor jobban jársz, ha először kigyűjtöd, hogy milyen kondikról van szó, és megvásárolod a boltban, utána fogsz hozzá a cseréhez. Kérj 105 fokos kondikat feltétlenül. Amiből van 105 fokos, azt vedd meg, ne a 85 fokosat.
! Az eredeti kondik polaritására pedig nagyon figyelj, hogy nehogy fordítva tedd bele az újat, mert akkor elszáll a táp. a kiforrasztáshoz legjobb, ha gyantába mártott sokszálas rézvezetéket használsz, akkor a fólia nem válik ez a bakelittől.
Még 1 tipp: Én úgy szoktam csinálni, hogy a kondikat ha kell lerajzolom egy papírra, hogy hol milyen érték volt, milyen polaritással, majd kiveszem az összes kondit gyanta+vezeték használatával. Ezután lemosom denszesz és fogkefe segítségével a túlzott mennyiségű gyantát, és beforrasztom pákával az új alkatrészeket.
! Arra is figyelni kell, hogy nem szabad 1-1 forrpontot sokáig melegíteni pákával, mert akkor s elválik a bakelittől.

ha mindezt már tudtad, akkor feleslegesen írtam le. De esetleg kezdőknek hasznos lehet.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) elektroncso válasza kocici17 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Szia, kösz a segítséget ez az amire gondoltam.
(#) kocici17 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Akkor jó munkát hozzá.
(#) canon1990 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

szia!
Hasznos volt amiket leírtál, most ezzel sokat tanultam. Nem tudom megmondani, hogy miért kis gyerek korom óta érdekel a tv-szerelés. Rengeteg szakmai könyvet vettem. Régi videoton technikákon gyakoroltam. Legnagyobb bajom , hogy rossz diagnoszta vagyok, biztos mert nincs annyi gyakorlaton. Amióta rátaláltam erre az oldalra nagyon sokat tanultam. Ezt köszönöm nektek.
Szép estét!
(#) Bonanza02 válasza canon1990 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Csak arra vigyázz, hogy amikor javítod, mindig legyen kihúzva a konnektorból.
(#) canon1990 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Eddig még mindig kihúztam. Egyszer rázott meg úgy rendesen a nagy puffer fel volt töltődve. Repült is a tápegység jó messzire.
(#) zolika60 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Azért úgy nehéz hibát keresni. Óvatosnak lenni nem árt, de áramtalanított TV-t csak akkor lehet javítani, ha tudjuk a baját és akkor is csak egy alkarész cseréig.
(#) Bonanza02 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Mármint gondolom ezt úgy érted, ahogy én gondoltam.
Aranyszabály: !!!A kezdők konnektorból kihúzott csatlakozó mellett kezdjenek el ismerkedni a tévével és az útmutatások szerint cserélni a szükséges alkatrészeket. Csak szakemberek javíthatják működés közben a tévét!!!

Ha netán (mert olvasok ilyet a fórumon), ha valaki hobbi célból kezd javítani csöves tévét, nem árt ha tud róla, hogy nincs leválasztó trafó bennük. A fázis (rossz polaritás esetén) a tévé testjén van, ami halálos áramütést tud okozni!
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2013
(#) Bonanza02 válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 11, 2013 / 1

Ha egy totál kezdőnek azt írod, hogy nyugodtan kapcsolja be a tévét javítás közben, úgy matasson benne, és megüti az áram, akkor a felelősség a tiéd.
Oké?
(#) elektroncso hozzászólása Jan 11, 2013 /

Nem tudja valaki, hogy a fent említett tévének a tápjából hol mennyi volt jön ki. Sajna itt megint elakadtam.Amúgy a fent említett sípolás nem a hangszóróból jön, hanem a nagyfeszültségű részből.Talán a nagyfesz trafó adja ki.Ezzel mit lehet kezdeni,gondolom ez nem gyárilag ilyen.
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 / 1

Ez egy trükkös tévé, ugyanis nincs külön hálózati tápegység, hanem a sortrafóra van rátestálva ez a feladat. A dokumentum 14-ik oldalán vannak feszültségértékek.
(#) elektroncso válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Kösz eddig eljutottam,de azt nem tudom,hogy a 15. oldal jobb felső sarkában ahol a két trafó van ott a Sietovy filter feliratú modulnak a kimenetein mennyi volt van.
(#) kadarist válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

A TR1 segédtrafó kimenetén mekkora AC feszültség van? Ennek a trafónak az egyenirányított és stabilizált feszültsége a 12,6V, ami a T63 emitterén jelenik meg.

A gyorsítófeszt szerinted lelehetne úgy indikálni, hogy egy glimlámpa egyik lábát ráteszem a kimenetére?Kösz a segítséget akkor holnap már csak le kell mérnem.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013

A nagyfeszültséget lehet érezni a képernyő üvegénél a sztatikus feltöltődésből, ezért nem érdemes lámpázni. A képcső fűt?

Szerintem nem.Legalábbis nem látszik hogy izzana belül valami a csőben.Semmi életjelet nem ad a sípoláson kívül. Ezért is kérdeztem a feszültségeket,hogy holnap le tudjam mérni.

Elég sok feszültségérték fel van tüntetve, tehát lehet méregetni.

Az igaz hogy ha a tévét modulok nélkül helyezek áram alá akkor a tévé tönkremegy?Legalább is az apám ezt mondta.

Ezt így nem lehet kijelenteni, de az ésszerűség azt mondatja, hogy összerakott készüléket indíts.
(#) kocici17 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Egy rövid magjegyzés..

Tekintettel arra, hogy a sortrafó azonos a hálózati trafóval, nagyon óvatosan turkálj benne.
(#) isti95 hozzászólása Jan 12, 2013 /

Helló mindenki, hozzámkerült egy Videoton tv, állandóan veri a biztosítékot, mit nézzek meg benne először?
(#) elektroncso hozzászólása Jan 12, 2013 /

Na, megint elakadtam.Arra rájöttem, hogy egy diódánál (D 69 jelű) akad el az áram.Kicseréltem a diódát de akkor sem volt jelen a feszültség a kimeneten.Mind a két dióda mérve és külsőleg tesztelve is jó a tévében mégsem jut át rajtuk a feszültség.Jól vannak beforrasztva.
(#) kocici17 válasza isti95 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Ha valami bővebb is van áruld el légyszíves, mert így nem tudom, hogy csöves, félvezetős, vagy milyen? Legalább egy tipusszámot, az már előbre visz.
(#) elektroncso válasza isti95 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Ha van benne hálózati táp akkor azt nézd meg nem hogy az zárlatos.
Következő: »»   737 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem